Haberler

Dha Yurt Bülteni-2

PKK operasyonunda polis ve jandarma yanlışlıkla çatıştı: 1 astsubay şehitHATAY'ın Hassa İlçesi Çardak Yaylası'nda düzenlenen operasyon sırasında, jandarma ve polis arasında yanlışlıkla çıkan çatışmada, Jandarma Astsubay Çavuş Niyazi Elçin şehit olurken, 1 asker ile 1 polis de yaralandı.

Pkk operasyonunda polis ve jandarma yanlışlıkla çatıştı: 1 astsubay şehit

HATAY'ın Hassa İlçesi Çardak Yaylası'nda düzenlenen operasyon sırasında, jandarma ve polis arasında yanlışlıkla çıkan çatışmada, Jandarma Astsubay Çavuş Niyazi Elçin şehit olurken, 1 asker ile 1 polis de yaralandı.

Amanos Dağları'ndaki Çardak Yaylası Domuzdamı mevkiinde iddiaya göre gece bölgedeki terör örgüt Pkk'lılara karşı başlatılan operasyon kapsamında pusu kuran polis Özel Hareket ekipleri, aynı amaçla bölgede devriye gezen jandarma ekiplerini termal kamerada fark edince, terörist sanarak ateş açtı. Jandarmanın da PKK saldırısı sanarak karşılık verdiği çatışmada Jandarma Astsubay Çavuş Niyazi Elçin şehit olurken, 1 asker ile 1 Özel Hareket polis yaralandı. Yaralılar kaldırıldığı Hatay Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili Hatay Valiliği de bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada şöyle denildi: "Amanoslar bölgesinde faaliyet gösterdiği değerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek üzere 11 Mayıs'ta operasyon başlatılmıştır. Operasyonlar sürerken 13 Mayıs'ta saat 00.45 sıralarında Hassa İlçesi Çardak Yaylası Domuzdamı Mevkiinde meydana gelen olayda 2 jandarma özel harekat timi mensubu ile 1 polis özel harekat timi mensubu yaralanmıştır. Olayın ardından ambulansla ilimizdeki çeşitli hastanelere sevk edilen yaralılardan Jandarma Astsubay Çavuş Niyazi Elçin yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili olarak adli ve idari tahkikat başlatılmıştır."

Görüntü Dökümü

------------------

(ARŞİV)

Amanos bölgesinden görüntü

Haber: Kasım NARCI- Ramazan ÇELİK/ HASSA(Hatay), -

==============================================

Minik Zehra'nın dramı

DENİZLİ'ye mevsimlik işçi olarak gelen ailesiyle birlikte kurdukları çadırda yaşayan ve 3 yıl önce beyin tümörü ameliyatı geçiren 5 yaşındaki Zehra, yaşam mücadelesi veriyor. Maddi durumu yetersiz olan aile kızının tedavisi için gerekli olan ve yurt dışından temin edilen ilaçları almakta zorluk çekerken, sağlığına kavuşabilmesi için destek bekliyor.

Denizli'ye mevsimlik işçi olarak gelen iki çocuk sahibi Güven Gül (24) ve Gülistan Gül (23) 6 yıl önce evlendi. Ailenin dünyaya gelen ilk çocukları Zehra, 8 aylıkken rahatsızlandı. Beyin tümörü teşhisi konulan minik Zehra, 3 yaşında hastalığı sebebiyle ameliyat oldu. Beynindeki tümör alınan küçük kız için iğne tedavisine başlandı. Ancak, salep otu yetişen yerlere göçebe olarak giden ve kurdukları çadırda yaşayan aile, Zehra'nın sağlığına kavuşabilmesi için gereken iğneleri almakta güçlük çekiyor. Fransa'dan getirtilen ve tanesi 6 bin 642 lira olan iğnelerin 10 tanesini yaptıran aile, kalan 10'u için destek bekliyor. Devlet, yurtdışından getirilen iğnelerin bir bölümünü karşılarken, aile her iğne için 2 bin 700 lira ödüyor. Her ay yaptırılması gereken iğneleri aksadığında yaşıtları gibi oyun oynayamayan minik Zehra, ayakta durmakta dahi güçlük çekiyor.

