Haberler

Dha Yurt Bülteni - 13

EGE'DEKİ 6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM, TÜRKİYE'NİN BATISINI SARSTIDEPREM ANI NIN GÜVENLİK KAMERASINA YANSIYAN GÖRÜNTÜLERİİZMİR'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde bugün saat 15.28'te Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

EGE'DEKİ 6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM, TÜRKİYE'NİN BATISINI SARSTI

DEPREM ANI NIN GÜVENLİK KAMERASINA YANSIYAN GÖRÜNTÜLERİ

İZMİR'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde bugün saat 15.28'te Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, başta İzmir ve Çanakkale olmak üzere, Edirne'den Muğla'ya kadar Türkiye'nin batısındaki birçok merkezde hissedildi ve paniğe yol açtı.,

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bugün saat 15.28'de merkez üssü Karaburun İlçesi'ne 23 kilometre açıkta Ege Denizi olan, Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğündeki deprem saat 15.28'de yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü önce 6.3 olarak duyurdu, ardından 6.0 olarak revize etti.

Deprem, İzmir ve Çanakkale başta olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerindeki hemen hemen bütün illerde çok güçlü şekilde hissedildi. İlk belirlemelere göre ölen ya da yaralananın olmadığı depremde hasarla ilgili araştarmaların sürdüğü belirtildi.Karaburun Kaymakamı Muhammed Özyüksel, "Şu ana kadar bize ulaşan can ve mal kaybı yok. Araştırma yapıyoruz" dedi.

ARTÇILAR MEYDANA GELDİ

AFAD'ın verilerine göre saat 15.31'de 4.9, saat 15.35'te 3.4, saat 15.47'de 4.5 büyüklüklerinde yine Karaburun merkezli artçı sarsıntılar daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve işylerine girmedi.

BURSA VE YALOVA'DA DA SARSILDI

Ege'de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem Bursa ve Yalova'yı da salladı. Bursa ve Yalova'da oturanlar, korku dolu anlar yaşadı. Depremi hissedenler, kendilerini sokağa attı. Bursa'da polis, yaptığı telsiz anonsu ile deprem nedeniyle yaşanacak olumsuzluklar konusunda AFAD'a da bilgi verilmesini istedi. Herhangi can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilen deprem sonrası Bursa AFAD'da görev yapan yaklaşık 30 kişilik ekip araç ve gerçekleri ile İzmir'e gönderildi.

DEPREM PANİĞİ SOKAĞA DÖKTÜ

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Ege Denizi'nde meydana gelen depremde, Alsancak Semti'nde bazı binalarda küçük çatlaklar ve ayrılmalar oluştu. Bazı binalar birbirinden ayrıldı. Polis bazı yolları önlem amacıyla trafiğe kapattı. Ev ve işyerlerindeki vatandaşlar ağlayarak kendilerini sokağa attı. İzmir Adliyesi'nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Çığlık atarak ağlayanları polis sakinleştirdi. Avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.

KEMERALTI'NDA PANİK YAŞANDI

Öte yandan Kemeraltı Çarşısı'nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak'ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Vatandaşlar, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Korku ve endişe içinde yakınlarını cep telefonlarıyla arayanlar hatlarda yaşanan sorun nedeniyle ulaşmakta zorluk çekti. Kamu binalarında asansörlerin önüne binişi engellemek amacıyla şerit çekildi. İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın bitiştiği yerde ayrılma meydana geldi. Bu nedenle bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi. İzmir'de bazı işyerleri depremden sonra mesaiyi sona erdirdi ve çalışanlarını evlerine gönderdi.

METRUK EV ZARAR GÖRDÜ

Depremin hissedildiği Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 2 katlı metruk bir ev büyük çaplı zarar gördü. Evden çevreye yayılan molozlar, seyir halindeki bir cipte maddi hasara yol açtı. Ölen ya da yaralanan kimse olmaması sevindirdi. Edremitliler depremle birlikte büyük bir korku yaşadı. Halk sokağa dökülüp depremin geçmesini bekledi. Vatandaşlar, "İlk olarak yavaş bir sarsıntı oldu. Birkaç saniye sonra depremin şiddeti arttı. Büyük korku yaşadık, kendimizi dışarı attı" dedi.

KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI: ÖLÜ YARALI YOK

CHP'li Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Sevindirici olan ölen ya da yaralanan kimsenin bulunmaması. Tüm muhtarlarımızla konuştum. Küçük çaptı hasarlar var ancak büyük bir hasar yok. İlk depremin erken saatlerde olması ardından gelen artçıların büyüklüğünün düşmesiyle halk rahatladı" dedi.

KÜÇÜKBAHÇE MUHTARI HASAR OLMADIĞINI SÖYLEDİ

İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe Mahallesi Muhtarı Ahmet Akgüloğlu da köyde herhangi bir hasar olmadığını söyledi. Çevre köylerde de bir sorun olmadığı yolunda bilgi aldıklarını belirtti.

İZMİR VALİLİĞİ'NDEN DEPREM AÇIKLAMASI

Depremin ardından İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre İlimizde bugün saat 15.28'de İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Depremin ardından yapılan ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kaymakamlıklar, Mahalli İdareler ve ilgili kurumlar derhal harekete geçerek depremin muhtemel etkileri konusunda çalışmalara başlamışlardır" denildi.

AFAD DA AIÇIKLAMA YAPTI

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:

"12.06.2017 tarihinde saat 15.28'de Ege Denizi İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın İl AFAD'dan ekipler bölgeye sevk edilmiştir. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sağlık ekipleri teyakkuzda beklemektedir. Manisa lojistik deposundan 16,5 m2'lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir. An itibarıyla herhangi bir can kaybı bilgisi alınmamıştır. Deprem sonrası artçı sarsıntılar devam etmektedir. Söz konusu depremin muhtemel İstanbul Depremi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gelişmeler AFAD Başkanlığı'nca takip edilmektedir."

Görüntü Dökümü

----------------------------

GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜLERİ

-İzmir Adliyesinde güvenlik kamerasından deprem anı görüntüsü ve bir işyerinin güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntü

-Çanakkale, Manisa, Balıkesir ve Edremit' te işyerlerinin güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntüler

-Çeşme' den deprem anında marketin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde raflardan meşrubatların düşmesinden görüntü

Görüntü Dökümü

-------------------------

( İZMİR )

Sokağa çıkan vatandaşlardan görüntü

İzmir Adliyesi önünde dışarı çıkanlardan görüntü

(EDREMİT)

Edremit'te bir bürodan sarsıntı anı

Metruk binadan görüntü

Aracın zarar görmesi görüntü

Vatandaşlar röp.

Genel ve Detay görüntü

İzmir'de birbirinden ayrılan bina görüntüleri

Dışarda bekleyen panik olan insanlar

İzmir'de polis riskli binalara emniyet şeridi çekerken

Adliye binasında güvenlik kamerası görüntüsü

Adliye önünden röp.ler

Kemeraltı çarşısı'ndaki panik

Kamu binaları önünden ve çevresinden genel ve detay bekleyen ağlayan endişeli insan görüntüleri

Haber-Kamera: Bahri KARATAŞ, Mustafa OĞUZ, Utku BOLULU, Fatih Emrah ERDOĞAN / İZMİR- EDREMİT (Balıkesir),

========================================

EGE'DEKİ 6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM, TÜRKİYE'NİN BATISINI SARSTI (EK)

MANİSA'DA KORKU KAMERADA

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Manisa'da sarsıntı korku yarattı. Binalardaki vatandaşlar korkuyla kendilerini dışarı attı. Şiddetli sarsıntı sırasında yaşanan korku güvenlik kameralarına da yansıdı. Telefon satış mağazasında çalışan personelin deprem anında kendini dışarı atması anbean kaydedildi. Deprem anında yakınlarına ulaşmak isteyenler telefonlara sarıldı. Telefon hatlarında kısa süreli kesintiler yaşanırken, vatandaşlar bir süre binalara giremedi.

TİYENLİ'DE YİNE AYNI KORKU

Daha önce 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsılan Gölmarmara'nın Tiyenli Mahallesi'ndeki vatandaşlar da aynı korkuyu tekrar yaşadı. Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, "Bölge yeniden sarsıldı, fakat önemli bir hasar yok. Daha önce hasar oluşan evlerin bahçe duvarlarında yıkımlar olduğu haberini aldık" dedi.

