Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- BERKİN ELVAN'IN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMA 3,5 YIL SONRA TAMAMLANDIBir polis memuru hakkında "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

1- BERKİN ELVAN'IN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMA 3,5 YIL SONRA TAMAMLANDI

Bir polis memuru hakkında "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Haber : Özden ATİK - Ümit TÜRK / İstanbul DHA

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin Okmeydanı'nda çıkan olaylarda 16 Haziran 2013'te kafasına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Savcılık, olayda ateş açtığı tespit edilen polis memuru F.D. hakkında "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapis istemiyle iddianame düzenledi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından İsa Dalgıç tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, olayda ateş açan polis memuru F.D. hakkında "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapis istemiyle iddianame düzenledi.

GRUBA MÜDAHALE EDİLDİĞİ ESNADA...

Savcılık, olaya ilişkin yaptığı değerlendirmede 250 kişinin yolu kapatması üzerine Okmeydanı'na polis ekiplerinin yönlendirildiği ve gösterici gruba müdahale edildiği, dağıtılan grubun tekrar toplanarak polis ekiplerine taş, parça tesirli el yapımı bomba atarak fiili saldırıda bulunduklarını belirtti. İddianamede, polisin gruba müdahalesi esnasında Berkin Elvan'ın kafasına gaz fişeği isabet ederek yaralandığı kanaatine varıldığı ifade edildi. Tanık beyanları, olay yerine ait görüntü çözümleri, adli tıp kurumu raporları sonucunda polis memuru F.D. hakkında dava açıldığı belirtildi.

"ZET SİLAHI KULLANIP KULLANMADIĞIMI HATIRLAMIYORUM"

Polis memuru F.D.'nin ifadesinde ise, olay yerinde trafiği kapatan gruplara müdahale ettiklerini ve olay anında ZET (gaz tüfeği) silahını kullanıp kullanmadığını hatırlamadığını söyledi.

BERKİN'İN ÜZERİNDEN 11 TORPİL ÇIKMIŞ

Savcılık olay sonrası yapılan incelemelerde Berkin Elvan'ın üzerinden 11 adet torpil çıktığı tespitine de yer verdi.

42 POLİSE TAKİPSİZLİK

Bu arada soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAK

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan'ın şikayetçi olarak yer aldığı iddianame, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianame kabul edilirse polis memuru F.D. önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

OLAYI SORUŞTURAN 5. SAVCI ŞEHİT OLMUŞTU

Berkin Elvan'ın yaralanmasından sonra başlatılan soruşturmayı ilk olarak savcı Adnan Çimen, sonra Abdullah Yıldırım ve Faruk Bildirici soruşturmayı yürüttü. Savcı Bildirici Antalya'ya atanınca, dosya yeni savcısı belirlenene kadar zorunlu işlemlerin yapılması için yine Memur Suçları Bürosu'nun bir diğer savcısı Seyfettin Atıcı'ya verildi. Savcı Atıcı, dosyanın yeni savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın belirlenmesine kadar sadece zorunlu işlemleri yaptı. Berkin Elvan soruşturmasının beşinci Savcısı Mehmet Selim Kiraz oldu.

Savcı Kiraz, şüpheli sayısını üçe indirdi. Soruşturma devam ederken Savcı Mehmet Selim Kiraz, 31 Mart 2015'te İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında şehit edilmişti. Soruşturmaya daha sonra Savcı İsa Dalgıç görevlendirilmişti.

===========================

2- ZIRHLI POLİS ARACI DEVRİLDİ : 3 ÖZEL HAREKAT POLİSİ YARALANDI

Haber : Gülseli KENARLI - İhsan YALÇIN - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA

Basın Ekspres yolu İkitelli Mevkii Atatürk Havalimanı istikametinde zırhlı polis aracı devrildi. Kazada araçtaki 3 özel harekat polisi yaralandı.

Kaza, saat 09.30 sıralarında Basın Ekspres yolu İkitelli Mevkii Atatürk Havalimanı istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, arkasında bulunan diğer zırhlı aracı çeken zırhlı polis aracı sağ şeritte yola devrildi. Kazada devrilen akrebin içinde bulunan 3 özel harekat polisi yaralandı. Yaralı polislere ilk müdahaleyi olay yerinde meslektaşları yaptı.

Polisler olay yerine gelen ambulanslarla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi ve Kanuni Sultan Süleyman Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kaza nedeniyle Basın Ekspres yolunun 2 şeridi trafiğe kapandı; Atatürk Havalimanı yönünde yoğunluk oluştu.