"GÜCÜM YETMİYOR"

Kızının tedavisi için gereken iğnelerin yaptırılmaması durumunda kör veya felç olma riskinin bulunduğunu söyleyen gözü yaşlı baba Güven Gül, "Kızımın ameliyatının ardından hayırseverlerin yardımı ve kazandığım parayla 10 iğneyi yaptırdım. Yalnızca olması gereken 10 iğne kaldı. Benim her ay 2 bin 700 lira ödemeye gücüm yemiyor. Eşim göğüs kanseri. Tek başıma kaldım. Tek başıma çalışarak dağlarda salep otu topluyorum. Yapılması gereken 10 iğne kaldı. İğnelerin her ay yapılması gerekiyor. Yaptırılmadığı aylarda kızım baygın gibi oluyor. İğnesi yapıldığı zamanlarda kendisine can geliyor. Oyun oynayabiliyor" dedi.

"FELÇ YA DA KÖR OLMA RİSKİ TAŞIYOR"

Baba Gül, iğnelerin tamamının yapıldığı takdirde kızının iyileşme ihtimalinin bulunduğunu belirterek, "20 iğnenin sonunda doktorlar yüzde 70 iyileşme şansının olduğunu söyledi. İğneler yapılmazsa da felç yada kör olma riski taşıdığını söyledi. İğneler Fransa'dan geliyor. Bir bölümünü devlet karşılıyor. Ben ailemi nasıl geçindireyim? Kızım Zehra'nın bu hastalıktan kurtulmasını istiyorum. Kızım için hayırseverlerden yardım bekliyorum" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Göçebe ailelerden detay ve görüntüler

Minik Zehra'dan detay görüntüler

Anne Gülistan ve Baba Güven Gül çiftinden detay

Baba Güven Gök rop.

Haber- Kamera: Deniz TOKAT / DENİZLİ,

==========================================

Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'na damga vurdu

İzmirli Kaan yarışmanın tarihine geçti

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) tarafından bu yıl 22'ncisi düzenlenen Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'nda İzmir Fen Lisesi öğrencisi Kağan Yolcu, 25 sorunun tamamını çözerek birinci oldu. 22 yıldır yapılan yarışmada Kaan 9. sınıf öğrencileri arasında ilk defa bütün soruları çözen öğrenci oldu. İzmir Fen Lisesi 5 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya alarak en çok madalya alan lise oldu.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'na İzmir Fen Lisesi 9. sınıf öğrencisi Kaan Yolcu, elde ettiği başarı ile damga vurdu. 22 yıldır düzenlenen yarışmaya bu yıl 74 özel ve devlet lisesinden 500'ün üzerinde öğrenci katıldı. İzmir Fen Lisesi 5 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya alarak en çok madalya alan lise olurken, İzmir Atatürk Lisesi 1 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya, Bornova Anadolu Lisesi ilk kez katıldığı yarışmada 1 gümüş madalya aldı. Kaan Yolcu ise 25 sorunun tamamını çözerek, 1997 yılından bu yana Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'nda alınan en yüksek puanı elde etti.

MATEMATİK HAYATIMDA AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR

Matematiği çok sevdiğini belirten Kaan Yolcu, "Matematik hayatımda ayrı bir önem taşıyor. Bu konuda her gün sıkı bir düzenle çalışıyorum. Defterler tutup, gece geç saatlere kadar çalışıyorum. Matematik olimpiyatçılarının ne kadar soru çözdüğü önemli değil, önemli olan o soruların mantığını pekiştirmek ve bilgi sahibi olmak. Sınav 25 soruluktu, 2.5 saat süre verdiler. Sınavda zorlayıcı sorular vardı. Bu sürede en çok doğru yapan ödül alıyor. Sınavda soruların tamamını çözdüm. Soruları yavaş ve rahat şekilde çözdüm, geri dönerek çözümlerini kontrol ederek yanlışlarımı düzelttim. 22 yıldır yapılan yarışmada şu ana kadarki en yüksek puanı elde ettiğim için çok mutluyum" diye konuştu.

