Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

1)ŞEHİDİN SON İSTEĞİ YERİNE GETİRİLDİ, CEBİNDEKİ BAYRAK TABUTUNUN ÜSTÜNE BIRAKILDI DİYARBAKIR'ın Lice İlçesinde dün PKK'lılarla girdikleri çatışmada şehit olan 3 asker için uğurlama töreni düzenlendi.

1)ŞEHİDİN SON İSTEĞİ YERİNE GETİRİLDİ, CEBİNDEKİ BAYRAK TABUTUNUN ÜSTÜNE BIRAKILDI

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesinde dün PKK'lılarla girdikleri çatışmada şehit olan 3 asker için uğurlama töreni düzenlendi. Törende şehitlerden Uzman çavuş Gökhan Bayram'ın operasyon sırasında cebinde taşıdığı ve arkadaşlarına "Şehit olursam bu bayrağı tabutumun üzerine örtün" dediği bayrak tabutunun üstüne konulduğu görüldü.

Lice ilçesinde Şehit Jandarma Yüzbaşı Fuat Oğuzcan Müşterek Birlik Operasyonunda PKK'lılarla çıkan çatışmada şehit olan Uzman Çavuşlar  Selçuk Özer, Mustafa Sarı ve Gökhan Bayram için 7'inci Kolordu komutanlığında uğurlama töreni düzenlendi. Vali Hüseyin Aksoy, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri,  Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre askeri ve Emniyet mensuplarının yanı sıra şehitlerin yakınları katıldı. Çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuşlar  Selçuk Özer, Mustafa Sarı ve Gökhan Bayram'ın naaşlarının ambulanstan alınarak katafalka bırakılmasıyla başladı.

Törende güçlükle ayakta duran şehit Jandarma Uzmançavuş  Selçuk Özer'in eşi Huriye Özer'i yakınları teselli ederken, şehidin 1,5 yaşındaki kızı Ayşe'nin ağlaması yürek burktu.  Şehitlerin özgeçmişlerinin okunduğu törende Şehit Jandarma Uzman Çavuş Selçuk Özer'in 2014 yılında, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Gökhan Bayram'ın 2013'te, şehit Uzman Onbaşı Mustafa Sarı'nın ise 2015 yılında Diyarbakır'da göreve başladığı belirtildi.

ŞEHİDİN SON İSTEĞİ YERİNE GETİRİLDİ

Uğurlama törenine şehitler ile aynı çatışmada yaralanan yaralı arkadaşları da katılırken, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Gökhan Bayram'ında son isteği yerine getirildi. Operasyon sırasında arkadaşlarına cebinde taşıdığı bayrağı gösteren Bayram'ın "Şehit olursam bu bayrağı tabutumun üzerine koyun"dediği ve isteği üzerine cebindeki bayrağın tabutunun üzerine konulduğu görüldü. Tören duaların okunmasının ardından sona ererken, şehitler askeri helikopterle memleketlerine uğurlandı. Şehit Jandarma Uzman Çavuşlar Selçuk Özer'in cenazesi Konya'ya, Gökhan Bayram'ın Samsun'a, Mustafa Sarı'nın ise Mersin'e gönderileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Törene katılanlar

-Şehit yakınları

-Şehit Özer'in eşi ve çocuğu

-Şehitlerin yaralı arkadaşı

Cenazelerin katafalka bırakılması

-Duaların okunması

-Şehitlerin uğurlanması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,

========================================================

(YENİDEN)

ŞEHİT EFSANE KOMUTAN TÜMGENERAL AYDOĞAN AYDIN, DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI ÇIKMIŞTI

2)ŞEHİT GENERALİ MAHKEME SERBEST BIRAKMIŞTI

HELİKOPTER kazasında şehit olan 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın, FETÖ darbe girişimi sırasında bulunduğu Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nden Kayseri'deki tugayını arayıp "Bir tek asker garnizon dışına çıkmayacak" emri vermişti. Ancak adı darbecilerin hazırladığı sıkıyönetim komutanları listesinde Hakkari Sıkıyönetim Komutanı olarak geçtiği için gözaltına alınmış,, ifadesinin ardından 5 gün sonra görevine dönmüş,  ardından da Tümgeneral rütbesine terfi ettirilmişti.