Devrilen akrebin çekiciye yüklenerek kaldırılmasının ardından yol tamamen trafiğe açıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Yerde yatan yaralı polisler

-Trafik yoğunluğu

-Özel harekat polisleri

-Devrilen zırhlı aracın çekiciye yüklenmesi

-Genel ve detaylar

07.12.2016 - 10.59 Haber Kodu : 161207024

07.12.2016 - 10.04 Haber Kodu : 161207021

==============================

3- ÇAĞLAYAN'DA İŞYERİNDE PATLAMA: 1 ÖLÜ (1)

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM - İSTANBUL DHA

Çağlayan'da bir işyerinde meydana gelen patlamada 1 kişi hayatını kaybetti.

Olay saat 09.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, konfeksiyon atölyesinde sobayı yakmak için tiner kullanan işyeri sahibi Ahmet Özata, patlama sonucu hayatını kaybetti. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri geldi. Polisin olay yerindeki incelemesi sürüyor.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Olay yerinden görüntüler

-Yakınlarını ağlaması

07.12.2016 - 09.57 Haber Kodu : 161207019

07.12.2016 - 10.27 Haber Kodu : 161207022_

=============================

4- ŞİMŞEK: VATANDAŞ YETER Kİ KAYNAĞINI YASTIK ALTINDA TUTMASIN

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,

" (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar bozdurma çağrısı) Bizim için önemli olan Türkiye'nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: İdris TİFTİKCİ / İstanbul DHA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine'nin kredi garanti sisteminin kapsamını genişleten, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişim imkanlarını kolaylaştırmasını amaçlayan "Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteği"ne ilişkin hazırlanan protokolün imza törenine katıldı.

İmza törenine Şimşek'in yanı sıra Kredi Garanti Fonu Başkanı Faik Yavuz ve Genel Müdür İsmet Gergerli, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın katıldı.

Şimşek burada yaptığı konuşmasında, bu protokolün amacının reel sektörün daha güçlü bir şekilde desteklenmesi olduğunu belirterek, "Kredi Garanti Fonunun imkanlarını artıracak, ama daha da önemlisi kredi garanti fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol" dedi.

Şimşek, "Krediye erişimi artırılacak, yani KOBİ'ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz. Bu birinci husus. Kredi Garanti Fonunun kendisi daha çok bu işte koordinatör rolünü oynayacak. Bankalar daha çok reyting sistemleriyle, kendi değerlendirmeleriyle krediye karar verecekler. Burada her bankaya bir üst limit tanınacak. Her bankanın da bu verdiği kredilerden dolayı yazacağı, yani takibe dönüşecek kredi oranını da biz yüzde 7 ile sınırlıyoruz. Kefalet Hazine'nin kefaletinde, artırıyoruz. KOBİ'lere yüzde 85'e kadar kefalet veriyoruz. İhracatçıya ise yüzde 100. KOBİ dışındaki daha büyük firmalara da yüzde 75 bir kefalet söz konusu. Dediğim gibi limitler belirlenecek, standartlar belirlenecek. Bankacılık sektörü esas itibariyle bu kredilendirmeyi kendileri yapacaklar. Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor. Ama inanıyorum ki yakın dönemde ilave bütçeden gelecek kaynaklarla bunu kat kat daha yükseğe çıkarma imkanımız olacak" şeklinde konuştu.

"BU ZOR DÖNEMDE REEL SEKTÖRÜN YANINDAYIZ"

Mehmet Şimşek, imzaların atılmasının ardından "Bu zor dönemde reel sektörün yanındayız. Üretenin, istihdam sağlayanın, ihracat yapanın çok güçlü bir şekilde Hazine olarak arkasındayız. Bankacılık sektörümüz sağlam. İnşallah birlikte daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız, daha çok ihracat yapacağız" dedi.

"BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN TÜRKİYE'NİN FİNANSAL KAYNAKLARININ YASTIK ALTINDA OLMAMASI, SİSTEMDE OLMASIDIR"

Dolar bozdurma kampanyalarının sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bizim için önemli olan Türkiye'nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın. Temel konu bu. Bu altın içinde geçerli, döviz ve diğer finansal kaynaklar için geçerli. Önemli olan sisteme girmesi ve sistem üzerinden bunun reel sektöre, ekonomiye yatırımlara kanalize edilmesi" diye konuştu.

"BENİM PARA POLİTİKASI DURUŞUNA İLİŞKİN YORUM YAPMAM DOĞRU OLMAZ"

Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün yaptığı "Dövizin etkisi 2017 yılında görülecek" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Merkez Bankamız dün aslında netti. Söylediği şey, genelde liradaki değer kaybı zamanla enflasyona yansıyor. Onu kastetti herhalde. Burada da tabi para politikası duruşunu ona göre belirleyecek. Merkez Bankamız bağımsız olduğu için benim para politikası duruşuna ilişkin yorum yapmam doğru olmaz. Bugüne kadar da yapmadım"

Görüntü Dökümü:

-------------------

Şimşek'in açıklamaları

İmza töreninden görüntüler

Detaylar

07.12.2016 - 11.36 Haber Kodu : 161207033

============================

5- UMRE ZİYARETİ THY'DE TL İLE

Haber-Kamera: Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR / İSTANBUL DHA

Dolar üzerinden uygulanan Umre ziyareti ücretleri Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılan bir açıklamayla Türk Lirasına çevrildi. THY Basın Müşavirliğinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bayrak taşıyıcı havayolu THY halihazırda Amerikan Doları üzerinden uygulanan Türkiye çıkışlı umre ücretleri, bugün itibariyle Türk Lirası olarak uygulanmaya başladı.