"EN BAŞARILI SINAVIM OLDU"

Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'na da TÜBİTAK Matematik Olimpiyatları'na da 3 senedir katıldığını söyleyen Yolcu, "O sınavlarda da kısmen başarılar elde etmiştim. Ama bu sınav benim en başarılı sınavım oldu. Bundan sonra da başarılı olduğum yolda, çizgimi bozmadan matematikte ilerlemek istiyorum. Matematikle ilgili arkadaşlarım bol soru çözsünler, olimpiyatlar çok eğlenceli, soruları çözdüğünde zevk veriyor. Bu konuda çok çalışmaları gerek ama başarı elde ettikçe çok keyif alacaklarına inanıyorum" dedi.

"BU OKULU İNCELESİNLER"

Liseye başlayacak öğrencilere İzmir Fen Lisesi'ni incelemelerini öneren Yolcu, şöyle dedi:

"Bu okulda YGS, proje, olimpiyat anlamında iyi adımlar atılıyor. Biz olimpiyatçılar olarak 10 kişi bir odada sürekli matematik çalışıyoruz. Çok sayıda yerli yabancı kaynağımız var ve üst dönemlerimiz ile de çalışıyoruz. Başarıları konusunda incelenmesi gereken bir okul, tercih edilmesini öneririm."

İLK DEFA 9. SINIF ÖĞRENCİSİ BÜTÜN SORULARI ÇÖZDÜ

İzmir Fen Lisesi'nde çeşitli olimpiyatlar için takım oluşturduklarını belirten matematik öğretmeni Selçuk Sağbaş, "Okulumuzda fizik, kimya, biyoloji, matematik ve bilgisayar alanında olimpiyat takımlarımız var. Kaan, matematik takımımızın en genç üyelerinden biri. Bu yarışmaya sene başından beri ciddi bir şekilde hazırlanıyoruz. Olimpiyat takımını oluştururken önce bir seçme yaptık okul içinde. Kaan orada başarılı bir şekilde seçildi zaten. Okul içinde takıma ayrılan odada çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu yarışma Akdeniz Üniversitesi tarafından 22 yıldır yapılıyor. Bu yıl Kaan 9. sınıf olarak katıldı ancak bütün kategorilerde birinci oldu. Bu yarışmada ilk defa bir 9. sınıf öğrencisi bütün soruları çözerek birinci oldu. Öğrencimiz çok başarılı ve gelecek vadediyor. İnşallah onu milli takımda da göreceğiz. Önümüzdeki hafta TÜBİTAK'ın yaptığı matematik olimpiyatları olacak. Orada da kendisinde derece bekliyoruz. TÜBİTAK'ın öğrenci seçerken yaptığı 2. aşama sınavda eğer madalya alırsa üniversite sınavında ek 20 puan alıyorlar. Bunun dışında eğer milli takıma seçilip uluslararası bir yarışmada derece elde ederlerse, ilgilendikleri alanda sınavsız şekilde üniversiteye yerleştiriliyorlar" dedi.

