Haberler

İşte HDP'nin 12 Başlıktan Oluşan Seçim Bildirgesi

Güncelleme:

AK Parti ve CHP'nin seçim bildirgelerini açıklamasının ardından HDP de İstanbul'da Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda seçim bildirgesini açıkladı. Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, birlikte yaptığı açıklamayla 12 başlıktan oluşan seçim bildirgesini kamuoyuna tanıttı.

ÖNE ÇIKAN VAATLER

HDP'nin vaatleri arasında asgari ücretin 1800 TL olması, gençlere 200 TL'lik yardım, Cemevlerinin ibadethane olması, 8 Mart'ın tüm kadınlara tatil olması, gençlik ve kadın bakanlığının kurulması, vicdani ret hakkı, seçim barajının kaldırılması, çalışma süresinin 35 saate düşürülmesi, en düşük emekli maaşının 1800 TL olması gibi öne çıkan maddeler var.

12 ANA BAŞLIK

HDP'nin 70 sayfadan oluşan seçim bildirgesi kitapçığı 12 ana konudan oluşuyor. Seçim bildirgelerini Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ birlikte okudu. Açılış konuşmasını Yüksekdağ yaptı. Demirtaş konuşmasına Kürtçe selamlamayla başladı.

Bildirgenin 12 başlığı şöyle:

1. BİZ'LER KADINIZ

2. BİZ'LER GENCİZ

3. BİZ'LER GÖKKUŞAĞIYIZ

4. BİZ'LER ÇOCUĞUZ

5. BİZ'LER DEMOKRASİYE İNANANLARIZ

6. BİZ'LER İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARIYIZ

7. BİZ'LER HER KİMLİKTENİZ

8. BİZ'LER ÖZGÜR DÜNYAYI SAVUNANLARIZ

9. BİZ'LER DOĞANIN KORUYUCUSUYUZ

10. BİZLER GÜVENCELİ YAŞAM EKONOMİSİNİ KURACAK OLANLARIZ

11. BİZ'LER İŞÇİYİZ, EMEKÇİYİZ

12. BİZ'LER SOSYAL HAKLARIN GÜVENCESİYİZ

YÜKSEKDAĞ: SEÇİM BİLDİRGEMİZ 'SULTAN'IN KABUSU'

Kürsüde ilk olarak konuşan Yüksekdağ, HDP seçim bildirgesini "Sultan'ın kabusu" olarak nitelendirdi. Bildirgeyi "yıllar boyunca halkımızın bağrında oluşmuş mücadele birikiminin bir aynası" olarak nitelendiren Yüksekdağ, "Bildirgemiz, Sultan'ın kabusu, bütün Türkiye halklarının hayalidir, inancıdır. Onlar kabus görmeye başladılar ve daha çok kabus görecekler" dedi.

Yüksekdağ, seçim bildirgesiyle ilgili şunları söyledi:

''Biz'ler olmayı güzelliğe dönüştürenler, sizleri sevgiyle selamlıyorum. Bugün paylaşacağımız seçim bildirgesini, halklarımızın bağrında büyümüş değerlerden damıttık. Bildirgeyi Biz'ler oluşturdu. Bildirgemizi direnenlerle, haklıların gücü ve aklıyla yaptık.''

Yıllar boyunca biriktirdiğimiz haklılığımız bu bildirgeyle bir kazanma iradesine dönüştü. HDP yani bir bütün olarak bizler bu zamana kadar kapatılan bütün kapıları açan kararlılığımız ve enerjimizle bugün çok farklı bir noktaya geldik.

Bildirgemiz, Sultan'ın kâbusu ve Türkiye halklarının hayalidir inancıdır. Onlar kâbus görmeye başladılar. Daha çok kabus görecekler ama biz bu hayalle biz bu inançla bildirgemizde ifade ettiğimiz yeni yaşamı inşa edecek gücü ortaya koyduk.

