Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.AFYONKARAHİSAR Belediyesi, ürettiği asfalta 'Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi' almayı hak kazanan Türkiye'de ilk belediye oldu.

Foto: Öğrenciler, Hasan Oruç, Mehmet Ali Dural, Sümer Şenol, Derya Gökdal

===

Afyon'da asfalt TSE standartlarında

AFYONKARAHİSAR Belediyesi, ürettiği asfalta 'Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi' almayı hak kazanan Türkiye'de ilk belediye oldu. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi'nin Türkiye'de ilk defa asfalt tesisinde üretilen asfalt için TSE'den belge alan ilk belediye olduğunu kaydetti Son 3 yıldır asfalt tesislerine ve ekipmanlarına büyük yatırımlar yaptığını hatırlatan Başkan Çoban, "İzbeton ve İsfalt'dan sonra Türkiye'de bu belgeyi alan üçüncü kuruluşuz" dedi.

"TSE BELGESİNİ ALMAK ZOR OLDU"

Büyükşehir Belediyeleri dahil ilk kez bir belediyenin ürettiği asfalta TSE belgesi aldığını kaydeden Başkan Çoban, "Bizden önce alan özel sektörler aslında kamu sektörüdür. İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketleridir" dedi. Belgeyi alma konusunda yapılan girişimler hakkında da bilgi aktaran Başkan Çoban, "TSE belgesini almak zor bir aşamaydı. Nisan ayından bu tarafa bu takibi yapıyorduk. Sürekli TSE yetkilileri hem asfalt tesisimizi, hem laboratuvarımızı, hem de ürettiğimiz asfaltı sürekli takip etti. Son olarak bir hafta içerisinde bu belgeyi almaya hak kazandığımız tespit edildi" dedi.

Belgenin imzalanarak kendilerine verildiğini kaydeden Başkan Çoban, "Tabii biz asfalt için TSE başvurduğumuzda da yetkililer şaşırdı. İlk defa kendilerine bir belediyenin ürettiği asfalt için TSE belgesi alma talebinde bulunduğunu ifade ettiler. Tüm inceleme ve araştırmayı yaptıktan sonra kalitemizi, standardımızı, tesislerimizi ve laboratuarımızı uzmanlara göstererek bu belgeyi aldık" diye konuştu. Bu güne kadar asfalt tesisleri ve ekipmanlar için yaklaşık 8 milyon lira harcama yaptıklarını açıklayan Başkan Çoban, yapılan yatırımların karşılığını asfaltta rekor kırarak gösterdiklerini söyledi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Başkan Çoban ve asfalttan foto

===

Üniversite öğrencilerine HEM'den kurs

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle üniversite öğrencilerine yönelik kurs açılması için protokol imzalandı. HEM tarafından üniversite öğrencilerine yönelik ücretsiz DGS, KPSS, İngilizce, diksiyon, tiyatro, voleybol, basketbol, hentbol, güreş, mehteran, semazen eğitimi, halk oyunları, takı yapımı, keman eğitimi, gitar, fotoğraf, ebru, bilgisayar, bağlama ve hızlı okuma kursu açılacak.

HEM Müdürü Harun Topay ve MYO Müdürü Prof. Dr. Murat Soner Balcıoğlu, açılması planlanan 20 kurs için protokol imzaladı. Açılacak kurslar için protokol imzaladıklarını kaydeden HEM Müdürü Topay, kurslar sonunda başarılı olan kursiyerlere sertifika verileceğini söyledi. MYO Müdürü Prof. Dr. Murat Soner Balcıoğlu ise çağdaş bir üniversitenin iyi bir eğitimin yanı sıra sosyal etkinlikler yoluyla oluşacağını söyledi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Protokolden foto

===

Alanya'ya 'nezih' otel ödülü

DÜNYANIN en büyük otel değerlendirme portalı olarak bilinen İsviçre merkezli Holiday Check, müşteri oylarıyla 2012 yılı için en iyi otelleri belirledi. Alanya'nın Kleopatra Otelciler Birliği'ne üye Grand Zaman ve Kahya Otel'e 'Bölgenin en nezih oteli' ödülü verildi. Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, Holiday Check ödüllerini Grand Zaman Otel Genel Müdürü Arif Çal ve Kahya Otel Genel Müdürü Kemal Kahya'ya verdi.

