Haberler

Başbakan Erdoğan, vatandaşların sorunlarını dinledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki Şehitler Ağacı'na artık yeni şehit künyesi takılmadığını belirterek, "Künye takılmasına mani olan barış ve kardeşlik süreci, inşallah bun...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki Şehitler Ağacı'na artık yeni şehit künyesi takılmadığını belirterek, "Künye takılmasına mani olan barış ve kardeşlik süreci, inşallah bundan sonra kalıcı olarak devam etsin istiyoruz. Birileri var ki hem içeride hem dışarıda hala oraya künyelerin takılmasını istiyor. Onların kimler olduğunu biliyorsunuz, içeride de dışarıda da maalesef. Ama inşallah buna fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen doğalgaz dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başta olmak üzere ilçeye doğalgaz gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'de sadece 9 şehirde doğalgaz olduğunu, kendilerinin 11 yılda bu sayıyı 72 şehre çıkardıklarını, 11 yıl önce 4 bin 510 kilometre olan doğalgaz hattının 82 bin 500 kilometreye ulaştığını anlatan Erdoğan, 2015 sonuna kadar hedefin 81 vilayete doğalgaz götürmek olduğunu söyledi.

"Medeni olmak lafla olmaz, şehirli olmak lafla olmaz, icraatla olur" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Benim vatandaşım modern yollara layık değil mi? Benim vatandaşım en ücra köşede suya layık değil mi? Benim vatandaşım kömürün isi, kiri bunlarla mı haşır neşir olacak? Benim Ayşe bacım, Fatma bacım, niçin o da doğalgazı evinde kullanmasın? Biz, kömür sobasıyla bir odayı ısıtırız, öyle mi? Diğer odalar da çocuklar yavrular üşür ama şimdi doğalgazla bütün odalar sımsıcak. Sıcak suyu, sobanın üzerinde kaynat al sana sıcak su, artık benim vatandaşım bunlara değil açacak musluğu orada sıcak su akacak. Bütün hanım kardeşlerim buna layık, medeni olmak bu, modern dünya bu.

Bugüne kadar modernliği bu malum kesimler hep konuştular, ama işe gelince bunları yapmadılar, biz ise bunu yapıyoruz. Bak 9 vilayetten 72 vilayete çıktık, şimdi 9 vilayet kaldı. Kızılcahamam 6 ay önce buraya geldiğimde bana dedi ki: 'Başbakanım bizim doğalgazımızı niye getirmiyorsunuz?' Dedim: 'Tamam, ben bu işi bizzat takip edeceğim, bir dahaki gelişimde bunun bittiğini göreceksiniz.' Yüklenici firma Koçoğlu bunu bitirdi, bugün resmen açılışını yapıyoruz."

Kızılcahamam'daki doğalgaz abonesinin şu an için bin 800 olduğunu, bu rakamın en az 10-15 bin olması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bütün evlerde doğalgazın kullanılması gerektiğini, kömürün isinden, kirinden, zehirleyici kokusundan kurtulmak gerektiğini belirtti.

Erdoğan, "Doğalgazla birlikte evlerimizde yeni bir hayatı hep birlikte yaşayalım. Artık sadece şehir merkezleri, büyük yerleşim alanları değil, sanayi bölgeleri değil, potansiyeli olan tüm yerleşim birimlerimiz doğalgazın rahatlığından, ısınmadan ocağa kadar hepsinden yararlanıyor, artık Kızılcahamam'daki kardeşim de bundan yararlansın, bu sizin en doğal, tabii hakkınız" diye konuştu.

Kızılcahamam'a termal turizm için gelen turist sayısında 3-4-5 bin rakamları konuşulurken, 2013'ün 9'uncu ayında bu sayının 507 bine ulaştığına işaret eden Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam'a yapılan yatırımların, eser ve hizmetlerin turist sayısında artışa neden olduğunu anlattı.

