Haberler

Dha Yurt Bülteni - 12

Soma Davası'nda takipsizlik kararı kaldırılan iki yönetici ifade verdiMANİSA'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez Maden Ocağı'ndaki faciayla ilgili ceza davası devam ederken, ek bilirkişi raporunun ardından kusurlu oldukları gerekçesiyle...

Soma Davası'nda takipsizlik kararı kaldırılan iki yönetici ifade verdi

MANİSA'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez Maden Ocağı'ndaki faciayla ilgili ceza davası devam ederken, ek bilirkişi raporunun ardından kusurlu oldukları gerekçesiyle haklarındaki takipsizlik kararı kaldırılan ve yargılanmalarına karar verilen beş kişiden Soma Kömürleri A.Ş. yöneticileri Murat Bodur ve Haluk Evinç, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde talimatla ifade verdi.

Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde talimatla ifade alınırken, salonda şehit madencilerin yakınlarından Gülten Kavas, Nursel Kocabaş, Naciye Kaya, Figen Demircan, Sevgül Uçun, Ramazan Yıldız ve Elmas Kaya, sanık Murat Bodur'un avukatı Cumhur Kaan Canerli, müşteki vekili avukat Sercan Aran, Seçil Ege Değerli, Denizer Şanlı, Sercan Okur da hazır bulundu. İlk olarak sanıklardan Haluk Evinç ifade verdi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin çeşitli ocaklarında 24 yıl görev yaptığını belirten Evinç, "Olay tarihinde Işıklar İşletmesi'nde müdür olarak çalışıyordum. Olay günü kazanın meydana geldiği haberini alır almaz hemen Eynez'e gittim. Gaz izleme odasına girdiğimde ana nefeslikten duman çıktığını gördüm. Yer altında yetkili olarak kimin bulunduğunu sorduğumda İsmail Adalı'nın olduğunu söylediler. İsmail Adalı bana havalandırmanın ters çevrilmesi talimatını verdi. Akın Çelik'i arayıp, durumdan haberdar ettim. Akın Çelik de havalandırmanın ters çevrilmesi talimatını onayladı. Bu talimat üzerine harekete geçtim. Temiz hava çıkışındaki arkadaşları tahliye ettik" dedi.

ACİL DURUM YÖNETİCİSİ OLDUĞUNU BİLMİYORMUŞ

Eynez İşletmesi'nde herhangi bir yetkisinin olmadığını ileri süren Evinç, "Bilirkişi raporunda acil durum yöneticisi olarak görünüyorsam da benim böyle bir yetkim yoktur. Ben bundan haberdar değildim. Daha sonra yaptığım incelemede acil durum yöneticisi olarak göründüğümü öğrendim. Ancak bana böyle birşey tebliğ edilmedi. Buna dair herhangi bir imzam yoktur. Ben Işıklar İşletmesi'nde yeraltı ve yerüstü yıkama tesisi, üretim, emniyet, iş güvenliği olmak üzere bu işletmedeki tüm sorumluluk bana aittir. Bu kadar sorumluluğum olmasına rağmen Eynez işletmesinde acil durum yöneticisi olmam imkansızdır. Kaldı ki acil durum yöneticisi olarak görevlendirilen kişi maden ocağını iyi bilmesi gerekir. Ancak ben Işıklar İşletmesinde çalıştığım için Eynez ocağından çok haberdar değilim. Bu yüzden hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Ben kağıt üzerinde yönetici olarak göründüğümü öğrendim. Ancak buna dair herhangi bir yetkim yoktur" diye konuştu.

Mağdur avukatlarının sorularına da cevap veren Evinç, Eynez Maden Ocağı'nda acil durum yöneticilerinin ocakta en yetkili kişi kimse onun olduğunu, dolayısıyla acil durum yöneticilerinin Akın Çelik ve İsmail Adalı olduğunu söyledi.