Türkiye'nin en seçme ve aynı zamanda tek paraşütçü birliği olan, sancağında Kıbrıs Barış Harekatı ve Güneydoğu'da teröre karşı verilen mücadeleler nedeniyle 2 altın madalya bulunan 1'inci Komando Tugayı'nda 2012-2016 yıllarında komutanlık yapan 'Asker Aydoğan' lakaplı Aydoğan Aydın, tuğgeneral  rütbesiyle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında  Hakkari'nin Çukurca bölgesinde "Evlatlarım" dediği askerleriyle birlikte Hakkari'nin Çukurca bölgesinde dağlarda terör mücadelesi yapıyordu. Darbe girişimini haber alır almaz Kayseri Valisi Süleyman Kamçı'yı telefonla arayıp, "Devletimin, milletin yanındayım. Birliğimden bir tek asker kışla dışına çıkmayacak. Darbeye de darbecilere de karşıyım" dedi. Daha sonra da komutanlığını yaptığı Komando Tugayını arayarak, "Bir tek er dahi dışarı çıkmayacak" emrini verdi.

Ancak, darbeciler tarafından hazırlanan sıkıyönetim komutanları listesinde adı geçici görev yaptığı Hakkari Sıkıyönetim Komutanı olarak görülünce, darbeci olduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra, 20 Temmuz'da serbest bırakıldı.

İfadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldıktan sonra DHA muhabirine açıklama yapan Aydoğan Aydın, "Şerefli bir asker olarak devletime, milletime, bayrağıma hiç ihanet etmedim. Bir yanlış anlaşılma oldu. Bu yanlışlık düzeltildiği için çok memnunum" demişti. Aydın son Yüksek Askeri Şura toplantısında da tümgeneralliğe terfi etti. Bu kez tümgeneral rütbesiyle  23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı olarak Şırnak'ta görev yapıyordu.

ESKİ BİRLİĞİNDE YAS

Eski komutanları evli 2 çocuk babası, Tokat Niksar İlçesi nüfusuna kayıtlı  51 yaşındaki Aydoğan  Aydın  ve emir astsubayı Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi nüfusuna kayıtlı 47 yaşındaki 2 çocuk babası Kıdemli Başçavuş Mehmet Erdoğan'ın şehit olduğu haberi Kayseri 1'inci Komando Tugayında üzüntüyle karşıladı. Üst rütbeli subay ve astsubaylardan oluşan bir grup Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın Kocatepe camisindeki cenaze törenine katılmak için Ankara'ya gitti.

Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın görev yaptığı birlikler şöyle:

1987 Kara Harp Okulundan mezun oldu.

1988-1992 İstanbul 6'ıncı Piyade Tugay Takım Komutanlığı

1992-1998 Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tim Komutanlığı,

1998-2000 Kara Harp Akademisi Öğrenim

2000-2001 Hakkari Dağ Komando Tugay Komutanlığında Harekat Ş.Md.lüğü

2001-2008 Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda Tabur Komutanlığı ve Kurmay Başkanlığı

2008-2010 Almanya'da NATO Daimi Görev

2010-2012 Gökçeada'da Komando Alay Komutanlığı,

2012-2016 Kayseri Komando Tugay Komutanlığı,

2016-.. Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tüm.K.lığı

İKİYAKALAR VE KATO'DA DESTAN YAZDI

Şırnak'taki helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydın, son dönemde Şırnak'taki Kato Dağı bölgesi ve Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki İkiyakalar bölgesinde gerçekleştirilen PKK'ya büyük darbe vurulmasında büyük rol oynadı.