Holiday Check'in müşteri yorumlarına göre bölgenin en nezih oteli seçilen otellere birlik yönetiminin teşvik amaçlı bir miktar para ödülü verdiğini belirten Birlik Başkanı Servet Şakiroğlu, "Holiday Check'in bu yıl 1 Nisan ve 31 Ekim tarihleri arasında yaptığı değerlendirme sonucunda en fazla müşteri oyunu alan 2 otelimizi kutluyoruz. Kendilerine birliğimiz tarafından teşvik ödülü de verdik. Otel yöneticilerimizi ve çalışanlarını kutluyorum" dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Servet Şakinoğlu'nun Kemal Kahya ve Arif Çal'a ödüllerini vermesi

===

Mortırnaklar doğa yürüyüşünde buluştu

FETHİYE'de Mortırnaklar Doğa ve Yürüyüş Derneği tarafından Kızılbel, Meseniz, Çayan hattında doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Üzümlü Beldesi'ne bağlı Kızılbel ve Çayan köyleri arasında gerçekleştirilen yürüyüşe 56 doğasever katıldı. Doğaseverler 13 kilometrelik yürüyüş boyunca fotoğraf çekip, tarihi ve doğal alanları inceleme fırsatı buldu. Yürüyüş sonunda Çayan Köy Kahvehanesi'nde mola veren doğaseverler, daha sonra Kemer Beldesi üzerinden Fethiye'ye döndü.

Yürüyüş hakkında bilgi veren emekli subay Erdoğan Yılmaz, "Kızılbel ve Çayan Köyleri arasındaki yürüyüşümüzün ardından Ortaköy, Atlıdere ve yeni adıyla Seydikemer üzerinden Fethiye'ye yolculuk yaptık. Seydikemer eski adı Seydiler olan Muğla'nın yeni ilçesi. Muhteşem manzaraların bizi karşıladığı harika bir yürüyüş oldu. Haftaya Dalyan, Ekincik, Sultaniye Kaplıcası yürüyüşümüz var. Herkesi bekleriz" diye konuştu.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Yürüyüşten genel ve detay fotoğraflar

===

Engelliler gününe özel etkinlik

ENGELLİLER konusunda toplumsal bilincin geliştirilmesi ve duyarlılığın arttırılması amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Alanya'da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Alanya Belediyesi tarafından 3 Aralık Pazartesi günü resim sergisi, dans gösterisi ve konser düzenlenecek.

Kültür Merkezi'nde saat 14.30'da Ayşe Işık'ın resim sergisi ile başlayacak etkinlikler, saat 19.30'da balet Mehmet Sefa Öztürk'ün dans gösterisi ile devam edecek. Opera sanatçısı Hakan Aysev ve müzisyen Sinan Akçıl'ın da sahne alacağı özel günün ücretsiz davetiyeleri ise Alanya Belediyesi Kültür Merkezi ve Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nden temin edilebilecek.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Ayşe Işık - Hakan Aysev - Sinan Akçıl

===

Bucak'ta aşure günü

BUCAK Belediyesi Muharrem ayı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda aşure dağıttı. Aşure dağıtımını Belediye Başkanı Ramazan Ayaz tarafından yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, "İslam dini yardımlaşmayı, dayanışmayı hoşgörüye dayanan bir dindir. Muharrem Ayı dolayısı ile hemen hemen her evimizde pişirilerek dağıtılan aşure geleneğini belediye olarak bizde unutmadık" dedi.

