Haberler

Mide yanması neden olur? Hamilelikte mide yanması neden olur? Mide yanması nasıl geçer? Mide yanmasına ne iyi gelir?

Güncelleme:

Mide yanması, insanı huzursuz eden rahatsızlıklardan birisidir. Mide asidinin artması nedeniyle meydana gelen mide yanması nedenleri nelerdir? Mide yanması nedir? Hamilelikte mide yanması neden olur? Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Hamilelikte mide yanması nasıl geçer? Mide yanması ile ilgili merak edilenler ve tedavi yöntemleri.

Mide yanması günlük hayatta karşılaşabileceğimiz insanı rahatsız eden ve yediğimiz yiyecekleri rahatlıkla yiyememize sebep bir rahatsızlıktır. Mide yanması, mide veya boğazda hissedilen yanma olarak anlatılır. Mide asidindeki artış yüzünden meydana gelen mide yanması kronikleştiği zaman reflüye dönüşür. Peki mide yanması nedir? Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanmasının sebepleri nelerdir? Mide yanmasına doğal çözümler nedir?

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASI NEDİR?

Mide yanması, mide veya boğazda hissedilen yanma olarak tasvir edilir ve mide asidinde artış olması nedeniyle olur. Mide, zor sindirilen ve hazmedilen besinlerden dolayı daha çok asit üretimine başlar. Bu besinleri parçalamak için salgılanan asit ise mide duvarına zarar meydana getirir. Bu durum sonrasında midenizde yanma hissi oluşur. Mide yanmasının kronikleşmiş haline de reflü ismi verilmektedir. Bu durum sonucunda mide ile yemek borusu arasındaki kas görevini yapamaz. Böylece mide asidi, yemek borusuna ve gırtlağa kadar çıkarak göğüs bölgesinde yanma hissi oluşmasını sağlar.

MİDE YANMASI NEDEN OLUR? MİDE YANMASI NEDENLERİ

Mide yanması, ilk önce reflüye daha ilerlerse de gastrite neden olur. Gastrit ise ülserin oluşmasına neden olur. Mide yanmasının bu derece ilerlememesi için ilk olarak bu rahatsızlığa neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekir. Mide asidine neden olacak gıdaların ilk başlarında baharatlı ve kızarmış yiyecekler, kafein ve alkol gelir.

Mide yanmasının başlıca nedenleri arasında psikolojik sebepler başta geliyor. Stres, üzüntü ve depresyon durumlarında mide asidi salgılama ve mide yanması daha çok görülür. Bunun yanı sıra baharatlı ve yağlı yiyecekler, fazla çiğnenmeden yenilen lokmalar, bazı ilaçlar, süt ve süt ürünlerine karşı alerjik durumlar da sayılabilir.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

Mide yanması durumu kişiden kişiye değişebilir. Mesela bir kişi hamur işi yediğinde midesi yanarken, başka bir kişi hazır poğaça, simit yediğinde midesinde sorun oluşmaz. O yüzden en iyi çözüm için kişinin kendisine çok dikkat etmesi gerekir. Kişinin en iyi doktoru kendisidir.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

Mide yanması hamilelerde sık rastlanan bir durumdur. Asitlik ve hazımsızlık sebebiyle ani yanmalar yaşanır. Göğüste oluşacak bir ağrıya da sebep olabilir. Hamilelik esnasında plasenta, rahmin düz kaslarını gevşeten hormon progesteron üretir. Bu hormon yemek borusu ile mide arasında bulunan valfi rahatlatır. Progesteron midenin kasılmalarını yavaşlatır, sindirimi yavaşlatır ve asitliğe yol açar.

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR? MİDE YANMASI NASIL GEÇER?

Mide yanmasına hangi yiyecekler iyi gelir bilmeniz durumunda midenizi rahatlatıcı doğal çözüm bulabilirsiniz. Mide yanmasına bazı bitki çayları iyi gelmektedir. Mide yanmasına neden olan mide asidinin emilmesini sağlayan yiyecekler, bu hastalığa iyi gelecektir.

MİDE YANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER

Tam tahıllar veya tahıllı ürünler, karbonatlı su, süt, tahin, sebzeler, badem, meyveler, elma, anason, bitki çayları, bal, kavun, muz, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta akı, patates suyu, rezene, zencefil, maydanoz ve aloe veradır.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NASIL GEÇER?

Bu belirti hormonlar sebebiyle tam olarak geçmese bile hafifletilir. Bunun için:

Çikolata, turunçgiller, yağlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler, alkol ve kahveden uzak durmanız gerekir.

Gazlı içecekleri tüketmekten kaçının.

Hazır yemek, ketçap, turşu gibi yiyecekleri tüketmeyin.

Papatya veya zencefil çayı tüketin.

Yoğurt veya süt, mide asidi için etkili bir çözümdür.

