Haberler

4+4+4 Teklifine "Kur'an-I Kerim" ve "İmam Hatip" Rötuşu Yapıldı (2)

Meclis Genel Kurulu'nda, AKP'nin verdiği önergeyle 4+4+4 teklifinin 9.maddesinde değişiklik yapıldı.

Meclis Genel Kurulu'nda, AKP'nin verdiği önergeyle 4+4+4 teklifinin 9. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, ilköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşacak. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in hayatı isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak.

-AKP'nin önergesi kabul edilirken, MHP'de söz konusu önergeye destek verdi.

-CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Dinimiz sıcak siyasetin konusu olabilir mi, sen mi daha iyi Müslümansın, ben mi daha iyi Müslüman'ım, yazıktır günahtır. Siz Müslümansınız ben değil miyim? Sizin içinizden buradan seçelim halkın huzurunda tartışırım, eğer onlara yenilirsem siyaseti bırakırım. Son maddelerde göreceksiniz, size o yetimin hakkını yedirmeyeceğiz" dedi.

-CHP'li Engin Altay da, "Gerek MHP gerek AKP'nin teklifini işleme alarak Anayasa suçu işlediniz" diye konuştu.

CHP'li Malik Ecder Özdemir ise "Getirilen önerge, kabul edilen önerge Anayasanın laiklik ilkesine aykırıdır. Tarihi bir gün Cumhuriyeti kaldırdık, halifeliği yeniden ilan ettik desinler" diyerek tepki gösterdi.

ANKARA (ANKA -Meclis Genel Kurulu'nda, AKP'nin verdiği önergeyle 4+4+4 teklifinin 9. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, ilköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşacak. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in hayatı isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak.

-TEKLİFİN 9. MADDESİNDE AKP ÖNERGE VERDİ-

AKP, teklifin 9. maddesine önerge verdi. AKP'nin verdiği ve kabul edilen önerge şöyle; "İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir."

Önergenin gerekçesinde de, "okutulacak seçmeli derslerle ilgili kamuoyundaki yanlış bilgilendirmelere açıklık getirmek amacıyla önerilmiştir" denildi.

-9. MADDE ÜZERİNDE 4 ÖNERGE VERİLDİ-

Teklifin 9. maddesi üzerinde 4 önerge verildi. CHP, 9. maddenin teklif metninden çıkartılmasını istedi. CHP'nin önerisi kabul edilmedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, "Kur'an-ı Kerim bugün ibret verici şekilde oy uğruna siyasete alet edilmektedir" dedi.

-BDP'NİN ÖNERGESİ, ÖNDER LATİNCE ŞİİR OKUDU-

BDP'nin 9. madde üzerinde verdiği ve "İlköğretim ve ortaöğretim bütün yaş grubu çocukları için zorunludur. Bu okullarda eğitim öğrencinin ana dilinde yapılır" şeklindeki önergesi de kabul edilmedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, konuşmak için kürsüye geldiğinde Latince bir şiir okudu. Ardından, "Daha fazla devam etmeyeyim yanisi şu Kürt çocuğu, Arap çocuğu ilkokula ilk gittikleri gün karşılaştıkları şey sizin bunda anladığınız kadardır" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, insanların evinde kullandığı dilde bir sorun olmadığını belirterek, "Resmi dil Türkçe'dir. İnsanlarımızı, çocuklarımızı etnik kimliğe göre ayırmak doğru değil. Önerge işleme alınmasın" diyerek itiraz etti.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, "Bu Meclis ya ben yasakçıyım diyecek. ya bu Meclis, Kürtler de Çerkezler de Araplar da vardır diyecek, onun kararını verecek. ya ortaklaşacağız ya ayrışırız" diye konuştu.

Hasip Kaplan'ın sözlerine AKP'liler tepki gösterdi ve, "Otur" diye bağırdı.

