Haberler

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

Güncelleme:

Bütün dünyanın sonucunu merakla beklediği ABD seçimleri için beklenen gün geldi. Mevcut başkan Donald Trump ve Joe Biden'ın yarıştığı, Beyaz Saray'da 4 yıl boyunca görev yapacak ismin belirleneceği seçimlerde sonuçlar yavaş yavaş açıklanıyor. Ülke tarihinin en yüksek katılımlı seçimi olan 2020 ABD Başkanlık Seçimi dışında Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri de belirlenecek.

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Toplam Delege Sayısı: 214 Tennessee (11 delege), Mississippi (6 delege), Oklahoma (7 delege), Alabama (9 delege), Kentucky (8 delege), West Virginia (5 delege), Güney Carolina (9 delege), Arkansas (6 delege), Indiana (11 delege), Wyoming (3 delege), Kuzey Dakota (3 delege), Güney Dakota (3 delege), Nebraska (4 delege), Louisiana (8 delege), Kansas (6 delege), Missouri (10 delege), Maine (1 delege), Utah (6 delege), Idaho (4 delege), Montana (3 delege), Ohio (18 delege), Iowa (6 delege), Florida (29 delege), Teksas (38 delege)

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Toplam Delege Sayısı: 264 Vermont (3 delege), Virginia (13 delege), Massachusetts (11 delege), Connecticut (7 delege), New Jersey (14 delege), Delaware (3 delege), Maryland (10 delege), Illinois (20 delege), Rhode Island (4 delege), New York (29 delege), New Mexico (5 delege), District of Columbia (3 delege), Colorado (9 delege), California (55 delege), Oregon (7 delege), Washington (12 delege), New Hampshire (4 delege), Minnesota (10 delege), Arizona (11 delege) Maine (3 delege), Hawaii (4 delege), Nebraska (1 delege), Wisconsin (10 delege), Michigan (16 delege)

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

BİDEN, MİCHİGAN EYALETİNİ KAZANMASIYLA 16 DELEGE DAHA KAZANDI

Michigan'daki 16 delegeyle birlikte Biden, başkanlık için gerekli 270 delegenin 264'ünü elde etti, Trump'ın delege sayısı ise 214'te kaldı.

Michigan'daki son verilere göre; Biden yüzde 49,9 oy alırken Trump 48,6 oy toplayabildi. Seçimin çekişmeli geçtiği eyalette iki aday arasında 50 bin oy farkı bulunuyor.

Demokratların başkan adayı eğer önde olduğu Nevada'yı da kazanırsa zaferini ilan etmiş olacak.

WISCONSIN'DE BIDEN İPİ GÖĞÜSLEDİ

ABD başkanlık seçimlerinde kilit eyaletlerden 10 delegeye sahip Wisconsin'de Demokratların adayı Joe Biden seçimi kazandı. 248 delegeye ulaşan Biden 22 delege daha kazanırsa ABD'nin yeni başkanı olacak. Trump ise çekişmeli geçen Wisconsin seçimlerine itiraz edecek.

Wisconsin'i kazanan Biden'ın Michigan ve Nevada'yı kazanarak başkanlığa ulaşması mümkün görünüyor.

TRUMP, WISCONSIN'DE İTİRAZA HAZIRLANIYOR

Donald Trump ile Joe Biden'ın başa baş yarıştığı, ülkenin son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen başkanlık seçimi için gözler ABD'de. Trump'ın hile suçlamalarıyla büyüyen kaos Trump'ın Kampanya Danışmanı Bill Stepien'in Wisconsin'deki oyların tekrar sayılmasını istemesiyle giderek büyüyor. Stepien, "Başkan, yeniden sayım talep edecek ve bunu hemen yapacağız" ifadelerini kullandı.

TRUMP, PENSİLVANYA'DA OY SAYIMININ DURULMASI TALEBİNDE BULUNDU

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışında en kritik eyaletlerden Pensilvanya'da, oy sayım işlemlerinin durdurulması talebinde bulundu.

Trump'ın Kampanya Danışman Yardımcısı Justin Clark, seçim yarışında kazananın belirlenmesinde önemli rol oynayacak Pensilvanya eyaletinde devam eden oy sayma işlemlerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Bu seçimlerin ülke tarihi açısından "en önemli" seçimler olduğunu belirten Clark, "Bu seçimlerin güvenliği, milletimizin yararınadır. Pensilvanya'da kötü şeyler duruyor. Demokratlar, Cumhuriyetçilere oylarını kullandırtmamaya ve çoğunluğunu azaltmaya çalışıyor." iddialarında bulundu.