CAN VE MAL KAYBI YOK

Depremle ilgili Manisa Valiliği'nden açıklama yapıldı. Açıklamada can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün saat 15.28 itibariyle Ege Denizi merkezli meydana gelen deprem sonrasında Kaymakamlıklar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri süratle harekete geçerek sahada tarama faaliyetlerine başlamışlardır. Saat 16.15 itibariyle yapılan tespitlere göre il ve ilçe merkezlerimizde herhangi bir can kaybı ve hasar bulunmamaktadır. Kırsal mahallelerde de bu ana kadar ciddi bir hasar ihbarı veya tespiti alınmamış olmakla birlikte taramalar devam etmektedir"

MİDİLLİ'DE SARSILDI

İzmir Karaburun açıklarında meydana gelen depremden hemen sonra Yunanistan'ın Midilli'de 4.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Midilli Adasında yayın yayan 'www.lesvosnews.gr' ve ulusal yayın yapan 'www.protothema.gr' adlı haber sitesi, Midilli'nin Plomari köyündeki depremin ilk hasarlarını cep telefonu ile çekilen fotoğraf ve videolarla paylaştı. Depremde Midilli ve Sakız adasındaki köylerde evlerin çatılarının ve duvarlarının yıkıldığı bazı sokakların harabeye döndüğü görüldü. Midilli şehir merkezinde ise insanlar sokaklara çıktı, bazı vatandaşların yaralandığı yaralıların ambulanslarla devlet hastaneleri ve kliniklere götürüldüğü belirtildi. Hasarların büyük bölümünün eski yapılarda olduğu ve maddi hasar meydana geldiği belirtildi. Depremin Atina ve yakınlarında da hissedildiği belirtildi. Midilli'de okullar tatil edildiği. veliler çocuklarını almak için okullara akın ettiği duyuruldu. Bir vatandaşın çektiği video görüntü ise yaşanan panik ve heyecan ile meydana gelen hasarın boyutunu ortaya koydu. Midilli Belediyesi ekipleri, polis ve asker alarma geçti.

ÇEŞME'DE DEPREM KAMERADA

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde de deprem bir marketin güvenlik kamerasınca kaydedildi. O anlarda marketin raflarındaki içeceklerin sarsıntıyla birlikte yere düşüp patladığı ve etrafa saçıldığı görüldü. Çeşme'de de deprem ölüme ya da yaralanmaya yol açmadı.

DEPREM ANI GÜVENLİK KAMERALARINDA

İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde bugün saat 15.28'te Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğünde meydana gelen Karşıyaka'da bulunan bir bebek giyim mağazasının güvenlik kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi. Görüntülerde mağazanın raflarında bulunan elbiseler şiddetli şekilde sallanırken, işyerindeki çalışanlar panikle kendilerini sokağa attı. Mağaza sahibi 33 yaşındaki Yunus Bay, "Deprem çok şiddetli oldu. Kendimizi dışarı attık. Raflar çok kötü sallandı. Bazı binaların çatladığı söyleniyor. Bayağı korktuk. Allah ülkemizi korusun" dedi. Aynı mağazada çalışan 22 yaşındaki Tuğba Söylemez ise, "Şiddetli bir deprem oldu. Ne olduğunu anlamadım. Raflar sallandı, ürünler yere düştü. Elim ayağım titredi. Panikle dışarıya koştum. Hızlı adımlarla çıktımö şeklinde konuştu. Öte yandan Karşıyaka Çarşısı'nda bulunan bir binada deprem nedeniyle çatlaklar oluştu. Alsancak'ta A101 adlı hipermarkette çalışan iki müşteri ve bir kasiyerin mağazadan panik halinde dışarı çıkışı ve rafların sarsıntısı kameralara  yansıdı. Alsancak'ta Nil Nakliyat'ta çalışan Ersin Avşar, birinci kattaki işyerinin penceresinden aşağı atlayarak ayağını kırdı. Avşar, tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜLERİ

-İzmir Adliyesinde güvenlik kamerasından deprem anı görüntüsü ve bir işyerinin güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntü

