Haberler

Dha Yurt Bülteni-12

1)DOĞUBAYAZIT'TA EL YAPIMI PATLAYICI İNFLAK ETTİ: 4 ASKER YARALI AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesinde el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu biri ağır olmak üzere 4 askerin yaralandığı açıkladı.

1)DOĞUBAYAZIT'TA EL YAPIMI PATLAYICI İNFLAK ETTİ: 4 ASKER YARALI

AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesinde el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu biri ağır olmak üzere 4 askerin yaralandığı açıkladı.TSK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün saat 12.20'de Doğubayazıt güneyinde 1'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına ait bir aracın intikali esnasında el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucunda 5 kahraman askerden 1'i ağır, 3'ü ise ayakta tedavileri yapılacak şekilde yaralandı. Yaralı kahraman silah arkadaşlarımız derhal hastaneye sevk edilmiş olup, tedavilerine devam edilmektedir. Meydana gelen olayda yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz" denildi.

Yusuf İBA/ DOĞUBAYAZIT (Ağrı),

=======================================================

2)BAKAN YILMAZ, ROBOT YARIŞMASININ STARTINI VERDİ

MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Konya'da  düzenlenen 11'inci Uluslararası Robot Yarışması'nın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yılmaz, "Hayal etmeyi hiçbir zaman bırakmayacağız. Hayal edeceğiz ki, hayalimiz gerçek olsun ve hayat sürsün."dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 11'inci Uluslararası Robot Yarışması, Konya'da Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde düzenlendi. 3 gün sürecek olan yarışmanın startını ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz verdi.

Mevlana temasıyla 12 kategoride gerçekleştirilen, insansı ve endüstriyel robotların katıldığı yarışma öncesi stantları gezen Bakan Yılmaz, öğrencilerin çok başarılı olduğunu belirterek, "Bizden çok daha başarılar. Türkiye'nin geleceği aydınlık." dedi. Öğrencilerin 4.0 endüstrisi için çalıştıklarını belirten Bakan Yılmaz, Türkiye'nin 4.0 endüstride mesafe kat edeceğini söyledi.

Bir ülkenin geleceğinin bilime verilen önemle şekilleneceğini ifade eden Bakan Yılmaz, "Ülkelerin geleceği bilime, teknolojiye ve bilim insanına verdiği önemle şekillenir. İnsan kayrağının en iyi şekilde değerlendirilmesi, bu alana ilgi duyan insanların desteklenmesi, bilgi ve teknoloji paylaşımına yönelik yarışmaların bugün etkinlikte olduğu gibi yapılması, bilgi yolunda ülkemizin hedefe ulaşmasını sağlayacaktır."diye konuştu.

Hayal gücünün önemine de değinen Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Hayal etmeyi hiçbir zaman bırakmayacağız. Hayal edeceğiz ki hayalimiz gerçek olsun ve hayat sürsün.  Sevgili öğrenciler; başarı için öncelikle hayal gücümüzün ve başarma azmimizin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Bu engelleri de özgüvenle kaldırabiliriz. Son 15 yılda bu ülkeye çok önemli şeyler kazandırıldı. Ama en önemlisi bu milletin özgüveninin tekrar kazandırılmış olmasıdır. Türk mühendisler. 'Atak' helikopterini, 'Altay' tankını,  'Göktürk 2' uydusunu yaptı, insansız hava aracını üretti, 'Hürkuş' eğitim uçağını üretti. Şimdi kendi savaş uçağımızı yapacağız diyoruz."

Mevlana temalı 11'inci Uluslararası Robot Yarışmasına, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel ortaöğretim kurumları, üniversiteler  ile Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kırgızistan, KKTC, Makedonya, Panama, Romanya, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan'dan katılımın olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü

--------------------

Bakan Yılmaz'ın stantları gezmesi

Yarışmadan detay

Bakan Yılmaz'ın konuşması ve detay

Genel ve detay

(Haber- Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ KONYA DHA))

==============================================================

(ÖZEL)

