Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(26.10.GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde bazı kadınlar kesilen kurbanlıkları yüzerken, kocaları da hamarat eşlerini izledi.)

(26.10.2012)

//////////

kurbanlıkları kadınlar yüzdü

GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde bazı kadınlar kesilen kurbanlıkları yüzerken, kocaları da hamarat eşlerini izledi. İslahiye Atatürk Mahallesi Okul Caddesi'nde kesilen kurbanlıkların başına geçen kadınlar, usta kasapları aratmadı. Bazı kadınların kocaları, kurbanın ayaklarından tutup eşlerine yardım ederken, bazı erkekler ise izlemekle yetindi. Hayvancılıkla uğraşan bir aileden geldiğini ve kesim işini bildiğini söyleyen Fatma Şimşek de "Her kurban bayramında kurbanlarımızı kendimiz kesip kendimiz yüzüyoruz. Bu işte hiç zorlanmadık" dedi.

Kadir ÇELİK / İSLAHİYE ( Gaziantep ), (DHA)

(26.10.2012)

/////////

Başkanların bayram mesaisi

GAZİANTEP'in merkez Şehitkamil İlçe Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu vatandaşlarla bayramlaşıp kurban kesim alanlarını gezdi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, bayram namazını Karşıyaka Merkez Camii'nde kıldı. Namaz sonrası cemaatle bayramlaşan Fadıloğlu ve Tayyar, cami çıkışında vatandaşlarla tek tek tokalaştı. Başkan Fadıloğlu vatandaşların bayramını kutlarken, Şehitkamil Belediye ekipleri vatandaşlara bayram namazının ardından çikolata ve kolonya ikramında bulundu.

Başkan Fadıloğlu camideki bayramlaşmanın ardından kurban kesim alanlarını gezerek, buradaki vatandaşlarla bayramlaştı. Fadıloğlu, aynı zamanda kurban kesim yerlerindeki işleyişi de inceledi.

Fadıloğlu, "Vatandaşlarımızın kurbanlarını rahatlıkla kesmeleri adına belediye olarak hazırlıklarımızı daha önce yapmıştık. Oluşturduğumuz sistematik çalışma alanı vesilesiyle vatandaşlarımız seri bir şekilde kurbanlarını kesebiliyorlar" dedi.

KURBAN KESİM YERLERİNE ZİYARET

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise bayram namazını Karataş Mahallesi'nde bulunan Mehmet Ali Tahmazoğlu camiinde kıldı. Cami çıkışında Şahinbey İlçe Müftüsü Musa İmamoğlu ile birlikte vatandaşlarla bayramlaşan Başkan Tahmazoğlu, daha sonra Karataş uzay çatılı pazar alanı ve 23 Nisan uzay çatılı pazar alanındaki kurban kesim yerlerini ziyaret etti.

GAZİANTEP, (DHA)

(26.10.2012)

/////////////

Bayramda şehitler unutulmadı

HATAY Vali Vekili Kadim Doğan Kurban Bayramı'nda Antakya Şehitliği'ni ziyaret etti. Doğan'ın ziyaretine, Garnizon Komutanı Vekili P. Yarbay Erol Beyazıt, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, İl Jandarma Komutanı Vekili J. Yarbay Eşref Torun, İl Emniyet Müdür Vekili İzzettin Emre, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu da eşlik ettiler. Vali Vekili Doğan, şehitlikte bulunan şehit yakınları ile sohbet ederek bayramlarını kutladı. "Memleketin huzuru ve refahı için canlarını seve seve veren şehitlerimize Allah'dan rahmet diliyorum" diyen Doğan, şehit yakınlarının acısını paylaştığını belirtti.

HATAY,(DHA)

(26.10.2012 FOTOĞRAFLI)

//////////////////

Sözlü, çalışanlarıyla bayramlaştı

ADANA'nın Ceyhan İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, belediye çalışanları ile bayramlaştı. MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, MHP Ceyhan İlçe Başkanı Nurettin Çetiner, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile çok sayıda Ceyhanlının katıldığı bayramlaşma töreninde konuşan Başkan Sözlü "Yaklaşık onüç yıldır görev yapıyoruz. Ceyhan'ın problemlerini hep birlikte tespit edip çözme gayreti içindeyiz. Değerli halkımızın huzur ve güven içinde bayramlarını geçirebilmesi için Ceyhan Belediyesi olarak gereken tüm tedbir ve önlemleri almış bulunmaktayız" dedi. Başkan Sözlü, tüm vatandaşların bayramını kutladı.

ADANA,(DHA)

///////////

Etiyopya'da pazar arayışı

MERSİN'deki Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyeleri, yeni pazar arayışları çerçevesinde Etiyopya'yı ziyaret etti.

Etiyopya ziyaretine, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Heyet, Etiyopya Sanayi Bakanı Tadesse Haile ve Türkiye Cumhuriyeti Etiyopya Büyükelçisi Uğur Kenan İpek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ile temaslarda bulundu. Ayrıca Nejashi Etiyopya Uluslararası Türk Okulu da ziyaret edildi.

