Haberler

Demircili Muhtarlardan Manisa Belediyesi'ne Tam Not

Güncelleme:

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Haydi Muhtarlar Manisa'ya Projesi kapsamında Manisa'ya gelen Demircili muhtarlarla bir araya geldi.

Manisa'nın değişimini yakından görerek belediyeye tam not veren muhtarlara 2009 yılında borç batağında olan Manisa Belediyesi'ni nasıl kendi ayakta durur hale getirdiklerini anlatan Başkan Ergün, "Halkımızın bize verdiği Manisa Belediyesi emanetini halkımıza hizmet götürerek kullandık ve bundan sonra da bu amaçla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Manisa Belediyesi, Haydi Muhtarlar Manisa'ya Projesi kapsamında Demirci ve köylerinden gelen muhtarları ağırladı. Muhtarlara Demirci Belediye Başkanı İhsan Temel ve Demirci MHP İlçe Başkan Yardımcısı Ömer Topuz da eşlik etti. Sabah saatlerinde kente gelen heyetin ilk durağı Manisa Belediyesi tarafından kente kazandırılan Mümin Özkasap Spor Tesisleri oldu. Turgut Özal Mahallesi'nde yer alan tesis ziyaretinde muhtarlara Belediye Başkan Yardımcısı Tamer Çipiloğlu da eşlik etti. Tesis hakkında yetkililerden bilgi alan muhtarlar, Manisa Belediyesi tarihinin en büyük bütçeli yatırımı olan ve Gediz Kavşağı'nda yapımında sona gelinen Oto Terminal Binasını gezdi. Muhtarlar gezinin sabahki bölümünü Atatürk Gençlik Merkezi ziyareti ile tamamladı. Manisa Belediyesi Bahri Sarıtepe Gençlik Merkezi'nde verilen öğle yemeğinde ağırlanan muhtarlar Kültür Sitesi Meclis Salonu'na geçerek, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile bir araya geldi.

Demirci'nin Tarihiyle Gurur Duyuyoruz

Belediye Başkanı Cengiz Ergün, alkışlar eşliğinde girdiği salonda öncelikle Manisa merkezine en uzak ilçelerden biri olan Demirci'den Manisa'ya teşrif eden muhtarlara teşekkür etti. Demirci'nin dünyaca ünlü halılarıyla ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan en güzel ilçelerimizden biri olduğunu belirten Başkan Ergün, muhtarlara hitaben şöyle konuştu, "Öncelikle Demirci'nin değerli muhtarlarını Manisa'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Demirci, Kurtuluş Savaşı yıllarında işgali hiçbir şekilde kabullenmemiş ve özellikle Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem'in örgütlediği akıncılarla Yunanlılar'a karşı başarılı bir direniş göstererek, Kurtuluş Savaşı'nın en sıkıntılı günlerinde hürriyet ışığının Manisa'da parlamasını sağlayan ilçemiz olmuştur. Bu anlamda Manisalı olarak Demirci'de ve Manisa'nın dört bir yanında yaşanan kurtuluş mücadelesinin gururunu paylaşmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum"

Kapısında Borçluların Beklediği Belediyeden Bugüne Geldik

Konuşmasına Haydi Muhtarlar Manisa'ya Projesi'nin amaçlarından bahsederek devam eden Başkan Ergün, muhtarların Manisa'daki değişimi yakından görmelerini istediklerini belirterek, "Sizler kentimize kazandırdığımız hizmetlerimizi yakından tanıma fırsatı bulurken, bu hizmetleri nasıl gerçekleştirdiğimizi elbette birinci ağızdan duymak istediniz. Öncelikle şunu belirteyim, halkımızın teveccühü ile geldiğimiz makamımızda Manisa Belediyesi'ni 96 Milyon TL borç ile devraldık. Kısacası Manisa Belediyesi'ni adeta komadaki hasta gibi bulmuştuk. Kapısında alacaklıların beklediği, kredileri tükenmiş, kasasında parasının olmadığı, borcu nedeniyle elektriklerinin kesildiği ve dahası 21. yüzyıla yakışmayacak bir belediye ile karşılaştık. İlk hedefimiz elbette bu komadaki hastayı ayağa kaldırmak oldu. Şuan geldiğimiz noktada yalnızca bir ayda 32 Milyon TL yatırım yapabilen bir Manisa Belediyesi oluşturduk. Sağladığımız mali disiplin ve doğru bütçe yönetimiyle Manisa Belediyesi, her yıl bütçesinde rekorlar kırdı, borçsuz belediye olarak Türkiye'deki birçok il belediyesine örnek oldu" dedi.

