Haberler

Antalya'da Fuar Turizminin Geleceği Ele Alındı

Kamu ve özel sektör temsilcileri Antalya fuarcılığının geleceğini görüştü.

Kamu ve özel sektör temsilcileri Antalya fuarcılığının geleceğini görüştü.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş.(ANFAŞ) Genel Müdürü Murat Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı İlknur Köker ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek fuar turizminin geliştirilmesini görüştü.

ATSO konferans salonunda düzenlenen toplantıda Antalya EXPO Center fuar alanında bu yıl 28'inci defa gerçekleştirilecek olan otel ekipmanları fuarı ile 24'üncü defa düzenlenecek olan Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı'nın geçmişi ve geleceği ele alındı. Ayrıca bu yıl ilk defa gelişen teknolojinin bir ayağının Antalya'da olması için 6-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan yazılım, teknoloji, iletişim fuarı "Software Market" ele alındı.

"2016 yılı ekonomide kayıp bir yıl oldu"

ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya'nın bir fuar kenti olması için uzun süredir gayret ettiklerini söyledi. 15 Temmuz'dan itibaren devam eden demokrasi nöbetlerinin artık ekonomi nöbetlerine dönmesi gerektiğini belirten Çetin, "Atatürk'ün askeri zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlandırılması gerekir sözünü hatırlamanın zamanıdır. Demokrasi nöbeti yanında artık ekonomi nöbetini, çalışma ve üretme nöbetini de başlatmak zorundayız" dedi.

2016 yılının ekonomik göstergelerde kayıp bir yıl olduğu değerlendirmesini de yapan Çetin şöyle konuştu: "2016 yılı Antalya ekonomisinde bir kayıp yıl olmuştur, sadece Temmuz ayında 1 Milyon, 7 ayda yüzde 47 düşüşle, 3 milyona yakın turist kaybımız var. Mayıs ayı itibariyle kayıtlı istihdamda 60 bine yakın düşüşle karşı karşıyayız. Aylardır, bir taraftan Antalya firmalarına destek istiyoruz, diğer taraftan da mümkün olan her konuda bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Artık bu krizden ders alarak 2017 ve izleyen yıllarda hızlı bir yükselişi gerçekleştirmeye çalışmalıyız. Antalya olarak, sektör ve işletme bazında zayıf yönlerimizin üzerine gitmeli, bu zayıflıkları azaltmalıyız" dedi.

"Fuar turizminde sağlanan kişi başı gelir, kitle turizminin 3 katı"

ANFAŞ'ın fuar turizminin gelişmesi için hedeflerini hazırladığını belirten Başkan Çetin, "Bildiğiniz gibi fuar turizminde sağlanan kişi başı gelir kitle turizminin üç katıdır. Büyük fuarlarda özellikle kent otellerimizde yer kalmamakta ve bütün kent fuar canlılığını yaşamaktadır. Diğer taraftan fuarlarımız iç ve dış ticareti, üretim ve yatırımı doğrudan destekleyen organizasyonlara dönüşmüşlerdir. Antalya gibi kaliteli tesisleri ile fark yaratan bir turizm destinasyonunun özellikle uluslararası kongre ve fuarların buluşma noktası olması, yalnızca Antalya'ya değil, ülke ekonomisine de büyük katma değer sağlayacaktır" dedi.

Bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Software Market teknoloji ve bilişim fuarıyla ilgili Çetin, "Dünyada bilişim sektörü büyüklüğü 3.5 trilyon dolardır. Sadece yazılım sektörü büyüklüğü ise 300 milyar doların üzerinde hesap edilmektedir. Türkiye'de ise 80 milyar lirayı aşan bilişim sektörünün 10 milyar liralık kısmı yazılımdır. Dolayısıyla bu fuar ve kongrenin Antalya'nın bu yönde gelişmesinin önünü açabilecek bir potansiyele sahiptir" dedi.

"Bugüne kadar bize sattığınız metrekarelerle ayakta durdunuz"

Fuarlara sık sık katılan bir gıda firması olduğunu belirten ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar da bakanlıkların fuara destek vermemesinden yakındı. Bugüne kadar yapılan fuarlarda fuar alanının metrekare bazında katılımcılara satılmasıyla ayak durulduğunu belirten Bahar, şöyle konuştu:

"Antalya'daki bu fuarlar, Antalya'daki firmaları dahi içine çekme sıkıntısı yaşıyorsa burada pazarlamayla ilgili bir sıkıntı var demektir. Bunu teşhis ettiğinizi görüyorum. Burada Ekonomi Bakanlığı ya da ilgili bakanlıkların destekleri çok önemlidir. Çünkü bugüne kadar ANFAŞ, ben bu fuarlara çok sık katılan bir gıda firması olarak daha çok tanıtım odaklı değil, ticaret odaklı yönetildi. Yani kar odaklı yönetildi. Hem kar odaklı yönetim hem de pazarlama tekniklerinden uzaklık söz konusu olunca fuarın sürekli geri gitmesi kaçınılmaz oluyor. Bu sene yeni şeyler duydum burada özellikle bakanlık desteklerinin ne kadar önemli olduğunu hissettim. Çünkü bu zamana kadar siz alandaki metrekareleri bizlere satarak buradan aldığınız güçle ayakta duruyordunuz. Bu yıl Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle olacağını görüyorum"

Fuarlar için görüşmeler devam ediyor

ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer de 2017'de yapılacak fuarlar hakkında bilgiler verdi. Özer, 18-21 Ocak tarihlerinde Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı'nın 28'incisini düzenlemek için hazır olduklarını belirtti. 3 bin 500 üzerinde markanın sergileneceği fuara Ekonomi Bakanlığı'nın destek verdiğini de belirten Özer, yurt dışından çok sayıda alım heyetinin geleceğini duyurdu. 15-18 Şubat tarihlerinde 24'üncü Uluslararası Gıda, ve İçecek İhtisas Fuarı'nın hazırlıkları kapsamında büyük bir potansiyel gördükleri İran'la görüşmeler halinde olduklarını belirten Özer, "Bugün itibariyle 40'ın üzerinde firmayı satın alma heyeti kapsamında fuar katılımcı firmaları ile buluşturuyoruz. 20'nin üzerinde İranlı firma fuara katılımcı olarak gelecek" dedi.

Antalya'nın ilk teknoloji fuarı

Bu yıl ilk defa 6-8 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan Soft WareMarket Yazılım, Teknoloji ve İletişim Fuarı'nda hem ticaret yapılacağı hem de sektörle ilgili tüm yenilikleri ilk ağızdan öğrenme fırsatının olacağına değinen Özer, "İran başta olmak üzere Arnavutluk, Polonya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Fas, Tunus ve Etiyopya hedef ülkeler arasında yer alıyor. Fuarda yurt içi ve yurt dışından gelecek alım heyetleri ile ikili görüşmelerin olacağı bir imkan sağlanıyor" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ekonomi Bakanlığı Murat Özer Ali Bahar Antalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title