"ALP GÜRKAN GENEL MÜDÜR OLARAK BENİ ATADI"

Alp Gürkan'ın maden faciası sonrasında Ramazan Doğru'nun tutuklanmasından yaklaşık 6 ay sonra yerine genel müdür olarak kendisini atadığını da anlatan Evinç, "Genel Müdürlüğü ben yaptım. Ancak, şu an 10 aydan bu yana şirketle ilişiğimi kesmiş bulunuyorum" dedi.

"YERALTINDAN SORUMLU DEĞİLİM"

Soma Kömür İşletmesi'nde jeoloji mühendisi olarak çalışan diğer sanık Murat Bodur da ifadesinde, 2010 yılında işe başladığını belirtip, "Yeraltında hazırlık birimindeydim. Daha sonra bağırsaklarımdaki kronik rahatsızlıktan dolayı yerüstünde çalışmaya başladım. 2012 yılında eğitim birimine katıldım. Yaklaşık 1 yıl getir götür işi yaptıktan sonra 2013 yılı Haziran ayında C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini aldım. 2013 yılı Eylül ayından sonra Eynez Ocağı'nda eğitim mühendisi ve C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yaptım.

Bu olayla ilgili bir kusurum yoktur. Yeraltından sorumlu değilim. Defter tutma gibi bir zorunluluğum da yoktu. İşletmedeki iş sağlığı ve güvenliği için tutulan tek defteri Baş Mühendis Mehmet Efe tutmaktaydı" dedi.

"GERÇEKLER ORTAYA ÇIKANA KADAR DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

İfade alınmasının ardından açıklama yapan mağdur avukatlarından Sercan Aran "Bugün Soma davasının ek davasındayız. Alp Gürkan ve şirketin dört yöneticisinin yargılanacağı davanın ilk talimat duruşmasındayız. Bu dosyada Alp Gürkan dışında Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Haluk Evinç ve Murat Bodur sanık olarak yargılanıyor. İkametleri Soma'da görünen Haluk Evinç ve Murat Bodur'un talimat ifadeleri için ailelerle birlikte buradaydık. Haluk Evinç ifadesini verdi. Akhisar'da görülen davada olduğu gibi diğer sanıklar da ailelerin gözlerinin içine baka baka yalan söyledi. Evet yalan söylemek kanunen onların hakkı, ama biz gerçekleri biliyoruz. Bu gerçekler ortaya çıkana kadar da bu davanın peşini bırakmayacağız. Diğer sanık Murat Bodur ise sorularımıza cevap vermedi. Asıl mahkemede soruları cevaplayacağını söyledi. Ne olursa olsun bugün olmazsa bile başka bir zaman mahkemede biz bu sorularımızı soracağız. 301 insanı katledenlere hesabını soracağız" dedi.

"AİLELERİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Duruşma çıkışında açıklama yapan Manisa Barosu Genel Sekreteri Avukat Seçil Ege Değerli, "Talimat dosyasında ifadelerini veren bu yöneticiler beyanlarıyla da şirketin ne kadar keşmekeş içerisinde işletildiği, kazaya nasıl adım adım gidildiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yönetici sıfatını taşıyan sanığın ifadesiyle bir kez daha şirketin iş güvenliğini, işçi sağlığını hiçe saydığını tekrar tekrar görüyoruz. Baro olarak her zaman ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"YİNE HİKAYE DİNLEDİK"

Maden faciasında eşi Mustafa Kaya'yı kaybeden Naciye Kaya ise, "Her zamanki gibi yine hikaye dinledik. Çok başarılı bir çalışma yapmışlar. Ama kurtarma çalışmasında 301 kişi öldü. Böyle konuşunca bunlar acımızı daha çok artırıyor" dedi.

Öte yandan ifadelerine başvurulacak diğer sanıklar olan Hayri Kebapçılar'ın 12 Aralık tarihinde İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit'in de İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 26 Aralık 2016 tarihinde ifade vereceği öğrenildi. Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın ifadelerinin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirileceği ve devam eden diğer davayla birleştirilip birleştirilmeyeceğine karar vereceği öğrenildi.