Giderleri Gelire Dönüştürdük

Kapısında borçluların beklediği Manisa Belediyesi'ni bütçe rekorları kıran bir belediye haline getirdiklerini ve bunu sıkı bir mali denetimle gerçekleştirdiklerini belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, sürece yönelik şu şekilde konuştu, "Muhakkak Demirci'de de duymuşsunuzdur 'Manisa Belediyesi nasıl oldu da 96 Milyon TL borcu kapatmakla kalmayıp Manisa'ya dev yatırımlar kazandırdı, yüzlerce merkezi hizmet soktu' diye. Bunları kalem kalem sizlere anlatmak istiyorum. Birincisi önceki dönemden kalan araç kiralama yöntemine ivedilikle son verdik. Manisa Belediyesi başkan yardımcılarının, birim müdürlerinin, şeflerin hizmetlerinde kullanılan ve kiralama bedeli ödenen araçları kullanmaktan vazgeçtik. Zamanında bunlardan her birine 4-5 Bin TL kiralama bedelli ödenmiş. Detayını söylemek istemiyorum, kimseyi de kötülemek istemiyorum ama geçmiş dönemde herkes bir yolunu bulup kiralık araçları kullanmış. Bunun hepsini attık. Manisa Belediyesi 15 adet aracı kendisi aldı ve kullanıyor. Kısacası araç havuzumuzu yenileyerek, Manisa Belediyesi'nin kendi malı haline getirdik. Tasarrufa yönelik ikinci nokta da çöp toplama işiydi.

Firmalar yoluyla gerçekleştirilen çöp toplama hizmetini de tamamen kendi araçlarımız ve kendi elemanımızla yapmak suretiyle gerçekleştirmeye başladık. Bunun öncesini bir düşünün ki o günün şartlarında söz konusu firmaya yıllık 11 Milyon TL civarında bir bedel ödeniyormuş. Biz bu işin üzerine gittik ve 35'in üzerinde içerisinde traktörden, çöp toplama aracına kadar 2,5 Milyon TL'lik yatırım yaptık. Bunu kendi şirketimiz bünyesindeki gerçekleştirerek 500 Bin TL tasarruf sağladık. Yine bir diğer akan musluk da Park Bahçe İşleri Müdürlüğü'nün hizmetleriydi. Bu hizmette firmaya 600 Bin TL'lik hak ediş vardı. Biz bunu kendi bünyemizde yapmaya başladık. Yine tasarruf sağladık. Bir başka en önemli disiplinimiz de Oto Terminal binasındaki araçların giriş-çıkış ücretleriydi. Aylık yaklaşık 75-80 bin TL'lik geliri, terminale yaptığımız yeni kamera ve yazılım sistemleri ile 280 bin TL'ye çıkardık. Bunlar kayıpları önlediğimiz en büyük noktalardı. Bunların dışında da elbette disiplin sağladığımız pek çok nokta var. Şimdi 15 Milyon TL'lik dev araç filomuzla yaklaşık sayısı 200'e varan itfaiyeden ulaşıma, çöp toplamadan greyderine kadar aklınıza gelen her türlü aracı Manisa Belediyesi'nin kendi malı haline getirdik"

Delikleri Kapatarak Bütçe Rekorları Kırdık

Manisa Belediyesi'nin disiplinli mali yapısıyla her yıl üst üste bütçe rekorları kırdığının Manisa kamuoyunca bilindiğini belirten Başkan Ergün, "Eylül ayı itibariyle Manisa Belediyesi'nin bir aylık gideri 32 Milyon TL'dir. Bunları borçlanmayla yapmıyoruz. Geçtiğimiz Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nda da ifade ettiğim gibi İller Bankası neznindeki borcumuz da 59 Milyon TL'dir. Bunun da 4-7 yıl arası vadeli ödemesi söz konusu. Bu rakamlar elbette Manisa Belediyesi'ni Türkiye çapında gurur verici noktaya taşıdığımızın göstergesidir. Manisa Belediyesi rekorlara gidiyor ve bütçesini 168 Milyon TL'ye yaklaştırmıştır. Kısacası yeni rekorlara gidiyoruz. Hizmet yapmanız için para gerekli bu parayı nasıl bulduk derseniz elbette yapılması gerekenleri yaptık. Özetle delikleri kapadık. Bin 200 civarındaki belediye çalışan sayımızı bugün bin 940'a çıkarak Manisalı'ya hizmet etmeye devam ediyoruz" dedi.