Görüntü Dökümü

-----------------------(ARŞİV GÖRÜNTÜLER SERVİS YAPILDI

-General Aydın ın fotoğrafları

Tümgeneral Aydın'ın Başbakan Yıldırım'ı karşılaması(ARŞİV

ARŞİV

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın 28 Mayıs'ta Kato dağında çekilen fotoğrafları

ARŞİV

-Tümgeneral Aydoğan Aydın Kayseri'de görev yaptığı sırada çekilen görüntüleri

(Oktay ENSARİ/KAYSERİ/ŞIRNAK/DHA)

======================================================

3)İZMİR'DE SOSYAL MEDYAYA DAMGA VURAN GÖRÜNTÜ

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde yol kenarına park eden minibüs sürücüsü, tramvay hattının kenarında namaz kılmaya başladı. Bu sırada sefer yapan tramvay makinisti, onlarca yolcusuyla hat üzerinde durdu, namazın tamamlanmasını bekledi. Bu anları kaydeden vatandaşlar, görüntüyü sosyal medyaya yükledikten sonra 'inançlara İzmirli saygısı', yorumlarıyla büyük beğeni aldı. Karşıyaka'da seferlerine bir süre önce başlayan tramvay hattında yaşanan olay, sosyal medyaya damga vurdu. Minibüs sürücüsü, namaz vaktini kaçırmamak için Yalı caddesi üzerinde aracını park ettikten sonra, yol kenarındaki tramvay hattı üzerinde, namaza durdu. Bu sırada seferini yapan tramvay makinisti, namaz kılan kişiyi fark ettikten sonra, ilk önce yakınında durdu. Ardından da onlarca yolcusuyla namazın bitmesini bekledi.

ELİYLE SELAMLAYIP AYRILDI

Bu anlar, bu sırada balkonda bulunun vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Görüntülerde, namazını tamamlayan erkeğin hızla ayağa kalkıp eliyle tramvayı kullanan makiniste ve içerisindeki yolculara teşekkür ettiği de görüldü. Görüntülere göre, sürücü minibüsüyle yoluna devam etti. Tramvay da seferini tamamlamak üzere hareket etti. Tramvay makinistinin davranışını kayıt sırasında takdir eden vatandaşlar, bu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.

BELEDİYE BAŞKANINDAN HOŞGÖRÜ VURGUSU

Görüntüler kısa sürede onlarca kişi tarafından, sosyal medya hesaplarından paylaşılınca binlerce kişiye ulaştı. Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar da, görüntüleri kendi sosyal medya hesabından paylaştı ve İzmirli ve Karşıyakalı hoşgörüsünde vurgu yaptı. Büyük beğeni alan görüntülerin altında, bazı kişiler davranışın provakasyon amaçlı yapıldığına dair yorumlarda bulunsa da, sosyal medya kullanıcılarının büyük bir bölümü hoşgörüye dikkat çekti, yapılanı takdir etti.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Tramvay hattında namaz kılan vatandaş

Tramvayın beklemesi

Vatandaşın namazın ardından aracına binip gitmesi

İZMİR /DHA

===========================================================

4)BELEDİYEDEN KEDİ KÖPEK ÖLÜMLERİ İDDİASINA SAVUNMA

MERSİN Büyükşehir Belediyesi, üniversite kampüsündeki bakımevinde barınan hasta kedi ve köpeklerin 30'unun hafta sonu telef olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunup, konuyu gündeme getirenlere suçlamalarda bulundu.