3)DOMATESİN MERKEZİNDEN DOMATES TEPKİSİ

ANTALYA'da domates üretim merkezi Kumluca'da belediye başkanı Hüsamettin Çetinkaya ve üreticiler, domates fiyatlarının çok yüksek olduğu yönünde yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Kış döneminin çok soğuk geçtiğini, çiftçinin girdi maliyetinin yükseldiğine dikkati çeken Çetinkaya, havanın ısınmaya başlamasıyla fiyatların yüzde 50'ye yakın gerilediğini ve düşüşün devam edeceğini açıklandı.  Kumluca Toptancı Hali'nin günlük fiyatlarını gösteren tabloyu paylaşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, bir günde 2.50 TL olan domatesin 2.20 TL'ye, 3.20 TL olan domatesin ise 2.80 TL'ye, kokteyl domatesin 2.50 TL'den 2.20 TL'ye, oval domatesin de 2.70'den 2.20 TL'ye gerilediğini söyledi. Domates çeşitlerinde en kaliteli ürünlerde ortalama fiyatın 2.5 lira civarında olduğunu belirten Çetinkaya, "Market veya pazarda 4 liraya satılsa kurtarır ama burada 50 kuruş olan biber 9.90 TL. Dolayısıyla tüketicinin koyduğu tepkiye saygı gösteriyorum. Halde 50-60 kuruş olan biberi 9 liraya gösteriyorsanız orada bir yanlışlık vardır. Burada piyasada en değerli ürün ortalama 2.5 lira" dedi.

DOMATESİN MERKEZİ

Kumluca'nın seracılığıyla Türkiye'de tanındığını belirten Başkan Çetinkaya, şöyle konuştu:

'Kış aylarındaki yaş meyve ve sebze ihtiyacının karşılanmasında önemli bir üretim merkezi. Tabi sebzede ilk akla gelen domates. Dünyada en çok üretilen ve tüketilen sebze çeşidi domates. Biz dünyanın 4'üncü büyük üreticisiyiz. Ama Avrupa'da en büyük üreticiyiz. Türkiye'de Antalya en büyük, Antalya'da da en büyük üretim bölgesi Kumluca. Avrupa standartlarında, denetimli ve kontrollü üretim yapılıyor olması, Kumluca ürünlerini ayrıcalıklı hale getiriyor. Ürünün yüzde 50'si ihracata gidiyor. Antalya'daki domates ihracatının yüzde 60'lık kısmını Kumluca'da üretilen domates oluşturuyor."

ÇİFTÇİ ZARAR ETTİĞİNDE 'NİYE ZARAR ETTİ' DİYE KONUŞULMUYOR

Domatesteki pahalılığın arz- talepten kaynaklandığına değinen Çetinkaya, 'Ürün az olup talep fazla olduğunda fiyat yukarıya çekiyor. Piyasa düştüğünde bu kez de çiftçi zarar ediyor. Hiçbir zaman zarar ettiğinde 'niye zarar etti' diye konuşulmuyor, böyle istisnai dönemlerde ise hemen dikkatler burada toplanıyor. Bence ülkede stabil fiyat olmadığı sürece zaman zaman bu tarz şeyler olacaktır. Buğday, nar gibi depolanabilen bir ürün değil sonuçta domates. Kısa sürede tüketilmesi gerekiyor. Çiftçinin sattığı domatesin maliyeti 1.2 lira, yani 1 kilogram domatesi üretmek için fide, gübre ve diğer girdilerin maliyeti. İşçilik hariç. 1.2 liranın altında sattığınız zaman işçilik de görünmüyor. Bu da eklendiğinde 1.5 liranın altında satmamanız lazım. Ama işi bilmeyenler, emek yoğunluğunun farkında olmayanlarca tartışılıyor. Sadece aşılı bir fideye verdiğiniz para 2 liranın üzerinde. Yetişip yetişmeyeceği belli değil. Ama domates 80 kuruşa düştüğünde 40 kuruş altında ve hiç kimse o 40 kuruşu karşılamayı taahhüt etmiyor" diye konuştu.

Başkan Çetinkaya, gün geçtikte rekoltenin arttığına da işaret ederek, 'Dar bir zaman diliminde fiyat arttı ve şimdi yüzde 50'ye yakın düştü. Üretim bölgesinde 6 liraya kadar giderken şimdi 3 lira, 2-2.5 liraya kadar indi. Biraz daha çoğaldığında 1 liranın altına düşecek ve o zaman çiftçi zaten zarar eder" diye konuştu.