BİLİNÇLİ TAKSİRDEN DAVA AÇILMIŞTI

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı bir süre önce, Alp Gürkan ile yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur ve Haluk Evinç hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. İddianame halen Soma davası yargılamasının sürdüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------------------------

-Soma Adliyesi'nden görüntü

-Duruşma sonrası adliyeden çıkan madenci ailelerinden görüntü

-Sanık Haluk Evinç'in açıklamasından görüntü

-Manisa Barosu Genel Sekreteri Avukat Seçil Ece Değerli'nin açıklaması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Serkan ÖZDEMİR / SOMA (Manisa),

=========================

AB Büyükelçilik Müsteşarı Poupeau: 2016 insan hakları ihlallerinin çok yaygınlaştığı bir yıl oldu

AVRUPA Birliği (AB) Türkiye Büyükelçiliği Siyasi İşler Bölüm Başkanı Müsteşar Vincent Guillaume Poupeau, 2016 yılının çok zor geçtiğini; savaş ve çatışmalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini, insan hakları ihlallerinin de yaygınlaştığı bir yıl olduğunu söyledi. Musteşar Poupeau, Türkiye'de de hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve insan haklarına saygı duyulmadığını belirterek bunların da raporlarda dile getirildiğini anlattı.

Giresun'da düzenlenecek olan 6'ncı. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri etkinliği ile ilgili olarak Giresun'un CHP'li Belediye Başkanı Kerim Aksu ile birlikte açıklama yapan Müsteşar Poupeau, 'İnsan Hakları' konulu belgesel filmlerin Ankara ve İstanbul'dan sonra 8-11 Aralık tarihleri arasında Giresun'da da izlenebileceğini belirterek, "Giresun'un da bu filmlere ev sahipliği yapmasından dolayı mutluyuz. AB Birliği dünyada farklı yerlerde bu tür etkinlikler düzenliyor. Türkiye'de bunlardan biri. Çünkü AB için Türkiye önemliö dedi.

İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ÇOK YAYGINLAŞTI

2016 yılının çok zor geçtiğini vurgulayan ve insan hakları ihlallerinin çok yaygınlaştığını kaydeden müsteşar Poupeau, "Binlerce insan savaş ve çatışmalarda hayatını kaybetti. Bunlardan çoğu Afrika ve Suriye'de yaşandı. Binlerce çocuk, kadın eğer öldürülmediyse engelli olarak kaldı. Pek çok insan evinden oldu. Mülteci sayısında büyük artış yaşandı. Bununla birlikte insan hakları için mücadele de arttı. AB bu mücadeleye çok önem veriyor. Bu filmler bizlere ders olacaktır. Kimlik, sevgi, saygı en temel değerlerdir ve insan hakları evrenseldirö diye konuştu.

ŞEFFAFLIĞA VE İNSAN HAKLARINA SAYGI DUYULMUYOR

Türkiye'de yaşananlarla ilgili görüşlerini de açıklayan Müsteşar Vincent Guillaume Poupeau, "Endişelerimiz var. Öncelikle hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve insan haklarına pek çok alanda saygı duyulmuyor. Bunu pek çok raporda dile getirdik. Gazeteciler, insan hakları savunucuları tam yargılanmadan cezaevlerinde tutuluyorö ifadesini kullandı.

Müsteşar Poupeau, Türkiye-AB ilişkileri konusunda da, "Türkiye ve AB üzerlerine düşeni yapmalı. Brüksel'de Türkiye'nin üyeliği için çalışan önemli insanlar var. Türkiye kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce vermiş bir ülke. AB'nin Türkiye'den, Türkiye'nin de AB'den alacağı çok şey var. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum. Başlıklara bakıp süreci hızlandırmalıyızö dedi.