ÖĞRENME KAPASİTELERİ ÇOK YÜKSEK

TÜBİTAK'ın her yıl ulusal matematik olimpiyatı yarışması yaptığını söyleyen Sağbaş, "Bu yarışmada dereceye giren öğrencileri bir kampa alarak eğitiyor. Sonra ikinci aşama yarışmayı gerçekleştiriyor. Bu yarışmada da başarılı olanları milli takım için seçme sınavı yapıyor. Daha sonra her yıl uluslararası yapılan İMO adlı yarışmada ülkemizi temsil etmek üzere 6 asil 4 yedek öğrenci ile milli takım oluşturuluyor. Bu yıl Brezilya'da yapılacak yarışmaya bizim üst sınıflardan 1 asil 2 yedek olmak üzere 3 öğrencimiz milli takıma katılacak. Okulumuzda matematik, fizik, kimya, biyoloji ve bilgisayar takımları var. Bu takımlara katılacak öğrenciler sene başında seçiliyorlar ve gerekli izin işlemleri gerçekleştiriliyor. Takımlar için okul içinde ayrı ayrı odalar var. Oralara çekilip çalışıyorlar. Telafi dersleri ile de diğer derslerindeki eksiklerini çok hızlı şekilde tamamlayabiliyorlar. Öğrenme kapasiteleri çok yüksek."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kaan Yolcu ile röp

Selçuk Sağbaş ile röp

Kaan soru çözerken

Genel ve detay görüntüler

Haber: Timur TARLIĞ Kamera: Yasin TİNBEK/ İZMİR,

=========================================

Antalya yaz ve kışı aynı anda yaşıyor

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da hava sıcaklıkları artmaya devam ediyor. 30 dereceyi aşan hava sıcaklığının ardından sahiller yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, Antalya'da yaşayanların akınına uğramaya başladı. Antalya'nın yaylarında ise başka bir güzellik yaşanıyor. Kış aylarında yağan kar nedeniyle bazı yaylalarda karın hakimiyeti devam ediyor. Gündoğmuş ilçesindeki Söbüçimen Yaylası'nda Büyükşehir Belediyesi ekipleri, mayıs sıcaklarına rağmen yer yer kalındığı 5 metreye ulaşan kar nedeniyle yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------

Araçların karla kaplı yoldan geçmeleri

İş makinasının çalışmasından görüntü

RÖP 1: İsa Akdemir

RÖP 2: Ali Gülen

Yayla evlerinden görüntü

DHA Muhabiri Hasan Demirbaş anons 1

Kar kalınlığının 5 metreyi bulduğu alandan araçların geçerken görüntüsü

DHA muhabiri Hasan Demirbaş anons 2

Konyaaltı sahilinden genel görüntü

Denize girenlerin görüntüsü

Detaylar

Haber: Hasan DEMİRBAŞ-Kamera: MehmetKILIÇASLAN/ANTALYA,

========================================

Yumurtadan kesilen tavuk 1 liraya satılıyor, markette kilosu 8 liraya satılıyor

TÜRKİYE'de en çok yetiştirilen kümes hayvanları arasında ilk sırada bulunan tavukların yumurta çiftliklerine 4 aylık civciv iken tanesi 12 liraya alındığı ve 1,5 yılda her birinin yaklaşık 500 yumurta yaptıktan sonra bu kez tanesinin kesimhanelere 1 liraya satıldığı belirtildi. Yumurtadan kesildikten sonra kesimhanelere tanesi 1 liraya satılan tavukların daha sonra market raflarında ise kilosunun 8 liraya satıldığı belirtilirken, Kızıltepe'deki yumurta çiftliği sahibi Seyidhan Dinler, "Bölgede olmayan bir sektörtü yumarta çiftliği. Düşündüm, baktım ki biz yüzlerce kilometre uzaklıktaki çiftliklere mısır gönderiyoruz. Oradan da yumurta alıyoruz, Kayseri, Konya, Ankara, Malatya'dan yumurta alıyorduk. 8 ay boyunca Ege ve İç Anadolu da araştırmasını yaparak tavuk ve yumurta çiftliğini kurdum" dedi.