HER MEVSİMDE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETİLEBİLİR

Bu yıl havaların 15 Aralık- 1 Mart arasında çok sert geçtiğine işaret eden üretici ve ziraat mühendisi Zafer Çiftçi, 'Normalde bu ayda fiyatların bu kadar yükselmemesi lazım ama borsa gibi arz taleple ilgili. Fiyat yüksekliğinin son günleri. Bu günlerde ürün artışı da yaşanmaya başladı. Sadece Kumluca'da değil, Antalya'nın diğer ilçelerinde de ikinci ürün çıkışı başladı ve fiyatlar düşüşe geçti. Çok çeşit domatesimiz var ayrıca. Tüketicimize ürün çeşitliliği sağlamak için bunlar ortaya çıkarıldı. Kamuoyunda yanlış bir algı var, 'efendim mevsimi değil, buna şu katılmış' gibi şeyler tamamen boş laf ve saftadadır. 'Mevsimde yiyin' diye televizyona çıkıp halkımızın dinlediği bazı hocalar tutturdu gidiyor. Yeterince bilgi sahibi olmadıkları için bu lafları ettiklerini düşünüyoruz. İnsanlar her mevsimde gönül rahatlığıyla bu ürünlerden faydalanmalıdır" dedi.

ÜRETİM MERKEZİNDE 2.5 LİRA

Kumluca bölgesinde 25 yıldır serada domates üreten Musa Çetinkaya, 'Şu an domatesin bize maliyeti 1.2 lira. 10-15 yıl önce domatesi 1.5 TL'ye satarken gübrenin çuvalı 18 liraydı. Şu anda yine 1.5- 2 lira arasında satıyoruz gübrenin fiyatı 160 lira. Bir de enflasyonu domatese bağlamamak lazım. Girdi maliyetimiz çok yüksek, çiftçi para kazanamıyor. Şu an domates fiyatı yüksek ama burada 33 gün don oldu, bu geçici bir yükselme ve 10 güne kadar da 1- 1.5 liraya düşer. Ürün bollaşmaya başladı ve bir haftaya ürün miktarı daha da artar. Şu an domates 2.5 lira ama iyi domatesler 3.5- 4 liraya satılıyor. İstanbul'da ise 10-11 liraya satılıyor" dedi.

GECE SAATLERİNDE ÜRETİCİ HALDE BEKLEMEYE BAŞLIYOR

Kumluca Hali'ne saat 03.00'ten itibaren hasat ettikleri ürünleri getiren Kumlucalı üreticiler ise sabah saatlerine kadar domateslerine alıcı bekledi. Fiyatlar 2- 2.5 TL'ye kadar düşmüş olmasına rağmen birçok üretici ürünün bir kısmını satabildi. Üreticilerden Galip Çatal, 'Saat 04.00 gibi geldik. Ürünler burada alıcılarını bekliyoruz. Bir kısmına müşteri çıktı, hepsine çıkmadı. Girdiler yüksek olduğu için ister istemez tam yüzümüzü güldürmüyor. Daha önce 5-6 liraya sattığımız oldu ama piyasa düştü ve beklediğimiz fiyat yok. 2.5- 3 lira civarı ve büyük ihtimalle daha da düşer" dedi.

Kumluca Yenimahalle'den üretici Mustafa Eski, hale getirdiği oval domatesleri kilogramı 2.5 liradan pazarladı. Fiyatların bugün biraz daha düştüğünü belirten Eski, 'Ürün çoğaldı ve haftaya 1.5 lira olabilir. Fiyatlar iyiydi ama düşmeye başladı. Allah'a şükür kazandık ama önümüzdeki günlerde sıkıntı olur. Saat 05.00'te geldim ve 900 kilo domatesi satamadım bekliyoruz. Bugün de 2.5'tan 2'ye düşecek" dedi.

FİDE BAŞINA 3 KİLO KAYIP

Mavikent'te pembe domates üreten Abdullah Keskin, bu sene soğuk olmasından dolayı fide başına ürün rekoltesinde 3 kilo azalma yaşadıklarını söyledi. Keskin, 'Halen de geceleri soğuk gidiyor. O nedenle fiyatlar biraz yüksek seviyede. Ama çiftçimiz de bu yılki soğuktan dolayı zor durumda, 50 güne yakın soba yaktık. Ona rağmen bitki üretimde zorlandı. Verim düştü, girdiler yüksek, fiyatlar yüksek, önümüzde ramazan ayı var, temmuza kadar biraz fiyat yüksek olur. Antalya bölgesinde olmamıza rağmen gündüz sıcaklığı normal ama geceleri hala soğuk geçiyor" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------

