Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.Toplantıya katılanlar.

Foto: Toplantıya katılanlar.

===

Şükrü Vural tekrar aday

MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MATSO) iki dönemdir yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Şükrü Vural, 2013'ün Şubat ya da Mart ayında yapılması planlanan genel kurulda yeniden aday olacağını açıkladı.

Şükrü Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, TOBB Yasası'nda yapılacak değişikliğin ardından tekrar aday olacağını açıkladı. Vural, görev yaptığı iki dönem boyuca MATSO Denizcilik Lisesi ve anasınıflarını Manavgat'a kazandırdıklarını söyledi.

Şükrü Vural, gelecek dönem için bir tek hedefi bulunduğuna değinerek, "Manavgat Turizm Fakültesi için gerekli prosedürlerin bir an önce tamamlanarak inşaatına başlamak. Konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'yle görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki günlerde Üniversite senatosu Manavgat'ta toplantı yapacak. Senatoda görüşülüp karara bağlandıktan sonra alınan karar YÖK'e gönderilecek ve onaylandıktan sonra çalışmalara başlayacağız" dedi.

HEDEFİMİZ DEVLET ÜNİVERSİTESİ

MATSO'nun yaptıracağı fakültenin yanı sıra hali hazırda Manavgat MYO'da dosyaları hazırlanan Denizcilik Fakültesi, Orman Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu için hayırseverlere çağrıda bulunan Vural, "MATSO olarak Turizm Fakültesi'nin temelini atarken, hayırseverlerimiz de diğer 3 fakülte için harekete geçerse, önümüzdeki birkaç yıl içinde Manavgat'a bir devlet üniversitesinin de temeli atılmış olur" diye konuştu.

MANAVGAT'IN ÖNÜNÜ AÇACAK

Eğitime yapılacak bu yatırımların Manavgat'ın geleceğini kurtaracağını ve ilçenin sosyokonomik hayatını canlandıracağına dikkati çeken Şükrü Vural, "Ülkemizdeki birçok üniversite bulundukları şehirlerin can damarı halinde. Üniversitelerin kentlere verdiği katkı yadsınamayacak kadar önemli. Manavgat'ta açılacak fakültelerin ardından kurulacak bir devlet üniversitesi Manavgat'ı hemen her konuda bir kaça adım birden ileriye taşıyacak" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT,(DHA)

Foto: Şükrü Vural

===

Depremle yaşamayı öğreniyorlar

ISPARTA Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde kalan ilkokul ve ortaokul öğrencileri 'Depremle yaşamayı öğreniyorum' projesi kapsamında eğitime tabii tutuluyor. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında kabul edilen "Depremle Yaşamayı Öğreniyorum" isimli projenin 2. grup eğitim faaliyeti gerçekleştirildi. Eğitime SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt ile İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde kalan ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı.

Proje kapsamında katılımcılara, deprem ve depremden korunma yöntemleri hakkında bilgiler verildi. Deprem öncesi önlemlerin alınması, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatıldı. Proje yürüyücüsü SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Elitok, depremi yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsma olayı olarak tanımladı.

Türkiye'nin aktif bir deprem kuşağı üzerinde olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Elitok, "Bu nedenle ülkemizin de içerisinde bulunduğu bu aktif deprem kuşağı üzerinde sürekli olarak farklı şiddetlerde depremler meydana gelmekte ve bunlar zaman zaman can ve mal kaybına yol açabilmektedir. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu ve depremle yaşamamız gerektiği artık bilinen bir gerçek. Isparta Türkiye'de birinci deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve yakın tarihte 6 şiddeti üzerinde depremler meydana gelmiş olup yüksek miktarlarda maddi hasar ve yüzlerce can kayıpları meydana gelmiştir" diye konuştu.

'DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMAKTADIR'

Önlem alınmayan ve bilinçli hareket edilmeyen depremlerde can ve mal kaybının kaçınılmaz olduğuna değinen Elitok, depremlerden en az şekilde etkilenip can ve mal kaybını en aza indirmenin yollarından birinin deprem bilincini oluşturmak olduğunu söyledi. Elitok, "Bu bilinci oluşturmanın en önemli yollarından biri eğitimdir. Ülkemizde deprem bilincini oluşturmak için çeşitli eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Ancak bu faaliyetler deprem olayları meydana geldiğinde gündeme gelmekte, bunun dışında deprem gerçeği unutulmaktadır. Deprem bilinci canlı tutulması gereken bir olgudur" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Eğitim çalışması ve deprem tatbikatı.