-"Biz, sözü verdik, yerine getirdik"

İlçenin artık Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde olduğunu, büyükşehir imkanlarından yararlanacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz, sözü verdik, yerine getirdik. Artık Kızılcahamam sadece binlik plan yapacak, 5 binlik, 25 binlik, 50 binlik nazım imar planlarını büyükşehir yapacak. Burada kanalizosyon sorunu diye birşey kalmayacak, niye? Büyükşehir bütün imkanlarıyla buraya gelecek, buranın kanalizasyon sorunlarını çözecek. Burada içme suyu sorunu kalmayacak, niye? Büyükşehir belediyesi bütün imkanlarıyla, ASKİ'siyle buraya girecek. Burada itfaiye noktasında herhangi bir sorun kalmayacak, bütün imkanlarıyla itfaiyesiyle de büyükşehir burada olacak."

Konuşmasına okunan ikindi ezanı nedeniyle bir süre ara veren Başbakan Erdoğan, bu arada Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'den kente ilişkin bilgi aldı.

Başbakan Erdoğan, geçen 11 yılda Kızılcahamam'a çok önemli hizmetler getirdiklerini, yatırımlar yaptıklarını vurgulayarak, ilçeye yapılan eğitim, sağlık, adalet, turizm yatırımlarını anlattı.

İnşaatı devam edenlerle birlikte otel ve devremülklerin yatak kapasitesinin 12 bin 500'e ulaştığını ve bunun çok önemli bir imkan olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, dağıcılık ve doğa sporları, bozulmamış tarım arazilerinde kurulacak ekolojik tarım havzaları, jeoparklarla Kızılcahamam'ın turizm imkanlarını daha da çeşitlendirip, zenginleştirmeye gayret göstereceklerini söyledi.

Kızılcahamam'ın jeotermal ve kongre turizmden hak ettiği payı alması için her türlü deseği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini anlatan Erdoğan, ilçedeki TOKİ, KÖYDES ve il özel idaresi yatırımları için eski parayla 53 trilyon lira harcadıklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, "Kızılcahamam'ı geliştirme, kalkındırma mücadelemiz inşallah bundan sonra da hem büyükşehiriyle hem de merkezi yönetimiyle devam edecek" dedi.

-"Başarıda özel sektörün birikimini ve dinamizmini etkili şeklide kullanmamızın payı var"

Türkiye'deki enerji yatırımlarını artırdıklarını, iktidara geldiklerinde 31 bin 843 megavat olan kurulu enerji gücünü 62 bin megavata çıkardıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, 1 milyon kilometrekarelik elektrik iletim ve dağıtım hattıyla Türkiye'nin Avrupa'nın ikinci, dünyanın da beşinci büyük şebekesine sahip olduğunu, enerjiye yapılan yatırımların toplam bedelinin 100 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Şu anda Türkiye'nin hiçbir yerinde enerji sıkıntısı yaşanmıyor diyebileceğini, bazı yerlerdeki kısmi sıkıntıyı aşmak için de suratle çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bütün bu yatırımları dünyanın ekonomik krizin pençesinde olduğu bir dönemde gerçekleştirdik. Bu başarıda özel sektörün birikimini ve dinamizmini çok etkili şeklide kullanmamızın büyük payı var. 11 yıl önce ülkemizde elektrik üretiminin yüzde 60'ını devlet, kamu yapıyordu, bugün elektrik üretiminin üçte ikisi, yani yüzde 66'sı özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor, dağıtım hizmetlerinin tamamını da özel sektörle yürütüyoruz. Koçoğlu Grubu'nun Kızılcahamam'da yaptığı gibi.

Eğer dağıtım işini 11 yıl önce olduğu gibi hala devlet yapıyor olsaydı Kızılcahamam doğalgaza kavuşmak için daha çok beklerdi. Çünkü devletin imkanları ve iş yapma kapasitesi belli. Halbuki hizmeti alan vatandaşımızın için bunun devlet tarafından mı, özel sektör tarafından mı getirildiğinin önemi yok. Vatandaşımız haklı olarak aldığı hizmete ve karşılığında ödediği bedele bakar. Eğer hizmet kaliteli, bedel makulse mesele yok. Biz, devletin yetişemediği yerlerde bu hizmetleri özel sektör eliyle ama aynı standartta ve aynı bedelle vatandaşımıza sunarak başarıyı yakaladık. Buralarda tasarruf ettiğimiz kamu kaynağını nerede kullanıyoruz? Eğitimde kullanıyoruz, sağlıkta kullanıyoruz, adalette kullanıyoruz, emniyette kullanıyoruz, ulaşımda kullanıyoruz. "