Halden detay görüntüler

Domateslerden detay görüntüler

Hale domates getiren çifcilerden görüntü

Detaylar

Röp 1: Ziraat Mühendisi Zafer Çifçi

Röp 2 : Musa Çetinkaya

Röp 3: Galip Çatal

Röp 4: Mustafa Eksi

Domateslerin paketlendiği depodan detay görüntüler

Röp 5 : Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya

959 MB /// 15. 45"

Haber: Mehmet ÇINAR Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA/DHA

====================================================

4)FETÖ'NÜN MAHREM İMAMI OLDUĞU BELİRTİLEN 2 KİŞİ GÖZALTINDA

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'nde yapılan operasyonda, FETÖ/PDY'nin 'mahrem imamı' olduğu iddiasıyla 2 kişi gözaltına alındı.  Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, polis tarafından dün (salı) Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde yapılan operasyonda, örgütün 'mahrem imamı' olduğu tespit edilen ve haklarında yakalama kararı çıkan 32 yaşındaki V.K. adlı erkek şüpheli ve 35 yaşındaki Ş.K. adlı kadın şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete getirildi. İşlemlerinin ardından şüpheler, soruşturmanın yürütüldüğü Siirt'e gönderildi

Görüntü Dökümü

--------------------

Zanlıların emniyetten görüntü

Zanlıların hastaneden görüntü

Haber- Kamera: Cihan KAYA / ORTACA (Muğla),

==========================================================

5)KEMER'DE KAZA: 1 YARALI

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde iki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı.

Kaza, saat 13.30 sıralarında D400 karayolu Göynük-3 girişindeki sinyalize kavşakta meydana geldi. Antalya istikametine giden 42 yaşındaki Kemal Babacan'ın kullandığı 07 Z 6144 plakalı otomobille kavşaktan dönüş yapan 58 yaşındaki Kazım Ardıç idaresindeki 07 EJJ 53 plakalı otomobil çarpıştı. Çarpmanın şiddetiyle otomobilde sıkışan Kemal Babacan, olay yerine gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekiplerinin yardımıyla kurtarıldıktan sonra ambulansla Kemer Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Kemer Merkez Karakol Komutanlığı ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı Kemer-Antalya karayolunda yaklaşık 1 saat ulaşım tek şeritten sağlandı.

Görüntü Dökümü

--------------------

Kaza alanından ve araçlardan genel detay

Otomobil sürücüsü Kazım Ardıç'tan detay

Trafik polislerinin olay yerine gelmesi

Otomobilden detay

Polis ile Kazım Ardıç'ın konuşması ve ruhsatı vermesi

Kaza yapan araçtan detay

01: 00 dakika ve 32,3 MB

Haber-Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya),

=======================================================

6)TELEFON DOLANDIRICISI 3 KİŞİ YAKALANDI

Nevşehir'de  kendisini polis olarak tanıtarak telefonla aradığı kişilerİ dolandıran 3 kişi, Niğde'de yakalandı. Nevşehir 2000 evler Mahallesi'nde Ş.D. isimli kadını arayan dolandırıcılar 'Biz polisiz senin kimliğini soygun olaylarına karışmış' tdiyerek kandırdı.Ş.D. yanında getirdiği 140 bin TL para, 4 bin dolar, 4 adet bilezik, 3 adet cumhuriyet altınını poşet içerisinde dolandırıcılara teslim etti. r Para ve altınları alan 3 dolandırıcı Niğde-Kayseri yolu üzerinde yapılan yol uygulamasında  27 C 0699 plakalı otomobil durduruldu. Şanlıurfa'ya giden dolandırıcıların yapılan kimlik sorgulamalarında İbrahim A., Hasan C., ve Abdurrahman Ç.,  oldukları, dolandırıcılık suçlarından sabıka kaydı olduğu belirlendi. Otomobilde arama yapan ekipler bulduğu paraları incelemeye aldı, Nevşehir Asayiş Şube müdürlüğü ekipleriyle görüşerek olayı çözdü. Zanlılar ve dolandırdıkları para ve altınları Nevşehir'den gelen polis ekiplerine teslim etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Zanlıların karakoldan çıkarılması