Mardin'deki 7 tavuk ve yumurta üretme çiftliklerinde günlük 1 milyon 200 bin yumurta üretimi yapılırken, kuluçka makinasında başlayan ve sofralarda son bulan tavuk ve yumurtanın hikayesinde ilginç detaylar ortaya çıktı. Türkiye'de en çok yetiştirilen kümes hayvanları arasında ilk sırada bulunan tavuk ve yumurtanın hikayesini anlatan çiftlik sahibi Seyidhan Dinler, civcivlerin kuluçka makinesi içinde doğup kısa bir süre sonra dişi ve erkek diye ayrıldığını belirtirek, "Dişiler yumurta yapmak üzere ayrılırken erkekler ise telef edilir. 4 aylık iken tanesini 12 liraya aldığımız tavuklar 18 ay boyunca günlük bir yumurta yaptıktan sonra yumurtadan kesiliyor ve onları tanesini 1 liraya kesimhanelere satıyoruz"dedi. Kesimhanelere tanesi bir liraya satılan tavukların kesildikten sonra marketlere verildiği ve oradanda tüketiciye kilosunun yaklaşık 8 liraya satıldığı belirtildi.

Mardin bölgesinde son yıllarda artan ve şu anda sayısı 7'yi bulan tavuk ve yukurta üretme çiftliklerini kurma hikayesinide anlatan Dinler, "Tavuk ve yumurta üretme çiftlikleri önceden olmayan bir sektördü. Düşündüm baktım ki biz yüzlerce kimetre uzaklıktaki Kayseri, Konya, Ankara ve Malatya'daki çiftliklere mısır gönderiyoruz, oradan da yumurta alıyoruz. 8 ay boyunca Ege'de, İç Anadolu da araştırmasını yaptıktan sonra tavuk ve yumurta çiftliğini kurdum"dedi. Kurulan her bir çiftliğin yaklaşık 2.5 milyona mal olduğunu söyleyen Seyidhan Dinler, "Hem bölge ekonomisine, hem de çocukların sağlıklı gelişimine destek vermek için çiftliğini kurdum"diye konuştu.

Yumurtanın yararları konusunda konuşan Dr.Metin Eşit ise, "Almamız gereken protein miktarının yaklaşık yüzde 10 kadarını bir tek yumurta yiyerek karışlayabilmekteyiz. Yumurtaların, içeriğinde ki birçok besin maddesi ve mineral, özellikle büyüme çağındaki çocuklar, hamileler ve düşük kalorili besinler tüketmek zorunda olanlar kilo vermek isteyen insanlar için iyidir. Yumurta, içindeki protein, mineral ve vitaminlerden dolayı oldukça besleyici bir besindir. Bu yüzden günde en az bir yumurta tüketmemiz önemlidir" dedi.

Görüntü Dökümü:

-Yumurta çiftliğinin dış görüntüsü

-Tavukların görüntüsü

-İşçilerin yumurta toplaması

-Yumurtaların jilatin makinasından geçirilmesi

-Seyidhan Dirler'in konuşması

-Dr.Metin Eşit'in konuşması

-Çiftlik çalışanı kadının konuşması

-Market'te satılan piliçlerin görüntüsü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet Ali DİNLER/KIZILTEPE, -

==========================================

Motosiklet hırsızı genç kız yakalandı

Güvenlik kamerası görüntüleri

KONYA'da park halindeki motosikletin kilidini kırarak çalan 3 şüpheliden F.Ö. adlı genç kız, güvenlik kameraları sayesinde kimliği tespit edilip yakalandı. Diğer 2 kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Olay, geçen 4 Mayıs günü saat 23.45 sıralarında merkez Meram İlçesi Abdülaziz Mahallesi Albdülmümin Sokak üzerinde meydana geldi. Park halindeki bir motosiklet kilidi kırılıp çalındı. Bunun üzerine çalışma başlatan polis, olayın meydana geldiği yerde güvenlik kamera görüntülerini inceledi. Yapılan incelemede 1'i kız 3 kişinin motosikleti çaldığı belirlendi. Çevredeki esnaf ve vatandaşlara görüntüleri izleten polis şüphelilerden birinin 16 yaşındaki F.Ö. olduğunu saptadı. Aynı mahallede oturan F.Ö., dün akşam saatlerinde gözaltına alındı. F.Ö. ilk ifadesinde, kendisinin gözcülük yaptığını, olayı gerçekleştiren diğer şüphelilerden birinin Mehmet Ö. olduğu, diğer kişiyi tanımadığını, motosikletinde Mehmet Ö. de olduğunu söyledi. F.Ö., Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edilirken polis, diğer şüphelileri yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Görüntü dökümü:

----------------------------------

Motosikletin çalınma anı güvenlik kamera görüntüsü

Haber-Kamera: Tolga YANIK KONYA

============================================================

(ÖZEL) Hayali engel tanımadı

Engelliler Haftası nedeniyle Erzurum'da gerçekleştirilen 'temsili askerlik' uygulaması kapsamında, 62 engelli gencin bir günlük askerlik heyecanı, gözleri yaşarttı. Tören sonrası protokolü uğurlayan 9'uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu engelli asker ve ailelerin yanına giderek sohbet etti. 22 yaşındaki Down sendromlu Halil İbrahim Koca'nın hayalinin komutanın arabasına binmek olduğunu öğrenen Tümgeneral Mehmet Özoğlu, gencin bu isteğini yerine getirdi. Engelli Koca ile birlikte makam otomobiline binen Tümgeneral Özoğlu, törenin yapıldığı 109'uncu Topçu Alayında bir süre tur attı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Engelli askerlerden detay

-Askerlerin yemin etmesi

-Engelli askerin konuşması

-Kolordu komutanının aileler ile sohbet etmesi

-Yürüyüş töreni

-Halil İbrahim Kocanın kolordu komutanına aracına binmesi

-Kolordu komutanın aracından inmesi

-Ailesi ile röp

Haber-Kamera: Turgay İPEK / ERZURUM,

=====================================================

Balerinden en anlamlı 'Anneler Günü' hediyesi

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı Bale Bölümü mezunu Gözde Kırbıyık, siroz hastalığı nedeniyle karaciğer nakli gereken annesi Sabire Durgu'ya çok anlamlı Anneler Günü hediyesi verdi. Kırbıyık'ın karaciğerinin bir bölümü, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde annesi Sabire Durgu'ya nakledildi. Yaklaşık 10 yıldır karaciğer sirozu hastalığı olduğunu söyleyen Sabire Durgu, "Güzel kızım bana yeniden hayat verdi. Bu bana en güzel Anneler Günü hediyesi oldu" diye konuştu. Gözde Kırbıyık ise "Karaciğerimin bir parçasını anneme vererek onu sağlığına kavuşturma fırsatım olduğu için ben de çok şanslıyım. Bu benim anneler günü hediyem oldu. O da sağlığına kavuştu" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------

Kız ve anneden detay görüntü

Annenin açıklaması

Kız ve anneden detay görüntü

Kızın açıklaması

Detay görüntü

Haber- Kamera: Erol AKKIR/ANTALYA,

==================================================

Iğdır'ın en şanslı talihlisi kim?

Milli Piyango İdaresi tarafından 10 Mayıs günü yapılan Şans Topu çekilişinde 5+1'i bilerek 696 bin 252 lira ikramiye kazanan talihlinin kim olduğu merak konusu oldu. Tek başına şans topunu kazanan kişinin Iğdır merkezdeki İddia Bayisi Erol Bahşi'nin gişesine kuponu yatırdığı belirlendi. Erol Bahşi, "Iğdır'a ilk kez büyük bir ikramiye çıktı. Şans Topu talihlisinin Iğdır'dan çıkması beni çok sevindirdi. Kim olduğunu herkes gibi ben de merak ediyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-İddia bayisi görüntüsü

-İddia bayisi Erol Behşi ile röp.

-Vatandaş ile rop.

Haber-Kamera: Suat DENİZ / IĞDIR,

===========================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Fen Lisesi Antalya Hassa PKK Politika Güncel Haberler

title