===

Köy çocukları yazar ve çizerlerle buluştu

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Kaş Kitap Şenliği'ne katılan bir grup yazar ve çizer köy çocukları ile buluşarak, söyleşti. Yazarlar, çocuklara kitap hediye etti. 9. Kaş Kitap Şenliği katılan yazar ve çizerler, Kaş'a bağlı Kasaba Şehit Yusuf Polat Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu ile Sütleğen Köyü Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu'nda öğrencileri ziyaret etti. Ziyarete yazarlar Gülsüm Cengiz, Savaş Ünlü, Şahsene Camız, karikatüristler Sunder Erdoğan, Mehmet Selçuk ve Ferit Avcı katıldı.

Yazar ve çizerler, önce Kasaba Şehit Yusuf Polat Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu'nu ziyaret etti. Köy çocukları burada, kitaplarını okudukları yazarlarla tanıştı. Yazarlar, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Karikatüristler de bazı öğrencilerin karikatürlerini çizdi ve çocuklara hediye etti. Yazar ve çizerler, Kasaba'dan Sütleğen Köyü Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu'na geçip, buradaki öğrencilerle de söyleşiler yapıp, karikatürlerini çizdi ve birlikte fotoğraf çektirdi.

Yazar ve çizerlerle tanışan 7. sınıf öğrencisi Suat Bilecen, "Yazarları ve karikatüristleri görmek çok güzel. Nasıl karikatür çizdiklerini öğrendim. Yaşlansalar da sanatla genç duruyorlar" derken, 6. sınıf öğrencisi Gülsüm Süer, yazarlarla tanışmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Köy çocuklarıyla buluşan çocuk kitapları yazarı, şair Gülsüm Cengiz, "Kaş Kitap Şenliği'ne üçüncü katılıyorum. Kaş'a gelirken köy okullarındaki, yatılı bölge okullarındaki çocuklarla buluşmak istedim" dedi.

Köy çocuklarıyla buluşmaktan mutlu olduğunu kaydeden Gülsüm Cengiz, "Ülkenin geleceğine dair umudum arttı. Çünkü, aydınların, yazarların birikimlerini çocuklarla, gençlerle, bu ülkenin insanı ile paylaşması gerektiğine inanıyorum. Bu bilinçle geldim buraya. Çocukların sorduğu sorulardan, gözlerindeki ışıktan umudum çoğaldı" diye konuştu. Kitap şenliğinin organizasyon sorumlusu Canan Erdoğan da, okurla yazarları bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Dağ köylerine kadar gelerek, çocuklarımızı yazar ve çizerlerle buluşturduk" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Yazarlar ve çizerler öğrencilerle söyleşide ve toplu foto.

===

Ahilik Kültürü Haftası kutlandı

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde Ahilik kültürü, Çıraklık ve Mesleki Eğitim Haftası kutlandı. Sandıklı Mesleki Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kutlamaya Kaymakam Ali Candan, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen. Mustafa Kemal Çelik, Emniyet Müdürü Hakan Berber, Milli Eğitim Müdürü Emin Karaosman, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Törende, Sandıklı Mesleki Eğitim Merkezinde görevli öğretmenler ve öğrenciler tarafından mesleki eğitimin önemi, mesleki eğitimin devlete, çırak öğrenciye ve işverene sağladığı faydalar, Ahilik kültürü ve Ahi Evran hakkında bilgiler, Ahilik ilkeleri, Ahilik'te suç sayılan eylemler ve cezaları, Ahilik nasihati ve Ahilik ile ilgili şiirler okundu.

Törende, Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından "Şed Kuşatma" töreni düzenlendi. Bakırcı esnafının huzurunda bir çırağın sınanarak, bakırcılık işi yapması ve dükkan açmasına müsaade edilerek, mendil kuşatmalarına yönelik temsil beğeniyle izlendi. Törenin son bölümünde şed kuşanan çırak adayı konuklara lokum dağıttı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (DHA)

Foto: Törenden ve toplu foto.