Nane çayı reflüyü hafifletir. (Kontrollü tüketilmelidir)

MİDE YANMASI İÇİN SÜT EN BASİT ÇÖZÜM

Mide yanması sırasında içilen bir iki yudum süt, yanmayı azaltır. Ama süt ve süt ürünlerine karşı alerjiniz yok ise kullanın. Aynı şekilde laktoz intoleransı olan kişiler alerji durumunda laktozsuz süt içmeleri gerekir. Mide yanması için bir bardak süt ve bir tatlı kaşığı karbonat karışımı da çifte etki oluşturarak mide yanmanızı geçirir.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASI İÇİN TAHİN

Mide yanmasını sürekli yaşıyorsanız doğal bir çözüm olarak tahin önerebiliriz. Bunun için sabah ve akşam ikişer yemek kaşığı tahin tüketmek, mide onarımına yardımcı olur. Bu şekilde kullanım ile bir hafta içinde mide yanmanızdaki azalmayı fark edeceksiniz.

MİDE YANMASI İÇİN TAM TAHILLAR

Tahıllar başta lif olmak üzere magnezyum, demir ve selenyum gibi mineraller B vitamini bakımından zengin besin içeren yiyeceklerdir. Zengin lif içerikleri ile arpa, buğday, bulgur ve esmer pirinç gibi tahıllar, hem genel sağlığı korumakta hem de mide yanmasını yok etmektedir.

MİDE YANMASI İÇİN KARBONATLI SU

Bir su bardağında eritilen bir çay kaşığı karbonat, midedeki asit etkisi azaltır. Böylece mide yanması kısa sürede hafifler ama tansiyon hastası iseniz bu karışım sizin için çok tehlikeli olabilir.

MİDE YANMASINA İYİ GELEN SEBZELER

Çok ağır olmayan ve hazmı kolay olan gıdalar her zaman midenin dostu olmuştur. Bundan dolayı da sebzeler mide sağlığının desteklenmesi ve mide yanmasının önlenmesi için doğru besinlerdir. Hem vitamin hem de mineral kaynağı olan sebzeler, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olmakta, yüksek lif içeriği sayesinde de daha sık ve kolay şekilde tuvalet ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur. Özellikle de çiğ olarak ya da haşlanmış şekilde tüketilmesi tavsiye edilen yeşil yapraklı sebzeler ve patates gibi yumru köke sahip bitkiler, mide yanmasını gidermek konusunda yardımcıdır. Fakat domates gibi asitli ve brokoli gibi gaz yapan sebzeler, mide yanmasına karşı tetikleyici etkiler oluşturmaktadır.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASI İÇİN BADEM

İçeriğindeki bileşenler sayesinde mide asidini nötralize eden badem, mide yanması veya mide ekşimesi sırasında yenilebilir. Bademi bir avuç kadar yemeniz, rahatsızlığın azaltılmasında yardımcı olacaktır. Ama tabii ki bademin tüketiminde aşırıya kaçmamanız gerekmektedir.

MİDE YANMASI İÇİN ELMA

Sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde etkili olan elma, mide yanmasını gidermektedir. Mide yanması sırasında taze olarak sıktığınız elma suyunu içerseniz etkisini hemen görebilirsiniz. Fakat elma suyunun hazır olanını tüketmek aynı etkiyi göstermeyecektir.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASI İÇİN ANASON

Mide yatıştırıcı etkisi olan anason, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olup mide ve bağırsak sorunlarını gidermektedir. Her yemekten sonra bir tatlı kaşığı yenilen anason tohumu, mide yanmasını geçirmektedir. Anasonun diğer bir kullanım şekli ise sıcak suda demlenerek tüketilen şeklidir. Kuru anason yaprağı veya çekilmiş anason yaprağını 10 dakika demleyin, sonrasında ise süzerek tüketin.

MİDE YANMASINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI

Bazı bitki çayları mide yanmasının azalmasına ve önlenmesine yardımcı olacaktır. Özellikle de kekik çayı ve zencefil çayı, mideye dost olan ve mide asidinin düzenlenmesine yardımcı olan bitki çaylarına örnektir. Fakat bitki çaylarının çok sıcak içilmesi mide dokularına ve yemek borusuna zarar verebileceği için, biraz soğuduktan sonra tüketilmesi daha uygun olacaktır.

MİDE YANMASI İÇİN BAL

Mide asidinin dengelenmesine yardımcı olan bal, sadece mide yanmasına iyi gelmekle sınırlı kalmaz, aynı zamanda ülser nedeni ile yaşanan mide ağrılarının yatıştırılmasını da giderir. Düzenli olarak bal ve tarçın karışımı tüketmek, mide yanmasının yok olmasına yardımcı olmaktadır.

Bal, limon ve sıcak su karışımı da mide yanmasına iyi gelen bir başka doğal çözümdür. Bu karışımı hazırlamak için bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyu eklenerek karıştırılır. Mide asidinin aşırı üretimini engelleyen bu karışım, mide yanmasını da geçirir.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASI İÇİN KAVUN VE MUZ

Birçok meyvenin asit içeriği yüksek olmasına rağmen muz ve kavun gibi meyvelerin asitsizdir. Bu sebeple muz ve kavun, mide asidinin artmasını önleyerek, mide yanmasının yatıştırılmasına destek olmaktadır. Aynı şekilde, karpuz ve tatlı kavun da mide yanmasını yatıştırmaya yardımcı olur.

