Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.KEPEZ Belediyesi'ne bağlı Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları (AKMEK) merkezinde açılan 'Ney Kursu' büyük ilgi gördü.

Foto: Dans, bale, halk oyunları ve müzik gösterilerinden çeşitli görüntü

===

Neyzen olmaya adaylar

KEPEZ Belediyesi'ne bağlı Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları (AKMEK) merkezinde açılan 'Ney Kursu' büyük ilgi gördü. Önceki dönemlerde 10 kişiyi geçmeyen kursa, yeni dönemde 32 kişi katıldı. Kursiyerler, sezon sonunda oluşturacakları neyzenler korosuyla 'ney konseri' de verecek.

AKMEK kurs merkezinde, ney çalgısına merak saranlara üfleme, nota, ses trafiği, ritim, makam gibi teknik bilgiler verip, tatbikini yaptırarak eğitim veren Mustafa Coşkun, "Ney, insan sesine en yakın olan, kulağa hoş gelen en güzel çalgılardan biri" dedi.

Coşkun, neylere çıkardıkları ses dizilerine ve yapılışına göre şah, davut, bol ahenk, süpürge, müstahsen ve kız neyi gibi değişik adlar verildiğini de belirtti. Coşkun, 'neyzen' adı verilen ney çalan kişinin başını hafif sola eğerek neyi üflemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ney kursuna katılanların toplu ve bazı kursiyerlerin ney çalarken yakın plan görüntüsü

===

Atölyede başarı sevinci

MENEVİŞ Sanat Evi'nde yaz tatilini temel sanat eğitimleri alarak değerlendiren sanat sevdalısı 12 genç, güzel sanatlar fakültesi ve liselerin yetenek sınavlarında başarılı olunca, hayalleri de gerçek oldu. Atölye öğrencilerinin tümü çeşitli üniversitelere kayıtlarını yaptırıp, eğitim ve öğretime başladı. Gençlerin başarısı, atölyede bayram havası yaşattı. Gençler, belirlenecek bir tarihte atölyede bir araya gelip, başarılarını hep birlikte eğlenerek kutlayacak.

Atölyesinde güzel sanatlar fakültesi ve liselere öğrenci yetiştiren Gülay Eroğlu, hiçbir öğrencisinin açıkta kalmamasının sevincini yaşıyor. Sınavlarda da öğrencilerini yalnız bırakmayıp, hep yanlarında olan Eroğlu, "Hayatımın en büyük mutluluğunu, en büyük heyecanını yaşıyorum" dedi. Eroğlu, gençlerin son yıllarda sanatın her dalıyla ilgilenmeye başlamasının ülkemiz açısından sevindirici bir gelişme olduğunu da vurguladı.

Berkcan Yenal, Barış Önurme, Ferhat Dündar, Mustafa Ali Gökoğlu, Ünal Yıldız, Derya ilhan, Zeynep Şahin, Hasan Talip Çevik, Berna Akça, Volkan Sezgin, Eskişehir Anadolu, Yeditepe, Süleyman Demirel, Akdeniz, Haliç, TOBB, Dumlupınar üniversitelerinin güzel sanatlar fakültelerinin resim, heykel, grafik, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerini kazandı. Seren Yıldırım ile Zeynep Eda da ATSO Güzel Sanatlar Lisesi'ne girmeyi başardı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Öğrenciler atölyede çalışırken görüntü

===

'Pişti' güldürdü

ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nda (ADT) 'Tiyatro seyirciye sunulan büyük bir ruh zenginliğidir. Sınırlarımızı aşmak, yeni boyutlara ulaşmak, doyum sağlamak için haydi tiyatroya!' sloganıyla yeni sezona girildi. ADT, sezonun ilk oyunu olan 'Pişti' ile perdelerini açtı. Mustafa Nogay Kesim'in yazdığı, Kazım Akşar'ın yönettiği iki perdelik müzikli komedi oyunun prömiyeri, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Tiyatro severlerle buluşan oyun, beğeniyle izlendi. Güldüren oyunda, kahvehane kültüründe erkek egemenliği işlendi.

