Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.7.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dünyada ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde süren yolculuğunu Antalya'da tamamlayacak.

Foto: Açılış töreni ve sergiden

===

GÜNLÜ

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dünyada ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde süren yolculuğunu Antalya'da tamamlayacak. Festival bugün (Salı) yapılacak gala gecesiyle başlayıp 23 Aralık pazar günü son bulacak. Festival kapsamında 38 film gösterilecek. Festival, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB), Halkevleri, Nazım Kültüreli, Antalya Sanatçılar Derneği( ANSAN), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

Bu yılki teması 'Hepimiz şüpheliyiz, özgürlük emek ister' olarak belirlenen festival hakkında Antalya Kültür Merkezi'nde(AKM) basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Adem Akyürek, DİSK'e bağlı Devrimci Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, TMMOB Antalya temsilcisi Vahap Tuncer, KESK temsilcisi Metin İlgenci, Halkevleri temsilcisi Özgür Özcan, PSAKD temsilcisi Fazilet Polat ve Nazım Kültürevi temsilcisi Gamze Kaftanoğlu katıldı.

İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN YANINDAYIZ

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Adem Akyürek, Türkiye ve dünyayı gezen böyle bir festivali Antalya'da konuk etmekten onur duyduklarını belirterek, "Her zaman işçinin, emekçinin yanındayız. Bu film festivalinin bir kez daha yürekten destekleyicisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Emek ve mücadele uğrunda çabamız devam edecek" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE EMEK MÜCADELESİ SEKTEYE UĞRADI

Devrimci Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise İşçi Filmleri Festivali'nin Türkiye şartlarında genç bir organizasyon olduğunu ifade ederken, festivalin yeterli düzeyde kitlelerle buluşamadığı kanaatinde olduklarını aktardı. Festivalde gösterilen filmlerin halk tarafından ilgiyle izlenmesi taraftarı olduklarını kaydeden Mustafa Yahyaoğlu, "Çünkü emek mücadelesi Türkiye'de sekteye uğramış durumdu. Böylesine bir süreçte bu festival daha da önem kazanıyor" dedi.

EMEK VE EMEKÇİYİ ANLATAN FİLMLER GÖSTERİLECEK

Festival filmlerini seçerken dünya ve Türkiye konjonktürüneuygun, emek ve emekçiyi anlatan filmler seçmeye özen gösterdiklerine dikkati çeken Mustafa Yahyaoğlu, şöyle devam etti: "Yarışmasız, gösterimlerin tümünün ücretsiz olduğu festivalin temel amacı Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını, mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak, ülkemizde yoksullara, işçi ve emekçilere yönelik filmlerin üretimini özendirmek. İşçi Filmleri Festivalleri, dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle insanca yaşanabilir olmaktan çıkaran neoliberalizme karşı direniş öykülerini görsel bir anlatımla halkla buluşturmak olarak özetlenebilir."

FİLMLER 6 AYRI SALONDA GÖSTERİLECEK

Festival'de farklı ülkelerden seçilen 38 film AKM, Nazım Kültürevi, ANSAN, Mimarlar Odası, Dutlubahçe Kültür Merkezi ve Kaleiçi'ndeki Bademaltı Sanat Galerisi olmak üzere 6 ayrı salonda gösterilecek. Festival bugün (Salı) saat 19.30'da AKM Aspendos Salonu'nda yapılacak gala ile başlayacak. Festivalin açılış gecesinde Yönetmen Orçun Benli'nin 12 Eylül darbesini anlattığı 'Bu Son Olsun' filmi gösterilecek. İstanbul, Ankara ve İzmir ile başlayan Adana, Samsun, Bursa ve Diyarbakır gibi kentlerde devam eden Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında Kıbrıs, İtalya ve İngiltere'de de gösterimler yapıldı. Festivalin Türkiye ayağı Antalya'da son bulacak.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

Foto: Toplantı genel, Mustafa Yahyaoğlu portre.

