Haberler

Hatay'da Yılın Olayları

Hatay'da 2011 yılına damgasını vuran olaylar yaşandı.

Hatay'da 2011 yılına damgasını vuran olaylar yaşandı.

-Güvenlik, Yargı, Savunma-

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Çöğürlü köyünde, 2 Ocakta sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ve 2 oğlunun cenazeleri, gözyaşları arasında toprağa verildi.

Reyhanlı ilçesine bağlı Varışlı köyünde de 4 Ocakta sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 4 çocuklu anne ile 2 çocuğu öldü, diğer iki çocuğu ise hastaneye kaldırıldı.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 4 polis memurunun şehit edilmesinin ardından çıkan olaylar sırasında kuyumcu dükkanını kundaklayarak altın çaldıkları iddiasıyla 7 Ocakta yargılanan 2 zanlı, hapis cezasına çarptırıldı.

Dörtyol 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülün davaya, 26 Temmuz 2010 tarihinde, terör örgütü PKK mensupları tarafından 4 polis memurunun şehit edilmesinin ardından çıkan olaylar sırasında Numuneevleri Mahallesi İstasyon Caddesi'ndeki kuyumcu dükkanını kundakladıkları ve altınlardan bir kısmını çaldıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan Gökhan Tezcan (22), A.E. (17) ve Serdar T. (21) ile iş yeri sahibi A.U. katıldı. Mahkeme heyeti, Gökhan Tezcan'ı (22) 11 yıl 4 ay ve A.E'yi (17) 7 yıl 6 ay 10 gün hapis cezasına mahkum edilmesine, zanlı Serdar T'nin (21) ise beraatına karar verdi.

Dörtyol ilçesinde devlet hastanesinde ihalede yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla aralarında başhekimin de bulunduğu 6 kişi, 14 Ocakta gözaltına alındı. İhalede yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine, Hatay Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 savcı nezaretinde Dörtyol Devlet Hastanesinde araştırma yaptı.

Hastane Başhekimi Op. Dr. Yıldıray Y. (45) ile hastane müdürü Ahmet A. (42), müdür yardımcısı Fahri E. (47) ve eczacı Tijen K. (32) ile ismi açıklanmayan 2 hemşire gözaltına alındı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda Suriye'den gelen ve kayıtlarda kireç taşındığı bildirimi yer alan tırda 19 Ocak tarihinde yapılan aramada, 515 bin paket sigara ele geçirildi.

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki "ilaç yolsuzluğu" operasyonunda, 21 ve 25 Ocak tarihlerinde 31 kişi gözaltına alındı. İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, yazılı açıklamasında, İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi ve İskenderun KOM Amirliği ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak, ilaç yolsuzluğu yaparak kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık, haksız menfaat temin etmek ve sahtecilik" suçlarından 31 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Zanlılardan 11'i, 26 Ocakta çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

1 Şubatta, Dörtyol ilçesine bağlı Payas beldesindeki kuyumcu dükkanına soygun için gelen zanlı, kendisine direnen işyeri sahibini tabancayla vurarak öldürdü. Zanlı yaya olarak olay yerinden kaçarken güvenlik ekipleri tarafından yakalandı.

12 Şubatta, Hatay merkeze bağlı Narlıca beldesi yakınlarındaki bir kum ocağında göçük meydana geldi. Sivil savunma, itfaiye ve valilik arama kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışma sonucu, göçük altında kalan 1 işçi, yaralı çıkarıldı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir genç, 7 Martta, hamile olan annesini dövdüğü gerekçesiyle babasını tabancayla vurarak öldürdü. İskenderun'un Cırtıman köyünde, ailesini ziyarete gelen Mevlüt Y. (18), uyarmasına rağmen, hamile olan annesi Filiz Y'yi (39) döven babası Bestami Y'yi (41) tabancayla vurarak yaraladı. İskenderun Gelişim Hastanesine kaldırılan ve vücuduna 10 kurşun isabet ettiği belirtilen Bestami Y, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 17 Martta 197 kilogram eroin ele geçirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi, Hatay Kaçakçılık ve Organize Suçlar

(KOM) Bürosu ve Dörtyol Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ortak çalışması sonucunda, Özerli Mahallesi Hilal Tatil Sitesi'nde, İbrahim K'nin (60) evine operasyon düzenlendi. Operasyonda, 197 kilogram eroin ele geçirildi.