Etiyopya dönüşü açıklamalarda bulunan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, "Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde sonuç olarak bölgenin ihracatçı potansiyelimizden çok yatırımcı potansiyelimize ihtiyacı var. Tabii ki çok yabancı olduğumuz ve belirsizliklerin hakim olduğu bir bölgedeyiz. Ama onların bize daha çok ihtiyaçları var. Zaten bu durumu da dış yatırımcılara sundukları desteklerden görmekteyiz" dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise şu bilgileri verdi: "Aslında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ile ilgili olarak gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret, yaptığımız görüşmeler sayesinde tüm sektörleri kapsayan bir hal aldı. Beni etkileyen en önemli nokta bölgenin çok huzurlu ve insanlarının çok hoşgörülü olmasıydı. Gelir düzeyi oldukça düşük olan ve nüfusunun önemli bir kısmının açlık sınırının altında olan bu bölgeye yatırım yapmaya ve destek vermeye sadece ticaret olarak bakmaktan öte insanlık adına gerçekleştirilmesi gereken bir görev olarak bakmalıyız."

Ali Ekber ŞEN / MERSİN, (DHA)

(26.10.2012, FOTOĞRAF)

///////////

1 yılda 200 milyon paket makarna sattı

MERSİN merkezli, Türkiye'nin en büyük makarna üreticilerinden Arbella Makarna, bir yılda 200 milyon paket makarnayı sofralara taşıdı. Yıllık 180 bin ton irmik, 160 bin ton makarna üreten Arbella 100'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Satılan makarnaların, uc uca eklendiğinde, 700 kez dünyanın çevresini dolaşacak ya da 72 defa aya gidip gelecek miktarda olduğu açıklandı. Bu ölçüler 28 milyon kilometreye denk geliyor.

Arbella, bir yıl içinde uç uca eklendiğinde 28 milyon kilometreyi bulan spagetti makarnasını dünya tüketicisi ile buluşturdu. 200 milyon paket makarnayı yüzden fazla ülkenin tüketicisi ile buluşturan Arbella, Cubiti'den Kongo'ya, Tanzanya'dan Madagaskar'a, Moritanya'dan Japonya'ya kadar geniş bir yelpazede, farklı damaklara hitap ederek son yıllarda ihracatta ivme kazanan makarna sektörü 2011 yılında 400 bin ton ihracatla son yılların rekorunu kırdı. 2012 yılı hedefi 500 bin ton olan ve 142 ülkeye ihracat gerçekleştiren sektörün geliri 1milyar TL'yi aştı.

Arbella Makarna Dış Ticaret Müdürü Gülçin Arslan Hazar, sektör olarak her yıl artan bir ivmeyle büyümeye devam ettiklerini söyledi. Hazar şu açıklamayı yaptı: "Türk makarna sektörü 2010 yılında 295 bin ton, 2011 yılında 400 bin ton makarna ihracatı gerçekleştirmiştir. 2012 yılı performansına baktığımızda sektörün hedefi olan 500 bin tonu rahatlıkla yakalayacağını görmekteyiz. Türkiye'deki tüm makarna fabrikaları makarna üretimi için ihtiyaç duyulan irmiği de üretmektedir. Bu durum Türk üreticilerine standardizasyon ve yüksek kalite avantajı sağlamaktadır. Makarna sektörü ithal girdisi en az, döviz girdisi ve katma değeri en yüksek sektörlerdendir. Sektör gelişme kaydederken beraberinde nakliye, ambalaj ve buğday tedarikçileri gibi sektör ve kişilere de ivme kazandırmakta, istihdama katkı sunmaktadır."

2011 yılında yaptığı yatırımla yıllık 120 bin ton olan irmik üretim kapasitesini 180 bin tona, 84 bin ton olan makarna üretim kapasitesini 160 bin tona çıkaran Arbella'nın, üretim ve ihracat potansiyeli açısından dünyadaki ilk 10 büyük şirket içinde yer aldığını kaydeden Hazar, Arbella markasının dünya ülkelerinin tamamına yakınında tescil edildiğini söyledi. Tüketici ile buluştukları 2007 yılında 15 ülkeye 17 bin ton makarna ihraç ederken bugün 100'den fazla ülkeye 55 bin ton makarna ihraç eder hale geldiklerini anlatan Hazar, "1 yılda 200 milyon paket makarna satarak rekor kırdık. Gerek yurt içi gerekse yurt dışında bilinirliği ve talep edilirliğimizi arttırmaya yönelik pazarlama ve reklam çalışmalarımız devam etmekte. Hedefimiz yüzde 30 büyümek" dedi.

MERSİN, (DHA)

(26.10.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////

İşadamları, üniversite ile işbirliği yapacak

TÜRKİYE-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) çeşitli konularda işbirliği yapacak.

TISİAD Dernek Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. K. Süha Aydın'ı ziyaret ederek, işbirliği talebinde bulundu. Dernek çalışmaları ve hedefleri ile ilgili Rektör Aydın'a bilgi veren Kılıç, derneğin birkaç ay önce Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulduğunu belirtti.