"TÜRKİYE'DE HER ŞEY ÇOK FARKLI OLACAK"

Sunacağımız bildirge çok öncesinden itibaren HDP'nin gittikçe büyüyen siyasi yürüyüşü üzerinden sizlere yansıdı. Bu programı bizlerin gücüyle hayata geçirdiğimizde, yeni yaşamın böyle öncü hamlesini hayata geçirdiğimizde Türkiye'de her şey çok farklı olacak. Barışın adaletin işçilerin adaletin emekçilerin kadınların yeni bir yaşam alanına kavuşması için bütün Türkiye toplumunu bu bildirgenin tam içinde yer almaya davet ediyoruz. Bizlerin başarma gücünü de bu programı uygulama gücüyle birleştireceğiz. HDP'nin güçlü bir biçimde yer alacağı Meclis'te işte bugün sunacağımız bildirgenin yaşamla buluştuğu enerjiyi de ortaya çıkaracağız. Hepimizin yolu açık olsun."

DEMİRTAŞ, KONUŞMASINA KÜRTÇE SELAMLA BAŞLADI

Ardından sözü Selahattin Demirtaş aldı. Konuşmasına Kürtçe selam verecek başlayan Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bildirgemizle birlikte Türkliye'nin her bir köşesinde karamsarlığın yerine HDP'nin umudu yer alacak. Bugün bildirgeyi paylaşacağız. 45 gün boyunca da detayları sizinle paylaşacağız. Bizler çok inançlı yapımız ve farklılıklarımızla horlanmaktan, alay edilmekten usandık. Her gün silah sesi, gaz, jop, TOMA görmekten usandık. Devletten korkmadan barış içinde yaşamak istiyoruz.

Türkiye toplumunun tamamı ortak kimlikte birleşecekse teklik değil, birlik üzerine inşa edilmiş insanlık kimliği olabilir. İnsanlığımızın azalmasından utanır hale geldik. İnsanlığı merkeze koyarak yeni bir başlangıç yapmak zorundayız. Bu HDP'nin boyun borcudur.
Paranın her şeyi satın alabileceğine inanan düşünceye karşı insanlığımızı ortaya çıkaracağız. Bu coğrafyada halen umut var diyeceğiz. Biz bütünlüklü bir sistem değişikliği öneriyoruz. HDP radikal bir değişim öneriyor. Hiçbir şey Ankara'dan göründüğü gibi değil, sokaklar Ankara'da ensesi kalınların gördüğü gibi değil. Bizler HDP olarak ortaya koyacağımız söyleyeceğimiz şeyler hiçbir parti tarafından söylenmemiş gibi kabul edilmeyecek."

"KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ, 8 MART'I TÜM KADINLAR İÇİN RESMİ TATİL İLAN EDECEĞİZ"

Basın toplantısı eş başkanların dönüşümlü konuşmasıyla devam ediyor.

FİGEN YÜKSEKDAĞ:

"Ana dilde eğitim görebildiğimiz, düşüncelerimizi ve inançlarımızı özgürce ifade edebildiğimiz bir yaşam istiyoruz. Kadın olduğumuz için horlanmadığımız, erkeklerle eşit ücret aldığımız, işyerinde tacize ayrımcılığa maruz kalmadığımız bir yaşam istiyoruz.

Bu seçimlerde milletvekili adaylarımızın yarısı kadın, hayal ettiğimiz bir yaşam gibi. Meclis'in yarısının kadın olduğu kadın vekillerin kadın mücadelesini sürdürdüğü erkek egemen olmayan bir toplumda yaşamak istiyoruz. Bizler bu yönelimi hayata geçirebilmek için uygulama gücümüzle hareket edeceğiz. Bu görüşe bağlı olarak bir kadın bakanlığı kuracağız.

Kadını bir birey olarak görmeyen, göz yumma politikasını destekleyen erkek egemen zihniyete karşı radikal ve güçlü bir kadın özgürleşme hamlesi gerçekleştireceğiz. Bakanlık, kadınların ayrımcılığa karşı savunulması için çalışacak, sadece kadınlar için çalışacak.
8 Mart'ı tüm kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz."

"GENÇLİK BAKANLIĞI KURACAĞIZ"

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

"Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcalamarına ayrıldığı Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine gençlerin ihtiyacının karşılanacağı bir gençlik bakanlığı kuracağız. Bizler tep tip yaşama zorlanan gençlerin, özgürce yaşamasının önünü açacağız. Gençlerin örgütlenmesi önündeki engelleri kaldıracağız. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz.