Arabanın yanında beklerken görüntüleri

Süre: 29 MB    Boyut: 32 MB

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

=======================================================

7)MADDE BAĞIMLISI GENÇ DERE KENARINDA ÖLÜ BULUNDU

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde uyuşturucu madde bağımlısı olduğu iddia edilen 39 yaşındaki Murat Soydeğer, atık suyun aktığı dere kenarında ölü olarak bulundu.   Olay, Yenimescit Mahallesi Kalaylıdere mevkiindeki atık suların aktığı kanalizasyon deresinde meydana geldi. Kalaylıdere mevkiindeki atık suların aktığı kanalizasyon deresi çevresinde dolaşmaya çıkanlar, bir kişinin dere kenarındaki ağaçlar arasında hareketsiz halde yattığını görerek durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, Trabzon'a bağlı Araklı ilçesi nüfusuna kayıtlı 39 yaşındaki Murat Soydeğer'in hayatını kaybettiğini belirledi. Polis, olay yerinde yaptığı incelemede sigara izmaritleri ve uyuşturucu içiminde kullanılan pet şişe düzenekleri buldu. Madde bağımlısı olduğu öne sürülen ve uyuşturucu kullanımı sonucu hayatını kaybettiği tahmin edilen Soydeğer'in cesedi, savcı ve polisin incelemesinin ardından kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Olay yeri genel

-Polisin incelemesi

-Cesedin poşette olay yerinden kaldırılması

-Cenaze aracına konulması

-Murat Soydeğer fotoğrafları

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),-

(SÜRE: 03.00 - BOYUT: 96 MB)

=======================================================

8)PEMBE TIR İZMİR'DE

TÜRKİYE'de her 4 kadından 1'inde görülen stres tip idrar kaçırma hastalığı hakkında kadınları bilgilendirmek üzere İstanbul'dan yola çıkan Pembe TIR, İzmir'e geldi. İki gün boyunca Alsancak İskelesi önünde olacak TIR'ı ziyaret eden kadınlar, hastalık ve tedavisi hakkında bilgi alabilecek. Üroloji ve kadın ürolojisi alanında eğitimler vermek ve toplumun bilgi düzeyini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten Kontinans Derneği'nin Pembe TIR'ı İzmir'e ulaştı. Stres tip idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kamuoyuna duyurarak, hastalığın mutlaka tedavi edilmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan çalışma kapsamında 4 Mayıs'ta İstanbul'dan gezisine başlayan TIR, 10-11 Mayıs'ta ikinci durağı olan İzmir'de Alsancak İskelesi önünde olacak. Kadınların ziyaret edip hemşirelerden bilgi alabileceği TIR, buradan sonra Ankara, Konya ve tekrar İstanbul'a gidecek.

TÜRKİYE'DE HER 4 KADINDAN 1'İ İDRAR KAÇIRIYOR

Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması olarak tanımlanan 'Stres tip idrar kaçırma' kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli. Yapılan araştırmalara göre stres tip idrar kaçırma, dünyada yüzde 48 oranında, Türkiye'de ise yapılan farklı çalışmalara göre 30 yaşından sonra her 4 kadından 1'i olmak üzere yüzde 24 oranında görülüyor.

TOPLUMDA OLDUKÇA YAYGIN BİR SORUN

Pembe TIR ile Türkiye'yi gezerek kadınlara bilgi veren hemşire Gülten Berber, bu hastalığın kadınlarda daha çok görüldüğünü belirterek, "Üroloji doktoru tarafından kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalık. Ancak kadınlar erkek doktorla karşılaşınca çekinebiliyorlar. Toplumda oldukça yaygın bir sorun aslında. Kontinans Derneği tarafından yapılan organizasyonla hastalık konusunda kadınlara bilgi veriyoruz. İnsanları bilinçlendiriyoruz, uzun süre hangi doktora gideceklerini neyle tedavi edildiğini bilmedikleri için hastalar bu hastalığı çekiyorlar. Tedavinin seyri kişiye göre, hastalığın çeşidine göre değişiyor. Doktorlarıyla birlikte tedavi sürecini kişiye göre planlıyorlar" diye konuştu.

Hastaların sosyal hayatının olumsuz etkilendiğini belirten Berber, "Ya dışarı çıkamıyorlar, ya da hemen eve geri dönmek zorunda kalıyorlar. Eve yetişemediklerinde kaçırma oluyor, koku oluyor. Bu nedenle sosyal hayattan geri kalmayı tercih ediyorlar" dedi.