Irak'ın, Almanya'dan sonra Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 2'nci ülke olduğunu söyleyen Kılıç, bu ülkeye 2011 yılında yapılan ihracatın 8.2 milyar dolar tutarında olduğunu ifade etti. Kılıç, "Irak ile yapılan ticaretin sıcak para anlamına geldiği de unutulmamalıdır. Dünyada müteahhitlik alanında en çok proje aldığımız 5'inci ülke yine Irak'tır. Tüm bu veriler bizlere göstermektedir ki, Irak bizim için stratejik bir pazardır ve halen bakir konumdadır" dedi. Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu pazara yönelik dil, din birliğimizi ve tarihsel geçmişi avantaj olarak kullanmalıyız. Ancak ilişkilerin gelişmesi sadece ticari bağlantılar ile olmaz. Özellikle sosyal ve kültürel alanında ciddi çalışmalara ihtiyaç vardır. İşte biz de bu noktada uzun vadede Türkiye'de, Türk-Irak Üniversitesi kurulmasını, kısa vadede ise iki ülke üniversiteleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz."

Derneğin yapacağı aktivitelerde üniversiteden destek almak, işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Kılıç, "Örneğin önümüzdeki aylarda yapacağımız Irak iş gezimize üniversiteden de katılım sağlanması oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca birlikte proje geliştirebilir, iş adamlarımızın dış pazarlara açılmada yaşadığı sorunları gidermeye dönük çözümler arayabiliriz" diye konuştu.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. K. Süha Aydın ise üniversitenin gelişimi ve çalışmaları hakkında açıklamalrda bulunarak, işbirliğine açık oldukları mesajını verdi. Dünyadaki 22 bin üniversite arasında MEÜ'nün ilk binde yer aldığına işaret eden Aydın, her geçen gün gelişen eğitim seviyesi, fiziki mekan ve araç-gereç imkanları ile listenin daha üst sıralarına çıkacaklarını vurguladı. Üniversitenin kalitesinin artmasının yeterli olmadığını, önemli olanın toplumun tüm kesimleri ile buluşabilmek olduğunu ifade eden Aydın, "İşte bu noktada biz üniversite olarak işbirliğine hazırız. Bize gelin, daha güzel bir gelecek için birlikte kafa yoralım" ifadesini kullandı. Rektör Aydın, TISİAD'ın Irak'a iş gezisi daveti de 'memnuniyet verici' bulduğunu kaydetti.

MERSİN, (DHA)

(26.10.2012)

////////////////////

Hak sahipleri işyerlerini teslim aldı

MERSİN'in Tarsus İlçe Belediyesi tarafından Anıt Mahallesi'nde yaptırılan 'Milletin Efendisi Köylü Pazarı'ndaki dükkanların sahipleri kura ile belirlendi. Kura çekiminde her iki köye bir işyeri düştü.

Kura törenine Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Özcan, belediye başkan yardımcıları, köy ve mahalle muhtarları ile köylüler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yıllardır özlemini çektikleri köylü pazarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. İkinci bir köylü pazarı daha açmak için buranın başarılı olması gerektiğini ifade eden Ergezer, belediye başkanına ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Tarsus'un köy ürünlerinin değerlendirileceği pazara köylülerin sahip çıkmasını isteyen Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise 'Milletin Efendisi Köylü Pazarı'nın yaşatılması için köylülerin gayret göstermesini istedi. Kocamaz, "Tarsus her geçen gün gelişiyor, her geçen gün değişiyor ve düşündükçe de eksikliklerini görüyor, belki yıllar önce yapmamız gereken böyle bir ortamı geç de olsa yapmaktan dolayı memnuniyetimi de belirtmek istiyorum. Burası insanlarımızın bir ideal etrafında birleştiği ve Tarsus'un nabzının attığı bir mekan olacak" dedi.

Konuşmaların ardından 34 dükkanın sahipleri kura ile belirlendi. Pazarda, köylerde yaşayanların ürettiği tereyağı, zeytinyağı, nar ekşisi, sirke, yumurta, yoğurt, süt gibi ürünler satışa sunulacak.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin),(DHA)

(26.10.2012)

//////////

Ümütçü ve Yürük ailelerinin mutlu günü

ADANA Büyükşehir Belediyesi'nde başkanlık sekreteri olarak çalışan Kübra Yürük ile özel bir şirkette satış temsilciliği yapan Kemal Ümütçü evliliğe ilk adımlarını atarken, genç çiftin nişan yüzüklerini Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz taktı. Mavi Bulvar'da kız evinde yapılan nişan törenine gelen Zihni Aldırmaz ve eşi Serpil Aldırmaz, Kübra ve Kemal'in nişan yüzüklerini takarak mutluluklar diledi. Nişan pastalarını keserek gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenen genç çifti aileleri, arkadaşları ve akrabaları yalnız bırakmadı.

Süleyman CÜZDAN/ADANA,(DHA)

(26.10.2012 FOTOĞRAF) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Dha Yerel Haberler

title