Manisa ile Gurur Duyar Hale Geldik

Mali disiplini sağladıktan sonra kentin eksikliklerini tespit ederek, hızlı bir çalışma temposuna girdiklerini belirten Başkan Ergün, "Manisa Belediyesi'ni ayakları üzerinde durur hale getirdikten sonra Manisa Merkez'deki 57 mahallenin tamamının yağmur suyu drenaj hatları, kaldırım, bordür düzenlemeleri ve asfalt ihtiyaçlarını karşıladık. Kentimizin sosyal alan eksiğini tespit ettik. Yaklaşık 30 bin öğrenciyi bünyesinde bulunduran kentimizin bu eksikliğinden dolayı vatandaşların İzmir'e gittiğini gördük. Sultan Kafe, Malta Parkı, Çamlıca Kafe gibi Manisa'da artık marka olan sosyal alanları kentimize kazandırarak bunun önüne geçmeyi amaçladık. Yaptığımız sokak ve cadde aydınlatmalarıyla, büyük markaların Manisa'da yatırım yapmasını sağlayacak akıllı hamlelerimizle ve kültür-sanat etkinliklerimizle artık İzmirliler'in Manisa'ya gelmeye başladığını gururla izliyoruz"

Öğrenciler Artık Manisa'dan Keyif Alıyor

Manisa'daki sosyal yaşam alanı ihtiyacını karşılayarak, özellikle üniversite öğrencilerinin Manisa'da kalmalarını sağladıklarını belirten Başkan Ergün, "Sizler de Manisa gibi üniversite öğrencileriyle iç içesiniz. CBÜ Eğitim Fakültesi'ni içinde bulunduran Demirci'nin sosyal hayatına şahitsiniz. CBÜ'nün ana merkezi Manisa olmasına rağmen maalesef öğrenciler yıllardır Manisa'da kalmaktan imtina ederek, servislerle İzmir'e taşınıyordu. Kısacası Manisa ile kopuk bir CBÜ vardı. Öğrenciler Manisa merkezini dahi görmeden Muradiye'den İzmir'e gidip geliyordu. Çünkü kent merkezinde onlara hitap edebilecek sosyal alan yoktu. Hatta üniversitenin akademik kadrosu bile İzmir'de yaşıyordu. Biz bu eksikliği görerek Güzelyurt Bölgesi'ni canlandırdık, sosyal yaşam alanlarını arttırdık, kültür-sanat etkinlerini çoğalttık ve öğrenciler gibi beyaz yakalıların da Manisa'nın sosyal hayatı içerisinde yer almasını sağladık. Şimdi bir adım daha giderek yaklaşık 10 bine yakın öğrenci barındıran Manisa'da hafif raylı sistemin yapılması anlamında yetkiyi aldık. Allah nasip ederse raylı sistemi hayata geçireceğiz" dedi.

100'ün Üzerinde Projeyi Hayata Geçirdik

Manisa'ya kazandırılan hizmetler hakkında bilgi veren Başkan Ergün, "Görme imkânı bulduğunuz Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu, Atatürk Gençlik Merkezi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Kent Park Projesi, Yeni Şehirlerarası Otobüs Terminali, Cumhuriyet Meydanı, Çocuk Kulüpleri, Alparslan Türkeş Kavşağı, Ulucami Tarihi Saat Kulesi, Çocuk Trafik Eğitim Pisti, Ulupark Gösteri Havuzu, Bedesten Meydanı ve Dev Spor Tesisleri, Manisa'mıza neleri kazandırdığımızı az da olsa sizlere anlatıyor. Bunlar; akıllı yönetim, açık, şeffaf, hesap verebilir, Allah korkusu olan bir ekiple yapılan çalışmalardır. Biz 100'ün üzerinde projeyi hayata geçirdik. Bizler bunun bilincinde hareket ediyoruz. Büyük sevdamız olan Manisa'yı, gölgesinde huzur bulduğumuz ay yıldızlı bayrağımızı bir nebze daha ileri seviyeye taşıyacak her çalışmanın altında imzamız var ve bundan sonra da Yüce Rabbim nasip ettiği sürece olacak. Bu imza da "Manisa Değişiyor" sloganıyla kentin her yerine dalga dalga yayılmış durumdadır" dedi.

