Haberler

Tıme: Dha Muhabiri Nilüfer Demir'in Alan Kurdi Fotoğrafı "Tüm Zamanların En Etkili 100" Arasında (2)

Dünyanın en etkili haber dergilerinden TIME, DHA Muhabiri Nilüfer Demir'in, cansız bedeni Bodrum sahiline vuran Alan Kurdi'nin fotoğrafını, "tüm zamanların en etkili 100 fotoğrafından biri" olarak seçti.

Dünyanın en etkili haber dergilerinden TIME, DHA Muhabiri Nilüfer Demir'in, cansız bedeni Bodrum sahiline vuran Alan Kurdi'nin fotoğrafını, "tüm zamanların en etkili 100 fotoğrafından biri" olarak seçti.

TIME Alan Kurdi'nin fotoğrafını, dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron'ın "Ben bir baba olarak Türkiye sahilindeki o görüntüden çok etkilendim"sözleri eşliğinde yayınladı.

TIME dergisinin belirlediği 'en etkili 100 fotoğraf' içinde Arjantinli devrimci Che Guevara'nın yüzü, Amerikalı astronot Neil Armstrong'un Ay'daki yürüyüşü, Demi Moore'un hamileliği, Çin'de tankların önünde duran adam, Vietnam'da napalm bombasıyla yanan yaralı kız çocuğu, ABD Başkanı John F. Kennedy'nin vurulma anı, kendisini ateşe veren Budist rahip, Nagazaki'ye atılan atom bombasının oluşturduğu kareler de yer aldı. Dünyanın ilk fotoğrafı olarak kabul edilen 1826 tarihli "Le Gras'ın penceresinden görünüş" adlı fotoğraf da listede yer aldı.

TIME'ın fotoğraf editörleri Ben Goldberger, Paul Moakley ve Kira Pollack'ın kaleme aldığı sunuş yazısında, "Bir fotoğrafın etkili olmasını belirleyen bir formül yok. Bazı fotoğraflar türünün ilk örneği oldukları için listemizde yer aldılar; bazıları da, düşünce tarzımızı şekillendirdiler. Bazıları da darbeyi indirdi; çünkü, doğrudan yaşam biçimlerimizi değiştirdi. Bu 100 fotoğrafın ortak noktası ise, insanlık deneyiminin dönüm noktalarını temsil ediyor olmalarıydı" dediler.

TIME: Sığınmacı krizi üzerine gördüğümüz olağanüstü çalışmayı temsil ediyor

TIME dergisi, Nilüfer Demir'in fotoğrafını geçen yıl da "Yılın 10 Fotoğrafı" arasına almıştı. TIME dergisi bu konudaki açıklamasında fotoğrafın gücünü Avrupa ve dünya basının ilk sayfalarında manşetlerde yer almamasına rağmen, asıl olarak sosyal medyada, özellikle Facebook ve Twitter üzerinden fotoğrafın farklı versiyonlarını paylaşmış olan okuyucu ve izleyicilerin yarattığı etkiden aldığını söyledi.

TIME'ın açıklamasında, "Bu fotoğraf, hareketsiz bir görüntünün ne kadar güçlü bir etki yaratabileceğini hiç olmadığı kadar kanıtlamış oldu" denildi.

TIME eçıklamasında, "Sığınmacı krizi üzerine gördüğümüz olağanüstü çalışmayı temsil ediyor" diye bahsedilen Alan Kurdi fotoğrafının, kriz üzerine tartışmalara egemen olarak, görüşmeleri ulaşabileceği en üst etki düzeyine ulaştırdığı ifade edildi.

BM Gazeteciler Derneği'nin "altın ödül"ünü kazandı

Suriyeli sığınmacılar krizinin simgesi haline gelen Suriyeli 3 yaşındaki Alan Kurdi'nin, fotoğrafını çeken DHA muhabiri Nilüfer Demir, Birleşmiş Milletler (BM) Gazeteciler Derneği'nin "altın ödül"ünü de kazandı.