Mersin Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş, Mersin Üniversitesi kampüsü barınağındaki kedi ve köpeklerin, hafta sonları ilgili personel bulunmaması nedeniyle telef olduğunu ileri sürmüştü. Konu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada bu iddiaların gerçek dışı olduğu bildirildi. Açıklamada şöyle dendi:

"Her türlü bakım ve müdahale için hazır bekleyen kurumumuza, hafta sonu boyunca tek bir bildirim, ihbar veya şikayet yapılmamıştır. Bu durum da düşündürücü olmakla beraber barınakta görevli işçilerinin ölen kedilerin Nilgün Derviş tarafından kendi evinde beslemeye çalıştığı kedi yavrusu ölüleri olduğu yönündeki bilgiler de gerçeği ortaya çıkarmaya yetiyor. Dolayısıyla konu bir takım kişilerin kendi makam ve rantları uğruna kedilerin ölümüne sebep olmak, göz yummak ve şöhrete kavuşmak gayesinden ibarettir."

ÇIKAR SAĞLAMAK BENİM İŞİM DEĞİL

Ölü kedileri evinden getirmekle suçlanan Derviş ise, suçlamaları kabul etmedi. Son olarak barınakta 16 ölümün daha yaşandığını öne süren ve suçlamayı gülünç bulduğunu kaydeden Derviş, "Benim hayvan hakları ve onların yaşamları üzerinden kimseyle pazarlığım olamaz. Allah, vicdanım ve aklım arasında yaşarım"dedi.

Görüntü Dökümü

----------------------

Barınaktan görüntüler

Mersin Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş'in kedilerle birlikte görüntüsü

Büyükşehir Belediyesinden görüntüler

Nilgün Derviş'in konuşması

Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 03'55"  BOYUT: 101.32 MB

Haber-Kamera : İbrahim MAŞE/MERSİN,

======================================================

5)BANDIRMA LİMANI'NDA BATAN GEMİDEN İLK KONTEYNER ÇIKARILDI

BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde Çelebi Limanı'ndan yük aldığı sırada hatalı yükleme sonucu yan yattıktan sonra batan 'Ali Ağa' adlı kargo gemisindeki konteynerlerin çıkarılmasına bu sabah başlandı. 100 ton kaldırma kapasitesine sahip olan 'Herkül' adlı yüzer vinçle, 78'i ambarda, 15'i güvertede bulunan toplam 93 konteynerin 15-20 günde çıkarılması bekleniyor.

İzmir Aliağa Limanı'ndan, Bandırma Çelebi Limanı'na Etimaden'e ait malzemeyi almaya gelen 70 metre uzunluğunda 13 metre genişliğinde 1998 grostonluk 'Ali Ağa' adlı kargo gemisi, 14 Mayıs'ta, hatalı yükleme yapıldığı için yan yattı. Gemi yan yattığı sırada personel tahliye edilirken 1'i gemi personeli 2'si liman görevlisi 3 kişi yaralandı.

Geminin batmasının ardından akaryakıt, sintine, slaj yağları çıkartıldıktan sonra gemiyi kurtarmak için ikinci aşamaya geçildi. İstanbul'dan bir firma tarafından getirilen 100 ton kaldırma kapasitesine sahip yüzer vinç, bu sabah gemide yüklü bulunan Eti Maden'e ait konteynerleri çıkartma işlemlerine başladı. 15'i güvertede bulunan toplam 93 konteynerin 15-20 gün içinde çıkarması bekleniyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bandırma Liman Başkanı Abdullah Şalcı, kazanın ardından ilk olarak çevre kirliğinin önüne geçmek için gerekli önlemleri aldıklarını belirterek "İlk konteyneri sorunsuz bir şekilde çıkarttık. Rıhtımda insan sağlığına ve kazalara yönelik geniş güvenlik önlemleri alındı. Üçüncü aşamada  balon ya da farklı teknikler kullanılarak gemi yüzdürülecek. Yüzdürüldükten sonra da ilgili yerlerin tasarrufuna göre hareket edilecekö dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Batan gemiyi kurtarma çalışması

-İlk konteyner çıkarılışı

Erdem ÖZCAN- Tufan DALGIÇ/ BANDIRMA(Balıkesir),-

=====================================================

6)PARK HALİNDEKİ ARACIN CAMINI KIRIP 60 BİN TL ÇALDILAR

NEVŞEHİR il merkezinde, yeni sanayi meydanında park halindeki bir aracın camını kıran kimliği belirsiz kişiler, aracın ön koltuğunda bulunan çantadaki 60 bin TL'yi alarak kayıplara karıştılar.