Seçme yaşını 16'ya, seçilme yaşını 18'e düşüreceğiz. Cinsiyet eşitlikçi engelsiz kampüsler kuracağız. Gençlerin geleceğini belirleyen adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız.

YÖK VE ÖĞRETİM ÜCRETLERİ KALKACAK

Her gencin başarısına göre tercih ettiği bölümde okumasını sağlayacağız. Üniversite meclisleri yer alacak, YÖK'ü tümden kaldıracağız. Onun yerine üniversiteler arası bilgi alışverişini sağlayacak bir kurul kuracağız. Karşılıksız burs vererek, öğretim ücretlerinin kaldırılması için bütçe ayıracağız. Sosyal güvencesi olmayan hiçbir genç kalmayacak. gençlerin bilgiye erişimdeki engelleri kalkacak. Özgür internet erişimini kamusal mekanların tamamında ücretsiz olarak sunacağız.

VİCDANİ RET GELİYOR

Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanımlayacağız. Eline silah almak istemeyen, antimilitarist olan gençler bu haktan yararlanabilecek. Gençler istedikleri zaman dilimi içinde kamu görevi yapabilecek. Gençlik başa çıkılacak değil, başa çıkarılacak kesimdir.

"HOMOFOBİK ZİHNİYETE KARŞI..."

FİGEN YÜKSEKDAĞ:

"Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımı ortadan kaldıracak olanlar bizleriz. LGBT bireylerin insanca yaşam sürmesini sağlayacağız. Eşit yurttaşlığı anayasal güvenceye alacak adımlar atacağız. Sosyal eşitsizlikleri giderecek politikaları hayata geçireceğiz. Homofobik zihniyete karşı 'renklerini de al gel' diyoruz. Ayrımcı zihniyetten ayrılmış kampüsler kuracağız. her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı ulaşılabilir mekanizmalar kuracağız. Translara karşı cinayetleri bizler olarak durduracağız. İnsanlığa sahip çıkacağız.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

"Çocukları etkileyen maddeleri gözden geçireceğiz. Çocukların gıda hakkını korumak için gıda bankaları kuracağız. Çocuk işçiliğine izni vermeyeceğiz. Çocuğa yönelik şiddete ağır cezalar getirilmesi için buradayız. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacağız. Çocuk eğitim ve destek merkezleri kuracağız. Berkinlerin anısına sahip çıkacağız."

"VALİ DAHİL HERKES SEÇİMLE İŞBAŞINA GELECEK"

FİGEN YÜKSEKDAĞ:

"Her türlü cesayete, antidemokratik yasalara karşı demokratik reform sürecini başlatacağız. İnsanlık esaslı yeni bir anayasayı hep beraber yapacağız. Sivil bir anayasa olacak. Türkiye'nin demokratikleşmesinde ve barışın gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayacak demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil herkes seçimle işbaşına gelecek.

EŞ BAŞBAKANLIK SİSTEMİ

Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz ve Eş Genel Başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde, Eş Başbakanlık Sistemini hayata geçireceğiz.

Gösteri, yürüyüş, ifade ve örgütlenme hakkı başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engeller ve baskıcı yasalar kaldırılacak.

Hak aramak için yapılan tüm demokratik eylemler meşru kabul edilecek.

12 Eylül darbesinin ürünü olan Milli Güvenlik Kurulu, özel yetkilerle donatılmış mahkemeler, JİTEM, kontrgerilla vb. tüm uygulamalara son verilecek. Her türden işkence ve kötü muamele insanlık suçu sayılacak.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ASLA OLMAYACAK"

BİZ'LERİN anayasasında başkanlık sistemi asla olmayacaktır.

BİZ'LER Siyasi Partiler Yasası'nı demokratikleştirecek, parti üyelerinin kararlara doğrudan katılabildiği düzenlemeleri getireceğiz.

"SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ"

Seçim barajını kaldıracağız. Meclis'te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolunu açacağız.

Cinsiyet kotası ile temsilde eşitlik sağlanıncaya kadar pozitif ayrımcılık yapılacak.
Kürt sorununun bütün boyutlarıyla çözümünü, demokratik bir Türkiye'nin inşasını sağlayacağız.

Hiçbir etnik kimliğin devlet yönetiminden dışlanmadığı, kendini yönetme hakkını da kapsayan demokratik yerinden yönetim modelleri kuracağız. Yeni oluşacak bölge meclisleriyle adem-i merkezi yönetim sistemine geçeceğiz.