-Çanakkale, Manisa, Balıkesir ve Edremit' te işyerlerinin güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntüler

-Çeşme' den deprem anında marketin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde raflardan meşrubatların düşmesinden görüntü

İZMİR GÜVENLİK KAMERASI

-Deprem anından görüntü

-Mağaza sahibi Yunus Bay ile röportaj

-Mağaza çalışanı Tuğba Söylemez ile röportaj

-Çatlak oluşan binadan görüntü

Alsancak'ta bir mağazanın raflarının sallanması (güvenlik kamerası)

-Arkadaşlarının Ersin Avşar'ın birinci kattan atlayışını anlatması

( Haber-Kamera: Mehmet CANDAN / İZMİR,

Görüntü Dökümü

-------------------------İZMİR

Sokağa çıkan vatandaşlardan görüntü

İzmir Adliyesi önünde dışarı çıkanlardan görüntü

EDREMİT

Edremit'te bir bürodan sarsıntı anı

Metruk binadan görüntü

Aracın zarar görmesi görüntü

Vatandaşlar röp.

Genel ve Detay görüntü

İzmir'de birbirinden ayrılan bina görüntüleri

Dışarda bekleyen panik olan insanlar

İzmir'de polis riskli binalara emniyet şeridi çekerken

Adliye binasında güvenlik kamerası görüntüsü

Adliye önünden röp.ler

Kemeraltı çarşısı'ndaki panik

Kamu binaları önünden ve çevresinden genel ve detay bekleyen ağlayan endişeli insan görüntüleri

Haber-Kamera: Bahri KARATAŞ, Mustafa OĞUZ, Utku BOLULU, Fatih Emrah ERDOĞAN / İZMİR- EDREMİT (Balıkesir),

İZMİR

Alsancak semtindeki bazı binalarda çatlaklar ve ayrılmalardan görüntü

MANİSA

Dışarı çıkan vatandaşlardan genel görüntü

Meydandaki vatandaşlardan görüntü

Korku yaşayan vatandaşların konuşmaları

Güvenlik kamerası görüntüleri

Haber- Kamera: Mehmed Hakkı ÖZBAYIR- İlker KILIÇASLAN- Nermin UÇTU / MANİSA,

BODRUM GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Midilli Adası köylerinden cep telefonu hasar görüntü

( Haber- Kamer: İnternet sitesinden alınmıstır)

ÇEŞME GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Marketin güvenlik kamerası

Haber- Kamera: Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir),DHA)

ÇANAKKALE, BURSA, TEKİRDAĞ MANİSA, YALOVA DAN GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

DHA

========================================

Depremi önceden tespit edecek istasyonda sona gelindi

AMERİKAN Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanları tarafından kurulan GeoCosmo Araştırma Merkezi Vakfı'nın Başkan Yardımcısı Fransız asıllı Türk vatandaşı Ronald Karel (63), dünyada bir ilk olacak olan Deprem Kestirim Yer İstasyonu'nun kurulacağı yerin haziran ayı sonunda kesinleşip, faaliyete geçeceğini söyledi. Karel, Deprem Tahmin Projesi'nin hayata geçirilmesiyle 3-5 gün önceden depremlerin tespit edilebileceğini bildirdi.

Deprem araştırmacısı ve bilim adamı Ronald Karel, birçok parametreleri kapsayan deprem ön sinyallerini kaydedecek olan dünyanın ilk Deprem Kestirim Yer İstasyonu'nun Türkiye'deki inşası ile ilgili gelişmeleri, yaz tatili için geldiği Muğla'nın Bodrum ilçesindeki evinde basın mensupları ile paylaştı. Karel, kullanıma hazır olan ve haziran ayı sonunda kurulacağı yerin kesinleşmesiyle faaliyete geçecek sistem sayesinde 3-5 gün önceden depremler tespit edilebileceğini söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ İLK PİLOT DENEME OLACAK"

