Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

SURİYE'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne gelen 3'ü özürlü 25 çocuk ile toplam 40 kişi, ahırdan bozma evde yaşıyor.

///////////////

suriyeli 7 aile ahır evde yaşıyor

SURİYE'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne gelen 3'ü özürlü 25 çocuk ile toplam 40 kişi, ahırdan bozma evde yaşıyor.

Suriyeli 25 çocuklu 7 aile, İdlib'teki çatışmalardan kaçarak, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne geldi. İlçede, daha önce ahır olarak kullanılan bir betonarme yapının boşaltılması sonucu, 40 kişilik grup buraya sığındı. Ahırdan eve dönüştürülen yerde yaşamaya başlayan Suriyelilere yardım eli uzatan çevre sakinleri, kilim, yorgan yastık ve mutfak eşyası verdi. Sağlıksız koşullarda, yere serdikleri karton ve kilimlerin üzerinde yaşamlarını sürdüren Suriyelilerden Muhammed Hac Abdullah, savaştan kaçtıklarını belirterek, "Ahırdan bozma evde yaşıyoruz. Özellikle küçük çocuklar kaşınmaya ve hastalanmaya başladı. Yağışlı havalarda, oturduğumuz yer su alıyor, perişan oluyoruz" dedi. Hayırseverlerin verdiği unla ekmeklerini yapan Kadriye Hac Abdullah ise "Savaş ortamından geldik ve ahırdan bozma bu binaya yerleştik. Ekmeğimizi, çevredeki komşularımızın verdiği unlarla yapıyoruz. Çamaşırlarımızı elimizde yıkıyoruz. Kış şartlarında burada hayata tutunmak çok zor. Ama buraya sığınmaktan başka da çaremiz yoktu" diye konuştu. 3 özürlü çocuğu olan Halime Katur da, savaştan uzakta olduklarını, zor şartlarda bulunduklarını belirterek, savaşın bir an önce sona ermesini ve evlerine gitmek istediklerini söyledi.

Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay), (DHA)

(19.02.2013/FOTOĞRAF)

/////////////////////

Mersin'in koruyucu aile gururu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen 'Gönül Elçileri' projesi kapsamında, koruyucu ailelerle bir araya gelen Vali Güzeloğlu, Mersin'in 81 il içinde en çok koruyucu aile barındıran il olma özelliği taşıdığını söyledi.

Koruyucu aileler için Yasemin Hill Cafe'de düzenlenen etkinliğe Vali Hasan Basri Güzeloğlu, eşi Ayşe Güzeloğlu, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Albay Rahim Conguroğlu, Mersin İl Jandarma Komutanı Albay Bedri Dursun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selhattin Bulut ile koruyucu aileler katıldı. Vali Güzeloğlu, yüreği sevgiyle dolu olan herkesin, yaşamı anlamlandırmak ve yaşadığı alanı zenginleştirmek istediğini belirterek, "İnsanlar zor zamanda, kendilerine destek olacak birini arar. Bu arayışın karşılığı da, sınırsız merhametten doğar. Zorda olana yardım eli uzatmak, asıl olandır. Bu zenginlik gönül zenginliğidir. Sevgiye muhtaç olanın başını okşayan kişi, dünyanın en zengin insanıdır. Yardımlaşmak, bir çocuğa kalbin ve evin kapılarını açmak yüce bir gönül işidir. Bu nedenle, koruyucu ailelerimiz sıcak bir yuva arayan çocuklarımıza kucak açan kişilerdir. Bir çocuğun sıcaklığı, hiçbir şeyle ölçülmez. Çocuk evin neşesidir. Issız ve mutsuz yerlerin aydınlatıcısı olan çocuklarla yaşamak, dünyanın en güzel duygularından biridir. Bu zenginlik, koruyucu aile uygulaması ile yeni bir dönemi beraberinde getirdi. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen 'Gönül Elçileri' projesi, gönüllülük temelinde, vicdana en büyük ödülü sunmaktadır" dedi. Projenin uygulanmasında Mersin'in öncü bir il olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Proje kapsamında Mersin, en çok gönül elçisini barındıran il olarak, Türkiye birinciliğini elde etmiştir. İlimizde, bu işin öncülüğünü yapmak adına büyük çaba gösteriyoruz. Gönüllülük hareketinde, 81 il içerisinde 5 bine yakın gönüllümüzle, en üst noktadayız. Bu sayı her geçen gün daha da artmaktadır. Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz her zaman koruyucu ailelerimizin yanındadır. Bu proje, devlet ile milletin iç içe geçtiğinin en güzel göstergesidir. Devlet ve millet olarak amacımız hayır işlerinde yarışmaktır" diye konuştu.