BM'de görev yapan gazetecileri çatısı altında toplayan Birleşmiş Milletler Gazeteciler Derneği (United Nations Correspondents Association-UNCA), 3 yaşındaki Alan Kurdi'nin Bodrum kıyılarına vuran cansız bedeninin, dünyayı ayağa kaldıran fotoğrafını çeken DHA muhabiri Nilüfer Demir'i "altın ödül"e layık buldu.

Boston Globe BM Büro Şefi Elizabeth Neuffer anısına veriliyor

Sığınmacılar konusunda çalışmalar yapan en büyük uluslararası kurum olan BM'de görev yapan gazetecileri çatısı altında toplayan ve başarılı çalışmaları değerlendiren UNCA'nın Ödül Komitesi, 2003 yılında Bağdat'ta görev yaparken geçirdiği bir kaza sonucu yaşamını yitiren Boston Globe gazetesi BM Büro Şefi Elizabeth Neuffer anısına verilen "altın ödül"ü, DHA muhabiri Nilüfer Demir'in kazandığını duyurdu.

Alman Deutche Welle televizyon kanalı Martin Jay de aynı ödüle layık görülürken, Zimbabwe'den Küresel Güney Gelişim Dergisi muhabiri Ray Mwareya "gümüş" Kenya'dan Dış Politika Dergisi muhabiri Ty McCormick de "bronz" ödül almaya hak kazandı.

BM Barış Elçisi Leonardo DiCaprio da ödül alacak

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve kendisinin görev süresinin dolmasının ardından görevi devralacak Antonio Guterres, Amerikalı ünlü oyuncu ve BM Barış Elçisi Leonardo DiCaprio, diplomatlar ile gazetecilerin de katılacağı UNCA ödül töreni, 16 Aralık'ta New York'un ünlü mekanlarından Cipriani'de yapılacak.

UNCA ödül komitesinde, UNCA Başkanı Giampaolo Pioli, Carole Landry, Nabil Abi Saab, Valeria Robecco, Seana Magee, Emoke Bebiak, Sherwin Bryce-Pease, Olga Denisova, Zhenqiu Gu, Sylviane Zehil, Bouchra Benyoussef, Tuyet Nguyen ve Richard Roth bulunuyor.

Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'nü de kazanmıştı

DHA muhabiri Nilüfer Demir'in çektiği ve dünyayı sarsan Alan Kurdi fotoğrafı, TIME dergisi tarafından yılın 10 fotoğrafı arasında gösterilmiş, küresel gazeticiğin en ünlü ödül organizasyonu Puletzer'e de aday olmuştu.

Nilüfer Demir'in fotoğrafı ayrıca Almanya'da yılın fotoğrafı ödülüne layık görülmüş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü de yine Nilüfere Demir'e verilmişti.

Cameron: Hepimizin aklından uzun süre çıkmayacak bir görüntüydü

Dönemin İngiltere Başbakanı Cameron, DHA muhabiri Nilüfer Demir'in çektiği Suriyeli Alan bebeğin fotoğrafıyla ilgili, "Hepimizin aklından uzun süre çıkmayacak bir görüntüydü. Ben bir baba olarak Türkiye sahilindeki o görüntüden çok etkilendim. Biz de bu görüntülerin tekrarlanmaması için neleri değiştirebiliriz neler yapabiliriz konularında çalışıyoruz" demişti.

Dünya basını geniş yer verdi

Fotoğrafın yayınlanmasının ardından dünya basını, DHA muhabiri Nilüfer Demir'e geniş yer ayırdı. Suriyeli küçük Alan Kurdi'nin fotoğraflarını çeken Nilüfer Demir ile yapılan röportajı yayınlayan İsviçre'nin Blick gazetesi Demir'in "Üç yaşındaki Alan Kurdi'nin cesedini gördüğüm zaman damarlarımdaki kanın donduğunu hissettim.. Bu benim meslek hayatımın en üzücü ve en karanlık günüydü" dediğini yazdı.

DHA muhabiri Nilüfer Demir, Alman basınında da geniş yer buldu. Tüm dünyayı etkileyen fotoğrafı DHA'dan Nilüfer Demir'in çektiğini yazan Alman basını, Alan Kurdi ile ilgili verdikleri haberlerde Demir'in o esnada neler düşündüğüne ilişkin görüşlerine yer verdi.