Nevşehir'in tanınmış iş adamlarından S.S, akşam saatlerinde Yeni sanayi meydanında bulunan Ziraat Bankası Sanayi Şubesine bir banka işlemi için durdu. Banka Şubesine giren iş adamını takip ettiği belirtilen beyaz renkli araç iş adamının banka şubesine girmesiyle birlikte hemen 50 Plakalı iş adamının aracının arkasında durdu. Araçtan inen beyaz kapşonlu bir kişi elindeki sert cisimle aracın sağ ön camını kırarak içerisinde 60 bin TL bulunan çantayı alarak beyaz renkli araca binip olay yerinden uzaklaştılar.

Aracının camının kırılarak çantasının olmadığını fark eden İş Adamı S.S'nin ihbarı üzerine olay yerine gelen Polis, olay yerine yakın bir işyerinin kamera kaydına ulaşarak görüntü kaydını aldı. Yapılan incelemelerin ardından olaya karışan aracın plakasının tespitiyle birlikte olay ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

Camı kırılan otomobilden genel ve detay görüntü

-Nevşehir Sanayisinden genel görüntü

-Mobese kamerasından siyah otomobilin gelişi ve onu takip eden beyaz renkli otomobilin gelişi

-Beyaz otomobil içerisinde bir süre bekleyen hırsızlar

-Daha sonra otomobili siyah arabanın yanına yaklaşması araçtan iki kişinin inmesi biri beyaz kapşonlu siyah otomobilin yanına yaklaşarak aracın camını kırıp içinden çanatayı alarak geldikleri arabaya binerek olay yerinden uzaklaşmaları

Haber - Kamera: Sinan KORKMAZER /NEVŞEHİR,DHA)

DV 1 Dosya  10  Dakika 492-MB

====================================================.

7)VAGONA RAY YÜKLEMESİ SIRASINDA KAZA: 1 YARALI

SİVAS'ta vagona ray yüklemesi sırasında lokomotifin vinç üzerindeki raya çarpması sonucu 1 kişi yaralandı.

Kaza sabah saatlerinde Yapı Tren İstasyonu'nda meydana geldi. İstasyonda bulunan tren raylarının vinç yardımıyla vagona yüklenmesi sırasında makinist Turan G.'nin kullandığı DE 24326 plakalı lokomotif hareket etti. Lokomotif bu sırada vagona yüklemek için vince bağlanarak kaldırılan raya çarptı. Çapışmanın etkisiyle 30 metrelik ray vinçle beraber kontrolden çıktı. Bu sırada rayların üzerinde bulunan 50 yaşındaki Yadiger Tatar rayın çarpmasıyla başından yaralandı. Tatar ihbar üzerine olay yerine gelen ambulansla Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Tatar'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

-Olay yerinden görnütü

-Vinç ve vagona yüklenen raylar

-Ray parçasında oluşan iz

-Polisin incelemesi

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

(99.4 mb)

=========================================================

8)SU KANALINA DÜŞEN OTOMOBİLİN SÜRÜCÜSÜ ÖLDÜ

İZMİT'te, yol kenarındaki su kanalına düşerek menfeze çarpan otomobilin sürücüsü 27 yaşındaki Zeki Turan yaşamını yitirdi. Kaza anın güvenlik kameralarına yansıdı.