STRES TİP İDRAR KAÇIRMA NEDİR?

Sosyal ve hijyenik sorunlara yol açan ve istemsiz olarak idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Farklı tipleri vardır, en sık görülenleri stres ve sıkışma tip idrar kaçırmadır. Stres tip idrar kaçırma mesane içi basıncın artması ile ortaya çıkan idrar kaçırma şeklidir. Buradaki stres sözcüğünün psikolojik stresle ilgisi yoktur. Stres tip idrar kaçırmaya mesane çıkışındaki kasların fonksiyonlarını tam yapamaması, mesaneyi destekleyen pelvis kaslarının zayıflığı, gebelik ve/veya vajinal doğum, ağır egzersizler, geçirilmiş ameliyatlar neden olabilir. Erkeklerde nadir görülen hastalık tedavi edilebilir.

Görüntü Dökümü

--------------------

Hemşire Gülten Berber ile röp

TIR'a gelen kadınlardan görüntü

Genel ve detay görüntüler

Haber: Timur TARLIĞ Kamera: Yasin TİNBEK / İZMİR,

=======================================================

9)KOCAELİ'DE BÖBREK NAKİL MERKEZİ KURULDU

KOCAELİ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 ay önce kurulan böbrek nakil merkezinde 2 kadavradan, 1 adet de canlı vericiden alınan böbrek başarılı bir operasyonlarla hastalara nakledildi. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney böbrek nakli konusunda Derince Eğitim Araştırma Hastanesi'nin İstanbul ile Ankara arasında tek böbrek nakil merkezi olduğunu söyledi.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan böbrek nakil merkezi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney, İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Böbrek Nakil Merkezi sorumlu cerrahi Op.Dr. Bekir Voyvoda ve doktorlar katıldı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney organ bağışı konusunda duyarlı olunmasını isteyerek, "Böbrek naklinin tıbbi aşamaları ve takipleri son derece önem arz eden cerrahi bir işlemdir. Nakil işlemleri yüksek teknoloji ve uyum gerektiren başarı hikayeleridir. Bu alanda öne çıkmış iller vardır. İstanbul ve Ankara dışında da bazı iller öne çıkmış durumdadır. Kocaeli'nde de biz kamu hastaneleri olarak böbrek nakli gibi yüksek cerrahi gerektiren hastaların çok iyi takip edilmesi gerektiren bir çalışmayı arkadaşlarımız gerçekleştirmiş durumdalar. Organ nakli böbrek nakliyle başladı. 3 nakil gerçekleşti. Bize müracaatlar yapıldığı sürece işlemler devam edecek. Vefat eden birinin organları toprakta çürüyecek. Her organ bir hayat kurtarıyor. Halkımız burada bize destek olursa 3 nakil sayısı önümüzdeki süreçte 50-100 nakil sayısına ulaşacak ve daha da artacaktır. Böbrek nakil merkezimiz İstanbul ile Ankara arasındaki şuanda tek nakil merkezidir. Vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

3 HASTAYA NAKİL GERÇEKLEŞTİ

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Kocaeli'nin organ bağışı konusunda Türkiye'de üçüncü olduğunu belirterek, "Türkiye'de organ bağışında İzmir, İstanbul'dan sonra Kocaeli 3. sırada geliyor. Bize düşen hastanelerde bu adımları atmamızdır. 2016 Aralık ayında aktif olarak böbrek nakil merkezimiz hizmete başladı. 2017 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş bir canlı vericiden ve iki kadavradan böbrek nakledilen hastalarımız şifa ile taburcu edilmiştir. Hastanemiz ve ilimiz için büyük başarıdır. Bu sayılar artarak bölgemize ve ilimize hizmet vermeye çalışacağız" diye konuştu.