Proje öncesinde, Mersin'deki koruyucu aile sayısının 40 olduğu belirtilirken, bu sayının projeyle birlikte 50'e çıktığı, bu ay içerisinde de 80 koruyucu aileye ulaşmanın hedeflendiği bildirildi.

Konuşmanın ardından Vali Güzeloğlu ile eşi tarafından, koruyucu ailelere 'Gönül Elçisi' sertifikaları ile rozetleri teslim edildi.

MERSİN, (DHA)

(19.02.2013, FOTOĞRAF)

/////////////////////

Sağlıklı kişilere de hizmet verecek

ADANA'da Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Şükrü Uğuz'un muayenehane açılışını, Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Rektörü Prof.Dr. Mustafa Kibar gerçekleştirdi. Uğuz, "Muayenehanemizde, hastaların yanı sıra, sağlıklı bireylere de hizmet vereceğiz" dedi.

Merkez Seyhan İlçesi Reşatbey Mahallesi Kuyumcular Çarşısı arkasındaki Yıldırım İş Merkezi'ndeki muayenehanenin açılışına, tıp fakültesi öğretim üyeleri, iş ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Doç.Dr. Uğuz, muayenehanesinde hastaların yanı sıra, sağlıklı bireylere de hizmet verileceğini belirterek, kendine güven sorunu yaşayan gençler, sınav kaygısı yaşayan bireyler gibi gruplara eğitimler düzenleneceğini söyledi. İstanbul merkezli yürüttüğü 'Psikoterapi' kurslarını, Kognitif Davranış Terapileri Derneği ile Adana'da vermeye başladığını da vurgulayan Uğuz, "İstanbul merkezli yürüttüğümüz kurumsal danışmanlık hizmetini de, 'Davranış Terapileri Akademisi' olarak Adana'da, iş dünyasına da aktarmak istiyoruz" diye konuştu. Adana'da yönetici asistanları, psikolojik danışman ve psikologlarla birlikte hizmet verdiklerine dikkat çeken Uğuz, İstanbul'dan bir firmayla da, kurumsal hizmetleri sürdüreceklerini belirtti.

Uzmanlık sonrasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışan Uğuz, bu dönemde daha çok psikoterapi alanında çalışmalar yaptı ve eğitimler verdi. Yurt içi ve yurtdışında yayınlanan bilimsel makaleler ve kitap bölümleri yazan Uğuz, psikoterapi ve bireysel ve kurumsal gelişim alanında bir çok kurs ve eğitimler düzenledi. Halen Kognitif Davranış Terapileri Derneği Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Şükrü Uğuz, marka değeri yüksek birçok firmanın danışmanlığını yapıyor.

ADANA, (DHA)

////////////////

Vali Lekesiz: Çocuklarımız aile ortamında yetişsin

ANTAKYA Koruyucu Aile Derneği, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ve eşi Zehra Lekesiz'in de katıldığı törenle hizmete açıldı.

