Haberler

İşte Anadolu Ajansı'nın 100. Yıl Vizyonu

Güncelleme:

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Anadolu Ajansı'nın 100. yıl vizyonunu açıkladı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, 2015 yılına kadar 11 dilde yayın yapma hedefleri olduğunu belirterek, "Bu yıl nasip olursa mayıs ayında Arapça yayına geçeceğiz. Rusya'ya Bakü'den yayın yapacağız. Ofisimizi tuttuk, elemanlarımızı aldık. Bu yıl Kürtçe yayın yapacağız. Boşnakça yayını başlattık. İngilizce anadilde yayın yapacağımız bir başka dil" dedi.

Öztürk, Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 92. yılını kutlamak ve 100. Yıl Vizyonu'nu tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantıda, kurumun büyüme stratejisini yeni nesil gazeteciliğin üzerine kurduklarını vurguladı.

"Sınırımızda meydana gelen bir patlamada bile haber önce ABD, oradan Avrupa, oradan Türkiye'ye geliyor. Siz büyük bir devletseniz ve iddianız varsa bu haberi önce sizin vermeniz gerekiyor" diyen Öztürk, Türkiye'nin bulunduğu bölge itibariyle savaş muhabiri yetiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın 5 muhabirini savaş eğitimi almaları için Londra'ya gönderdiklerini anlatan Öztürk, eğitim aldıkları kurumun bu alanda dünyada tek olduğunun altını çizdi. Öztürk, şunları anlattı:

"Eğer orada gazeteci yetiştirmek istiyorsanız 10 bin dolar para veriyorsunuz, 5 gün sizi eğitimden geçiriyor ve sertifika alıyorsunuz. Savaş muhabirliği sertifikanız olmazsa BBC'de, Reuters'ta savaş bölgesinde çalışamazsınız.

O yüzden dedik ki 'Biz neden kendi savaş muhabirimizi yetiştirmiyoruz.' Polis Akademisi, Genelkurmay Başkanlığı ve Anadolu Ajansı'nın kadroları, Türkiye'de ilk defa savaş muhabiri yetiştirme kararı aldık. Protokol imzalanacak. Tüm Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasların hepsine hizmet verecek, onlara da savaş muhabiri yetiştirecek bir çalışma başlatıyoruz."

-Hedef 4 bin haber, "2 bin 501" fotoğraf-

AA'ya ilişkin stratejik hedefleri de açıklayan AA Genel Müdürü Öztürk, bin 121 olan abone sayısını 2020 yılında 7 bine çıkarmayı ve 130 milyon TL gelir hedeflediklerini dile getirdi.

Her gün 4 bin haber vermeyi düşündüklerini söyleyen Öztürk, günde 600 olan fotoğraf sayısını da 2 bin 501'e çıkarmak istediklerini belirtti. Öztürk, "Bir rakamının hikayesi şudur. Bizim fotoğraf servisimiz. Türkiye'nin çok etkili bir fotoğraf sergisi. ve çok ödül aldılar. Türkiye'de rakip kalmadı AA Fotoğraf Servisi'ne. AFP, dünyaya 2 bin 500 fotoğraf yayımlıyor. 'Hedefimiz bu ajansı geçmek' dedik" şeklinde konuştu.

Öztürk, 2020 yılında yurt içindeki bölge sayısını 13'ten 18'e, yurt dışında da 39'dan 80'e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

AA Genel Müdürü Öztürk, 11 dilde yayın yapmayı düşündüklerini belirterek, bunun büyük bir hedef olduğunu ancak bu hedefi hızlı şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye'de finans haberciliği konusunda lider olarak dünyanın ilk 10 ajansı arasına gireceklerini ifade eden Öztürk, "Libya hükümeti bizden ajanslarını kurmamızı istiyor. Mısır Hükümeti bizden ulusal ajanslarının revizyonunu yapmamızı istiyor" diye konuştu.

Kurumun Ankara ve İstanbul'daki binalarının yetersiz olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kendilerine iki şehirde de Ajans'a özel yapılacak akıllı bina sözü verdiğini dile getiren Öztürk, şu anda arsa arayışında olduklarını belirtti.

-90 yıllık arşiv taraması imkanı-

Öztürk, AA'nın yeni kurulan arşiv sistemiyle abonelerin, geçmiş 90 yıla dönük olarak arşivi tarayabileceklerini bildirdi.

AA'nın yurt dışı yapılanması hakkında da bilgi veren Öztürk, şunları kaydetti:

"Yurt dışından çeşitli yayınlar yapacağız. Bu yıl nasip olursa mayıs ayında Arapça yayına geçeceğiz. Rusça'ya Bakü'den yayın yapacağız. Ofisimizi tuttuk, elemanlarımızı aldık. Bu yıl Kürtçe yayın yapacağız. Boşnakça yayını başlattık. İngilizce anadilde yayın yapacağımız bir başka dil. Anadilde yayın demek, haberi o dilde yazmak demek. Fransa'dan Fransızca yayın yapacağız, Almanya'dan Almanca, İspanyolca, Farsça, Çince... 2015 yılına kadar 11 dilde yayın yapma hedefimizi hayata geçirmeyi düşünüyoruz."

