Haberler

Kobanili Çocuklara Kreş Yapacaklardı

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlamada yaşamını yitiren gençler, Kobani'de kreş yapmak için yola çıkmışlardı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde Suruç'ta toplanan yaklaşık 300 genç, inşa süreci kapsamında temizlik ve kreş yapmak üzere gitmek istedikleri Kobani'ye geçiş izni için Kaymakamlığa hareket edecekti. Tam bu esnada patlayan bomba 30 gencin hayatını kaybetmesine, 96'sının da yaralanmasına sebep oldu


BASIN AÇIKLAMASINDAN SONRA GERÇEKLEŞTİ

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç'un karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özel izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçmeyi planlıyordu. 11.00 sıralarında yaptıkları basın açıklamasının ardından kültür merkezinin hemen yanında bulunan Kaymakamlıkla görüşme yapmak üzere harekete geçilecekti. Ancak harekete geçmeden önce içlerine giren bir kadın üzerindeki düzeneği patlattı. Patlamanın etkisiyle sadece camlar değil insanların bedenleri de parçalar halinde havaya uçtu. Aynı anda yangın da çıktı. 25'e yakın genç olay yerinde hayatını kaybederken hastanelere götürülen 101 kişiden 5'i daha kurtarılamadı. Bunlardan 34'ü Suruç Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi görüp taburcu edilirken, 22 yaralının ilçedeki hastanede tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi bulunan 20 yaralı da Şanlıurfa ve diğer çevre illerdeki hastanelere sevk edildi. Ölenlerden 10 kişinin kadın 20'sinin erkek olduğu öğrenildi.

BAKANLIK: 27 ÖLÜ, 100'E YAKIN YARALI

Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda Suruçlu, kurtarma çalışmalarına katılırken zaman zaman izdiham yaşandı. Polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için biber gazı ve gaz bombası kullandı. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevk edildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır'dan da ambulans helikopter ilçeye gönderildi. Patlama anı kameralara saniye saniye yansıdı. Görüntüde, grubun basın açıklaması yaptığı esnada patlamanın meydana geldiği görüldü. İçişleri Bakanlığı'ndan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre saldırıda 27 kişinin hayatını kaybettiği, 100'e yakın yaralı olduğu bildirildi. Bakanlık kaynakları, can kaybının artmasından endişe edildiğini belirtti. Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ise, patlamanın olduğu bölgede incelemelerde bulundu. Kültür merkezinin önünde tabutlar taşınırken toplanan kalabalık sürekli slogan atarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı patlamadan sorumlu tuttu.

GÖRGÜ TANIKLARI: CANLI BOMBA

Patlama esnasında bölgede bulunan görgü tanıklarının ifadesine göre, patlama Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde basın açıklaması yapıldığı sırada meydana geldi. Tanıkların ifadesine göre patlamanın canlı bomba olabileceği belirtildi. Bazı görgü tanıkları kültür merkezinde sakallı bir erkekle iki kadının buluştuğunu, daha sonra bir kadının kültür merkezi bahçesine girdiğini dile getirdi. Suruç Devlet Hastanesindeki bazı vatandaşlar ise, getirilen bir kadının belinde düzenek bulunduğunu, polisin düzeneğe el koyduğunu, yaralı kadının da Şanlıurfa'daki bir hastaneye sevk edildiğini belirtti.

GEZİ'DE YARALANAN HDP'Lİ VEKİL DE YARALANDI

HDP'nin İstanbul Milletvekili Adayı Çağdaş Küçükbattal da Suruç'ta yaşanan canlı bomba saldırısında yaralandı. Gezi direnişinde gözünü kaybeden Çağdaş Küçükbattal, seçimlerde HDP'den İstanbul 15. Sıra Milletvekili Adayı olarak gösterilmişti. Patlamada yaralanan Küçükbattal, diğer yaralılarla birlikte kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Edinilen bilgilere göre, patlamada yaralanan Küçükbattal'ın bacağı da kırıldı.

25 HAZİRANDAKİ YARALAR SARILMADI HENÜZ

Suruç, YPG/YPJ ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla gündeme gelen Rojava'nın Kobani Kantonunun tam karşısında bulunuyor. IŞİD'in yoğun saldırılarına karşın kentte kontrolü PYD'ye bağlı YPG ve YPJ elinde tutuyor. IŞİD'in 25 haziranda yaptığı saldırının henüz yaraları kapanmamıştı. 100'ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği Kobani'deki IŞİD saldırısında yaralananlar halen Şanlıurfa'daki hastanelerde yaralı olarak tedavi görüyor.