MICHIGAN'DA DA TRUMP'IN EKİBİ OY SAYIMININ DURULMASI İÇİN DAVA AÇTI

Trump'ın kampanya ekibi, Michigan eyaletinde oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

BIDEN ARIZONA'YI KAZANDI

Öte yandan seçimin kritik eyaletlerinden biri olan Arizona'da sonuçlar netleşti. Biden, Arizona'yı kazandı. Biden bu eyaletten 11 delege kazandı.

"SEÇİMİ KAZANMA YOLUNDA OLDUĞUMUZA İNANIYORUZ"

Seçimlerle ilgili açıklamada bulunan Demokratların Başkan adayı Biden "Çoktan Arizona'yı kazandığımızı düşünüyorum. Bunu hiç beklemiyorduk. Çok iyi hissediyoruz. Oyları saymak uzun sürecek ancak Pennsylvania'yı da kazanacağız. Seçimin sonuçlarını yarın sabaha kadar öğrenemeyiz. Bu karar Amerikan halkının kararıdır. Ama çok iyi hissediyorum" dedi. Sosyal medya hesabından da bir paylaşımda bulunan Biden, "Nerede olduğumuz konusunda iyi hissediyoruz. Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inanıyoruz" dedi.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

TRUMP ZAFER KAZANDIK DEDİ, TWİTTER SANSÜRLEDİ

Trump ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bir zafer kazandıklarını belirterek "Bu gece bir açıklama yapacağım. Çok iyiyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına asla izin vermeyeceğiz. Anketler kapandıktan sonra oy kullanılamaz!" ifadelerini kullandı. Twitter bu paylaşımdan kısa süre sonra Trump'ın açıklamasını sansürledi.

"BÜYÜK İHTİMALLE BAŞKANINIZ BEN OLACAĞIM"

Seçimlerin devam ettiği sırada canlı yayında konuşan Trump, "En önemlisi de Pensilvanya'da öndeyiz, arada muazzam bir fark var. 690 bin oy önde götürüyoruz orada. Yakınından bile geçemezler. Açıkça söylemek gerekirse biz bu seçimi kazandık. Şimdi hedefimiz ulusun lehine bu işi sürdürmek. Büyük ihtimalle başkanınız ben olacağım" dedi.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

"TRUMP MAHKEMEYE GİDERSE AVUKATLARIMIZ HAZIR"

Trump, seçimi kazandıklarını iddia ederken, "ABD yüce mahkemesinden artık oy vermelerin durdurulmasını istiyoruz. Artık sabahın dördünde açılmamış oylar çıktı denmesini istemiyoruz. Benim için çok üzücü bir an" dedi. Bu açıklamanın ardından Biden'ın seçim ofisinden Jen O'Malley Dillon açıklama yaptı. Dillon, "Trump tehdidini gerçekleştirerek, oyların düzgün bir şekilde sayımını durdurmak üzere mahkemeye giderse bunun önüne geçmek için avukatlarımız hazır bekliyor olacak" ifadeleri kullanıldı.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

ABD'DE SOKAKLAR KARIŞTI

ABD'de başkanlık seçimleri henüz netleşmezken uzman isimler Trump'ın seçimi kazanması durumunda sokakların karışacağı yönünde değerlendirmelerde bulundu. Henüz daha seçimler sonuçlanmadan sokaklarda karışıklıklar yaşanmaya başladı. Trump ve Biden destekçileri sokaklarda birbirlerine girdi.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ EYALETLER

Kuzey Carolina (15 delege): Biden: % 48.7 / Trump: %50.1 / Oyların yüzde 95 sayıldı.

Georgia (16 delege): Biden: % 48.1 / Trump: % 50.6 / Oyların yüzde 91'i sayıldı.

Pennsylvania (20 delege): Biden: %43 / Trump: %55.7 / Oyların yüzde 74'ü sayıldı.

Maine (4 delege): Biden: %54.5 / Trump: %42.4 / Oyların yüzde 67'si sayıldı

Nevada (6 delege): Biden: %50.3 / Trump: %47.8 / Oyların yüzde 79'u sayıldı

Alaska (3 delege): Biden: %35.2 / Trump: %60.5 / Oyların yüzde 31'i sayıldı

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

ABD'de seçimi belirleyecek olan bazı kritik eyaletlerde henüz sonuçlar açıklanmadı. Bu eyaletler ve delege dağılımı şu şekilde:

Georgia: 16 delegesi var, Trump önde gidiyor.

Kuzey Carolina: 15 delegesi var. Trump önde.