Oyunda Oktay Gözpınar (Sado), Ahmet Açıkgöz (Hasan Bey), Bahar Işık (Cavidan Teyze), Gözen Müftüoğlu (Gülşen), Murat Bölük (Nemci), Gökhan Tüzün (Takmak), Özlem Şendiç (Halime), Gökçehan Yazıcı (Nur), Gülbahar Bozkurt (Sevgi), Serra Güllü (Gönül), M. Okan Kağnıcı (Selim), Gökhan Sevimli (Afili Veli), Hayati Özen (Ali Dayı) rol aldı. Oyun, Ekim ayı içinde her çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri sahnelenecek. Gaziler, şehit aileleri, yetimler, engelliler, muhtaç, güçsüz ve kimsesizlerden ise ücret alınmayacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne görüntüleri

===

Perde, 'Üçüncü Sayfa'yla açılacak

KIRMIZI Kalem Tiyatro'da (KKT) 2012-2013 sezonunda sahnelenecek oyunlar belli olurken, 19 Ekim Cuma günü Ahmet Avkıran'ın yöneteceği, Gülden Gözlem Küçük'ün oynayacağı 'Üçüncü Sayfa' adlı tek kişilik oyunla da perdeler yeniden açılacak. KKT, 'Mutfak Cadıları' adlı oyunu da 3 Kasım Cumartesi günü tiyatro severle buluşturacak. Sıradaki 'Biraz da Müzisyen' adlı oyun Aralık ayının ilk haftası izlenebilecek. Avkıran'ın yöneteceği oyunda Pınar Boyar, Gülden Gözlem Küçük, Kutsal Kaynak rol alacak.

'Kayıp Şehir Atlantis' ise en iddialı çocuk oyunları arasında yer aldı. Hazırlık çalışmaları Yeni Mahalle Kültür Merkezi sahnesinde süren oyunun gişe rekorları kırması bekleniyor. Aslı Arslan'ın yazdığı, Kutsal Kaynak'ın yönettiği, koreografisini de Selin Bezircioğlu'nun hazırladığı oyunda 40 küçük çocuk ve genç rol aldı. Oyun, aralık, ocak ve mart aylarında sahnelenecek.

Çocuklar, Mert Sezgin'in yöneteceği, Pınar Boyar, Mustafa Doğan Ayhan, İlhan Önerel, Selin Bezircioğlu'nun rol alacağı 'Dans Eden Eşek'le de gülme krizi yaşayacak. Sezon, Kutsal Kaynak'ın yöneteceği 'Mızıkçı Bremen Mızıkacıları' adlı oyunla kapanacak. Bu oyunda Pınar Boyar, Figen Cebel, Gizem Yönel, Mustafa Doğan Ayhan, Erdal Gürcan rol alacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sahnelenecek oyunlarda rol alan sanatçıların ve çocukların görüntüsü

===

Oyalı yazmalar başa döndü

ANTALYALI Fatma Önal, bir zamanlar genç kızların çeyizlerini, büyükannelerin de başlarını süsleyen, günümüzde ise unutulmaya yüz tutan el sanatlarından iğne oyasını yeniden yaşatabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Dokunuşu zor olduğu kadar çok zevkli olan iğne oyası çalışmalar, uluslararası turizm fuarlarında, ülkemizin ve Antalya'nın tanıtımına da katkı sağlıyor.

Oya uzmanı Fatma Önal, tarihi Kaleiçi semtine özgü olan, bahçe duvarlarından dışarı aşarak, sokakları, kapı ve pencereleri renklendiren begonvil çiçeğini de iğne oyası desenleri arasına soktu. Önal, Antalya'nın portakal, mandalina, limon, nar ve gelincik çiçeklerini de unutmayıp, başörtüsü, kıyafet, hatta ev aksesuarlarının üzerlerine taşıdı.

İğne oyası çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katıldığı uluslararası fuarlara da taşıyan Fatma Önal, "Amacım iğne oyasını unutulmaktan kurtarıp, başörtüsü kenarlarının yeniden süslemesini, oyalı yazma kullanımının da yaygınlaşmasını sağlamak" dedi. Önal, öncelikle evlilik çağındaki genç kızlara iğne oyasını sevdirmeye çalıştığını vurguladı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Başlarına oyalı yazmalarla kapatan kadınların grup ve yakın plan görüntüsü

===

Engellilere resim dersi

HASAN Kırdı Sanat Merkezi'nde 5 yıldır suluboya, yağlıboya ve akrilik boya resim eğitimi alan, bugüne kadar 6 kişisel sergi açıp, birçok karma sergiye katılan konuşma ve işitme engelli Ali Osman Özirkin, çalışma yaptığı merkezde resim eğitmeni oldu. Resim sanatındaki yeteneğiyle başarı grafiğini yükselten Özirkin, kendisi gibi konuşma ve işitme engelli olan çocuk, genç ve yetişkinlere resim dersi verecek. Büyük bir heyecanla kurs afişleri bastırıp, halkın yoğun olduğu noktalara asan Özirkin, "Engelli kardeşlerime resim sanatını sevdirip öğreteceğim için çok mutluyum" dedi.