Demirci'ye de Hizmet Götürdük

Yürürlüğe giren büyükşehir yasasıyla birlikte Manisa'da neler değişeceğine yönelik muhtarlara bilgi veren Başkan Ergün, "Manisa artık, 2012 yılının son aylarında kabul edilen yasa ile büyükşehir oldu. Bu yasanın kısmen yürürlüğe girmesi ve Belediye Meclisimizden aldığımız kararla, biz de mevcut bütçemizle tüm ilçe, belde ve köylerimize hizmet götürmeye başladık. Tabii ki bunu büyükşehir bütçesi ile değil, mevcut bütçemizle yapmaya başladığımıza dikkat çekmek istiyorum. Demirci ilçemize neler yaptığımızı kısaca özetleyecek olursak; Helali hoş olsun yaklaşık 250 bin TL yatırımla Demirci meydanına güzel bir saat kulesi kazandırdık. İcikler Köyü'müze bin 300 metrekare parke taşı, Köylüce Köyü'müze de bin 400 metrekare parke taşı desteğinde bulunduk. Yine Demirci Köylerine toplam 12 adet bank gönderdik. Bunlar şimdilik imkânlarımız ölçüsünde yapabildiğimiz hizmetlerdir.

İl Özel İdare köylere ya da beldelere 100 ile 150 metre kare taş döşemesi yardımı yaparken, bir en az bin metre karelik taşı 242 köyümüze ulaştık. İnşallah Allah nasip eder de yeniden bu göreve gelirsek, 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle bir bütün olarak Manisa'yı çağdaş kentler seviyesine taşıyacak hizmetlerimizi hayata geçirmeye başlayacağız. Allah nasip ederse büyükşehir olduğumuzda çok daha büyük hizmetleri sizlere getireceğiz. Şimdiden başladığımız çalışmalara bir yenisini daha eklediğimizi belirtmek istiyorum. Şimdi Çevre Bakanlığı ve İller Bankası, paket bir programla içme suyu, kanalizasyon ve arıtma sektörlerindeki çeşitli yatırım projelerinin finansmanı için hibe anlaşmalarına gidiyor. Bu paket sistemle Başbakan'ın memleketi Rize'den başlamak üzere İller Bankası'ndan sağlanacak hibe krediler ile buna bağış da diyebiliriz, hangi ilçenin ne ihtiyacı var bunlar bu yatırımların önü açılacak. Allah nasip ederse biz bunun ikincisini Manisa'da yapmak istiyoruz. Manisa Belediyesi olarak bu hibeden yararlanabilmek için biz bunun tespitlerine ve çalışmalarına başladık. Kent merkezimizin yanı sıra ilçelerimize, beldelerimize ya da köylerimize bir bütün olarak hizmet götürmek yolunda emin adımlarla yürümekteyiz" dedi.

Halkımızın Menfaati Herşeyin Üzerindedir

Manisa Belediyesi yönetimi olarak Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri, daire müdürleri ve tüm çalışanlarla, halkın kendilerine verdiği emanetin farkında olduklarını belirten Başkan Ergün sözlerini şu şekilde sonlandırdı, "Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumak, Belediye bütçesini halkın emaneti olarak saklamak bizlerin öncelikli görevidir. Halkımızın bize verdiği bu emaneti, onların yararına olacak çalışmalar için kullandık ve bundan sonra da bu düsturla yolumuza devam edeceğiz. Meydanı boş bırakmamak lazım. Yaptıklarımızın yapacaklarımızın teminatı olduğunu düşünmenizi istiyorum. Büyükşehir, daha büyük bütçe anlamına geliyor. Manisa Halkının, bu büyük bütçeyi, ellerini ovuşturarak bekleyenlere değil, hak, hukuk ve vicdan sahibi olanlara, yani emin ellere teslim etmesi gerekiyor. Bu düşüncelerle hepinize geldiğiniz için bir kez daha teşekkür ediyor, sizleri Manisa'da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum"

Biz Memleket Sevdalıyız

Demirci Belediye Başkanı İhsan Temel de Manisa Belediyesi'nin davetiyle geldikleri Manisa'da ağırlanmaktan mutluluk duyduklarını belirterek Başkan Ergün'den övgü dolu sözlerle bahsetti. Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün Demirci de dahil olmak üzere yakın ya da uzak her ilçe, belde ve köyle dayanışma halinde olduğunu belirten Başkan Temel, "Değerli Başkanımız'ın konuşmalarını gıptayla dinlemiş bir Başkan olarak kendisini öncelikle tebrik etmek istiyorum. Manisa'da örnek belediyeciliği gerek il içerisinde gerekse Türkiye çapında göstermişlerdir. Elbette tüm işler insanla yürüyor. Particiliğin üstünde hizmetler elbette yapmak vatan sevdalısı olmamızdandır" dedi.