GeoCosmo Bilim Merkezi'nin Başkan Yardımcısı Ronald Karel, Japonya, Bulgaristan, Rusya, Çin, İran, Hindistan ve daha birçok ülkede üniversiteler ve araştırmacıların onlarca yıldan bu yana değişik parametrelerle deprem ön sinyallerini ölçüldüğüne dikkati çekerek, bütün bu parametreleri topladıklarını ve yüksek hassasiyetle çalışarak bir yer istasyonu planladıklarını kaydetti. Karel, "Bundan üç sene önce GeoCosmo Araştırma Merkezi'nin hazırladığı bu deprem ön sinyalleri projesinin ilk pilot denemesini Türkiye'de yapmak ve bir tarih yazmak istedim. Bizim de artık bir IP'miz ve patentimiz olsun, Türk patenti olsun. Bunu yönetimden geçirdik ve çalışmalara başladık. GeoCosmo özerk bir şirkettir, yapacağımız her şey bellidir, ortadadır. Deprem mekanizması ile sadece yer altında değil depremlerin yeryüzünde atmosferde, iyonosferde de ön sinyal verdiğini ispat etmek istiyoruz. Bu dünyada ilk defa olacak ve bu gerçekleştiği zamanda Türkiye'de belli bir aşamaya geleceğiz. Belli bir istasyon şekli meydana gelecek ve bu şekilde depremleri önceden tespit edebileceğiz" dedi.

Dünya'da iki noktada istasyonlarının bulunduğunu, ancak bunların küçük olduğunu vurgulayan Karel, "Değişik sensörlerle kaplı yer istasyonumuz önümüzdeki haftalarda seçeceğimiz bir bölgeye konulmayı bekliyor. Şu an bürokratik engelleri çözmek üzereyiz. İnanıyorum ki bu ay sonuna kadar bu yer belli olacaktır. Gerek uydulardan gerekse yer istasyonumuzdaki değişik sensörlerin kaydedeceği verileri büyük bilgisayarlarda toplayıp değerlendireceğiz. Peru'da ve Alaska'da küçük istasyonlarımız var ve başarılar elde ettik. Türkiye'ye kurulacak olan istasyon ise ana merkez olacak" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTELER PROJEYE DESTEK VERİYOR"

Karel, üniversitelerden de projeye destek verildiğini altını çizip, "Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Efendi Nasiboğlu ve ekibi projeye çok sıcak baktı. Verilerin toplanması ve analizi konusunda görüşmeler ve yer analizi çalışmaları devam ediyor. İlk yer istasyonumuzu inşa ettik. Bu yapıldı, bitti ve Ankara'da bekliyor. Kurulacak en güzel yeri seçmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin neresine koyarsak koyalım, bu verileri Dokuz Eylül Üniversitesi toplayacak, buna hiçbir şüphe yok. Projeye İTÜ Uzay ve Meteoroloji Bölümü de destek verecek. Bazı konularda birlikte araştırmalar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu alanda 17 yıldır araştırma yapan Doğa Hareketleri Araştırma Derneği'nin (DOHAD) halihazırda Marmara bölgesinde kurmuş olduğu ve veri topladığı 40'tan fazla deprem öncü işaretleri gözlem istasyonu var. Bu kurum ile ortak bir çalışma platformu kurup, her iki tarafın çalışmalarına büyük ivme kazandırabilmek amacıyla, ön görüşmelerimiz var. Umarım olumlu sonuçlar alırız. İlk yer istasyonumuzu, Prof. Dr. Friedeman Freund'un vakfından gelen meblağ ile gerçekleştirdik lakin ben bundan sonra yapılmasını planladığımız yer istasyonlarını bağış üzerinden gerçekleştirmek istiyorum" dedi.

"İLK İSTASYONA PROF. DR. FRİEDEMANN FREUND İSMİ VERİLECEK.

Karel, ilk istasyona Dr Freud 'un isminin verileceğini belirterek, diğer istasyonlara da sponsor olanların isminin verilebileceğini ifade etti. Karel, şöyle devam etti:

"GeoCosmo Bilim Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Freund ile 3 ay boyunca haftanın 6 günü birlikte çalıştık, projeyi hazırladık ve önce Türkiye'de yapmaya karar verdik. Çok arzu ediyorum ki ilk patentlerini Türkiye'de alalım, Türklerin bir eseri olsun. Çünkü Ben Türkiye'de doğdum, İstanbulluyum. Türkiye'yi aşırı seven bir insanım. Bu yoğun çalışma ve destek nedeniyle ilk istasyonun adını Prof. Dr. Freund'a ithaf etmek istiyorum. Her bir istasyonun toplam kurulumu, masrafları 20 bin dolardır ve bunun için de bu meblağı verecek her kişi veya kurumun ismi bu istasyona verilecek. Bugün dizi filmlere veya herhangi bir konsere bu meblağdan çok daha fazlası verilerek sponsorluk yapılmakta, lakin bu sponsorluk kısa sürmektedir. Bu istasyon bir deprem tespit ettiğinde yine o kişinin adı yaşacak."