HEDEFİMİZ KADAVRADAN NAKİL SAYISINI ARTTIRMAK

Türkiye'de çok sayıda insanın organ nakli beklediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mürsel Durmaz, "Türkiye'de organ bekleyen gayri resmi rakamlara göre 70 bin hasta var. 60 bin diyalize giren hastalar olduğunu düşünürsek doğal olarak bu hastalar nakile adaydır. Biz de bunun eksikliğini görerek çalışmalar başlattık. Kadavradan nakilleri arttırabilmeyi hedefliyoruz. Avrupa'da kadavradan nakil yüzde 85 oranında. Bu sayıları ülkemizde de arttırmayı planlıyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Açıklamalar

-Toplantıdan detaylar

(Haber: Ergün AYAZ-Kamera: Orhan  UZUN-KOCAELİ/DHA

=======================================================

10)BU GARDIROPTAN HERKES YARARLANIYOR

KOCAELİ Üniversitesi'nde akademisyenler ve öğrenciler kullanmadıkları kıyafetleri "KOÜ Gardırop" a bağışlarken, ihtiyacı olanlar elbiseleri ücretsiz alabiliyor.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin "KOÜ Giyecek Paylaşım Platformu" fikrinden yola çıkılan "KOÜ Gardırop" projesi Kocaeli Üniversitesi Vakfı'nın desteğiyle hayata geçti. Bir sosyal yardımlaşma projesi olan KOÜ Gardırop'un tasarımı Kocaeli Üniversitesi Vakfı Gönüllüleri tarafından yapılırken, tüm tadilatı Kocaeli Üniversitesi Yapı İşleri desteğiyle yapıldı. Kişilerin ihtiyaç duydukları kıyafetleri ücretsiz alabilecekleri projenin amacı KOÜ'de bir paylaşım ruhu kültürünün oluşturularak insanların kendilerini evlerinin gardırobunda gibi hissetmelerini sağlamak. Paylaşım ruhuna sahip olanlar KOÜ Gardırop'a kullanmadıkları giysileri bağışlarken, ihtiyacı olan giysileri alabiliyor. Hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Tesislerde faaliyet gösteren KOÜ Gardırop hizmetinden tüm Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri, çalışanları ve öğrenciler faydalanabiliyor.

Projenin hayata geçmesini sağlayan öğrencilerden olan Elif Zeynep Doğan ile Kübra Akyıldız üniversitede paylaşım kültürü oluşturmak istediklerini, herkesin gardırobunda kullanmadığı eşyalar olabileceğini, bunları giyebilecek kişilerle paylaşmalarını sağladıklarını söyledi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

KOÜ gardıroptan görüntü

İçeriden görüntüler

Kıyafetler, ayakkabı ve çantalardan görüntü

Elif Zeynep Doğan ve Kübra Akyıldız ile röp.

İZMİT(Kocaeli), -

=======================================================

11)72 YAŞINDAKİ ENGELLİDEN ATATÜRK'E SAYGI

EDİRNE'de Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte saygı duruşu sırasında bedensel engelli 72 yaşındaki Kemal Kabaca, akülü aracında üzerinde ayağa kalkarak Mustafa Kemal Atatürk'e saygı duruşunda bulundu.

Edirne'de Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.Törene Belediye Başkanı Recep Gürkan kurum müdürleri, engelli dernekleri üyeleri ve aileleri katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlü Bilgin Özbaş ile engelli dernekleri anıta çelenk koydu. Saygı duruşu sırasında törene akülü aracı ile ön sırada katılan yürüme engelli Kemal Kabaca, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da yardımıyla ayağa kalkarak Atatürk'ün huzurunda saygı duruşunda bulunup istiklal marşını okudu. Yaşlı adamın ayağa kalkıp saygı duruşunda bulunması törende duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Yürüme engelli Kemal Kabaca, saygı duruşu sırasında başkan  Recep Gürkan'ın da yardımıyla Atatürk ve silah arkadaşlarına saygıdan dolayı ayağa kalktığını belirterek, "Büyük önderimize saygımız var. Ayağa kalktığım sırada Atatürk huzurunda ayakta uzun süre durmam için belediye başkanı kolumdan tuttu ve yardımcı oldu. Atatürk ve İstiklal Marşımıza her zaman saygımız var. Biz Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bu güzel vatanda yaşıyoruz" dedi.

Törenler engelli öğrencilerin şiir okuyup gösterileriyle devam etti. Ardından kalabalık grup  kortej oluşturup trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'nde engelliler ellerinde sorunlarına anlatan dövizler ile Yürüdü.

Görüntü Dökümü

------------------------

Atatürk anıtı önünde kalabalık

Çelenklerin  sunumu

Yürüme engelli Kenan Kabaca ayakta saygı duruşunda bulunması

Engellilerin gösterileri

Korntej oluşturup yürümeleri

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

=======================================================

12)POLİSLER, İSTİKLAL MARŞI'NI İŞARET DİLİYLE OKUDU

TEKİRDAĞ'da Engelliler Haftası nedeniyle Atatürk anıtı önünde düzenlenen etkinlikte, 10 polis memuru, İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okudu.