Hatay'ın Hassa ilçesinde Suriye'den girdikleri belirtilen 7 terörist, 1 Nisanda düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi. Bir ihbarı değerlendiren Jandarma Alay Komutanlığına bağlı ekipler, merkeze bağlı Meşrepe Tepe mevkisinde, terör örgütü üyesi oldukları belirlenen bir gruba 'dur' ihtarında bulundu. Grubun ateşle karşılık vermesiyle çıkan çatışmada, 7 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristlerin cesetleri, Hassa Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, bölgede araştırma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Hatay'ın Hassa ilçesinde, çatışmanın ardından etkisiz hale getirilen 7 terör örgütü mensubunun üzerinde 7 tüfek, 14 el bombası, 4 kilo plastik patlayıcı ve roketatar mühimmatı ele geçirildi.

Hatay'ın Samandağ ilçesi açıklarında, 14 Nisanda tekneleri alabora olan balıkçılardan biri kayboldu diğeri yüzerek kurtuldu. Meydan köyü Üçağız Mağarası açıklarında balık tutmak için ağlarını atan 2 balıkçı, ağları toplamak için aynı yere gitti. Rüzgarla birlikte yükselen dalgaların etkisiyle balıkçıların teknesi alabora oldu. Ünal Ekşi (25) yüzerek ve alabora olan tekneye tutunarak sahile çıkmayı başardı, diğer balıkçı Efkan Coşkun (22) ise denizde kayboldu.

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı beldesinde, CHP milletvekili adayı Refik Eryılmaz'ın toplantı yaptığı kahvehaneye 28 Nisanda pompalı av tüfeğiyle saldırı oldu. Saldırıda 27 kişi yaralandı.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerinde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri öne sürülen bir grup, 29 Nisanda, Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye girdi. Suriye'nin Yayladağı ilçesine yakın Harabjoz ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 250 kişilik grup, ülkelerindeki olaylar ve baskılardan kurtulmak istedikleri gerekçesiyle Güveççi köyü yakınındaki tel örgüyü aşarak 2-3 metre kadar Türkiye sınırına girdi. İlçe merkezindeki spor salonuna getirilen ve kayıt altına alınan Suriye vatandaşlarının sayısının 234 olduğu bildirildi.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerinde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla, Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye giren Suriye vatandaşları için 30 Nisanda ilçe merkezinde Kızılay çadırları kuruldu. Suriyeliler, 1 Mayısta Kızılay çadırlarına nakledildi. Çadırlara yerleştirilen Suriyeliler 2 Mayıstan itibaren birinci derece yakınları ile görüştürüldü.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik 4 Mayıs tarihinde operasyon düzenlendi. Operasyonda, 11 kişi gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Dörtyol ilçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa Ocaklı ve Yeşil Mahallesi'nde gerçekleştirdikleri operasyonda, PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK üyesi oldukları öne sürülen C.B. (19), D.B. (22), M.T.(25), E.S.(23), E.T.(21), F.V (24), A.Y (19), H.H.(20), E.V. (28), M.A. (19) ve S.K. (20) gözaltına alındı.

8 Mayısta, Hatay'da komşularına pompalı tüfekle ateş açan zanlı, müdahalede bulunan polis memurlarından birini şehit etti, birini yaraladı. Çekmece beldesi Pınarbaşı Caddesi'nde meydana gelen olayda, akli dengesi bozuk olduğu belirtilen bir kişi, aralarında tartışma çıkan komşularına pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra, olay yerine gelen polis memurlarına da silahlı saldırıda bulundu. Olayda bir polis memuru şehit oldu, bir polis memuru da yaralandı. Zanlı daha sonra intihar etti.

Hatay merkeze bağlı Harbiye beldesinde, 31 Mayısta iki sevgili otomobilde başlarından tabancayla vurularak öldürülmüş bulundu. Harbiye beldesi Döver köyünde seyir teraslarının bulunduğu mevkiye giden güvenlik güçleri, otomobilde iki kişinin cesedini buldu. Ölen iki kişinin Davut Sayhan (27) ile Pınar Altun

(19) olduğu belirlendi.