Pennsylvania: 20 delegesi var. En fazla erken oy kullanılan eyaletlerden biri.

Arizona: 11 delegesi var, Biden önde gidiyor.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

TRUMP, OHIO'YU KAZANDI

Demokratların adayı Joe Biden, oylarda gerisinde olduğu mevcut başkan Donald Trump'ın önüne geçti. Şimdiye kadar Yüzden 49.8 oy alan Biden, yüzde 48.6 oy alan Trump'ın önünde seçimleri götürüyor. Fakat bazı eyaletlerden alınacak sonuçlara göre tablo tam tersine de dönebilir. Cumhuriyetçilerin adayı Trump, kritik eyaletlerden biri olan Ohio'yu kazanarak ciddi bir avantaj sağladı.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

FLORIDA'YI TRUMP KAZANDI

ABD'de başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre kritik önemdeki Florida eyaletini Donald Trump kazandı

WASHINGTON'I BIDEN, UTAH'I TRUMP KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Washington eyaletinde Demokrat aday Joe Biden, Utah eyaletinde ise Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Biden Washington'da ABD Başkanı Trump'ı geride bıraktı. Biden, Washington'da 12 delege kazandı. Trump ise Utah eyaletini alarak 6 delegeyi hanesine yazdırdı.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİNDE SANDALYE DAĞILIMI BELLİ OLMAYA BAŞLADI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin yanı sıra yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi seçiminde sandalye dağılımı belli olmaya başladı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 45'e, Cumhuriyetçiler 44'e yükseltti.

Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçiler 145 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 119 oldu.

ABD, 46. başkanını seçiyor! Seçimi Trump mı, Biden mı kazanacak?

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 125, Demokrat aday Joe Biden 209 delegeye ulaştı.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD'de yapılan seçimin sonuçlarının ne zaman ilan edileceği henüz belli değil. İlk sonuçlar Türkiye saatiyle 03.00'ten sonra gelmeye başlayacak. 2016 yılındaki seçimde Donald Trump, Türkiye saatiyle saat 10.00 civarında zafer konuşması yapmıştı.

Ancak bu seçimde posta yoluyla kullanılan oyların fazla olması nedeniyle seçim sonuçlarının günler sonra açıklanma ihtimali bulunuyor. 2000 yılındaki seçim Florida oylarının birden fazla kez sayılmasına sahne olmuştu. Yüksek Mahkeme'nin haftalar sonra verdiği kararla ABD Başkanı kesinleşmişti.

BIDEN'IN EKİBİ: KAZANIYORUZ

Joe Biden'ın kampanya ekibinin yöneticisi Jen O'Malley Dillon "Kazanmakta olduğumuz açık" dedi. Gazetecilere brifing veren Dillon, seçim sonuçlarının bu gece netleşeceğine inandıklarını söyledi; seçimi kazanmak için gereken 270 delegeye hangi eyaletlerde kazanarak ulaşabileceklerine dair bir yol haritası çizdi.

Dillon, 20 delegesi bulunan ve bu seçimin kilidi olarak görülen Pennsylvania'da 'önde olduklarını' ama bu eyalette ve Florida'da kaybetseler bile, 270 sayısına ulaşacaklarını söyledi. Dillon, Michigan ve Wisconsin'ın yanı sıra Kuzey Carolina veya Arizona'dan birini kazanmaları halinde sandıktan kendilerinin çıkacağını belirtti.

TRUMP: 3 EYALETTE İYİ GİDİYORUZ

ABD Başkanı Donald Trump, Virginia'daki kampanya merkezini ziyaret ediyor. Trump, bir gazeteciden gelen soruya yanıtında, "Henüz bir yenilgi veya zafer konuşması hakkında düşünmüyorum" dedi. Trump, "Kazanmak kolaydır. Kaybetmek hiçbir zaman kolay değildir - benim için değil" diye konuştu.

ABD Başkanı, Florida, Arizona ve Teksas gibi kilit eyaletlerde iyi gittiklerini savundu.

ANKETLERDE HANGİ ADAY ÖNDE?

ABD'de yapılan tüm anketlerin ortalamasını alan analiz sitesi Real Clear Politics'de ulusal anketlerde Demokrat Joe Biden, Cumhuriyetçi Trump'ın 6,5 puan önünde görünüyor.

Kritik eyaletlere bakıldığında da Kuzey Carolina haricindeki tüm eyaletlerde Biden'ın üstünlüğü dikkati çekiyor. Kuzey Carolina'da Trump'ın, rakibi Biden'ın 0,6 puan önünde olduğu belirtiliyor.