Akasya Mahallesi'ndeki derneğin açılışında konuşan Vali Lekesiz, sevginin paylaşıldıkça çoğaldığını, keder ve üzüntünün ise paylaşıldıkça azaldığını söyledi. Lekesiz, "Bugün de, sevgi ve güzelliği paylaşmak üzere bir aradayız. Devletimizin himayesindeki yavrularımızı sahiplenmek, gönlündeki sevgi, hamiyet ve güzelliği harekete geçirip, bu çocuklarımıza kol kanat germek için hemşerilerimiz bir araya gelmiş ve bu derneği kurmuşlar. Çocuklarımızın, sıcak ve sevgi dolu bir aile ortamında yetişmesi çok önemli. Hiçbir karşılık beklemeden, gönül kapılarını sonuna kadar sahipsiz çocuklarımıza açan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Bir dernek çatısı altında toplanmanın, daha geniş alanlara yayılması için önemli olduğunu da vurgulayan Lekesiz, "Derneğimizin, her bir sahipsiz çocuğumuzun, sıcak bir aile ortamı bulmasına ciddi katlılarda bulunmasını dilerim" dedi.

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Aldatmaz da, Koruyucu Aile Derneği üyelerinin, çocuklarımıza sıcak bir yuva sağlayarak güzel ve anlamlı bir iş yaptıklarını söyledi.

Mehmet EZER/HATAY, (DHA)

(19.02.2013, FOTOĞRAFLI)

///////////////////

Açık cezaevi atölyelerini basına açtı

HATAY'ın İskenderun İlçesi'ndeki M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda 3 yıl önce kurulan ve ülkedeki tüm cezaevi, adliye, askeri birliklere led aydınlatma ürünleri üreten atölyeler basına açıldı.

Cezaevi atölyelerinin basın mensuplarına tanıtıldığı etkinliğe, Cezaevi Savcısı Evren Akbey, İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu Başkanı Av. Yılmaz Kendi, cezaevi psikolog ve eğitmenleri ile müdür yardımcıları katıldı. Ramazan Fidanoğlu'nun sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumda, cezaevinin mevcut konumu, hükümlü ile personelin katılımıyla yapılan aktiviteler hakkında bilgiler verildi. Cezaevinde, mevcudun 527 kişi olduğunu belirten Fidanoğlu "Kurumumuzda iki birimimiz var. Biri eğitim, diğeri psiko-sosyal servisimiz. Eğitim birimimizde, bir bilgisayar atölyemiz, bir de sınıfımız bulunmaktadır. Sınıfta, yıl içerisinde mahkumlarımıza çeşitli meslek kuruluşlarınca etkinlikler düzenlenmektedir" dedi.

Basın mensuplarına, açık cezaevinde bulunan mahkumların rahat çalışma ortamı bulduğu ahşap gemi atölyesi, file torba üretim, led aydınlatma ürünleri ve ahşap oyma atölyeleri gezdirildi. File torba üretim atölyesinde bilgi veren yetkili, 30 hükümlünün maaşlı ve sigortalı olarak çalıştırıldığı, 6 adet çalışır vaziyette makinelerinin bulunduğu belirtilerek, "Günlük ebatlarına göre, kesimleri değişiyor. Günlük kapasitemiz 40 bin adedi buluyor" diye konuştu. Açık Cezaevi içerisinde oluşturulan file torba üretim atölyesinde, hükümlülerin bir kısmı, kesim yapıyor, bir kısmı da kesimi tamamlanan ürünleri istifliyorlar. Türkiye'nin tek led aydınlatma ürünleri üreten cezaevi konumunda bulunan İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki atölyenin ustabaşı görevlileri ise infaz memurlarından oluşuyor. Atölyede hükümlüler de çalıştırılıyor. Dışarıdan, parça olarak getirtilen malzemeler, atölyede çalışanlar tarafından birleştirilerek, çeşitli türde led aydınlatma lambaları üretiliyor.

Atölye yetkilisi, üretimini yaptıkları led lambaların yüzde 75'lik elektrik tasarrufu olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Üretilen led lambalarla, hem ülke ekonomisine, hem de elektrik ve enerji tasarrufuyla da katkı sağlıyoruz. Buradaki arkadaşlarımıza, meslek edindirirken, gelir elde etmelerine katkıda bulunuyoruz. Askeriyede, cezaevlerini aydınlatmada kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)

(19.02.2013, FOTOGRAFLI)

Çiftçiye su darbesi

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, hükümetin tarımsal su konusundaki politikasını eleştirerek, "Çiftçiden su sayaç bedeli yüzde 25 fazlasıyla alınıyor. Yani bugün tefeciler bile yüzde 25 rakamını uygulamıyor, siz tefecilerden daha mı vicdansızsınız?" dedi.