100. Yıl Vizyonu kapsamında AA'daki unvan ve görev alanlarını yeniden belirlediklerini anlatan Öztürk, genel yayın yönetmenliği sistemini başlattıklarını, unvanların gazetelerdeki gibi düzenlendiğini kaydetti.

Genel Müdürlüğe bağlı yeni birimler hakkında bilgi veren Öztürk, Strateji ve Haber Analiz Müdürlüğü kurduklarını, gelecekte nasıl bir medyanın olması gerektiğini stratejik olarak araştıracak bu birime çok önem verdiklerini vurguladı.

-7 ayda yüzde 45'lik artış-

AA'nın gelirlerinin 7 aylık sürede yüzde 45 arttığına işaret eden Öztürk, bu artışta yeni aboneler, yeni iş alanları ve yeni ürünlerin etkisi olduğunu söyledi.

Öztürk, terör ve şiddet olaylarında nasıl yayın yapılacağına ilişkin yayın ilkeleri belirlediklerini dile getirerek, bu ilkeleri Türkiye'deki diğer haber ajanslarıyla ortak yayınladıklarını anlattı.

İnsan Kaynakları Yönetmeliği ile Şirket Sözleşmesi'ni yenilediklerini, yeni görev tanımları yaptıklarını, ücret skalası ve fiyat listesi oluşturduklarını kaydeden Öztürk, ayrıca Haber Akademisi açtıklarını, Grafik ve Özel Haberler bültenlerini yayına soktuklarını ve Avrupa Bülteni'ni çıkardıklarını bildirdi.

Yeni medya alanında Facebook, Twitter, Linkedln, YouTube ve Vimeo'da artık Anadolu Ajansı'nın fotoğrafları ve videolarının bulunduğuna işaret eden Öztürk, Ipad ve Iphone uygulamalarında yeni logoyla yayınlarını sürdürdüklerini kaydetti.

Öztürk, Anadolu Ajansı'nda ilk kez Editör Masası adıyla bir çalışma başlattıklarını vurgulayarak, bakanların buraya konuk olduğunu, hem Türkiye'deki hem dünyadaki AA editörleriyle temsilcilerinin sorularını yanıtladığını söyledi.

-Dünyanın dört yanına canlı bağlantı yapıldı-

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, daha sonra video konferans sistemi aracılığıyla dünyanın farklı ülkelerindeki bazı AA temsilcileriyle canlı bağlantı yaptı.

Toplantının, çeşitli ülkelerdeki AA temsilcilerince canlı izlendiğini belirten Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi ziyaret için bulunduğu Pekin Temsilcisi Ali İhsan Çam, Mısır Tahrir Meydanı'ndan AA Kahire Temsilcisi Mehmet Kemal Firik, Londra Trafalgar Meydanı'ndan AA Temsilcisi Aslı Kaymaz ile görüştü.

AA Pekin Temsilcisi Çam, canlı bağlantıda, Başbakan Erdoğan'ın Urumçi ziyaretinin ardından Pekin'e geldiğini ve temasları kapsamında Ulusal Meclis'te resmi bir kabul töreni yapılacağını aktardı.

AA Genel Müdürü Öztürk, canlı bağlantının ardından konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ajansın 100. Yıl Vizyonu'nu anlatmaya çalıştım. Bu vizyon biraz iddialı olabilir ama en azından biz yola çıkıyoruz. Bu yolda kalabiliriz, bu yolda ölebiliriz ama bizim hayalimiz var ve bu hayali bizlerle paylaştığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum."

-4 dilde konser ve "Anadolu Ajansı Objektifinden" fotoğraf sergisi-

Törenin sonunda Türk Sanat Müziği sanatçısı Eda Karaytuğ Boşnakça, Azerice, Arapça ve Türkçe şarkılar seslendirdi.

Bu sırada sinevizyon aracılığıyla AA objektiflerinden Azerbaycan, Türkiye, Bosna Hersek ve Arap Baharı fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi sunuldu.

Törenin ardından Bülent Arınç, "Anadolu Ajansı Objektifinden" sergisini, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk ile gezdi. Arınç, Türkiye ve dünyadaki sıcak gelişmelerle ilgili fotoğraflar hakkında Genel Müdür Öztürk ile Fotoğraf Haberleri Editörü Gürsel Eser'den bilgi aldı.

Toplantının ardından AA Genel Müdürü Öztürk, Yönetim Kurulu üyeleri, Anadolu Ajansı Haber Akademisi öğrencileri ve AA çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Anadolu Ajansı Kemal Öztürk Türkiye Bakü Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title