Kaza gece saatlerinde, İzmit ile Kandıra arasındaki karayolunun Muratköy mevkiinde meydana geldi. Kandıra istikametine gitmekte olan Zeki Turan yönetimindeki 41 AJ 421 plakalı otomobil sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarındaki su kanalına düştü. Su kanalının içerisinde ilerleyen otomobil menfeze çarparak durdu. Otomobilde sıkışan Zeki Turan itfaiye ekiplerince araçtan çıkarıldı. Sağlık ekibinin yaptığı kontrolde Zeki Turan'ın öldüğü belirlendi. Zeki Turan'ın cenazesi morga kaldırıldı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, aracın fırlayan lastiği restoranın duvarına çarptığı, aracın motoru alev aldığı görüldü. Lastik geri dönerek araca çarparken, alevler söndü. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

Aracın lastiğinin çıkıp duvara çarpması, motorunun alev alması, lastiğin geri dönüp araca çarpması ve alevi söndürmesi

İZMİT(Kocaeli),

======================================================

(ÖZEL)

9) YÜKSELEN DEMİR FİYATLARI, İNŞAATLARI DURDURDU

ŞANLIURFA Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, yükselen demir fiyatları karşısında inşaat sektörünün çöktüğünü belirterek, yükselişe müdahale edilmemesi halinde 9 Haziran'da Türkiye genelinde iş bırakacaklarını söyledi.

Türkiye genelinde yükselen demir fiyatı Şanlıurfa'da da müteahhitleri olumsuz etkiledi. Doların düşmesine rağmen demir fiyatının yükselmesi inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Demirin karaborsaya düştüğünü ileri süren inşaatçılar, iş yapamaz hale geldiklerini söyledi. Karaköprü İlçesi'nde yapımı devam eden birçok inşaatta demir bulunmadığı için müteahhitler tarafından çalışmalara ara verildi. 9 Haziran'a kadar demirin fiyatında düşüş yaşanmazsa Türkiye genelinde Müteahhitler iş bırakma eylemi yapacak. Demirdeki fiyat artışına bir anlam veremediklerini ve binlerce işçinin işsiz kaldığını ifade eden Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, 9 Haziran'da Türkiye genelinde iş bırakacaklarını belirterek şunları söyledi:

"16 Nisan'da yapılan referandum sonrası sektörde bir sıçrama bekliyorduk ama bu artan demir fiyatlarıyla birlikte bırakın sıçramayı, inşaat sektörü durma noktasına geldi. Türkiye'de ne değişti ki bu demir fiyatları bu kadar birden bire yükseldi? Dolara baktığımız dolar yükseldiğinde demirin yükselişini anlarız da, ama dolar şu anda düştüğü halde demir fiyatında yüzde 100'e yakın bir yükselme var. Bu da inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. 9 Haziran'a kadar ithalatta bir verginin kaldırılması ile ilgili bazı şeyler söylendi. Demir fiyatlarıyla ilgili muhakkak bir düzenleme yapılacağı bizlere iletildi. Eğer ayın 9'una kadar bu demir fiyatında bir düzenleme olmazsa Türkiye genelinde eş zamanlı olarak inşaatları durdurma kararı aldık. Önümüzde 10 günlük bir süre var ve demir fiyatlarıyla ilgili müdahale edilmezse, müteahhitler bu pahalılıkla bu inşaatlara devam etme şansları yoktur. Yüzlerce projemiz var ve demir fiyatları yüksek olduğu gibi piyasada demir yok. Bundan 5 ay önce 1 lira 40 kuruş olan demir, bugün 2 lira 30 ve 40 kuruşa kadar çıkmıştır. Şanlıurfa ve Türkiye genelinde binlerce ve milyonlarca insanı etkileyecek bir durumdur. Şanlıurfa'da 100 bin insanı direk etkiledi. Şuan itibariyle bu şartlar düzelmez ise inşaat sektörü bitmiş ve çökmüştür."