===

Cumhuriyet'in kazanıldığı toprakları gezdiler

AFYONKARAHİSAR ve Çanakkale illeri tarafından gerçekleştirilecek 2012 yılı Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi, 80 ilden 3 bin 200 öğrenci ve 160 öğretmenin katılımıyla başladı. Projeyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan olayların yeni nesillere öğretilmesinin hedefleniyor. Afyonkarahisar ve Çanakkale tarafından gerçekleştirilen Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi kapsamında 24 Eylül-22 Ekim 2012 tarihleri arasında Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerindeki şehitliklere, müzelere, anıtlara, tabyalara, milli parklara ve ören yerlerine ziyaretler yapılacak. Projenin kamuoyuna duyurulması amacıyla Zafer Müzesi önünde geniş katılımlı bir tören düzenlendi.

Törene Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, misafir öğretmen ve öğrenciler katıldı. Vali İrfan Balkanlıoğlu törende yaptığı konuşmada, öğrencilerin Afyonkarahisar'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın gerçekleştiği yerleri gezerken etkileneceklerini umduğunu belirterek, "Ziyaretlerde kutsal vatanın nasıl kazanıldığını görecek öğrenciler, aramıza sokulan fitnenin ne kadar yalan ve yanlış olduğunu anlayacak" dedi. Tören, Hoca Ahmet Yesevi Okulu öğrencilerinin halkoyunu gösterisinden sonra Çorum, Kırklareli, Erzincan, Osmaniye ve Trabzon illerinden gelen misafir öğrencilerin uğurlanmasıyla son buldu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Törenden

===

MHP'liler kan bağışladı

MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Afyonkarahisar İl Başkanlığı, Kızılay'a kan bağışladı. MHP İl Başkanlığı önüne park eden Kızılay Kan Bağış Aracı'nın önünde basın açıklaması yapan MHP İl Başkanı Aziz Aslan, "Afyonkarahisar'da ilk defa bir siyasi parti, Kızılay'la işbirliği yaparak gerçekleştirdiği kan bağışı kampanyasını başlatmış bulunuyor. Toplumun problemlerine parmak basmak, ortak hareket etmek olgusuna destek sağlamak düşüncesiyle kampanyalar başlatıyoruz" dedi.

KAMPANYALAR SÜRECEK

"Bir Defter de Sen Al" kampanyasının olumlu sonuçlarının olduğunu aktaran Aziz Aslan, Afyonkarahisar'da ilkleri yapmaya başladıklarına dikkati çekti. Aslan, "Kurban Bayramı'na yakın olduğumuz bugünlerde, önümüzdeki günlerde hepimizin kana ihtiyacı olacağını düşündük. Kızılay'la ortaklaşa bir kan bağışı kampanyası başlattık. İlgi gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu tür kampanyalarımızın devam edeceğini sizlerin aracılığıyla duyurmak istiyoruz" diye konuştu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Kan bağışından

===

CHP'den ücretsiz diş taraması

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Örgütü, ilçeye bağlı Doğanca Köyü'nde vatandaşlara yönelik ücretsiz diş taraması yaptırdı. CHP Parti Okulu'nun Gazipaşa Temsilcisi Oya Çalık Başeğmez, Aksu Temsilcisi Barış Konyar, Alanya Temsilcisi Bülent Ede, Akseki Temsilcisi Kadriye Pişkin tarafından hazırlanan 'Diş Tarama Projesi' Gazipaşa'nın Doğanca köyünde gerçekleştirildi. CHP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Diş Hekimi N. Güray Başeğmez, Diş Hekimi Önder Onat ve ekibinin gönüllü olarak katıldığı projede 150 vatandaş diş taramasından geçirildi.