Film günlerinin Avrupa Birliği'nin barış projesi olduğunu kaydeden Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da, "Avrupa Birliği'nin kuruluş ilkelerini destekliyoruz. İnsan hakları, insanlığın en temel değeridir. Bu gün 5 Aralık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gündür. Birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadını bu hakkı elde etmiştir. Biz bu tarihte insana eşitlik sağlayan milletin çocuklarıyız. Dünya savaşlarla dram yaşamaktadır. 2. Dünya savaşından sonra en ciddi göç hareketi yaşanmaktadır. 3 milyon Suriyeli savaştan kaçarak ülkemize sığınmıştır. İnsan hakları dramlarını bir nebze duyurmak, dile getirmek için yapılacak 6. İnsan Hakları Film Günleri'nin etkili olmasını bekliyorum. Sorunların üstesinden insan hakları çerçevesinde gelebiliriz. Bu hakların ihlallerini her şekilde dile getirmeliyiz. 8- 11 Aralık tarihlerinde yapılacak 6. İnsan Hakları Film Günleri etkinliğine herkesi bekliyoruzö diye konuştu.

Görüntü sıralaması

-------------------------------

-Müsteşar Poupeau'nun açıklamaları

-Başkan Aksu'nun açıklamaları

-Detaylar

Haber-Hakan KABAHASANOĞLU

=================================

DAHA KAÇ ASLI ÖLECEK DAHA KAÇ CAN GİDECEK (HABERİNE EK)

CENAZESİNDE GÖZYAŞLARI SEL OLDU

BU ACIYA YÜREK DAYANMAZ

Mugla'nın Bodrum ilçesinde bu sabah saatlerinde öğrenim gördüğü okula giderken bir otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitiren 14 yaşındaki Aslı Değirmen bugün akşam saatlerinde toprağa verildi. Cenaze töreninde göz yaşları sel oldu.

Bodrum'un İslamhaneleri mahallesinde bu sabah saatlerinde okula giderken bir otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitiren 14 yaşındaki Aslı Değirmen İslamhaneleri Camii'Nden kılınan ikindi namazının ardından yine İslamhaneleri Mezarlığı'nda toprağa verildi. Anne Fatma, babası Mehmet Değirmen ile kardeşleri akrabalarının ve yaklaşık 800 kişinin katıldığı cenaze töreninde göz yaşları sel oldu. Camiden sonra mezarlığa getirilen Değirmen'in tabutuna eşarbının konulduğu görüldü. Anne Fatma Değirmen ve baba Mehmet Değirmen fenalık geçirdi. Anne Fatma Değirmen "Bir Aslı vardı deyin daha kaç çocuk ölecek daha kaç can gidecekö diyerek ağıtlar yaktı. Cenaze toprağa verilidkitne sonra anne ve baba kızlarının mezarı başından dakikalarca ayrılamadı ağıtlar yaktılar.

Arkadaşları Değirmen'in sırasını fotoğrafları ve çiçeklerle donatırken yarın sabah okulda anma töreni düzenleneceği belirtildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Cenaze töreninden namazından mezarlıktan anneden babadan

Haber: Yaşar ANTER / BODRUM

====================================

Otomobil ile direk arasında sıkışan sürücü yaralandı

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde el frenini çekmeyi unutunca hareket eden otomobili ile elektrik direği arasında sıkışan sürücü yaralandı.

Kaza, saat 16.00 sılarında Murtaza Mahallesi, Dış Çeşme Sokak'ta meydana geldi. İsmail Demirci, evinin önündeki yokuşta 67 DZ 052 plakalı otomobilini park edip lokantadan aldığı yemekle araçtan indi. Demirci eve yöneldiği sırada el frenini çekmeyi unuttuğu otomobili yokuşta geriye doğru hareket etmeye başladı. Bunu gören Demirci, elindeki yemek poşetini atıp vücuduyla aracı durdurmak istedi. Başarılı olamayan Demirci, araç ile kenardaki beton elektrik direği arasında sıkıştı. Çevredekilerden birisi aracı anahtarla çalıştırıp ileriye alarak Demirci'yi kurtardı. Yaralanan Demirci, çağrılan 112 Acil ambulansı ile özel hastaneye kaldırıldı. Sürücünün sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Olay yeri