Türk Hava Yolları'nın bu yönlü girişimiyle, dönem ve kullanılan seferlere göre vergi dahil Türkiye çıkışlı Umre ücretleri TL cinsinden uygulanacak.

Türk Lirasına çevrilen ücret uygulaması çerçevesinde, biletlemeyle ilgili cezai sürecin de -değişiklik/iade ve no-show (yolcunun rezervasyonu yaptırmış olduğu halde uçuşa gelmemesi)- TL olarak uygulanabilmesine yönelik gerekli tüm düzenlemeler tamamlandı. Türk Hava Yolları ve uçuş tarifeleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere web sitesinden ve Çağrı Merkezi'nden veya satış ofislerinden ulaşılabilir. "

MEYDAN VERGİLERİ

Bu arada yapılan açıklamada havalimanı vergileriyle ilgili olarak da şu bilgi verildi:

" Meydan vergilerinin uygulanmasına ilişkin prosedür Türk Hava Yolları uhdesinde olmayıp, USD cinsinden belirlenmiş olduğu için, TL cinsinden vergi dahil olmak suretiyle toplam ücret, bu kura göre farklılık gösterebilecektir.Türk Hava Yolları bu konuda değişiklik yapma hakkını mahfuz tutmaktadır."

Görüntü Dökümü:

(ARŞİV)

-Umre için THY ile uçacak yolcular

-THY uçağı ve binen umreciler

-Umrecilerin uçak içinde görüntüleri

-Uçağın içinde Umre ziyareti öncesi dua ve akranlar

-Atatürk Havalimanı

-Medine ve Kabe'de umrecilerden görüntüler

07.12.2016 -11.55 Haber Kodu : 161207038

============================

6- "SEN BENİM HERŞEYİMSİN" GALADA SEYİRCİDEN TAM NOT ALDI

Haber-Kamera: Ezgi ÇAPA-Akın ÇELİKTAŞ-Mehmet İLKAY ÖZER /İSTANBUL DHA

Yönetmen Tolga Örnek'in 'Sen Benim HerŞeyimsin' filmi ilk kez seyirci ile buluştu. Kanyon Cinemaximum sinemalarında gerçekleşen gala gecesinde, seyirciler kimi zaman kahkahaya kimi zaman hüzne boğuldu.

ÇEVİK AİLESİ TAM KADRO FİLMDE YER ALDI

Filmin yönetmeni ve uyarlama senaryosunu yazan Tolga Örnek ile filmin başrol oyuncusu Tolga Çevik, kızı Tuna ve oğlu Tan Çevik ile eşi Özge Çevik, Melis Birkan, Cengiz Bozkurt, Hülya Gülşen, Cem Cücenoğlu, Emin Mecnunbeyli ve Şeniz Kurultay Gürkan kırmızı halıda birlikte poz verdi. Yapımcılığını TME Film'in üstlendiği filmin galasına Cem Yılmaz, Esra Erol, Nevra ve Murat Serezli, Erdem Yener, Selma Ergeç, Murat Cemcir, Tolga Sarıtaş, Fırat Parlak ve Burcu Kara, Sibel Turnagöl, Yiğit Özşener, Özer Atik'in de aralarında bulunduğu çok sayıda oyuncu katıldı.

BABA ÖZDEN ÖRNEK: AYNI FİLMDEKİ GİBİ BÜYÜTTÜM

Gala gecesinde Yönetmen Tolga Örnek'i yalnız bırakmayan isimlerden biri de babası eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'ti. Galaya katılanlar arasında emekli orgeneral Çevik Bir de yer aldı. Filme korkuları ile yüzleşmesi için babası tarafından teşvik edilen hatta zaman zaman tehlikeden tehlikeye atılan Sedat karakterine atıfta bulunan Özden Örnek, "Tolga'yı aynı filmdeki gibi büyüttüm. Ben Düden Şelalesi'nden atmadım ama hep cesaret verdik onlara" diye konuştu. Oğluyla gurur duyduğunu söyleyen Örnek, "Her baba aynı şekilde gurur duyar. Böyle bir eserin ortaya çıkması iftihar edilecek bir şey" dedi.

