Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan sosyal medya çıkışı: İşler çığırından çıktığında keseriz

Güncelleme:

17 yaşındaki Nahel'in polis tarafından öldürülmesinin ardından olayların patlak verdiği Fransa'da sosyal medyaya kısıtlamayı öngören yasa tasarısı Senato'ya gelirken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tutumunu belli etti. Belediye başkanlarıyla bir araya gelen Macron, "Sosyal medya ağlarına yönelik yasaklara yoğunlaşmalıyız. İşler çığırından çıktığında, (sosyal medya ağlarına) erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız."

Fransa'da geçen hafta 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Pek çok kentte göstericiler polisle çatıştı. Dükkanları yağmalayıp araçları ateşe veren göstericilere polis sert müdahale etti.

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ SENATO'DA

Olaylarda binlerce kişi gözaltına alınırken, Fransa hükümeti sosyal medya kısıtlaması için harekete geçti. Uygunsuz içeriklerin olduğu sitelere yaş sınırı getirilmesi öngörülen yasa teklifi Senato'ya geldi. Olaylar nedeniyle yasa teklifine eklenen yeni maddeye göre kamu düzeni ve kamu güvenliğini bozmaya teşvik eden sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli getirilebileceği belirtildi.

"SOSYAL MEDYA AĞLARINI KESEBİLECEK KONUMDA OLMALIYIZ"

Göstericilere sert müdahaleden yana olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron da yasa düzenlemesiyle ilgili tutumunu belli etti. Fransız basınındaki habere göre, Macron, Nael M. isimli sürücünün polis kurşunuyla öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerden bölgeleri etkilenen belediye başkanlarıyla Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Macron, burada yaptığı açıklamada, "Sosyal medya ağlarına yönelik yasaklara yoğunlaşmalıyız. İşler çığırından çıktığında, (sosyal medya ağlarına) erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız." diye konuştu.

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

YAŞ SINIRI GETİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Uygunsuz içeriklerin paylaşıldığı sitelere giriş için yaş sınırı getirilmesi, kamuya açık dijital kaynaklarda aile içi şiddet mağdurlarıyla ilgili paylaşımlar ve bulut bilişim sektöründeki rekabete ilişkin düzenlemeler gibi bir dizi değişiklik öngören tasarı bugün Senatoda gündeme gelecek.

PAYLAŞIMLAR 24 SAAT İÇİNDE KALDIRILABİLECEK

Tasarı kapsamında, yetkili makamlar, çocuk istismarına dair paylaşımların 24 saat içinde kaldırılmasını talep edebilecek. İnternet dolandırıcılığını engellemek için de riskli olarak değerlendirilen internet sitelerinde kullanıcılar, tarayıcılarında güvenlik riskine ilişkin bir uyarı mesajı alacak.

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

OLAYLARIN ARDINDAN BİR MADDE DAHA EKLENDİ

Dün itibarıyla ise "Dijital hayatı güvence altına alma ve düzenleme" başlıklı tasarıya, 27 Haziran'da patlak veren protestolar nedeniyle yeni bir madde eklendi. Yeni eklenen maddeye göre, yetkili idari makamlar, kamu düzeni ve kamu güvenliğini bozmaya teşvik eden sosyal medya paylaşımlarının 2 saat içinde kaldırılması ve söz konusu içeriklere erişimin engellenmesi emrini verebilecek.

YASAYI İHLAL EDENLERE HAPİS CEZASI

Bu emre uymayanlar 1 yıl hapis ya da 250 bin avro para cezasına çarptırılabilecek. Aynı zamanda sahte hesaplar, yalan haber ve korsan sitelerle mücadeleyi de öngören tasarı 10 Mayıs'ta tamamlanmıştı. Senatoda tasarıya ilişkin yapılacak görüşmeler 5, 6 ve 7 Temmuz'da da devam edecek.

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

350 KİŞİ TUTUKLANDI

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, gösterilerde gözaltına alınan 4 bin kişiden yüzde 10'dan daha azının yabancı olduğunu belirtti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti ise, eylemler kapsamında gözaltına alınanlardan 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücü Nael M'yi öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu yargılanmasına karar verilmişti. Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

Macron'dan 'sosyal medya' açıklaması Açıklaması

Kaynak: AA / Güncel

Emmanuel Macron Sosyal Medya Fransa Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title