Belediyeler Ganimetimiz Değil Emanetimizdir

Yerel seçimler öncesi kamuoyunda sıkça konuşulan belediye borçlarının iktidar tarafından dillendirilmeye başlanıldığını ifade eden Başkan Temel, "Bizler makamlarında oturduğumuz belediyeleri birileri gibi ganimetimiz değil, emanetimiz biliyoruz. Bunları da vatandaşlarımıza yaptığımız hizmetlerden görüyorsunuz. Birileri aldı, çaldı, götürdü; ama biz halkımıza nasıl daha fazla hizmet götürebiliriz diye durmadan çalışıyoruz. Cengiz Başkanımız Manisa Belediyesi'ni 96 Milyon TL ile devraldıklarını söyledi. Şimdiyse borçlarının 59 Milyon TL olduğunu ifade etti. Tabii ki bunu söylerken de borçlanmaktan korkmadığının da altını çizdi. Çünkü bu borcu gelirleriyle kapatacak güçleri var. Tabii ki bu güç de boşa akan muslukları kapatmaktan ileri geliyor. Özellikle iktidar yanlıları bizlerin borcunu konuşmaya başladı. Şunun altını çizmek istiyorum, velev ki borcumuz var ama gelirimiz de var. Demirci'de de belediyenin borçları olduğunu iddia ediyorlar. Bizim borcumuz varsa o borç hizmetler içindir. Yaptıklarımız ve yapmaya devam ettiklerimiz ortadayken borçları öne sürüyorlar. Zaten bu zamana kadar iktidar partileri kendilerine bir şey olmaz sanıp borçlandı, borçlanmaya da devam ediyor. Bizden önceki belediye başkanımızın iyi bir belediyecilik yapmadığını halkımız bizleri göreve getirerek göstermişti" diye konuştu.

Cengiz Ergün Disiplinli Bir Başkandır

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün mesleği olan müteahhitlik icabı koordineli ve disiplinli çalışma yetisine sahip olduğunu belirten Başkan Temel, "Değerli Başkanımız mesleği icabı hayatının her alanında olduğu gibi belediyecilikte de koordineli çalışmayı ilke edinmiş bir insandır. Bu kapsamda bizlerle de her zaman iletişim halindedir. Mesela şuanda büyükşehir bütçesine sahip olmadıkları için kendisinin köylere, beldelere ya da ilçelere hizmet yapma zorunluluğu yok. Ama kendisi şimdinden imkanları nereye kadar uzanabiliyorsa yardımlarını esirgemiyor. Birlik, dayanışma ve işbirliği ile her yerin gönlünü almaya çalışıyor. Bu anlamda da kendisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Hizmette Ayrım Yapmadık Yapmayız

Son olarak Demircili muhtarların 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşanan gerginliklere yönelik sorularına yönelik konuşan Başkan Ergün, "30 Ağustos'da Murat Boz, 29 Ekim'de de Serdar Ortaç konseri belli bir gurup tarafından provoke edildi. İki milli bayramımızın olduğu gecelerin provoke edileceğini biz sosyal paylaşım sitelerinden öğrenmiştik. Emniyetten gerekli önlemlerin alınmasını istememize rağmen olaylar yaşandı. Biz bunları ne şahsıma ne de sanatçılara yapılan provokasyonlar olarak görüyoruz. Bunlar Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına yapılan bir hakaretlerdir. Oysaki konser öncesi Manisa caddelerinde Fener Alayı ile muazzam bir kalabalık yaşandı. Seçimi kazandığım günün akşamın bile 3-4 katı bir coşku yaşandı. Bu tür olayla bir yana Allah bizlere inşallah nice nice milli bayramlarımızı kutlamamızın nasip etsin. Biz işimizi yapmaya çalışıyoruz. Biz parti rozetimizi aldık bir kenara koyduk. Kim hangi partiden olursa olsun şahsım ve Manisa Belediyesi olarak saygı duyarım. Hizmette de ayrım yapmadık, yapmayız. Bunun böyle bilinmesini istedim" dedi.

Demircili Muhtarlardan Başkan Ergün'e Teşekkkür

Konuşmaların sonrasında muhtarların sorularını cevaplayan Başkan Ergün, toplantının ardından muhtarlarla hatıra fotoğrafları çektirdi. Muhtarlar kendilerini ağırladıkları için Başkan Ergün'e teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi. Meclis Salonu'ndan ayrılan muhtarlar, yapımı devam eden Kent Park'ta incelemelerde bulunarak, görkemli projeler arasında yer alan Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağı'ndan geçerek Demirci'ye uğurlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Cengiz Ergün İhsan Temel Demircili Güncel Haberler

title