Suriye'nin 750 doları bulan akaryakıt farkı cezası, 1 Haziranda taşımacılara kontak kapattırdı. Tır şoförleri, yeni yürürlüğe giren akaryakıt fiyat farkı uygulamasının sadece Türk araçlarını kapsadığını, Suriye yönetiminin bu tutumundan vazgeçene kadar eylemlerinin süreceğini belirtti.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın yerlerde yaşayan ve ülkelerindeki olaylardan kaçtıklarını iddia eden 41 Suriyeli, 4 Haziranda Hatay'ın Altınözü ilçesinden Türkiye'ye geçti. 12 Haziranda, Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırdan geçerek Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 5 bin 51'e ulaştı.

Hatay'ın İskenderun ve Kırıkhan ilçelerinde organize suç örgütüne yönelik 14 Haziranda düzenlenen operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, ilçelerde 22 ayrı adrese özel harekat ekiplerinin desteğiyle eş zamanlı operasyon gerçekleştirildiğini belirtti. İskenderun ve Kırıkhan'da gözaltına alınan, ardından adliyeye sevk edilen 22 kişiden 14'ü 20 Haziranda çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan genç kadın, 19 Temmuzda tabancayla vurularak öldürüldü. Kadının katil zanlısı olduğu belirtilen erkek kardeşi ile annesi, babası ve amcası gözaltına alındı. Özerli Çay Mahallesi Onur Sokak'ta Mehmet H. (50) ve eşi Sabiha H. (45), 155 Polis İmdat hattını arayarak kızları Ceylan S'nin (19) evin odasında tabanca ile vurularak öldürüldüğü ihbarında bulundu. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, odada vücuduna 4 kurşun isabetmiş Ceylan S'nin cesediyle karşılaştı. Polis ekipleri, genç kızın katil zanlısı olduğu belirtilen erkek kardeşi ile annesi, babası ve amcası gözaltına alındı. Baba evinde aile meclisi kararıyla öldürüldüğü ileri sürülen bir çocuk annesi 19 yaşındaki Ceylan Soysal'ın cinayet zanlısı olarak gözaltına alınan aileden 6 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

-Papalık Anadolu Temsilcisi Padovese'nin öldürülmesi-

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'yi bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan ve hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan sanığın yargılanmasına 5 Ekimde başlandı.

İskenderun 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Luigi Padovese'yi (64) ilçeye bağlı Karaağaç beldesi Sultanköy Mahallesi'ndeki evinde 3 Haziran 2010 tarihinde bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla hakkında "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan sanık Murat Altun (27) ve avukatı hazır bulundu. Avukat Ercan Eriş ise Anadolu Katolik Kiliseleri Episkoposluğunu temsilen duruşmayı izledi. Eriş, Padovesi'nin yasal mirasçılarının, davada katılan taraf olup olmama konusunda karar vermedikleri için katılan taraf avukatı olarak salondaki yerini almadı. Duruşmada sanık Murat Altun'un kimlik tespitinin ardından, mahkeme başkanı Cengiz Sayılgan, sanığa iddianameyi okuyup okumadığını sordu. Sanık Altun, iddianameyi daha önce okuduğunu belirtirken, duruşma savcısı Mehmet Ali Sayen de mahkeme başkanının isteği üzerine iddianameyi okuyarak dosyaya ekledi. Sanık Altun, mahkeme başkanının savunma yapıp yapmayacağı sorusu üzerine, "Kendimi iyi hissetmiyorum. Bu nedenle, savunma yapmak istemiyorum" dedi.

-Diğer olaylar-

Hakkari'nin Çukurca içesindeki terör saldırısında şehit olan Piyade Onbaşı Mesut Cengiz'in cenazesi, 20 Ekimde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de katıldığı törenle Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler beldesinde toprağa verildi.

Van'ın Erciş ilçesinde, cesedi 5 gün sonra enkaz altından çıkartılan sınıf öğretmeni Oya Havvare (26), 28 Ekimde toprağa verildi. Memleketi Hatay'ın Samandağ ilçesine getirilen genç öğretmenin cenazesi, Mızraklı Mezarlığındaki aile kabristanında ağıtlar arasında defnedildi. Bekar olan öğretmenin tabutuna duvak bağlanması ise herkesi duygulandırdı.