Die Welt: Tüm dünya Allan'ın fotoğrafından etkilendi

Alman Die Welt gazetesi, "Tüm dünya Allan'ın fotoğrafından etkilendi. Bunu Türk fotoğrafçı Nilüfer Demir çekti. Demir'in fotoğrafı tüm dünyada büyük yankı uyandırdı" dedi ve Nilüfer'in Demir'in, "O'nun için yapabileceğim bir şey yoktu. Yapabileceğim tek şey yerde yatan bedeniyle çığlığını duyurabilmekti. Ben de bunu ancak deklanşöre basarak yapabileceğime inandım ve o anın fotoğrafını çektim. 100 metre ilerisinde abisi Galip yerde yatıyordu" sözlerine yer verdi.

Focus.de: O an yapılabilecek bir şey yoktu

Fotoğrafı Nilüfer Demir'in çektiğini hatırlatan Focus Online, Demir'in "Üç yaşındaki Aylan Kurdi'yi gördüğümde damarlarımdaki kan dondu. O an yapılabilecek bir şey yoktu" sözlerini öne çıkartarak, Demir'in o an yaşadığı çaresizliğe dikkat çekti.

Bild: "Kalbimize hitap eden fotoğrafı o çekti"

Almanya'nın ne çok okunan gazetesi Bild, muhabiri John Putenpurachal'ın DHA muhabiri Nilüfer Demir ile Bodrum'da yaptığı röportajı yayınladı. "Tüm Dünya'yı duygulandıran resmi 29 yaşındaki Türk gazeteci Nilüfer Demir çekti" diyerek Demir'i tanıtan gazete, DHA muhabirinin "Hemen hemen her gün sahile gelirim ve buralarda geçtiğimiz yıllarda çok ceset gördüm, ama bir çocuk cesedini ilk kez gördüm" sözlerine yer verdi.

Rheinische Post: "Çocuğun sessiz çığlığını duyurmak istedim"

Rheinhische Post gazetesi DHA muhabiri Nilüfer Demir'in "Çocuğun sessiz çığlığını duyurmak istedim" cümleleriyle verdiği haberde "Resimleri tartışıldı. Fakat ölü mülteci çocuğun Bodrum kumsaldaki resmi dünyadaki sayısız medya organınca yayınlandı. Fotoğrafı çeken DHA muhabiri Demir fotoğrafı çekerken hissettiklerini bize anlattı" ifadeleri yer aldı.

Stuttgarter Zeitung: "Kanım dondu"

Nilüfer Demir'in, "Kanım dondu" cümlesinin başlık olarak kullanıldığı Stuttgarter Zeitung haberinde, çekilen fotoğrafın, boğulan tüm mülteciler adına bir sembol haline geldiği yer aldı. DHA muhabiri Demir'in fotoğrafı çektiği belirtilirken, Demir'in fotoğrafı çekerken hissettiklerini anlatması ayrıntılı bir şekilde yer aldı.

- York

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler David Cameron Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Erkan Baş: Zan 'Kazanamazsam geleceğimi düşünmem gerekir' gibi ifadeleri arkadaşlarımıza söyledi

Erkan Baş: Zan 'Kazanamazsam geleceğimi düşünmem gerekir' gibi ifadeleri arkadaşlarımıza söyledi

Çekmeköy'de villaya FETÖ operasyonu! Firari iş insanı Bekir Boydak yakalandı

Çekmeköy'de villaya FETÖ operasyonu! Firari iş insanı Bekir Boydak yakalandı

Japonya Merkez Bankası 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

Japonya Merkez Bankası 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

Trabzonspor maçında tekme tokat dayak yiyen İsmail Kartal'ın oğlundan kötü haber

Trabzonspor maçında tekme tokat dayak yiyen İsmail Kartal'ın oğlundan kötü haber

Fenerbahçe, ligden çekilme gündemiyle 2 Nisan'da olağanüstü genel kurul toplantısı kararı aldı

Fenerbahçe, ligden çekilme gündemiyle 2 Nisan'da olağanüstü genel kurul toplantısı kararı aldı

Benzine 1.50 TL, motorine 1.30 TL zam bekleniyor

Benzine 1.50 TL, motorine 1.30 TL zam bekleniyor

title