===

Akaydın: Ulaşım esnafını önemsiyorum

ULAŞIM esnafına yönelik düzenlenen 'Güvenli sürüş teknikleri, etkili iletişim, öfke ve stres kontrolü ve denetim' konulu seminerin sertifika töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, ulaşım esnafını önemsediğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası işbirliğiyle toplu taşıma sürücülerine yönelik "Güvenli sürüş teknikleri, etkili iletişim, öfke ve stres kontrolü ve denetim' konulu eğitim düzenlendi. Eğitimi tamamlayan sürücüler sertifikalarını Akaydın'ın elinden aldı.

İNSAN ODAKLI BİR PROJE

Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleşen sertifika törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet İnce ve çok sayıda ulaşım esnafı katıldı. Başkan Akaydın, sona eren eğitimin insan odaklı bir proje olduğuna işaret etti. Kendisinin de bir eğitimci olduğunu belirten Akaydın, "Eğilmiş insan çağdaşlaşmış toplumun en temel temsilcisidir. Bu eğitimden yararlandığınızı umuyorum. Öğrenmenin yaşı yoktur" diye konuştu.

ULAŞIM ESNAFINI ÖNEMSİYORUM

Eğitimin, şoförlerin yanı sıra Antalya halkıyla yerli ve yabancı turistlere de fayda sağlayacağını ifade eden Başkan Akaydın şunları söyledi: "Bu eğitim sadece sürücü teknikleri değil, iletişim becerileri ve insan ilişkileri açısından da çok önem taşıyor. Bir belediye başkanı olarak sizleri ve taksi esnafı arkadaşlarımı önemsiyorum. Birlikte kaliteli bir ulaşımı halka sunmalıyız. Büyükşehir Belediyesi her türlü sorununuzda oda başkanınız ile birlikte yanınızda olacaktır. Eğitim alan herkesi kutluyorum."

ANTALYA HALKI İLE İÇİÇEYİZ

Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet İnce de, "Birkaçımızın yaptığı yanlış hareketler toplumda hepimize mal olmakta. Antalya halkı ile iç içe bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bu konuda ulaşım esnafı arkadaşlarımıza yardımcı olmak istedik. Bu kurslar bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.

Gevenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Coşkun Kara ise, "Toplu taşım sürücüleri Türkiye'de daima toplumun aynasıdır. Eğitimlerde alınan bilgiler uygulamaya geçtiğinde bu eğitimlerin önemi daha iyi gözlenecektir" dedi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Sertifika töreninden

===

Güneşev'de enerjik konser

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin, temiz enerji kullanımı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nde 'Enerjik Konserler'in ilki gerçekleşti. Güneşev bahçesinde gerçekleştirilen ücretsiz konserde Onur Nugay ve Orkestrası sahne aldı. Konserin tüm elektrik ihtiyacını güneş panellerinden elde edilen enerji karşıladı.

Konseri ilgiyle izleyen çok sayıda Antalyalı, kış aylarında güneşli ve müzikli bir gün yaşamanın keyfini çıkardı. Onur Nugay ve Orkestrası, sevilen şarkılar seslendirdi.Konser için Güneşev'e gelenlere, temiz enerji konusunda bilgiler içeren broşürler ve küçük armağanlar verildi. Konser sırasında ücretsiz çorba ve çay ikramı yapıldı. Etkinlikte TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Tuncay Özışık, güneş enerjisiyle ilgili bilgi verdi.