Hatay'ın Belen ilçesinde, 1 Kasımda yolcu otobüsünde yapılan aramada, kafes içinde 8 adet maymun ele geçirildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Hatay'dan İstanbul'a giden 31 HL 150 plakalı yolcu otobüsünü ilçe girişinde durdurarak arama yaptı. Aramada, kafes içinde 8 adet örümcek cinsi maymun ele geçirildi.

Hac görevini yerine getirerek Türkiye'ye dönmek üzere yola çıkan Türk hacılarını taşıyan iki otobüs, 21 Kasımda Suriye'de silahlı saldırıya uğradı. Türk hacıları taşıyan iki otobüs, Suriye'nin Hama ile Humus kenti arasında sabaha karşı silahlı saldırıya uğradı. Ateş altında kalan hacıların bulunduğu otobüslerden birinde şoför Naci Özata ile Cemil Karlı hafif yaralandı.

Hatay'ın Yayladağı ilçesi Kızılçat Hudut Karakolunda vatani görevini yapan bir onbaşının 10 Aralıkta, henüz belirlenemeyen bir nedenle G3 piyade tüfeği ile ateş ederek asteğmen ve üstçavuş olan iki komutanını öldürdüğü bildirildi.

Türkiye ile Suriye arasında yolcu taşımacılığı yapan taksiciler, Suriye sınır kapısında kendilerinden alınan vergi oranlarının arttırılmasını 13 Aralık tarihinde protesto etti. Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda toplanan taksiciler, Suriye'ye girişlerinde kendilerinden daha önce sadece 600 Suriye lirası alındığını, ancak son bir haftadan bu yana da ücrete ek olarak 60 dolar daha ödemek zorunda kaldıklarını belirttiler.

Suriye'nin İdlip kentinde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Türk vatandaşı Münir Dural'ın cenazesi, 16 Aralıkta memleketi Hatay'ın İskenderun ilçesinde toprağı verildi.

-Ekonomi-

Hateks Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş. hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 17 Ocak tarihinden itibaren işlem görmeye başladı. Şirket hisseleri "HATEK.Y" koduyla İkinci Ulusal Pazar'da ortalama 4,68 liradan işlem görüyor.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhraçatçılar Birliği tarafından Anemon Otel'de 22 Ocakta gerçekleştirilen "Yaş Meyve ve Sebze İhracatı ve Hatay" konulu toplantıya katıldı. Çağlayan, yaptığı konuşmada, Hatay'ın yaş meyve ve sebzede Türkiye'nin lokomotifi olduğunu söyledi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle 2 Şubatta işlem yapılamadığı belirtildi. Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, Gümrükler Genel Müdürlüğü bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle dün saat 18.30'dan itibaren Türkiye genelindeki gümrüklerde işlem yapılamadığını, arızanın giderilmesine çalışıldığını bildirdi. Arıza nedeniyle Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda çok sayıda araç yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş'nin (HATEKS) ortaklarına ait borç hesaplarını 4 Şubat tarihinde kapattığı bildirildi. HATEKS'ten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen "özel durum açıklaması"nda şöyle denildi: "Şirketimizin halka arz sonrası sermayesi, 27 Ocak 2011 tarih ve 301 sayısıyla tescil olup, 01 Şubat 2011 tarih ve 7742 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan olmuştur. Şirketimiz halka arz öncesi 22 Eylül 2010 tarihinde ortaklarına 3 milyon 750 bin lira bedelle satmış olduğu Tutis Turizm Ticaret Seyahat A.Ş'nin hisseleri karşılığı alacağını 14 Şubat 2011 tarihinde tahsil etmiş olup, ortaklarına ait borç hesapları kapatılmıştır."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mart tarihinde, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Atakaş Grubu ile Rus MMK Grubu tarafından ortaklaşa kurulan demir-çelik fabrikasının açılış törenine katıldı. 2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen tesislerin, Türkiye açısından örnek bir yatırım olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu tesisin aynı zamanda, özel sektör tarafından demir-çelik alanında Türkiye'de yapılmış en büyük yabancı sermaye yatırımı niteliğini de taşıyacağını söyledi.