Engelliler Haftası nedeniyle Tekirdağ Valiliği önündeki Atatürk anıtında etkinlik düzenlendi. Programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hasan Yılmaz, kurum müdürleri ve halk katıldı. Programda Tekirdağ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın'ın talimatı kısa bir süre önce işaret dilini öğrenen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli 10 polis memuru, şube müdürü Metin Kesici ile birlikte İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okudu. Daha sonra yine işaret diliyle alanda bulunan engelli bireylere 'Polis yanınızdadır' şiiri okundu. Programda, zihinsel engellilerin oluşturduğu halk oyunları ekibi de gösteri yaptı.Engelli bireyler için farkındalık oluşturma amacı taşıyan programda, engelliler tekerlekli sandalyeleri ve koltuk değnekleri ile Hükümet Caddesi üzerinde 'Sevgi Yürüyüşü' gerçekleştirdi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Alandaki engelli bireyler

-Protokol

-Folklor gösterisi

-Polislerin işaret diliyle İstiklal Marşı okuması

-Sevgi yürüyüşü

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

=======================================================

13)ADANA'DA, YÖRESEL LEZZETLER FUARI AÇILDI

ADANA'da 'Gurme 2017 ve 10'uncu Çukurova Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı', TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Organize Sanayi Bölgesi, KOSGEB ve Çukurova Fuarcılık'ın desteğiyle düzenlenen fuar büyük ilgi gördü. 14 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarın açılışına Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Sözlü ile çok sayıda iş dünyası temsilcisi ve gıda sektörü bileşenleri katıldı.  TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, fuarın tarihten gelen yemek kültürlerin yaşatılmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi. Çukurova'nın eşsiz lezzetleriyle de adından söz ettirdiğini aktaran Alagöz, katılımcılara teşekkür etti.

30 METRELİK KEBAP ŞİŞTE DURMADI

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, fuarın keyfinin çıkarılmasını isteyerek herkesi ziyaret etmeye çağırdı. Protokol üyeleri açılış kurdelesini kestikten sonra stantları gezdi. Hatay'ın künefesinden Mersin'in cezeryesine, Osmaniye'nin fıstığından Adana'nın şalgamına dek yüzlerce çeşit yöresel ürünün sergilendiği fuara, ziyaretçiler de büyük ilgi gösterdi. Fuarın en önemli etkinlikleri arasında 30 metrelik kebap yapımı da ilgi topladı. Kentte 'Hasan Usta' olarak bilinen  Hasan Oral'ın 100 kilogram kıymadan 20 kişilik ekibiyle 30 metrelik kebap şişine sapladığı Adana Kebabı, dikkat çekti. Sıcağın da etkisiyle 30 metrelik kebap şişte durmayıp mangal kömürünün üstüne düştü. Buna karşın vatandaşlar, kömür üzerine düşen kebabı kısa sürede tüketti. Hasan Oral, pişen kebaplardan protokol üyelerine ikram etti.

Görüntü Dökümü

------------------------

30 metrelik kebap için mangalın yakılması

Fuardaki vatandaşların ikramalın tadına bakmaları

Fuardaki yiyeceklerin görüntüsü

Stantlardan genel görüntüler

Açılış kurdelesinin kesilmesi

Vali Mahmut Demirtaş'ın stantları gezmesi

Başkan Hüseyin Sözlü'nün stanta görüntüsü

Kebabın yapımından genel ve detay görüntüler

DHA Muhabiri Yusuf Baştuğ'un anonsu

Metrelerce uzunluktaki kebap ve protokol üyelerinin görüntüsü

Kebapların pişerken görüntüsü ve çıkan dumanlardan görüntüler

Kebapların ekmeklerin içine konması

DHA Muhabiri Yusuf Baştuğ'un anonsu

Vali Mahmut Demirtaş'ın Hasan Usta'ya plaket vermesi

Vatandaşların kebap yerken görüntüsü

SÜRE: 03'50"    BOYUT: 234 MB

Haber: Yusuf BAŞTUĞ  -Kamera: ADANA,

=============================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Doğubeyazıt Türkiye Ağrı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title