-"AK Parti iktidarı bu, laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz"

Başbakan Erdoğan, vatandaşlarda 10 yıl önce Kızılcahamam - Ankara yolunun, Kızılcahamam - İstanbul arasındaki yolun durumunu hatırlamalarını isteyerek, "Bir taraftan altyapı hizmetlerinde ülkemizi en üst sınıfa çıkarırken, diğer taraftan da temel kamu hizmetlerindeki yılların birikimi olan eksiklikleri suratle gideriyoruz" dedi.

İktidarda bulundukları 11 yılda Türkiye'ye 200 bin yeni derslik, 2 bin 132 yeni sağlık tesisi, 174 yeni adalet sarayı kazandırdıklarını, yaklaşık 600 bin toplu konut inşa ettiklerini ve 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, Ankara - Eskişehir, Ankara - Konya hızlı tren hatlarını bitirdiklerini, Ankara - Sivas, Eskişehir - İstanbul hızlı tren hatlarının inşaasının devam ettiğini kaydetti.

Marmaray ve İstanbul Boğazı'nda yapılacak yeni tüp geçit ve köprülere ilişkin projeleri de anlatan Erdoğan, "Asya kıtasını Avrupa kıtasına bağladık. Bunların aklı alır mı bunu? Almaz. Bunların hayalleri bile buraya ulaşamaz. Ecdadımız Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülhamid hayal etti, kimse yapamadı, ama biz torunlarına nasip oldu, biz yaptık" diye konuştu.

İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprünün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün, inşaasının Karadeniz'e yakın bir bölgede devam ettiğini, köprünün ayaklarının 72 metre yüksekliğe ulaştığını ifade eden Erdoğan, bu köprüden de hem otomobiller, tırlar hem de trenlerin geçeceğini söyledi.

"AK Parti iktidarı bu. Biz, laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz, iş" diyen Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam'ın çok daha modern bir hale gelmesi için çalışacaklarını ve bu doğrultuda ilçe halkıyla el ele vereceklerini vurguladı.

Türkiye'nin son yıllarda her alanda geliştiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Biz şimdi kendi savaş gemimizi yapıyoruz, şu anda tankımızı yapıyoruz, helikopterimizi yapıyoruz. İnsansız hava araçlarımızı yapıyoruz. Niye bizden öncekiler bunları yapamadı? Onlar kağnıyla yürümeyi kendileri için ayrı bir öneme bindirdiler. Biz ise dedik ki yok, biz birilerinin vereceği Marshall yardımlarıyla değil biz artık kendi aracımızı yapacağız, modern noktada gerekli olan silahlar neyse bunlarla ordumuzu donatacağız. Şimdi bunları yapıyoruz" şeklinde konuştu.

-"Fakire fukuraya el uzatan ülke olduk"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin fakire fukuraya el uzatan bir ülke olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama daha önce biz dileniyorduk. Şimdi dilenen ülke yok. Bak IMF'den 23,5 milyar dolar borçla devraldık ülkeyi. Kim vardı iktidarda? DSP, MHP, ANAP vardı. Onlardan devraldık. 23,5 milyar dolar borcu, biz Mayıs 2014'te ödedik, bitirdik, kapıyı kapattık. Şimdi biz IMF'ye 5 milyar dolar borç veriyoruz. Alan değil veren el olduk. Bakınız, Merkez Bankası milli bankamız değil mi? Geldik, kasasında ne vardı biliyor musunuz? 23,5 milyar dolarcık. Şimdi ne var? Kasada 132 milyar dolar var. Bunlar durup dururken olmuyor. İş bilenin kılıç kuşananındır. Bunu böyle biliniz."