Geçen yıl Küçük Sanayi Sitesi'nde aşure dağıttıklarını hatırlatan Başkan Ayaz, "3 bin 500 kişiye aşure ikram etmiştik. Ancak bu yetmemişti. Bu yıl Cumhuriyet Meydanı'nda halkımıza ve esnafımıza dağıtılmak üzere 6 bin 500 kişilik aşure hazırladık. Dağıtılan bu aşure dostluk, sevgi ve kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirsin" dedi.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Aşure dağıtımı

===

Hastaneden yangın tatbikatı

ALANYA Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Alanya Devlet Hastanesi olası bir yangına karşı kurtarma tatbikatı yaptı. Kamu kurumlarında her yıl düzenli olarak yapılan hastanelerde yapılması zorunlu olan yangın ve kurtarma tatbikatları kapsamında Alanya Devlet Hastanesi ile Alanya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ortak 'yangın söndürme ve hasta kurtarma' tatbikatı yaptı. Tatbikat öncesinde hasta ve hasta yakınlarının panik yapmaması için tatbikat uyarısı yapıldı.

İtfaiye aracının siren çalmasının ardından 'Hasta ve hasta yakınlarının dikkatine, bu bir yangın tatbikatıdır' diye uyarı anonsu tekrar edildi. 20 kişinin katıldığı tatbikatta senaryo gereği hastanenin 3'üncü katında mahsur kalan hastalar itfaiye ekipleri ve sağlık personeli tarafından tahliye edildi. Balkon ve itfaiye aracı arasına bağlanan kurtarma halatıyla sedyede yaralı tahliyesi yapıldı. Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, her yıl yaptıkları tatbikatlar sayesinde personelin bilinçlendiğini belirtti.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Tatbikattan foto

===

Türkiye'yi Avrupa'da tanıtacaklar

İSVİÇRE merkezli Türk Şirketi Bentour Swiss, Türkiye'yi ve Türkiye'de birlikte çalıştığı otelleri Avrupa'da tanıtacak. Bentour Swiss Turizm Şirketi, 2012 turizm sezonunda Türkiye'ye şu ana kadar 100 bin turist getirdi. Merkezi Zürih'te bulunan şirketin İsviçre'nin Cenevre, Avusturya'nın başkenti Viyana ve Almanya'nın Stutgart kentinde ofisleri bulunuyor. Şirketi, bu ofisler aracılığıyla Almanya, İsviçre ve Avusturya'da birçok acenteyle çalışıyor.

Bentour Swiss, bu yıl müşteri memnuniyetini öne çıkaran otelleri ödüllendirecek. Bu yıl verilecek Bentour Swiss Clup Turizm Ödülleri, İsviçre'nin Zürih ve Basel, Almanya'nın Münih, Fridichafen, Stutgart, Duesseldorf ve Berlin şehirleri ile Avusturya'nın başkenti Viyana'de düzenlenecek gecelerde dağıtılacak. Ödül törenlerine yıl Türkiye'den ödül almaya hak kazanan oteller ile bu otellere turist gönderen acente yetkilileri, çalışanları ve Bentour Swiss Şirketi yöneticileri katılacak.

Ödül törenlerinde Avrupa'daki Türk komedyenler Murat Topal, Yavuz Köroğlu ve Fatih Çevikkollu sahne alacak. Bentour Swiss Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, bu yıl Türkiye'de 100 bin turist getirdiklerini kaydetti. 2013 yılı hedeflerinin 150 bin turist olduğunu kaydeden Uğur, "Sektörün Türkiye ve Avrupa'daki iki ayağını bir araya getireceğiz. Katılımcılar tanışacak ve sektörel sorunları paylaşacak. Ödül törenlerinde Türkiye'nin tanıtımı yapılacak. 420 sayfalık yeni Türkiye tanıtım kataloğunu sektör temsilcilerinin beğenisine sunacağız" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Demre ödül töreni