-MHP'NİN ÖNERGESİ-

MHP, teklifin 9. maddesi üzerinde, "İlköğretim kurumları beş yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile üç yıl süreli zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ve imam hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ayrıca tüm öğrencilerin tercilerine açık, Kur'an-ı Kerim ve meali, Peygamber Efendimizin hayatından örnekler ve ilmihal bilgileri dersleri de verilir" şeklinde önerge verdi.

Önerge üzerinde söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Bu topraklarda yaşayan halkın adı Türk Milletidir. Dili Türkçe'dir, resmi dili Türkçe'dir. Bundan hiç kimse rahatsız olmamalıdır. Bu ortak paydamızdır. Kendisini bunun dışında sayanlar kendi sorunlarıdır" dedi.

AKP'nin önergesine destek vereceklerine de dikkat çeken Şandır, "Çok önemli hayırlı bir iş yapıyoruz. AKP'nin önergesine destek vereceğiz. CHP'nin bu önergeye destek vermesini talep ediyorum, bu bir ortak payda" dedi.

MHP'nin önergesi yapılan oylama sonucunda reddedildi. Ancak, MHP'li vekiller oylamaya itiraz etti.

-AKP'NİN ÖNERGESİ-

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, "Bugün tarihi bir gündür, onur günüdür" dedi.

Canikli'nin konuşmasına CHP'li bazı vekiller ve MHP'li Ali Uzunırmak tepki gösterdi. Canikli de, "MHP vaz mı geçti, Sayın Şandır biraz önce ne söyledi, vaz mı geçtiniz?" diye konuştu.

Zaman zaman Ali Uzunırmak'ın da, arka sıralardan öne doğru gelmesi dikkat çekti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Yürekli olun" diye itiraz etti.

-CHP'Lİ İNCE: "DİNİMİZ SICAK SİYASETİN KONUSU OLABİLİR Mİ?"-

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'de, "Dinimiz sıcak siyesetin konusu olabilir mi, sen mi daha iyi Müslümansın ben mi daha iyi Müslümanım, yazıktır günahtır. Siz o dini eğitimden geçmiş insanlarsınız çoğunuz, ben de geçtim o eğitimden merak etmeyin. Ben kendime yakıştıramıyorum bu tartışmaları. Bu kanunda bu iki önergenin ikisi de olmasa bile zaten bu dersleri koymak mümkün. Bunları niye koyuyorsunuz, oy almak için Kur'an-ı Kerim'i kullanıyorsunuz. Kur'an-ı Kerimle ilgili düzenlemede ben burada 550 milletvekilinin 550'sinin de oy vermesini isterim.Bunu birlikte yapmalıyız, sizin işiniz gücünüz oy. O milyar dolarla var ya bilgisayarlarla ilgili onları Kur'an ile kapatmaya çalışıyorsunuz. Siz Müslümansınız ben değil miyim'Sizin içinizden buradan seçelim halkın huzurunda tartışırım, eğer onlara yenilirsem siyaseti bırakırım. Son maddelerde göreceksiniz size o yetimin hakkını yedirmeyeceğiz" dedi.

-ANAYASAYA AYKIRI ELEŞTİRİLERİ-

CHP'li Engin Altay da, "Talim Terbiye Kurulu Başkanının ya da temsilcisinin Genel Kurulu terk etmesi gerekir" diyerek itiraz etmedi. Anayasa suçu işlendiğini de ifade eden Altay, "Gerek MHP gerek AKP'nin teklifini işleme alarak Anayasa suçu işlediniz" diye konuştu.

CHP'li Malik Ecder Özdemir de, "Getirilen önerge, kabul edilen önerge Anayasanın laiklik ilkesine aykırıdır. Tarihi bir gün 'Cumhuriyeti kaldırdık, halifeliği yeniden ilan ettik' desinler" diyerek tepki gösterdi

Konuşmaların ardından AKP'nin önergesi kabul edildi.

Teklifin 9. maddesi yapılan açık oylama sonucunda kabul edildi. 9. maddenin oylamasında 391 milletvekili oy kullandı, 306 kabul, 85 ret çıktı. (ANKA/SON)

(MG/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Meclis Genel Kurulu Muharrem İnce Engin Altay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title