-Yaralı sürücü İsmail Demirci'nin sedyeye alınması

-İsmail Demirci'nin ambulansa alınması

-Ambulansın kaza yerinden ayrılması

-İsmail Demirci'nin sıkıştığı direk

-İsmail Demirci'nin kullandığı otomobil

-Detaylar

Haber-Kamera: Sinan KABATEPE/ EREĞLİ (Zonguldak),

====================================

Gaziantep'te harekat halindeki otomobilde yangın

GAZİANTEP'te harekat halindeyken motor aksamından kaynaklanan nedenle alev alan otomobil paniğe neden oldu. Otomobildeki yangına, yoldan geçen sürücüler yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, otomobil gelen itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Olay, öğleden sonra Gaziantep- Kahramanmaraş karayolunda meydana geldi. Kent merkezi yönüne ilerleyen Kenan Sevingen yönetimindeki 54 RD 107 plakalı otomobil, Başpınar mevkisinde harekat halindeyken motor bölümünden alev aldı. Sevingen, aracının sağa çekip kendisini dışarı atarken, yoldan geçen sürücüler durup araçlarındaki yangın söndürme tüpleriyle müdahale etti. Bazı sürücülerin şu şişeleriyle söndürmeye çalıştığı otomobildeki yangın, ihbarla gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Otomobilinde hasar meydana gelen Kenan Sevingen, yolda ilerlerken aniden duman çıktığını görünce durduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Yol kenarında yanan araç

Araca müdahale eden vatandaşlar

Sürücülerin ellerindeki yangın tüpleri

Arçataki yangının söndürülmesi

İtfaiyenini araca etikisi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: EYYÜP BURUN-GAZİANTEP-DHA)

=====================================

Antalya'da IŞİD operasyonu

ANTALYA'da terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonda 1'i Türk, 3'ü Suriye uyruklu 4 şüpheli gözaltına alındı.

Suriye'deki çatışma bölgeleriyle bağlantılı oldukları iddia edilen şüpheliler, emniyetteki sorguları tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edildi. Terörle Mücadele ekiplerince adliyeye sevkleri yapılan şüphelilerden yaşlı olanının ayağındaki rahatsızlık nedeniyle yürürken zorlandığı gözlendi. Suriyeli şüphelilerin ifadelerinin alınabilmesi için Arapça dil bilen tercüman çağrıldı.

Haber: Mustafa KOZAK/ ANTALYA, -

=====================================

Kayseri'de 9 kaçak yakalandı

KAYSERİ'de, ülkeye kaçak yollarla giriş yapan 9 yabancı gözaltına alındı.

Ankara yolu üzerinde polis ekiplerinin yaptığı yol kontrollerinde ülkeye kaçak yollarla girdiği tespit edilen Afganistan ve Pakistan uyruklu 9 kişi gözaltına alındı. Kaçaklar, Yabancılar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Sağlık kontrolü için Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliğe getirilen kaçaklar, işlemlerin ardından sınırdışı edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------

-Zanlıların Adli Tabipliğe getirilişi

-Zanlıların çıkışı

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN /KAYSERİ DHA)

=======================================

Siverek'te kuduz karantinası

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde tilki tarafından ısırılan inekte kuduz belirtisi görülmesi üzerine Çökelek Mahallesi'nde 6 ay süreyle karantina uygulaması başlatıldı.

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Çökelek Mahallesi'nde yaşayan Mustafa Argiş'e ait inek, geçtiğimiz günlerde tilki tarafından ısırıldı. Argiş'in durumu bildirmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından inekten numune alınarak Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Yapılan incelemede inekte kuduz tespit edilmesi üzerine mahallede 6 ay süreliğine karantina uygulanması başlatıldı. Mahalleye hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, vatandaşlara da aşı yapıldı. Girişine uyarı tabelası da asılan mahallede kuduz belirtisi görülen inek ise kireçlenerek gömüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------------

Mahalleye babela yerleştirilmesi

Mahalledeki hayvanlar

Veteriner ile röp.

-Hayvan sahibi Mustafa Argiş ile röp.

Genel ve detaylar görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Demirci Avrupa Birliği Murat Bodur Eynez Politika Güncel Haberler

title