-Yasama, Yürütme, Siyaset-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Ocakta Adana'dan karayoluyla Hatay'a giderken parti otobüsünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, yargıdaki sorunların hiçbirinin hükümet tarafından görülmediğini ifade ederek,

"(Biz yargıyı nasıl ele geçiririz), onunla uğraştılar" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Erzin ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 89'uncu yıl dönümü törenlerine katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çeşitli ziyaret ve etkinliklere katılmak için 15 Ocakta geldiği Hatay'da, beraberindeki Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i makamında ziyaret etti. Arınç, "Komşularımızla son yıllardaki sıfır problem noktasına gelmek, yani dostluklarımızı artırmak, kapılarımızı açmak, eskiden karşıdan karşıya özlemle bakarken şimdi hasretle kucaklaşabilmek, Hatay başta olmak üzere bütün bölgemizde büyük bir sevince yol açtı" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la birlikte Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı ziyaret etti. Gazetecilerin CMK kapsamındaki tahliyeler sonrasında imza vermeye gitmeyenlere ilişkin soruları üzerine, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi kapsamında tahliye edildikten sonra kontrol süresinde imza vermeye gitmeyenlerle ilgili savcılıkların yazısı üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 12 Ocakta tutuklama kararı aldığını belirterek, "Şimdi emniyet güçleri Türkiye'nin her tarafında kapsamlı bir çalışma içinde" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bir düğün salonunda 16 Ocakta düzenlenen, AK Parti Hatay İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı. Arınç, "hükümet olarak, geçmişten bu yana devam eden terörle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini" bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubatta Hatay'da Asi Dostluk Barajı temel atma törenine katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin bölgede sadece ve sadece barış, huzur, istikrar, refah ve, kalkınma istediğini belirterek, "Bu bölgedeki tüm ülkeler, tüm halklar, tarih boyunca olduğu gibi bugün de refahın, huzurun, kardeşliğin, ilim ve hikmetin coğrafyası olsun. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de dünyanın Kutup Yıldızı olsun istiyoruz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İskenderun ilçesine bağlı Arsuz beldesi Işıklı-Konacık köyü mevkisinde 20 Şubatta Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından yapılan balıkçı barınağının açılışını yaptı.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 66. Toplantısı 21 Şubatta Hatay'da yapıldı. Toplantıya, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin katıldı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 8 Martta Adalet Sarayının açılış törenine katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ottoman Otel'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen, "Medeniyetlerin Buluşma Noktası Anadolu'da Kadının Güçlendirilmesi" konulu programda bir konuşma yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 11 Nisanda dünyanın önde gelen bilgisayar üreticilerinden IBM tarafından Antakya Arkeoloji Müzesi'nin sanal ortama aktarılmasının tanıtımı ve bu konudaki protokolün imzalanması törenine katıldı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs tarihinde partisince İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, Ortadoğu'daki gelişmeleri yakından izlerken, Balkanlar'ı da çok yakından takip ettiklerini söyledi.

Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin'in katılımıyla, Hatay Adliye Sarayı ile toplam 17 yatırımın toplu açılışı 28 Mayıs tarihinde düzenlenen törenle yapıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 15 Haziranda ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kızılay tarafından Hatay'daki geçici çadırkentlerde kalan Suriyelileri ziyaret etti.

Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, 21 Haziranda Suriye'deki olaylardan kaçarak, Hatay'ın Altınözü ilçesinde, eski TEKEL fabrikası bahçesine kurulan geçici çadırkentte ve Boynuyoğun'a yerleştirilen Suriyelileri ziyaret etti.

-Yaşam, Sanat, Magazin, Moda-

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi film yıldızı Angelina Jolie, 17 Haziranda Suriye'deki olaylardan kaçarak Türk Kızılayının kurduğu geçici çadırkentlerde konaklayan Suriyelileri görmek üzere Hatay'a geldi. Angelina Jolie, incelemelerde bulunmak üzere, ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin konuk edildiği Altınözü çadırkentini gezdi. Jolie ve ona eşlik eden yetkililer, çadırkente bir minibüsle giriş yaptı. Minibüsün camları siyah filmle kaplı olduğu için aracın içi görülemedi. Jolie, bir süredir Türk Kızılayı tarafından misafir edilen yaklaşık bin 400 kadar Suriyeli sığınmacı ile bir araya gelerek, sorunlarını dinledi.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, 30 Temmuzdan itibaren geçici çadırkentlerde düzenlenen biçki, dikiş, ebru ve Türkçe gibi kurslarda hem yaşadıklarını unutuyor hem de meslek sahibi oluyor.