Taramaya katılan vatandaşlara diş macunu ve diş fırçası hediye edilerek diş fırçası kullanımı anlatıldı. Parti okulunun projelerinin diğer köyleri de kapsayarak devam edeceğini belirten CHP Gazipaşa İlçe Başkanı Vural Görgülü, "Halka hizmet birinci görevimiz. Her zaman halkın yanındayız. Biz benden olanı değil, bütünü kucaklıyoruz^" diye konuştu. Diş taramasına Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, CHP İl Genel Meclis Üyemiz Süleyman Tuncer, Belediye Meclisi Üyeleri, parti yöneticileri, Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri katıldı.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Diş taramasından

===

İngiliz ressamdan Kalkan'da sergi

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kalkan Beldesi'ndeki Kalkan Kültürevi'nde İngiliz Ressam Schuttleworth Rose tarafından sergi açıldı. Rose'nin sergisi, bu yaz Kalkan Kültürevi'nde açılan 14. sergi oldu. İngiliz Schuttleworth'un sergisinin açılışını Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt yaptı. Serginin açılışına belediye meclisi üyeleri, Kalkan'da yaşayan çok sayıda yabancı ve Türk sanatsever katıldı. Aynı zamanda resim öğretmeni olan İngiliz ressam Rose, 2005 yılından bu yana Kalkan'da yaşıyor. Kalkan'da bir grup amatör ressamla beraber, resim çalışmaları yapıyor.

İngiliz ressam, resimlerinde Türkiye'nin ve yaşadığı yörenin doğal güzelliklerini ön plana çıkarıyor. Canlı ve parlak renkleri kullanıyor. Türkiye'de ilk sergisini açan İngiliz Ressam Rose'nin sergisinde, suluboya, yağlı boya ve pastel boya çalışmalarından oluşan 33 tablo yer alıyor. sergi on gün açık kalacak. Serginin açılışında konuşan Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt, "Hep diyoruz: Kalkan bir dünya kenti. Bunun en güzel örneğini bugün görüyoruz. Kalkan'ın hemşerisi olmuş, İngiliz bir sanatçı sergi açıyor. Yabancı sanatçıların sergileri, önümüzdeki yıllarda da devam edecek" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Sergiden

===

Belediye'den evde sağlık hizmeti

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kalkan Belde Belediyesi tarafından vatandaşlara evlerinde sağlık hizmeti veriliyor. Mayıs ayında başlatılan sağlık hizmeti kapsamında, kasaba merkezi ve Kalkan'a yakın köylerde evlere gidiliyor. Hemşire Zeynep Tunca ve Belediye Halkla İlişkiler Bölümü'nden İlknur Bozkurt'tan oluşan ekip, evlere ziyarete gidiyor. Hasta ve yaşlı vatandaşların tansiyonu, nabzı ve kan şekeri ölçülüyor. Kronik hastalığı olanlar tespit ediliyor.

Kronik hastalar, ilgili kurumlarla işbirliği ile gerekli kurumlara gönderiliyor. Muhtaç yaşlıların ihtiyaçları gideriliyor. Bu kapsamda yürüme güçlüğü çeken 70 yaşındaki Hatice Kavcar adlı kadına tekerlekli sandalye hediye edildi. Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt, yardıma muhtaç, yakınlarından uzakta yaşayan vatandaşlara destek olmak istediklerini, belediye bünyesinde oluşturulan sağlık birimiyle vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Sağlık hizmeti alan vatandaşlar ve tekerlekli sandalye hediye edilen kadın

===

Demre'ye çok amaçlı pazar yeri yapılıyor

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, Demre Belediyesi'nce çok amaçlı pazar yeri yaptırılıyor. Yeni Pazar yeri, altı ay sonra hizmete girecek. İlçe merkezinde yaptırılacak yeni pazar yeri, dört bin metrekarelik alanı kaplayacak. Bu alanın 3950 metrekaresi kapalı alan, 1050 metrekaresi açık alan olacak. Pazar yeri, bir milyon 295 bin liraya ihale edildi. Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, yeni pazar yerinin cuma günleri pazar yeri olarak kullanılacağını belirtti.