Hükümetin tarımsal su politikasını Yılmaz, TBMM'de MHP grubu adına yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Türkiye su açısından zengin bir ülke değildir. İklim olarak, yarı kurak iklim bölgesindeyiz. Türkiye yılda ortalama 642 milimetre yağış alıyor. Bu yağış, fazla bir yağış olmadığı gibi bölgelere göre dağılımı da çok faklıdır. Ülkemizde yoğun bir şekilde yer altı suyu kullanılıyor. Yer altı suyu rezervi, genelde sanayi ve tarımda sulama suyu olarak kullanıyor. Eğer, bu suları plansız kullanırsanız, yani beslenen miktardan fazla su çekersek, su seviyesi giderek düşmeye başlar. Nitekim, Konya ve Karaman gibi illerimiz başta olmak üzere, çeşitli yörelerde yer altı su seviyesi 10-15 yıl önce, 20-30 metre derinlikteyken, şu anda 100-150 metre derinlere inmiştir. Bu hususlar ülkemizin gerçekleridir. Su zengini olmayan Türkiye'de yer altı sularının denetim altına alınmasına yönelik her girişim kıymetli ve önemlidir.

Bakan Eroğlu'na öneride bulunan Seyfettin Yılmaz, kararların çiftçinin ve köylünün lehine alınması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan, size almanız gereken önlemleri sıralıyorum, lütfen bunları yapın. Bırakın köylünün, çiftçinin 3 kuruşluk su kuyusuna takmayı da, önce Türkiye'de yapılması gereken işleri bakanlıklar arasında işbirliği yaparak tesis edin. Arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmadan, mevcut sulama sistemlerinin modernizasyonu yapılmadan bu uygulamaya geçmek, Türk çiftçisine bir zulümdür. Devletimizin bu uygulamaya geçmeden, süratle sulama yatırımlarını tamamlaması gerekiyor. Halen Çukurova gibi dünyanın en mümbit topraklarının yüzde 40'ının sulanamadığı, yine ülkemizin en verimli arazilerinden Amik Ovası, ya yeterli su alamadığından sulanamamakta ya da su altında kalmaktadır."

ADANA, (DHA)

////////////////////

Aldırmaz: Gelecek yıl Adana'da su baskını olmayacak

ADANA Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü ana kollektör çalışmalarını denetleyen Büyükşehri Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, gelecek yıl su baskınlarının yaşanmayacağını, her yağışta sular altında kalan tren köprüsü altında gazetecilerle çay içeceğini söyledi.

Çalışmalarının yapıldığı alana inen Zihni Aldırmaz, "Buradaki ana kollektör, batı arıtmadan geliyor. Vilayet civarındaki tren köprüsü altına kadar devam edecek. Çalışma bittiğinde, her yağmurda sular altında kalan 17 mahalle ile tren köprüsü altında su baskını yaşanmayacak. ASKİ yöneticileri de burada. Hepsi fedakarca çalışıyor. Gelecek kış, yağmurlu bir günde tren köprüsü altına gazeteci arkadaşlarımı çağıracağım ve onlarla çay içeceğim. Herkes görecek ki, bir damla bile su birikmeyecek" dedi.

Göreve geldiği 2.5 yılda 105 kilometre ana kollektör yaptıklarını anlatan Aldırmaz, son 10 yılda, Adana'da 152 kilometre ana kollektör yapılabildiğine dikkat çekti. Aldırmaz, Adana'da yağmur suyu ve kanalizasyon sistemini ayırma çalışmalarının devam ettiğini, bu çalışmayı en kısa sürede tamamlamayı planladıklarını belirtti.

ADANA, (DHA) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Suriye Dha Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title