Kürt sorunu ve Türkiye'nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe Mutabakatı'ndaki "10 Madde"yi, çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ediyoruz.

Koşullar ne olursa olsun, silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacağız.

Bütün halkların bir arada yaşama koşullarını, gönüllü birlikteliğini, eşitliğe ve adalete dayalı yaşamını ortak vatanımızda sağlayacağız."

"HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILACAK"

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

"Adalet sistemi yeniden düzenlenecek. Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki vesayetini sona erdireceğiz. Bizler adalet sistemini tarafsız hale getirmek için adım atmak istiyorsak, avukatın bürosu adalet binasının dışındaysa savcının bürosu adalet binasında hakimin yanında olamaz. O da adalet binasının dışında çalışmasını sürdürmelidir. Herkes anadilinde ücretsiz yargı hizmeti sağlanacak. Hasta tutsakların serbet kalmasını sağlayacağız. Herkesi tarihle yüzleşmeye çağırıyoruz. Soykırım gibi iddiaların sonuçlandırılması için hakikat komisyonları kuracağız. İşgal edilen tüm mülkler sahiplerine iade edilecek. Koruculuk sistemi kaldırılacak. Başka alanlarda özlük hakları korunarak istihdam edilmelerini sağlayacağız. Medya sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz. Sosyal medyada düşünce özgürlüğüne yönelik yasaklara son vereceğiz. Özgürlüğe hep birlikte bizler sahip çıkacağız."

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALDIRILACAK"

FİGEN YÜKSEKDAĞ:

Herhangi bir dini inancı olmayan yurttaşların özgürlüğünü anaysal güvenceye kavuşturacağız. Zorunlu din dersi uygulamasına son vereceğiz. Din dersleri seçmeli olacak. Alevi çocuklarının din dersi politikasıyla dayatmaya uğramasına izin vermeyeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak devletin din alanından el çekmesini sağlayacağız. Bütün inanç toplulukları din özgürlüğü serbestçe yaşayabilecek. Cemevi ibadethane olarak tanımlanacak. Dini inancın gereği olarak kabul edilen kılık kıyafete hiçbir alanda müdahale edilmeyecek. Irkçı milliyetçi politikaları bitireceğiz."

"ERMENİSTAN SINIRI AÇILACAK"

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

Barışçıl bir dış politika mümkündür diyoruz. Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için çaba harcayacağız. İşgalci politikalara karşı duracağız. Kıbrıslı Türk ve Rum halkların bölünmüşlüğe karşı ortaya koydukları çabaları destekleyeceğiz. Ermeni halkıyla dostluk köprüleri kuracağız. Türkiye-Ermenistan sınırı koşulsuz olarak açılacak.

"NÜKLEER YATIRIMLAR DURACAK"

FİGEN YÜKSEKDAĞ:

"Doğayla dost bir insanlık anlayışını savunuyoruz. Tüm canlıların yaşam hakkını savunacağız. Nükleer enerji yatırımlarını durduracağız. Her yerde barajlar HES'ler yaparken elektrik kesintilerini de neyle izah ettiğini merak ediyoruz. Enerjinin yerinde üretilmesini sağlayacağız. Yenilenebilir enerjiye öncelik vereceğiz. Tarım alanlarının ormanların meraların yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. Ekolojik dengeye zarar veren tüm projeler durduracağız."

"ASGARİ ÜCRET BİN 800 LİRA OLACAK"

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

"Bütün yoksul ailelere ısınma desteği sağlayacağız. 18 yaşına kadar olan çocuklar ve gençlere, emeklilerin tamanına toplu taşıma ücretsiz olacak. Yoksullukla etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Asgari ücret ilk etapta net olarak bin 800 liraya çıkarılacak. Bin 800 lira asgari ücret DİSK'in 4 kişilik bir aile için belirlediği ücretin yarısıdır, bu rakam böyle belirlenmiştir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınacak. Çalışanların ve emekçilerin üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Kredi kartı borçları faizlerini yeniden düzenleyeceğiz. Örtülü ödeneği tamamen kaldıracağız, kimse örtülü ödenek almayacak."