Biden, en kritik eyaletlerden Florida'da 1, Pennsylvania'da 4,2 puan önde görünüyor. Diğer kritik eyaletlerden Michigan'da 5,1, Wisconsin'de 6,6, Arizona'da ise 1 puan üstünlüğü bulunuyor.

KULLANILAN OY SAYISI 100 MİLYONU GEÇTİ

ABD seçimlerinde posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 100 milyonu geçti. Florida Üniversitesi'nden siyaset profesörü Michael P. McDonald'ın erken ve sandık başında kullanılan oyları saymak için kurduğu ABD Seçimleri Projesi'ne (The United States Election Project) göre, şu ana dek 100 milyondan fazla oy kullanıldı. Bu veri, seçimlerde rekor katılım oranına ulaşılacağı anlamına geliyor.

KAZANAN NASIL BELLİ OLACAK?

ABD'deki iki aşamalı seçim sistemi nedeniyle kazanmak için ülke genelinde en yüksek oyu almak yeterli değil. Kazanmak için 538 sandalyeli Seçici Kurul'da en az 270 delege sayısına ulaşmak gerekiyor. Geçmişe kıyasla postayla oy kullanan seçmenlerin sayısında büyük bir artış görülüyor. Bu da, postayla kullanılan oyların toplanması ve sayım süreci nedeniyle bazı yerlerde sonuçların netleşmesinin günler sürebileceği anlamına geliyor. Postayla kullanılan oy sayısındaki artış, kazananın seçim gecesi belli olmayabileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Bu nedenle de açıklanacak ilk sonuçlara ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var.

POSTA YOLUYLA KULLANILAN OYLARIN SAYIMI HER EYALETTE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Bu yıl postayla kullanılan oylarda görülen büyük artış, seçim gecesi sonuçların netleşmeme ihtimalini de beraberinde getiriyor. Postayla kullanılan oyların ne zaman ve nasıl sayılacağına ilişkin her eyaletin kendi düzenlemesi var. Dolayısıyla eyaletlerin sonuçları bildirme zamanlamaları da farklılık gösteriyor.

Florida ve Arizona gibi bazı eyaletlerde oy pusulalarının sayımına seçimden haftalar önce başlandı.

Aralarında Wisconsin ve Pennsylvania'nın olduğu diğer başka eyaletler ise postayla gelen pusulaların sayımına seçim günü başlıyor. Bu nedenle buralarda sayım işleminin daha uzun süreceği tahmin ediliyor.

Durumu daha da karmaşık hale getiren bir diğer unsur da her eyaletin postayla kullanılan oyların kabulü için belirlediği son tarihin farklı olması.

Georgia gibi eyaletlerde, yalnızca 3 Kasım'dan önce ulaşan pusulalar sayılıyor. Ohio gibi başka yerlerde ise gönderim tarihi 3 Kasım'dan önce olan pusulalar, ulaşma tarihlerine bakılmaksızın sayıma dahil ediliyor.

Bu nedenle bazı yerlerde kesin sonuçların alınmasının haftalar sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu da seçimin resmi kazananının açıklanmasının uzun zaman alabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Joe Biden Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor?
500

Yorumlar (93)

mardinli:

tüm gücümüzle BİDEN diyoruz. .

14
44
yanıtYanıtla
Adanali:

Tüm gücümüzle Türk silahlı kuvvetleri diyoruz.

yanıt24
yanıt7
DELİ:

İKİSİNİNDE ALLAH BELASINI VERSİN SON SEÇİMLERİ OLSUN İNŞALLAH

48
8
yanıtYanıtla
reis:

ahhahahahahahah komik :)

yanıt3
yanıt2
Akıllı:

Deli deli hareketleri bırak ya

yanıt5
yanıt9
oyum trumpa:

turk dusmanli biden kazanmaz insallah

34
14
yanıtYanıtla
Helikli:

Kazanır insallah

yanıt7
yanıt16
NA:

TRAMP PARANIN KULU PARANIN ÇOCUĞU . . BİDEN İNŞALLAH İNSANLARIN TERCİHİ VE ADALET İÇİN HAYIRLISI OLUR MAZLUMLAR İÇİN ADALET

12
34
yanıtYanıtla
SEÇİM UZMANI:

Biden müslüman düşmanı seçimi kazanırsa savaşlar başlar ortadoğuda. . . Trump ise savaştan kaçınan ama milliyetçi birisi

yanıt25
yanıt2
...:

Biden açık açık müslüman düşmanı. . .

yanıt20
yanıt3
Tüm 93 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title