Esnafa portatif tezgahlar yaptıracaklarını anlatan Topçu, pazardan sonra tezgahların kaldırılacağını, alanın haftanın altı günü otopark olarak kullanılacağını belirtti. Topçu, böylece Demre'de otopark sorunu da çözmüş olacaklarına işaret ederek, "Pazar yerini, Noel Baba Müzesi'ne yakın inşa ediyoruz. Noel Baba Müzesi'ne gelen otobüsler, yolcu indirdikten sonra burada park yapacak. Böylece Noel Baba Müzesi çevresindeki kargaşayı ve trafik yoğunluğunun da önüne geçeceğiz" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Başkan

===

Sanayi Esnafı Maktek Eurasia fuarına gitti

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın organizasyonuyla Sanayi Sitesi esnafı MAKTEK Eurasia Takım Tezgahları Metal İşleme Makineleri Kaynak Kesme Delme Teknolojileri Kalite ve Test Cihazları Fuarı'na gitti. 46 kişiden oluşan Sanayi esnafı, 12 bölümden oluşan fuarı yaklaşık 5,5 saat sürede gezdi. Esnaf, fuarda, otomotiv, makine, elektrik-elektronik, beyaz eşya, kalıp, tarım makineleri, plastik makineleri, ambalaj makineleri, inşaat makineleri, medikal ekipmanlar, gıda makineleri, demir çelik, döküm sanayi alanlarında, yeni makine ve teçhizatları görüp inceledi ve yetkililerinden bilgi aldı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (DHA)

Foto: Sandıklı esnafının fuar gezisi

===

Nar üreticisine ücretsiz stant

GAZİPAŞA Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, 19-21 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 6. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar Şenliği'nde üreticilere ürünlerini sergileyebilmeleri için ücretsiz stant verileceğini açıkladı. Özgenç, Nar Şenliği'ne katılımın artması ve üreticilerin bahçelerinde ürettikleri ürünlerini tanıtabilmesi için ücretsiz verilen stantların önceki yıllarda düzenlenen şenliklerde faydasını gördüklerini dile getirdi.

Özgenç, "Gerek çekirdeksiz nar, gerekse farklı türedeki bitki ve meyveleri üreten üreticilerimiz hem ürünlerini tanıtmak, hem de tüketici ile buluşmak için belediyemize ya da tarım derneğimize başvurarak bu stantlardan yararlanabilir. Geçen yıllardaki nar şenliklerinde bu uygulamanın bir çok faydalarını görmüştük. Bu çerçevede üreticilerimizi şenliğimize katılmaya bekliyoruz" diye konuştu.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Cemburak Özgenç

===

Manavgat'ta ırmak kıyısı düzenlendi

MANAVGAT Belediyesi'nin etap etap sürdürdüğü 'Büyük Irmak Kıyıları Peyzaj Düzenlemeleri' kapsamında ilk olarak başlatılan Yukarı Pazarcı bölgesindeki ırmak kıyı düzenlemesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ırmak kıyı bantlarının düzenlenmesine büyük önem verdiklerini ve ilk etap olan Yukarı Pazarcı Mahallesi Irmak Kıyı Düzenlemesi'nde mutlu sona ulaştıklarını dile getirdi.

Başkan Sözen, "Amacımız gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Manavgat bırakabilmek. Bu amaçla ırmak kıyılarına büyük önem verdik. ve göreve gelir gelmez ilk iş olarak kolları sıvayarak bu çalışmaları başlattık. Şimdi Manavgatlılar ırmak kıyılarında gönül rahatlığı ile yürüyebiliyor. Çoluk çocuk gezintiye çıkabiliyor, spor tesislerinden yararlanıyor. Balık tutkunlarımız iskelelerde tertemiz bir şekilde balıklarını tutuyor" dedi.

Çok önem verdikleri Gençlik Merkezi'nin ihalesinin yapıldığını, 6 ay gibi kısa sürede tamamlayacaklarını bildiren Başkan Şükrü Sözen, 5 bin kişilik, stadyumun da ihaleye çıkarıldığını, stadı da 7 ay gibi kısa sürede hizmete açacaklarını söyledi. Törende, Uluslararası 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, Antalya'ya gelen "Ezginin Günlüğü' Yukarı Pazarcı Irmak kenarı park alanında konser verdi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Açılış töreni ve konserden.

=== - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gazipaşa Antalya Demre Yerel Haberler

title