Özellikle suluboya resim sanatının üstadı olarak bilinen ve birçok ülkede sergiler de açan Hasan Kırdı, yetiştirdiği konuşma-işitme engelli öğrencisinin yeteneğine hayran kaldığını, bu yüzden eğitmen olarak görevlendirdiğini söyledi. Kırdı, "Ali Osman Özirkin, Ankara, Gaziantep ve Konya'da da sergiler açtı, gazetelere, sanat dergilerine, televizyonlara konu oldu. Bundan böyle benim gözetimimde engelli gençlere resim eğitimi verecek. Başarısıyla gurur duyduğum Özirkin'in en büyük avantajı, duymaması nedeniyle dışarıya kapalı oluşu. Bu yüzden tüm dikkatini resme veriyor, başarılı oluyor" diye konuştu.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ali Osman Özirkin'in resim çalışması yaparken görüntüleri

===

PTT'cinin resim aşkı

ANKARA Gazi Üniversitesi Fransızca Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan emekli PTT müdürü N. Hülya Hamulu, ikinci kişisel resim sergisini Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde açtı. 2004 yılından beri resim sanatıyla uğraşan Humulu, yağlıboya ve suluboya çalışmalarından oluşan karışık konulu birbirinden güzel tablolarını, Antalyalı sanatseverlerin beğenisine sundu. Serginin açılış kurdelesini Serbest Sanatçılar Topluluğu (SESAN) Antalya Şube Başkanı Rahime Halide Soysal kesti. Sergi, 10 Kasım Çarşamba günü akşamına kadar gezilebilecek.

Öğretmenlik ve tercümanlık görevlerinde bulunduktan sonra İstanbul'daki bir PTT şubesinde de müdür olarak görev yapan N. Hülya Hamulu, emekliliğin tadını resim yaparak çıkarıyor. Hamulu, İstanbul ve Antalya'daki çeşitli sanat atölyelerinde, katıldığı kurslarda resim dersleri aldı. İlk kişisel sergisini, geçen Mayıs ayında açan Humulu, bugüne kadar birçok karma sergiye de katıldı. Humulu, "2004 yılından beri resim sanatının içindeyim. Duygu, düşünce, sevinç ve hüzünlerimi renkler ve şekillerle ifade ediyorum" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, sergiyi gezen davetlilerin bir arada ve sanatçının

===

'Narçiçeği Antalyam' sevildi

ANTALYALI yazar-şair Abdullah Şanal, yayımlanan kitaplarına bir yenisini ekledi. Şanal'ın 'Narçiçeği Antalyam' adlı kitabı, yayınevlerinde satışa sunuldu. Karaalioğlu Parkı'nda açılan 'Sanat Sokağı'nda yeni kitabını imzalayan Şanal, "Kitabımda 1970'lerden bugüne Antalya'yı yazdım, en güzel şiirlerimle de süsledim. Antalya'nın kültür, barış ve kardeşlik şehri olduğunu vurguladım. Her Antalyalı, bu kitapta kendini bulacak" dedi. Şanal, 'Antalya'ya iz Bırakanlar' ödülüne de sahip.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Abdullah Şanal kitabını imzalarken toplu görüntü

========

SERGİLER

========

ANSAN

GÜSAD üyeleri resim sergisi………………………………………………………..8-12 Ekim

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) fotoğraf sergisi………13-15 Ekim

Songül Mak'ın resim sergisi……………………………………………………….14-16 Ekim

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

N. Hülya Namlu'nun resim sergisi…………………………………………..1-10 Ekim

Suat Kazanoğlu'nun resim sergisi………………………………………….12-21 Ekim

ORKUN&OZAN SANAT GALERİSİ

Mehmet Şirzad, Hülya Ulaş Feyzioğlu, F.Nuri Kara, Cihan Tikin'in resim sergisi...5 Ekim- 3 Kasım

ARTPARK GALLERY

Pınar Bingül Göksun'un resim sergisi………………………………….5-30 Ekim - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Antalya Kepez Yerel Haberler

title