MİDE YANMASINA İYİ GELEN YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Yeşil sebzeler genellikle asit içeriği bakımından diğer sebzelere oranla daha az miktarda asit içermektedir. Bundan dolayı da yeşil sebzeler mide yanmasına iyi gelmektedir. Mide yanmasına kuşkonmaz, yeşil fasulye, kereviz ve karnabahar gibi yeşil yapraklı sebzeler örnek gösterilebilir.

MİDE YANMASI İÇİN REZENE

Meyan kökü ile birlikte karıştırılarak tüketilen rezene, salata ve yemekler içine baharat şeklinde eklenerek kullanılmaktadır. Rezene, sindirimin uygun şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur ve midedeki asidin düşmesini sağlayarak, mide pH değerlerinin dengelenmesini sağlar.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASI İÇİN ZENCEFİL

Mide bozulması tedavisi için eski zamanlardan günümüze değin kullanılan zencefil, reflü gibi mide hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinmektedir. Midedeki asidin düzenlenmesine yardımcı olur ve mide yanmanızın gelmesini sağlamaktadır.

YUMURTANIN AKI MİDE YANMASINA İYİ GELİR

Çok iyi bir protein kaynağı olan yumurtanın özellikle de beyaz kısmının asit oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple yumurta sarısı, mide asidini artırıp mide yanması şikayetini artırırken yumurtanın beyaz kısmı mide yanmasının önlemektedir.

MİDE YANMASI İÇİNPATATES SUYU

Mide asidini nötralize eden bir diğer besin kaynağı patatestir. Bu nedenle mide yanması ve ekşimesinde etkili bir çözüm arıyorsanız patates örneğini gösterebiliriz.

MİDE YANMASI İÇİN MAYDANOZ

İnce bir dal şeklinde filizlenen maydanozun faydası, sadece yemeklere dekoratif olması ile sınırlı kalmaz. Öyle ki maydanoz, yüzyıllardır mide bozulması tedavisinde kullanılan bir sebzedir. Öte yandan reflü gibi mide hastalıklarına iyi geldiğine dair kanıtı bulunan maydanoz, mide asidini düzenleyerek mide yanmasını geçirmektedir.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

MİDE YANMASINA İYİ GELEN MEYVELER

Lif bakımından zengin olan meyveler mide yanmasına iyi geldikleri için daha çok tercih edilmelidir. Çünkü lif içeren meyveler, mideye sindirim sırasında yardımcı olur ve daha kolay bir şekilde parçalanarak hazmedilmektedir. Hazmı kolay olan meyveler, bu sayede mide asidinin dengelenmesine yardımcı olmakta ve mide yanmasını önlemektedir. Amadikkat edilmesi gereken husus; kivi, ananas, çilek, greyfurt, mandalina ve portakal gibi asit içeren meyvelerin tüketilmemesidir. Sindirime yardımcı olan ve kolay sindirilerek mide asidinin çoğalmasını önleyen meyvelere şeftali, kavun ve armut örnek gösterilebilir.

MİDE YANMASI İÇİN ALOE VERA

Hem mide hem de bağırsak problemlerinde eski zamanlardan günümüze değin kullanılan aloe vera, mide asidinin mide dokusuna zarar vermesini önlemekte ve mide yanmasının yok edilmesine yardımcı olmaktadır.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Depresyon Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (9)

YALÇIN:

MİDEM ÇOK YANIYOR ACİL YARDIM EDECEK YOKMU.

0
0
yanıtYanıtla
Kübra:

Muz mide yanmasına iyi geliyormuş öğrendiğim iyi oldu teşekkür ederim.

0
0
yanıtYanıtla
Ahmet:

Hamur işi yerseniz mideniz yanar hamur işini azaltın poğaça felan yemek yerine ev yemeklerine odaklanın

0
0
yanıtYanıtla
Dilara:

Mideniz yanıyorsa bol bol su için kesin çözüm diyebilirim bende çok etkili oluyor geçiyor ağrısı

0
0
yanıtYanıtla
Midem yanıyorrr:

Midem çok yanıyor tavsiye verebilecek var mı en etkili çözüm nedir?

0
0
yanıtYanıtla
YALÇINA CEVAP:

Kardeşim doktora git o zaman ne yorum yapıyosun burda :)

0
0
yanıtYanıtla
KIRIMLI:

Mide yanmasına en etkili çözüm ilk aşamada süt gibi duruyor. Ama bunu yavaş yavaş azaltmak için düzenli olarak etkili bitki çaylarını kullanmak çok işe yarayacaktır.

0
0
yanıtYanıtla
ALEYNA D.:

Ne zaman hamur işi yesem midem yanıyor çaresi yok mu bunun?

0
0
yanıtYanıtla
ASİTT:

Asitli içecekleri bırakın mideniz düzelir benden bi tavsiye. .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title