Türkiye de yapılacak olan pilot projeden sonra Yunanistan, Gürcistan ile Azerbaycan'ın da projeye katılacağı öğrenildi. Karel, ne kadar büyük bir ağ kurulursa, ne kadar çok veri elde edilirse o kadar çabuk depremin tahmin edilebilme imkanı olduğunu söyledi. Projelerinin, ABD'nin 'Erken Uyarı Sistemi'nden farklı olduğuna dikkati çeken Karel, "Erken Uyarı Sistemi'nde deprem meydana gelmiştir. P dalgaları yola çıkmıştır ve yıkıcı S dalgaları ile arasındaki 7-8 saniyeyi bize kazandırır. Bu zaman içerisinde hiçbir zaman hayat kurtaramazsınız ancak bilgisayarlar çok iyi çalışırsa vanalar kapatılır, elektrikler söndürülür, yangınlar önlenebilir. Yine de önemli bir çalışmadır. Bizim sistemimiz ise gerçek bir erken uyarı sistemidir. Çünkü deprem olmadan önce, stres başladıktan sonra verilen bir alarm sistemi olacaktır" dedi.

Karel, hazır olan sistemin haziran ayının sonunda yerinin kesinleşeceğini ve çalışmaya başlayacağını belirtti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------------------------

-Cosmo Araştırma Merkezi Vakfı'nın Başkan Yardımcısı Fransız asıllı Türk vatandaşı Ronald Karel'in çalışmalarından görüntü

-Karel ile röp.

-Karelin hazırladığı posterlerden ve haritalardan görüntü

-Bodrum'dan genel görüntü

Haber: Nilüfer DEMİR - Kamera: Hülya ELTEŞ / BODRUM, (Muğla),

========================================

Mersin'de künefeciye ateş eden 2 kişi yakalandı

MERSİN 'de 6 kişinin yaralandığı künefeciye saldırısıyla ilgili 2 kişi yakalanırken, 1 kişi ise aranıyor.

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde 3 Haziran'da 00.30 sıralarında meydana gelen olayda, Ali Yiğit'e ait Has Künefe iş yerine gelen 3 saldırgan rastgele ateş etti. Çevrede korku ve panik yaşanmasına yol açan olayda, 6 kişi hafif şekilde  yaralandı. Zanlılar olaydan sonra kaçtıkları 33 CCK 07 plakalı aracı merkez Yenişehir İlçesi Üniversite Caddesi üzerindeki terk ederek izlerini kaybettirdi. Yapılan incelemede aracın kiralık olduğunu belirleyen Cinayet Masası ekipleri, kısa sürede zanlıların kimliklerini saptadı. Bunun üzerine yapılan yoğun çalışmalar sonucunda Doğan K. ile Eren Ö. yakalandı. Deniz K. ise aranıyor. Yapılan araştırmada, olayda Doğan K. ile firari kardeşi Deniz K.'nin  tabanca ile işyerine ateş ettikleri, yakalanan Eren Ö.'nün ise, sadece araçta bulunduğu belirlendi.

Zanlılar, yapılan işlemlerinin ardından mahkemeye çıkarıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Zanlıların emniyetten çıkarken

Elleri kelepçeli halde polislerle birlikte çıkarken

Polis aracına doğru gitmeleri

Polis aracına binerken

Polis araçları giderken

Emniyet Müdürlüğünün dış görüntüsü

SÜRE: 01'27"  BOYUT: 164 MB

Haber-Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN,

======================================

Şehit hakimin annesi oğlunun adını Adalet Sarayı yerleşkesinde görünce ağladı

TUNCELİ'nin Pülümür İlçesi yakınlarında düşen polis helikopterinde şehit olan 12 kişiden hakim 29 yaşındaki Onur Alan'ın adı, Ordu Adalet Sarayı yerleşkesine verildi. Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, tarafından adliyeye davet edilen şehidin annesi Fatma Alan, oğlunun adının yazdığı tabelayı görünce gözyaşlarına boğuldu.