Güneş teleskopundan alınan görüntüler ekranlara yansıtılarak güneşi yakından izleme imkanı sunuldu. Antalyalılar, güneş patlamalarını canlı olarak izledi. Akdeniz Üniversitesi bünyesinde yapılan ve güneş enerjisiyle çalışan 'Formula-G Güneş Arabası' da etkinlik boyunca alanda sergilendi. Antalyalılara Güneşev'i ve temiz enerji kullanımını tanıtmak amacıyla organize edilen 'Enerjik Konserler' her ay farklı bir sanatçıyla devam edecek.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Konser ve bilgilendirmeden

===

Donkişot savaşa hazır

ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nin (ANTDOB) önümüzdeki günlerde prömiyerini gerçekleştireceği 'Don Kişot', Mehmet Balkan'ın koreografisi ile sanatseverlerle buluşuyor. L.Minkus'un bestelediği ve Andrea Barlog'un müzik düzenlemelerini yaptığı bale eserini sahneye koyan isim ise Lale Balkan. Antalya'da ilk kez seyirci ile buluşacak olan 'Don Kişot' balesi, 22 Aralık Cumartesi günü saat 20.00'de Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

Eserin son hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde dansçılar da prömiyer heyecanını yaşıyor. Don Kişot'ta dekor Tayfun Çebi, kostüm Serdar Başbuğ ve ışık Mustafa Eski imzası taşıyor. Eserde Murat Özdemir, Cem Kaytmaz 'Don Kişot', Müge Ünal, Esra Taner 'Dulciena', İlke Kodal, Müge Ünal, Burcu Olguner 'Kitri', Tolga Burçak, Dolun Doyran, Erhan Güzel 'Basil', Derya Tokgöz, Selin Berkmen, Esra Taner 'Mercedes', Volkan Sayıner, Evren İskender 'Gamaj' karakterinde dönüşümlü olarak dans edecek.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Donkişot oyunundan sahne görüntüleri

===

Kepez'e 3 sürpriz proje

KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kentin marka değerine katkı sağlayacak 3 önemli projenin hazırlık aşamasında olduğunu söyledi. Tütüncü, işadamı Ali Çelik'in, Atatürk Parkı'nda bir restoranda düzenlediği kahvaltıda müteahhitler ve işadamlarıyla buluştu. Kahvaltıda Kepez'in ve Antalya'nın sorunları ve çözüm yolları konuşuldu. Değişik zamanlarda müteahhitlerle, işadamlarıyla bir araya geldiğine işaret eden Tütüncü, bu buluşmaların hem müşterek adımların atılması hem de şehir kültürü oluşması bakımından önemli olduğunu söyledi.

MERKEZDEN KEPEZ'E AKIŞ VAR

İlçede yapımı tamamlanan ve inşası devam eden projelerle ilgili de bilgi veren Tütüncü, Arif Nihat Asya Açık Hava Tiyatrosu, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi, 2 bin kişilik çok amaçlı kongre ve sergi merkezi, tam olimpik kapalı yüzme havuzunun yer aldığı Kepezpark Varsak gibi Antalya'nın ihtiyaçlarına cevap veren dev yatırımlara imza attıklarını belirtti. Oluşturdukları cazibe merkezleri sonrasında, kent merkezinden Kepez'e doğru bir akışın başladığına işaret eden Tütüncü, Kepezlilere 3 önemli projenin de müjdesini verdi.

Tütüncü, "Biz önce bir hayal kuruyoruz, sonra hayalimizi projeye dönüştürüyoruz. Tesis hizmete girdikten sonra ise yeni hayallerin peşinde koşuyoruz. Antalya'nın marka değerine katkı sağlayacak 3 önemli projemiz daha var. Proje hazırlıkları tamamlandıktan sonra bu projelerimizi de Antalyalılarla paylaşacağız" dedi. Kahvaltıda AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, Kepez Müteahhitler Derneği Başkanı Süleyman Akbıyık ve Muratpaşa Müteahhitler Derneği Başkanı Musa Koçak da hazır bulundu.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Kahvaltıdan

===

Demreli komisyoncular Duran'la devam dedi

DEMRE Toptancı Hali Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği, olağan genel kurulu yapıldı. Demre Toptancı Hali'ndeki dernek binasında yapılan genel kurula, deneğin 63 üyesinden 55'i katıldı. Tek adayla yapılan genel kurulda, Fahri Duran seçimde kullanılan 55 oyun tamamını alarak yeniden başkan seçildi. Yönetim kurulu üyeliğine ise Orhan Avcı, Rıza Sarıca, Muhittin Onaran, Engin Kaya, Recep Karatop, Abdullah Durdemir, Yaşar Keskin, Osman Can Özkan, Süleyman Sertbaş ve İsmail Sarıer seçildi.