Dünyanın ilk mağara kilisesi olan St. Pierre Kilisesi, 30 Temmuzda Antakyalı damat ile İngiliz gelinin nikah törenine ev sahipliği yaptı. 17 yıl önce Antakya'daki lise eğitimini tamamladıktan sonra yüksek okul için İngiltere'ye giden Süleyman Yıldız (34), 8 yıl önce Londra'da bir toplantı sırasında tanıştığı Binaca Maria Zago'ya (32) aşık oldu. Geçen süre içerisinde Yıldız ile Zago evlenmeye karar verdi. Çiftlerin evlenme isteklerine olumlu yanıt veren aileler ise düğünün Türkiye'de yapılmasına karar verdi.

Muammer Kaddafi'nin oğlu Hannibal Kaddafi'nin evinde garson olarak çalışan ve işkenceye maruz kalan Adnan Tam (54), 9 Eylülde Trablus'taki Türkiye Büyükelçiliğinin desteğiyle memleketi Hatay'a geldi. Adnan Tam'ı Hatay Havaalanı'nda yakınları karşıladı. Havaalanında konuşmayan, görüntü vermek istemeyen Adnan Tam, buradan hareket ettiği Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi, Kışla Caddesi Bedir Mahmut Apartmanı önünde kendisini bekleyen eşi Serpil, oğlu Ali ve diğer yakınlarına sarılarak gözyaşlarına hakim olamadı.

Antakya'da, Van'daki depremzede çocuklar yararına ünlü modacı Muammer Ketenci'nin tasarımlarından oluşan 3 semavi dinin kıyafetlerinin yer aldığı

"Medeniyetler" defilesi 12 Kasımda yapıldı. Ketenci, Hatay Valiliği ile İstanbul'da faaliyet gösteren Hatay Kültür, Eğitim Tanıtım ve Dayanışma Derneği

(HatayDER) işbirliğiyle Ottoman Otel'de düzenlenen etkinlik öncesi yaptığı açıklamada, defilenin Van'daki depremzede çocuklar yararına düzenlenmesi nedeniyle farklı anlam taşıdığını söyledi.

-Spor-

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun Ocak ayı yönetim kurulu toplantısı 7 Ocakta Başkanvekili Fahir Altan başkanlığında, Antakya Anemon Otel'de yapıldı. Başkanvekili Altan, 13 branşta 2 bin 500 lisanslı sporcuya sahip olduklarını söyledi.

Türkiye Kadınlar Basketbol 2. Ligi (B) Grubu'ndan birinci lige yükselen Antakya Belediyespor Kadın Basketbol takımı, 14 Mayısta bu başarısını kutladı.

-Kültür, Turizm, Sanat-

12 Mayısta, otel inşaatı yapılacak alandaki sondaj çalışması sırasında tarihi bulgulara rastlandı. Yaklaşık 17 dönüm üzerinde 40 kişilik bilimsel ekip ve 120 işçiyle birlikte yürütülen arkeolojik kazıda 2 binden fazla sikke ve bronzla 850 metrekare ebadında Türkiye'nin en büyük mozaiğinin gün ışığına çıkarıldığı bildirildi.

Hatay'ın Reyhanlı yolu Maşuklu beldesinde yapılacak Arkeoloji Müzesi'nin temel atma töreni 26 Mayısta yapıldı. Hatay Valisi Mehmet Çelalettin Lekesiz,

"Müzemizi aynı anda 800 kişi gezebilecek. Bölgenin ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıklara ait sergiler, 9 farklı temada, toplam 10 bin 700 metrekarelik alanda sergilenecek" dedi.

Hatay'ın Erzin ilçesinde bulunan İssos Antik Kenti'nde, 1 Eylülde Roma dönemine ait hamam kompleksinin bitişiğinde doktorlar tarafından kulak operasyonları için kullanıldığı sanılan iş yerleri bulundu.

Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla 15 Aralık tarihinde yapıldı.

- HATAY

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

title