"YENİ AVM'YE İZİN YOK"

"Tarım işçilerini tamamı sosyal güvence altına alınacak. GDO'yu tümden yasaklayacağız. 2B orman arazilerinin ranta açılma sürecine son vereceğiz. Arazilerin çiftçilere dağıtılmasını sağlayacağız. Kent meydanlarını koruyacağız, hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Şehir merkezlerine yeni AVM açılmasına izin ve ruhsat vermeyeceğiz."

"ÇALIŞMA SÜRESİ 35 SAATE DÜŞECEK"

FİGEN YÜKSEKDAĞ:

"Kamuda çalışanlar kadrolu hale getirilecek. Özel istihdam bürolarını kiralk işçi uygulamalarını ortadan kaldıracağız. Madenlerde cinayetleri durduracağız. Katliamcı kıyıcı düzeni ortadan kaldıracağız. Madenlerde güvenli ortam sağlanana kadar üretimi durduracağız. İşçilerin yaşamına son veren bütün uygulamaları kaldıracağız.İş cinayetlerini bitireceğiz. İş cinayetlerine sebebiyet verenlerin cinayetten yargılanması sağlanacak.İstihdamı artırmak için resmi haftalık süresi 35 saate düşecek. Hükümetin grev erteleme yetkisi kaldırılacak."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BİN 800 TL

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

"Sosyal yardım değil, sosyal hak diyoruz. Asgari ücrette olduğu gibi en düşük emekli maaşını bin 800 TL'ye çıkaracağız. Çalışan emekliden prim kesilmeyecek. Sağlık ihtiyaçları bedelsiz karşılanacak. Tüm iş yerleri ve sosyal alanlar engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek.Eğitim sistemini çok dilli hale getireceğiz. Çocuklarımızı ayıran 4+4+4 uygulamasını durduracağız. Yeteri kadar yeni derslik inşa ederek sabahçı öğlenci uygulamasına son vereceğiz. Okulda çocuklarımıza ücretsiz yemek uygulaması sunacağız. Eğitim sistemini yeniden yapılandıracağız. Ataması yapılmayan öğretmenlerin atamasını yapacağız. Ücretli öğretmenlik uygulaması sona erecek, hepsinin ataması yapılacak."

TOPLANTIDAN NOTLAR:

Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ salona girdiğinde daha önce tanıtılan iki seçim şarkısına ek olarak Kardeş Türküler ve Hakan Vreskala tarafından hazırlanan iki yeni şarkı da çalındı.

Programı çok sayıda yerli ve yabancı ajansların muhabirleri de takip ediyor.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Selahattin Demirtaş İstanbul Ak Parti Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (758)

tugce kazazin askeriyimmobilWeb@haberler.com:

ol de olelim vur de vuralim

285
7
yanıtYanıtla
esas ataturkcumobilWeb@haberler.com:

avrupadaki alevi dernekleri nasil oylarini askerimizin katiline verebilir aklim almiyor

253
17
yanıtYanıtla
diyaneti kaldıracakmış......:

hdp soyu ermenistan zaten hiç şaşırmadım. . . diyaneti kaldıracaksın öylemiii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

119
143
yanıtYanıtla
yusuf:

Selo ermenistana çalışıyor maşallah

208
24
yanıtYanıtla
cetin:

simdiye kadar ne idiyseniz bundan sonrada oylesinizdir degismez sap tan seker olmaz

25
98
yanıtYanıtla
insanmobilWeb@haberler.com:

Keşke iktidar olursunuz bizde insan gibi yaşasak

35
85
yanıtYanıtla
adanalı:

bizler fasişlerin kabusu olacagız kililililililiililililiilililililili

22
97
yanıtYanıtla
qerdistanmobilWeb@haberler.com:

fare daga kusmus kusdug yerde cicek cikmis cicek olmus agac daldan dusmu SILHO

106
10
yanıtYanıtla
urfalı:

yeni yaşam için oylar hdp ye yıllarca bu ülkeyi sömüren akp ye yok akp ye vermeyinde kime veriyorsanız verin ama siz yinede hdp ye verin halkkarın partisi hdp

109
7
yanıtYanıtla
selen hasretmobilWeb@haberler.com:

Hdp candir

36
78
yanıtYanıtla
Tüm 758 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title