Haberler

İsveç'e NATO vizesi çıktı, şimdi gözler TBMM'de! İşte tüm dünyanın beklediği sürecin detayları

Güncelleme:

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği konusunda istediği desteği vermek için anlaşma sağladı. Bunun için gerekli olan teklif önümüzdeki hafta sonuna kadar TBMM'ye gelecek. Peki süreç nasıl işleyecek, işte tüm detaylar.

Dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç lideri Kristersson arasında gerçekleşen üçlü zirveden mutabakat çıktı. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek vermesi karşılığında İsveç de Türkiye'nin AB üyeliğine, yaptırımların kaldırılmasına ve vize serbestisine destek verecek. Şimdi ise gözler onay kararının oylanacağı TBMM'ye çevrildi. Teklifin önümüzdeki hafta sonuna kadar Meclis'e sevk edilip Genel Kurul'da kabul edileceği tahmin ediliyor.

ONAY İÇİN İZLENECEK SÜREÇ

Türkiye'nin İsveç'le NATO üyeliği konusunda anlaşması tüm dünyada yankı uyandırdı. Bu gelişmenin ardından ise süreç nasıl ilerleyecek sorusu akıllara geldi. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine vize vermesinin ardından onay süreci Finlandiya'daki sürece benzer şekilde işleyecek. İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokol, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Protokolün onaylanmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu'na sevk edilecek. Teklif, komisyonda kabul edilip ardından Genel Kurul gündemine gelecek. Teklifin Genel Kurul'da da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin onay süreci tamamlanmış olacak.

İsveç'e NATO vizesi çıktı, şimdi gözler TBMM'de! İşte tüm dünyanın beklediği sürecin detayları

TERÖRLE MÜCADE ÖZEL KOORDİNATÖRÜ ATANACAK

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun üyeliğine destek vereceğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

İsveç ve Türkiye'nin Madrid Zirvesi'nden beri Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için çalıştığını ifade eden Stoltenberg, İsveç'in terörle mücadelesinin katılımdan sonra devam edeceğini vurguladı. Stoltenberg, "Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım." diye konuştu.

İsveç'e NATO vizesi çıktı, şimdi gözler TBMM'de! İşte tüm dünyanın beklediği sürecin detayları

İSVEÇ TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYECEK

Stoltenberg, "AB üyesi olarak İsveç'in almış olduğu karar şu, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili süreçte İsveç elinden geleni yapacak" dedi. Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi. Üst düzey Türk yetkili ise Vilnius'taki üçlü toplantıda Türkiye'nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını söyledi.

PKK'YA KARŞI MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ GENİŞLETİLDİ

Türkiye, İsveç ve NATO'nun Vilnius'taki üçlü görüşmesi sonrası yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada son NATO Zirvesi'nden bu yana, Türkiye ve İsveç'in, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini karşılamak için birlikte yakın çalıştığı kaydedilen açıklamada, bu sürecin bir parçası olarak, 2022'de mutabık kalınan Üçlü Muhtıra'da belirlenen bütün adımlar çerçevesinde İsveç'in, anayasasını tadil ettiği, yasalarını değiştirdiği, PKK'ya karşı terörle mücadelede işbirliğini kayda değer şekilde genişlettiği ve Türkiye'ye silah ihracatını yeniden başlattığı ifade edildi.

İsveç'e NATO vizesi çıktı, şimdi gözler TBMM'de! İşte tüm dünyanın beklediği sürecin detayları

İKİLİ TİCARET VE YATIRIMLAR ARTIRILACAK

Türkiye ve İsveç'in, Türkiye-İsveç Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) aracılığıyla ekonomik işbirliğini artırma konusunda da mutabık kaldığı aktarılan açıklamada, Türkiye ve İsveç'in, ikili ticaret ve yatırımları artırmaya yönelik fırsatları maksimize etmenin yollarını arayacağı belirtildi.

İsveç'e NATO vizesi çıktı, şimdi gözler TBMM'de! İşte tüm dünyanın beklediği sürecin detayları

Açıklamada şöyle denildi: "İsveç, Türkiye'nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbesti dahil AB'ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusundaki çabalara aktif destek verecektir. Bu temel üzerinde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma gereklilikleri bağlamında, Türkiye, İsveç'in Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edecek ve onaylanması sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde olacaktır."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Dünya

Türkiye İsveç Nato Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (12)

bekir yapici:

esip gürlemeler tehditler hep hikaye adeta bir tiyotro senaryosu gibi söylenen sözlerle yapilanlarin birbirini tutmadigini 21 yildir hala idrak edemeyen cabuk unutan büyük bir kitle var onlar aslinda ne milli nede yerli bence bu ülkeye en fazla zarar verenlerdir.

56
14
yanıtYanıtla
yakup dündar:

Türkiye elindeki veto kozu ile izlediği diplomasi gereği geri planda istediklerini almıştır.Hayırlı olsun

10
60
yanıtYanıtla
bekir yapici:

aldida ne aldi onuda yazsaydinda bizim gibi cahiller aydinlansaydi particilik adina yalakaliktan vaz gecinde yüzünüzü birazda ülke gerceklerine cevirin.

yanıt24
yanıt4
Hüso Fıso:

Başka bir sonuç bekleyen varmıydı ki?

44
7
yanıtYanıtla
aristoteles:

Adam üzerine ev işyeri hesap gösteriyo gene vze vermiyorlar 39 milyon mültecili vatandaşlık almış ortadoğulunun oldugu bir ülkeyı ab yemi alırlar hahahaha alsalardı 20 sene önce alırlardı

38
6
yanıtYanıtla
Temel Temel:

1 Temmuzdan itibaren Bütün ürünlere KDV zammı hariç en az %20 zam yaptılar. markete giren emekli içi kararak dışarı çıkıyor. vicdanı olan bir kez daha gözden geçirir bir emekli mühendis maaşı ankara mamakta sadece ev kirası. Vicdanı olan düşünür. biraz

32
4
yanıtYanıtla
Metin Türk :

TBMM deki milletvekilleri onay vermesinler Nasıl ki ABD senatosu F35 e onay vermiyorlar biz de vermiyelim ne de olsa demokrasi :)

36
0
yanıtYanıtla
bekir yapici:

malesef halkimiz kendisini ilgilendiren ve ülkemizle ekonomi ve adaletle alakali sorunlar yerine gündem degistiren suni söylemlerle ugrasiyor büyük bir kitle particik liderler degisim falan derken gercek hayattan cok uzaklar bütce milyarlarca acik vermis kasa bos vergi ve zamlarla araplara el acarak israf lüks satafat itibar giderleri karsilanmaya calisiliyor yeni vergiler yine halkin sirtina görecegiz verilen zamlar vergiyle geri alinacak piyasa dahada pahalanacak yasam dahada zorlasacak.

18
2
yanıtYanıtla
Ahmet AKGÜL:

kandırdılar bence. gavura güven olmaz. iyi direniyorduk çabuk pes ettik. hayırlısı bakalım.

19
0
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

vakti zamanında meclis vekilleri amerikan tezkeresiyle ırakın işgaline onay vermeyip ağzını payını vermişti ama o zamanki meclisteki irade şimdikilerde varmı bilmem

8
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title