Tunceli'nin Pülümür İlçesi yakınlarında olumsuz hava koşulları nedeniyle düşen polis helikopterinde şehit olan 12 kişiden, hakim Onur Alan'ın ismi memleketinde Ordu Adalet Sarayı yerleşkesine verildi. Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, şehidin annesi Fatma ve babası Mahmut Alan'ı bugün adliyeye davet etti. Adalet Sarayı bahçesinde şehit oğlunun isminin yazıldığı tabelayı gören acılı anne Fatma Alan, gözyaşlarına boğuldu. Fatma Alan'ı eşi Mahmut Alan teselli etmeye çalıştı.

Hakim Onur Alan'ın görevi başında şehit düştüğünü, ailesinin talebi üzerine isminin yerleşkeye verildiğini belirten Başsavcı Ahmet Çiçekli,  "Acımız, üzüntümüz büyük. Ailesi şehit olduktan sonra bize adliye sarayındaki yerleşkeye isminin verilmesi talebini bulununca talebi Adalet Bakanlığı'na ilettik. Onlar da memnuniyetle ne yapılması gerekiyorsa talimat verdiler. Adalet Sarayı'nın yerleşkesine şehidimiz hakim Onur Alan'ın ismini verdik. Şehidimizin ismini bu şekilde yaşatmak istedik. Bu anlamda sayın Adalet Bakanımıza, sayın müsteşarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Oğlunun isminin verildiği yerleşke  tabelasının yanında gözyaşlarına boğulan anne Fatma Alan, "Oğlum ölmediki heryerde yaşıyor. Benim oğlum benim kalbimde, her yerde, o asla ölemez. Çok idealleri hayalleri vardı meslekle ilgili ama çok erken gitti" dedi.

Baba Mahmut Alan ise, "Benim oğlum yaşarken benim oğlumdu şimdi Türkiye'nin oğlu oldu. Hakim olarak göstermiş olduğu çabayı buradaki diğer arkadaşlarında göstereceğinden eminim. Herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

-Görüntü Dökümü

------------------------

-Adliye önünde şehit ailesinden görüntü

-Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Uslu'nun açıklaması

-Şehit anne ve babasının açıklamaları

-Şehit annesi ağlarken görüntü

-Tabeladan görüntü

-Adliyeden görüntü

-Diğer detaylar

(SÜRE: 06.40 Dk)  (BOYUT: 395 MB)

Haber-Kamera: Nedim KOVAN –ORDU-DHA

======================================

Polis çifte, nikahta arkadaşlarından kelepçe şakası

VIDEO YOK

GAZİANTEP'te ikisi de komiser yardımcısı olarak görev yapan Halil Demir ile Sibel Şimşek çiftine, polis arkadaşları nikah töreninde kelepçe takıp uzun süre kilidini açmadı.

Güven Polis Merkezi Amiri 26 yaşındaki Halil Demir ile İbrahimli Polis Merkezi Amiri 25 yaşındaki Sibel Şimşek düzenlenen törenle evlendi. Çiftin Şahinbey Evlendirme Dairesi'nde kıyılan nikah töreninde Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürü Sezai Çakır, çiftin aileleri ve polisler katıldı. Çiftin nikah şahitliğini yapan Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, personellerine mutluluklar dileyip, aile cüzdanını geline verdi. Polisler, nikah sonrası genç çifti kelepçeleyip şaka yaptı. Uzun süre kelepçeli kalan çift, davetlilerle fotoğraf çektirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Evlendirme Dairesi

Nikah törenine katılanlar

Nikahın kıyılması

İl Emniyet Müdürü'nün konuşması

Çifte kelepçe takılması

Çiftin davetlilerle fotoğraf çektirmesi

Damat ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera : Mücahit YOLCU-GAZİANTEP-DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mahmut Alan Ege Denizi Karaburun Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
title