===

Çamyuva'dan İspanya'ya ziyaret

KEMER'de Çamyuva Rukiye Koç İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencilerinden oluşan bir grup, 'Tasarruf Et-Tekrar Kullan-Geri Dönüştür' projesi kapsamında İspanya'ya gitti. Çamyuva Rukiye Koç İlköğretim Okulu'nun geçen yıl başlatmış olduğu 9 ülke ortaklı projenin çalışmaları ikinci yılında da devam ediyor. Proje kapsamında Okul Müdürü Necmettin Demir ve öğretmenler Hülya Atan, Gül Bala, Adil Murathan ile öğrenciler Belgin Cömert, Mehmet Özdemir, Penbe Küçükalcan, Ecemnur Perçem, Batuhan Abacıoğlu ve Yasin Köleoğlu'ndan oluşan grup, İspanya'ya gitti.

İngilizce Öğretmeni Hülya Atan'ın hazırlandığı 'Tasarruf Et-Tekrar Kullan-Geri Dönüştür' projesinin ortaklığını ise İngiltere, Almanya, Danimarka, Polonya, İtalya, İspanya, Bulgaristan ve Romanya oluşturuyor. Projeyi, okulda kurulan '3Rs Green Club' ekibiyle birlikte tüm okul öğrencileri yürütüyor. Proje faaliyetlerinin temel amacı, doğa ve çevre bilincini geliştirmek, her türlü alanda tasarrufun gerekliliğini vurgulamak, çöp miktarını azaltmak ve çöp olmayan atıklardan yeni şeyler oluşturarak geri dönüşüme kazandırmak olarak açıklandı.

Bunların yanı sıra öğrencilerin yabancı dillerini geliştirmesi, farklı kültür ve dilleri tanımalarını sağlayarak sosyal ve kültürel etkileşim olanağı oluşturmak hedefleniyor. Daha öne proje çalışmaları kapsamında İngiltere'ye giden öğrencileri, burada yapılan çalışmaları yerinde inceleme fırsatı buldu. Okul, proje paydaşı olan 8 ülkedeki okulların öğrencilerini 23 Nisan 2013'de Çocuk Bayramı etkilikleri kapsamında Çamyuva'da misafir edecek.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Öğrencilerden toplu foto

===

Öğretmenin çağrısına öğrencilerden yanıt

KEMER Lisesi'nde görevliyken Muş'un Balkır İlçesi'ne atanan matematik öğretmeni Rahime Silpagar, yeni okulunda kütüphane açmak için çalışma başlattı. Kütüphane için yardım isteyen Silpagar'a ilk destek eski öğrencilerinden geldi. Kemer Lisesi öğrencileri, eski öğretmenleri için kitap toplama kampanyası başlattı.

Öğretmenlerinin isteğine hemen cevap veren 12-C sınıfı öğrencileri Elif Akkaya, Elif Nur Anbarkaya, Arzu Evcil, Zeynep Kural, Sibel Yazar, Emine Efecan, Merve Nur Lale, Cemal Demirel, Ahmet Karakoyunlu ve Eftal Çetin 15 gün süren kampanyaları kapsamında yüzlerce kitap topladı. Toplanan kitap ve kışlık giyecekler Balkır Ortaokulu'na gönderildi.

Projeyi başlatan öğrencilerden Elif Akkaya, toplum hizmeti ve sosyal faaliyet anlamında böyle bir projede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Kampanya süresinde öğrenciler, veliler ve bazı kırtasiyelerin de desteğiyle okuma, test, hikaye, şiir ve romanlardan oluşan kitapları topladıklarını anlatan Akkaya, "Bundan sonra da buna benzer faaliyetlerin devam etmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Öğrenciler ve topladıkları kitaplar

===

Çanakkale 1915' yoğun ilgi

BURDUR Belediyesi'nin daveti üzerine kente gelen Çanakkale 1915 Müzesi Gezici TIR'ı yoğun ilgi gördü. Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Cumhuriyet Meydanı'nda konuşlandırılan TIR'ı gezdi. 6 Aralık'a kadar Burdur'da kalacak müze TIR'ı gezenler duygusal anlar yaşadı. Belediye Başkan Akkaya "Bu topraklar kolay kazanılmadı. Çanakkale'yi göremeyenler bu TIR'ı ziyaret ettikten sonra Çanakkale'ye gitme konusunda daha istekli olacaklarına inanıyorum. Halkımız müzeyi ziyaret etmeli" dedi.