-"Barış ve kardeşlik süreci, kalıcı olarak devam etsin"

Kızılcahamam'da şehitlerin künyesi bulunan Şehitler Ağacı'na artık yeni künye takılmadığına da işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Burada bir Şehitler Ağacı var. Öyle mi? Biliyoruz değil mi? Kızılcahamam bunu biliyor mu? Burada künyesi bulunan her bir şehidimizin geride bıraktığı emanetlerine bu inançla sahip çıktık. Bu şehitlerimizin ailelerinin her türlü ihtiyaçlarını temin ettik. Ama o Şehitler Ağacı'na artık yeni bir künye takılmasına mani olan barış ve kardeşlik süreci, inşallah bundan sonra kalıcı olarak devam etsin istiyoruz. Birileri var ki hem içeride hem dışarıda hala oraya künyelerin takılmasını istiyor. Onların kimler olduğunu biliyorsunuz, içeride de dışarıda da maalsef. Ama inşallah buna fırsat vermeyeceğiz."

Türkiye'yi çok daha büyüteceklerini dile getiren Erdoğan, "2023 hedeflerimize birlikte yürüyeceğiz, 2053'e birlikte yürüyeceğiz, 2071'e inşallah torunlarımız yürüyecek. Bunu böyle biliniz. Bu kutlu yolda bugüne kadar bize verdiğiniz destek için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. El ele vereceğiz ama çok çalışacağız. Sadece buraya gelip burada konuşmak yetmiyor. Sizden özel olarak bu konuda destek istiyorum. Yerel yöretimle, büyükşehirle merkezi yönretimle el ele bir Kızılcahamam" diye konuştu.

Doğalgazın Kızılcahamam halkına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Siz buna layıksınız" ifadesini kullandı.

-Doğalgaz musluğunun daha çok açılmasını istedi

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören alanına gelirken, kendisine el sallayan çocuklarla bir süre sohbet etti. Erdoğan, çocuklara oyuncak da dağıttı.

Törendeki konuşmasının ardından, bakan, millekvekilleri ve belediye başkanını platforma davet eden Erdoğan, butona basarak Kızılcahamam doğalgaz şebekesinin açılışını gerçekleştirdi.

Butona basmasıyla meydanda kurulan standattaki doğalgaz yanarken, Erdoğan, görevlilerden doğalgaz musluğunun biraz daha açılmasını istedi. Bunun üzerine basıncın artırılmasıyla yanan doğalgaz alevi büyütüldü.

Daha sonra sahneden inerek vatandaşların arasına geçen Başbakan Erdoğan, bir kadınla kısa süre sohbet etti.

Törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal da katıldı.

-Balkonda gördüğü çifte konuk oldu

Başbakan Erdoğan, tören alanından ayrılırken, balkonda gördüğü Adem Emin Atakul ve Dilek Atakul isimli çiftin evine misafir oldu.

Erdoğan, AK Parti İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığı Asya Termal Otel"e, otobüsle geçti.

Yol boyunca otobüsten ilçe halkını selamlayan ve çocuklara oyuncak dağıtan Erdoğan, zaman zaman otobüsü durdurarak bazı vatandaşların da sorunlarını dinledi.

Bir vatandaşı otobüse alarak bir süre sohbet eden Erdoğan, kendisine seslenen engelli Nesrin Sözen'in yanına giderek taleplerini dinledi.

Sözen'in yardım talebi üzerine, Başbakan Erdoğan, engelliler için asgari ücrete yakın bir destek verildiğini hatırlatarak, "Bunu almıyor musun" diye sordu. Sözen'in babasından dolayı bin lira maaş aldığını belirtmesi üzerine Erdoğan, "İnsaf et artık. 1 milyar alıyorsun. Bunu alamayan var. Sen şimdi hastaneye gidebiliyorsun. Bütün imkanlarımız o noktada sana açık. Hastane bakımlarımız her şeyimiz var " dedi.

Erdoğan, engelli vatandaşın, kendisinin ayağa kalkamadığını, annesinin de yeterince yardımcı olamadığını ifade etmesi üzerine Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'e gerekli talimatı verdi. Sözen de Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan'a, bir kadın da kendi hazırladığı bazlamaları ikram etti. Erdoğan da torunu olduğunu öğrenince kadına, oyuncak verdi.

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Kızılcahamam Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title