'YÜZLERCE PROJE BEKLEMEDE'

Müateahhit Nazif Çimen de, demir bulamadıkları için işçileri eve gönderdiklerini ve inşaatta çalışmaları durdurduklarını kaydederek şöyle dedi:

"Demir fiyatının yüksek olmasından dolayı bütün inşaatlarımız şu anda durmuştur ve inşaat sektörü şuandan itibaren tamamen çökmüştür. İnşaatta çalışmaların durması Şanlıurfa'da binlerce insanın işsiz kalması demektir. Demir bulamıyoruz. Son bir yıl içerisinde demir fiyatında yüzde yüze yakın artış yaşandı ve inşaat sektörü tamamen çökmüştür."

Müteahhit Mustafa Aşıklıoğlu ise, tamamlanmayan projeler için demirdeki yükselişin durmasını beklediklerini anlatarak, "Elimizde yüzlerce proje bulunmakta ve bizler demir fiyatının düşmesini bekliyoruz. Demir fiyatı düşerse yeniden inşaat çalışmalarına başlayacağız. Bu şartlarda inşaatlarda başlamamız mümkün değildir. Böyle giderse işçilerimiz işsiz kalacak ve hepsinin evleri ekmeksiz kalacaktır. Demir yok ve şuan demir karaborsa ve demir yokluğu inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

İnşatta bulunan demirler

İnşaat sahipleri inşatta dolaşması

Müttehitlerle röportaj

Mustafa Önal ile röp

Demir satan işletmeye yerleri

Genel ve detay görüntüler

(Haber: Ömer PINRAR-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 423 MB

===========================================================

10)AYHAN USTA'NIN DÜNYASI TABUTLARI

ANTALYA'da mobilya ustası 43 yaşındaki Ayhan İnce'nin 150 metrekarelik atölyesinde üretimini yaptığı tabutlar dünyanın dört bir yanına gidiyor. Ayhan İnce Danimarka, Yunanistan, İngiltere ve Almanya'dan 'bayilik talepleri' geldiğini söyledi.

Antalya'da Akdeniz Sanayi Sitesi'nde mobilya işiyle uğraşan Ayhan İnce'den uluslararası cenaze işi yapan bir şirket özel bir tabut yapmasını istedi. Bu talep üzerine alanda bir açık olduğunu anlayan İnce, mobilya atölyesini tabut üretimi atölyesine çevirdi. Önceleri yılda 40- 50 tabut yapan İnce, şimdi yılda ortalama 1200 tabutu 3 çalışanıyla birlikte üretiyor. Ayhan İnce en fazla Türkiye'de tatil yaparken hayatlarını kaybeden yabancılar için tabut üretiyor.

Çok farklı tabutlar yapan Ayhan İnce kilisede kullanılan tören tabutları ve yurtdışına giden transfer tabutlarının en fazla ilgi görenler olduğunu söyledi. İstenilen her model tabutu yapabildiklerini belirten İnce, "Tabut fiyatları 400 liradan başlayıp 4 bin liraya kadar çıkıyor. Maliyeti malzeme ve işçiliğine bakıyor. En çok Rusya ve Almanya'dan talep geliyor. İnternet sitesi ve cenaze hizmetleri şirketleri aracılığıyla bana ulaşıyorlar" dedi.

FARKLI ÜLKELERDE BAYİLİK TALEPLERİ

Tabut yapımında iyice ustalaşan Ayhan İnce, farklı ülkelerden bayilik talepleri aldığını söyledi.   Danimarka'da yaşayan Türk bir esnafla son dönemde görüşmeler yaptıklarını belirten İnce, "Bayilik konusunda Yunanistan, İngiltere, Almanya'da bağlantılarım devam ediyor. Bu işe başlarken bu kadar büyüyeceğini hiç düşünmemiştim. İlk etapta yılda 40- 50 tabut yapıyordum, şimdi yılda ortalama 1200 tabut yapıyorum. Bu tabutlardan yaklaşık 700'ü Türkiye'de vefat eden yabancılar için kullanılıyor" diye konuştu.