Filmin sevginin gücünü gösteren bir hikayesi olduğunu söyleyen yönetmen Tolga Örnek de "Saf sevginin gücünü anlatan bir film. Türkiye de dünya da karanlık günler yaşıyor. Sevgiye fırsat verildiğinde, sevmenin ve sevilmenin ne demek olduğunu anladığımızda çok daha mutlu olacağız, film de onu anlatıyor. Anne ve babalar evlatları için, evlatlarının ancak kendileri baba anne olunca anlayabileceği fedakarlıklarda bulunuyorlar" diye konuştu.

TOLGA ÖRNEK: ÇOCUKLAR KARİYERİME DUYDUĞUM HEYECANI TEKRAR CANLANDIRDI

Kırmızı halıda filmin oyuncuları ile basın mensuplarının sorularını yanıtlayan yönetmen Tolga Örnek, çocuk oyuncularla çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Çok keyifliydi, Tuna ve Tan ile çalışmak benim kariyerimin en mutlu anlarından biriydi. Onların benim gözümün önünde profesyonel birer oyuncuya dönüşmeleri, yetenekleri, heyecanları ve insancıl tavırları kariyerime duyduğum heyecanı tekrar canlandırdı. İkisi de çok özel çocuklar" dedi.

TOLGA ÇEVİK: ÇOK GÜLDÜK, ÇOK AĞLADIK

Baba ile oğulun hikayesi ile başlayarak daha sonra bir baba ile kızının ilişkilerini anlatıldığı filmde çocukları ile kamera karşısına geçen Tolga Çevik, "Hepimiz için bir gurur gecesi, çok güzel bir film yaptık. Aile gibi çalıştık. Çok güldük çok ağladık. Seyirciye de aynısını garanti ediyoruz. Filmde güzel sürprizlerimiz var" dedi.

Filmde de kızını oynayan ve oyunculuğuyla büyük beğeni toplayan, Tolga Çevik'in kızı Tuna "Benim için çok güzel bir deneyimdi, devamını isterim, çünkü çok eğlendim' şeklinde konuştu. İlk sinema deneyiminde şelaleden atlayan ve filmde babasının çocukluğunu oynayan Tan Çevik ise duygularını 'Aslında yükseklik korkum var. Şelaleden atlama sahnelerini nasıl yaptığıma da çok şaşırıyorum. Çok güzel bir deneyimdi. Devamının da gelmesini isterim" şeklinde ifade etti.

CEM YILMAZ: HALKIMIZIN BU FİLME GEREKEN İLGİYİ GÖSTERECEĞİNE İNANIYORUM

Galaya katılan Cem Yılmaz ise "Tolga Örnek çok kıymetli bir yönetmen, Tolga Çevik de çok iyi bir oyuncu. Halkımızın da filme gereken ilgiyi göstereceğine inanıyorum" dedi.

MEKSİKA YAPIMI BİR FİLMDEN UYARLAMA

9 Aralık'ta sinemalarda olacak 'Sen Benim HerŞeyimsin' filmi "Instructions Not Includedö isimli 2013 yapımı bir Meksika yapımından uyarlandı. Filmin Konusu ise şöyle: "Babasının 'Korku bir kurda benzer. Onu yenmen için tam gözünün içine bakacaksın' mottosuyla yetiştirmeye çalıştığı Sedat (Tolga Çevik) çok küçükken öksüz kalır. Çıralı'da yenemediği korkuları ve babasından hatıra hayat tavsiyesi ile günübirlik ilişkiler ve işlerle hayatını geçirir. Ancak bir gün Pınar (Melis Birkan) tarafından kucağına bırakılan bir bebekle kendini 'baba' olarak bulur. İstanbul'a gelir ve kaderin cilvesiyle Birol (Cengiz Bozkurt) ile karşılaşarak "korkularının gözünün içine bakacağı" bir meslek edinir. Sedat'ın hayatı artık "Sen Benim HerŞeyimsinödediği kızının etrafındadır. Kızı için bir masal dünyası yaratır ve onu dünyanın gerçeklerinden korumak için elinden geleni yapar. Baba ile kızın, masal gibi hayatı, anne tekrar ortaya çıkana dek eğlenceli ve heyecanlı bir macera olarak devam edecektir..."

Görüntü Dökümü

-------------

-Galaya katılanlardan görüntü

-Oyuncuların kırmızı halıda gazetecilerin sorularını yanıtlaması

-Yönetmen Tolga Örnek'in konuşması

-Oyuncu Tolga Çevik ve çocukları Tan ve Tuna'nın konuşmaları

-Özden Örnek ve Tolga Örnek ile röp.

-Cem Yılmaz'ın konuşması

-Filmin fragmanı

-Genel ve Detay görüntüler

07.12.2016 - 11.01 Haber Kodu : 161207025

==================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Şimşek Berkin Elvan Tolga Çevik Tolga Örnek Politika Güncel Haberler

title