Genel kurul sonrasında açıklama yapan Dernek Başkanı Fahir Duran, "Demre, Türkiye'nin çok önemli turfanda sebze ve meyve üretim merkezi. Demre'de ekonominin kalbi, toptancı halinde atmakta. Amacımız üreticinin, tüketicinin ve üyelerimizin çıkarlarını korumak. Demre ekonomisine yön verirken, tarımsal üretim alanındaki yeniliklere de katkı sağlamak istiyoruz. Demre'nin turfanda sebze üretiminde önemli bir merkez olması yönündeki çabalarımıza devem edeceğiz" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Fahri Duran

===

MHP'de seçim hazırlıkları

MHP Antalya İl Başkanlığı tarafından Kaş ve Demre'de istişare toplantıları düzenlendi. İlk toplantı Kaş İlçesi'nde yapıldı. Toplantıya MHP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Antalya eski Milletvekili Hüseyin Yıldız, MHP Antalya İl Başkanı Osman Çetin, MHP Kaş İlçe Başkanı Hasan Baysal, MHP Demre İlçe Başkanı Alim Atabey, il yöneticileri, MHP'li belediye meclisi üyeleri, eski ilçe başkanları, parti delegeleri ve partililer katıldı.

Toplantıda konuşan Kaş İlçe Başkanı Hasan Kaysal, "Türkiye 10 yıldır AKP iktidarı tarafından yönetilmektedir. Türk ulusu AKP iktidarı altında perişan olmuştur. Tarım ülkesi olan Türkiye, AKP iktidarında saman ithal eder hale gelmiştir. Yöremizde çiftçi perişan haldedir. Demre ve Kaş çiftçisinin arazisi, serası bankaların ipoteği altındadır. Ülke masallarla yönetiliyor. Bu krizden çıkmanın tek yolu MHP'nin iktidarıdır" dedi.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. Toplantında MHP'nin Kaş ve Demre'deki durumu masaya yatırıldı. Yerel seçimler üzerine görüş alışverişi yapıldı, Büyükşehir Belediye Yasası'nın getirdikleri, özellikle köylere getireceği olumsuzluklar, kapatılan belediyelerin durumu görüşüldü. Toplantıda, Hüseyin Yıldız ve İl Başkanı Osman Çetin, Büyükşehir Yasası hakkında partililere bilgi verdi. Kaş'taki toplantının ardından MHP'liler Demre'de toplandı.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

BDP'de Kiraz yeniden başkan

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Alanya İlçe teşkilatı 2'nci olağan genel kurulunu parti binasında yaptı. Polisin çevrede geniş güvenlik önlemi aldığı kongre öncesinde partililer bina önünde şarkı söyleyip halay çekti. BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz'in de katıldığı genel kurulda, BDP flaması ve Türk bayrağının yana yana asılması dikkat çekti. Tek liste halinde gidilen kongrede, 80 üyenin oyunu alan Fahrettin Kiraz, yeniden ilçe başkanlığına seçildi. Yönetim kurulu üyeliğine ise Safiye Dalgıç, Muhittin Dalgıç, Mehmet Eryılmaz, Remzi Kaya, Hasan Baykara, Emine Tekin, Kadir Bulut, Metin Demirtaş seçildi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Oylamadan ve parti önünden

===

Okul kantinleri denetlendi

KORKUTELİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçedeki okul kantinleri denetlendi. Kontrollerde, ürünlerin son kullanma tarihi, temizlik çalışmaları denetlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli Gıda Mühendisi Sevda Kaçmaz tarafından yapılan denetimlerinde, kantin ve yemekhanelerde herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadı.