AKSESUAR BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYOR

Ölmeden önce gelip tabutlarını yaptıranlar olduğunu da dile getiren İnce, özel tabut yaptırmak isteyenlerin cenazesini morgda bekletebildiğini kaydetti. Avrupa'dakilerden daha kaliteli ve özel tabutlar yaptığını belirten Ayhan İnce, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki en büyük sıkıntım aksesuar. Aksesuara ulaşmakta zorlanıyorum. Tabutu gösteren aksesuardır. Tutma kolları, köşelerdeki semboller, üzerindeki haçı bulmakta sıkıntı çekiyorum. Bu nedenle belli modellerin dışına çıkamıyorum. İnternette sadece tabut araştırırım. Benim dünyam tabut, tabutu çok seviyorum. Yapmaktan çok zevk alıyorum. Kendim için bir tabut yaptım ama bunu tutup bir kenara koymadım. Köyüme hediye ettim. Büyüdüğüm mahalleye de bir tane yapıp koydum. Şimdi yaşadığım mahalleye de bir tane hediye ettim. Bütün ihtimalleri değerlendirerek tabutumu yapmış oldum."

Elinde 300'ün üzerinde hazır tabut olduğunu açıklayan İnce, yaptığı tabutların Çin, Japonya, Singapur gibi uzak ülkelere bile gittiğini söyledi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

Atölyenin dış plan görüntüsü

Tabutlar yapılırken detPilot Yüzbaşı Serhat Sığınak Adana  ay görüntü

Tabutların dış ve iç plan görüntüleri

RÖP: Ayhan İnce

Tabutlardan detay görüntü

RÖP: Ayhan İnce

Detaylar

558 MB /// 06.11ö

HABER: Hasan DEMİRBAŞ- KAMERA: Emrah GÜL/ANTALYA,

==================================================

11)REYHANLILI MOZAİK USTASI OSMANİYE'NİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR

HATAY'ın Reyhanlı  İlçesi'nde, mozaik ve heykel ustası Mervan Altınorak, Osmaniye'nin  tarihi ve kültürel tanıtımına katkı sağlıyor.

Osmaniye Valiliği İlk Kültür Müdürlüğü bünyesinde Kadirli İlçesi'nde düzenlenecek sergide yer alacak eserlerin mozaikle yapılmasını üstelenen mozaik ve heykel ustası Mervan Altınorak 7 arkadaşı ile yoğun şekilde çalışmasını sürdürüyor.

Aralarında Osmaniye'ye  özgü,  Ozan Karacaoğlan, kralın ziyafet şöleni, Aslantaş Karatepe kilimi, üç medeniyete tanıklık yapmış Alacami'nin resimlerini mozaikle süsleyen Altınorak, amacının Osmaniye'nin tarihi ve kültürüne katkı sağlamak olduğunu söyledi. Osmaniye Valiliği'nin talebi üzerine İl Kültür Müdürlüğü bünyesinde Kadirli İlçesi'nde düzenlenecek sergide yer alacak eseler üzerinde çalıştıklarını anlatan Altınorak, "Bu çalışmamızda toplamda 60 renkli mozaik taşı kullandık. 9 milyon 680 mozaik taşı ile resimleri yaparak çok güzel eserler ortaya çıkardık. Osmaniye'nin en güzel şekilde tanıtılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böyle bir görevi üstlendiğimiz için mutlu ve gururluyuz" dedi.

Görüntü Dökümü

----------------------

Karacaoğlan resmi

Resimlerde çalışma yapılırken

İşçiler resim üzerine mozaik taşlarını yerleştirirken

Mervan Altınorak ve ekibinin resim üzerinde çalışmasını yapması

Mozaikle süslenen kilim

Mozaik taşlarının incelenmesi

Mervan Altınorak'ın konuşması

SÜRE: 02'10" BOYUT: 69 MB

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(HATAY),

======================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Ayhan İnce Lice PKK Politika Güncel Haberler

title