Şehitler Diyarı'ndan Anadolu'ya sloganı ile şu ana kadar 48 ili gezdiklerini anlatan proje sorumlusu Tarihçi Ahmet Uslu ise "Anadolu'da Çanakkale Ruhu'nu, Mustafa Kemal'i anlatmaya çalışıyoruz. Burdur 48'inci durağımız. Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı olan 2015 yılına kadar tüm Türkiye'yi gezerek projemizi tamamlayacağız. 3 yılda 14 milyon ziyaretçiyi ağırladık" dedi. Tarihçi Ahmet Uslu, müzeyi gezen Başkan Akkaya'ya 'Seyit Onbaşı' heykeli hediye etti.

Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)

Foto: TIR'dan foto

===

Memurlar sürekli kendilerini geliştirmeli

AFYONKARAHİSAR Valiliği, Dernekler Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü, Afyonkarahisar Belediye personeline yönelik hizmet içi eğitim semineri, Rehberlik Araştırma Merkezi Konferans Salonu'nda Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun katılımıyla başladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Sizin yazdığınız yazılara amirleriniz imza atarken sizlere güvenmeli, sizin bilgi ve becerinizi hissetmeli. Bir denetleme sırasında sorulan sorulara verilecek mantıklı ve yerinde bir cevabınız, bir belgeniz olması lazım" diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu konuşmasının sonunda hizmet içi eğitim seminerine katılan memurlara bazı nasihatlerde da bulundu. Çalışanların bilinmiş yöntemlerin aksine sürekli yenilikleri takip etmesi gerektiğini kaydeden Vali Balkanlıoğlu, "Bilgi ve becerinizi geliştirmelisiniz. Biriminizin üzerine sürekli yeni şeyler eklemlisiniz. Bu anlamda yapılan hizmet içi eğitimler, kurslar ve seminerlere katılarak kendinizi geliştirme çabası içerisinde olun" dedi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Rusların Türkçe merakı

KEMER'de yaşayan Ruslar, Türk kültürünü yakından tanımak ve ilçedeki yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla Türkçe öğreniyor. Yerleşik yabancılar, İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından ücretsiz olarak açılan Türkçe dil kursuna giderek, dil sorunu çekmemek ve bulundukları çevrede uyum içinde yaşayabilmek için çaba sarf ediyor. Kursa en çok Ruslar ilgi gösteriyor.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tuncer Özkan, yerleşik yabancılara yönelik geçen yıl açılan Türkçe kursuna büyük ilgi gösterildiğini kaydetti. Yabancılara yönelik 2 yılda 8 Türkçe dil kursu açtıklarını, çoğunluğu Rus toplam 87 kişinin kurslara başvurduğunu belirten Özkan, kursiyerlerden 50'sinin kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığını söyledi. Özkan, devam eden ikinci grupta ise 8 Rus'un kurs gördüğünü kaydetti.

Dil kursuna kayıtların devam ettiğini ve 3'üncü grubun ise aralık ayında açılacağını aktaran Özkan, kurs saatinin toplam 128 saat olduğunu belirtti. Kemer'de oturan veya yaz sezonunda turistik işletmelerde çalışan vatandaşların da ağırlıklı olarak Rusça dil kursunu tercih ettiğini vurgulayan Özkan, kursiyerlerin yaz sezonunda çalışırken kendilerini daha iyi ifade edebilmek için dil dersine katıldığına işaret etti. Özkan, Kemer'de sezonluk ya da sürekli olarak ikamet eden yabancı turistlerden aldıkları Türkçe dil kursu taleplerinin kendilerini de mutlu ettiğini dile getirdi.

Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)

Foto: Kurstan fotolar - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

İsviçre Türkiye Yerel Haberler

title