Yapılan denetimlerde, kantinlerin genel temizliği, gıdaların son kullanma tarihleri, gıda maddelerinin muhafazası, çalışan personelin kıyafetleri, sağlık muayene kartları kontrol edilerek, işletmecilere uyulması gereken kurallar hakkında da bilgi verildi. Kola yerine süt ve meyve suyu içilmesi yönünde öğrencilere tavsiyede bulunan Kaçmaz, öğrencilere mutlaka kahvaltı yapmalarını, kantinlerden hamburger, cips yerine, yemek, gazlı içecek yerine ayran, süt ve meyve suyu almalarını istedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto:

Denetimlerden

====

Alanya'da Şeb-i Arus

MEVLANA Celaleddin-i Rumi'nin, 'Şeb-i Arus' - 'Vuslat Gecesi-Düğün Gecesi' olarak ifade ettiği ölümünün 739. yıldönümü töreni, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde düzenlendi. Alanya Belediyesi'nin katkılarıyla Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen Şeb-i Arus törenine yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Semazen gösterisi ve ilahilerin söylenmesinin ardında Ömer Döngeloğlu, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin hayatını anlattı.

Gecenin sunumunu ilahi sanatçısı Ahmet Kemal, Kur-an'ı Kerim okuma dünya 3'üncü, Türkiye 1'incisi İlahi ve Tasavvuf Müziği Sanatçısı Cahit Nazlı ilahileriyle konukları meshetti. Miladi takvime göre 17 Aralık 1273'te hayata gözlerini yuman Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vuslat gecesi yıl dönümü nedeniyle her yıl Aralık ayında Konya'da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Özgür YILMAZ/ALANYA (DHA)

Foto: Semazen gösterisi- Ömer Dönegeloğlu

===

CHP'li kadınlar Arınç'ı kınadı

CUMHURİYET Halk Partisi Finike İlçe Kadın Kolları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka yönelik söylemlerine sert tepki gösterdi. Basın açıklaması yapan CHP Finike Kadın Kolları Başkanı Nazmiye Göksel, TBMM kürsüsünde Bülent Arınç'ın Aylin Nazlıaka için "Evli bir bayan, çocuğu olan milletvekili kendisi ile ilgili bir organını nasıl bu kadar açıkça konuşabilir? Nasıl yüzü kızarmaz?" sözlerini hatırlattı.

CHP İlçe Başkanı Reşat Eker ve erkek üyeler ile çok sayıda kadın üyenin katılımıyla yapılan basın açıklamasında, Başkan Göksel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sözlerini eleştirdi. Başkan Göksel,

"Kadınlar ve kadın bedeni üzerinden siyaset yapmayı alışkanlık haline getiren zihniyet, bir utanç yaşayacaksa cinayetlerden, tecavüzlerden, kadının insan haklarını yok sayan uygulamalardan, ortaya çıkan tablodan dolayı bunu yaşamalı. Kullandığınız dil ve cinsiyetçi söyleminiz ile bu utancı arttırıyorsunuz" dedi.

Bülent Arınç'ın Meclis çatısı altında çözüm bulunması gereken sorunlara yanıt araması gerekirken konuyu kadın bedenine getirdiğini kaydeden Başkan Göksel, "Soruyoruz; Yüce Meclis'in cinsiyeti var mıdır? Size ne milletvekilimizin evli çocuklu bir kadın' olmasından? Tavrınızı ve bu tavra neden olan zihniyetinizi ülke kadınları adına şiddetle ret ediyor ve kınıyoruz! CHP Kadın Kollan olarak milletvekilimiz Aylin Nazlıaka ile onur duyuyoruz. Geleceğe dair umudumuz, birbirimize duyduğumuz güven ve başaracağımıza dair inanç ile milletvekilimizin yanındayız" diye konuştu.

Suat SÖGÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Baszın toplantısında - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Akaydın Hakan Tütüncü Türkiye Kepez Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title