AMARA HEP ACILARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP'li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyordu. Kobani, saldırıları esnasında sığınmacılar için de aktif olarak kullanılan kültür merkezi iki gündür Ankara ve İstanbul'dan gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyelerine ev sahipliği yapıyordu.
Şanlıurfa Suruç'taki patlama sonrası Diyarbakır'dan çok sayıda kara ve hava ambulansı sevk edildi. Patlama bölgesinde polisin incelemesi sürüyor.

YARALI GENÇ KONUŞTU

Suruç'taki terör saldırısında yaralananlar, yaşadıklarını anlattı. Ayağından yaralanan Derviş Genç, sabah saatlerinde İstanbul'dan otobüsle yaklaşık 30 arkadaşıyla ilçeye geldiklerini söyledi.
Olayın bir anda meydana geldiğini belirten Genç, ayağından yaralandığını anlattı.
Genç, saldırının kültür merkezinin önünde basın açıklaması yaptıkları esnada olduğunu aktararak, şunları kaydetti: "Açıklama bitmek üzereyken bir anda kafamı çevirdim arkaya doğru, bir ateş gördüm. Ondan sonra ateş, toz bulutları ve burnumuza yanık doku kokuları geldi. Biz o arada yere düşmüştük. Ondan sonra alandan ayrılmaya başladık. Genelde televizyonlarda izleriz, 'bir patlama olur, arkasından ikincisi olur' düşüncesiyle alandan ayrıldık. Daha sonra tekrar dönüp yaralı arkadaşlara yardımcı olmaya çalıştık. Tanıdığım arkadaşlarım iyi ancak tanımadığım çok sayıda kişinin hastanede önümden geçtiklerini görünce çok üzüldüm. Diğer arkadaşlarıma bir şey olmuşsa da bilmiyorum."

'O ANDA KAÇIŞTIK, TEKRAR DÖNÜP YARALILARA YARDIMA ÇALIŞTIK'

Kolundan yaralanan Hakan Öz ise, olay esnasında merkezin önünde yaklaşık 200 kişinin bulunduğunu söyledi. Merkezde Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen gençlerin bulunduğuna dikkati çeken Öz, "Sabah 07.00'de buraya indik, dinlendik, kahvaltı yaptık. Basın açıklaması sırasında pankart tutuyorduk, bir anda patlama oldu. O anda kaçıştık, tekrar dönüp yaralılara yardıma çalıştık. Sonra biz de tedavi için hastaneye geldik. Patlamayla ilgili tahminimiz yok, araştırılıyor ama biz 'canlı bomba olabilir' diye düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
Kafasından hafif yaralanan İsmet Yılmaz da, olay esnasında bayıldığını ve hiçbir şey hatırlamadığını dile getirdi.

ÖLEN VE YARALANAN BAZI İSİMLER

Ulaşılan bilgilere göre Suruç Devlet Hastanesi'nde bulunan bazı yaralıların isimleri şu şekilde: Fethi Aydın, İbrahim Halil Nağaz, Ömer Bal, Güneş Erzurumlu, Efe Çatalbaş, Hüseyin Doğan, Zafer Aydın, Leyla Kılıç, Yasin Can Uç, Ali Deniz Esen, Levent Akhan, İnan Söker, İlke Başak Baydar, Muhammed Sezgek, İhsan Oğuzcan Yüzgeç, Özlem Tunç, Sebahattin Pişkinbaş, Volkan Uyar, Seyit Cem Çakmak, Erkut Küçükşahin, Mehmet Şimşek, Güney Alvanoğlu, Ferhat Akyüz ve Sezgin Dağ.
Hayatını kaybeden 12'sinin isimleri de belli oldu: Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Yunus Emre Şen, Nazegül Boyraz, Kasım Dedrem, Alper Sapan, Olcan Pirinç, Ferdane Kılıç, Hatice Ezgi Saadet.

ZEHİRLİ SU SÖYLENTİLERİ

Patlamanın ardından Suruç Belediyesi, hoparlörden yaptığı anonslarla vatandaşlara ikinci bir bomba ihtimali nedeniyle evden çıkılmaması uyarısında bulundu. Bu anonsun ardından bir anons daha yapılarak, olası bir terör saldırısına karşı şebeke suyunun içilmemesi çağrısında bulunuldu. Yanlış anlaşılan bu anons dün gün boyu hem Suruç'ta hem de Şanlıurfa'da içme sularına zehir karıştırıldığı yönünde söylentilere sebep oldu. Gün içerisinde tüm merkez ilçelerde su içilmemesi konusunda sosyal medyada paylaşımlar yapıldı. Olayın büyümesi ile birlikte Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İşleri (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak sularda bir sorunun olmadığını duyurdu.

ŞUSKİ: ZEHİR VE GÜVELİK SORUNU YOK

ŞUSKİ'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İlimize su sağlayan içme suyu arıtma tesisimizde güvenlik ve su kalitesi olarak herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Bunun yanında içme suyu depolarında güvenlik 7/24 bulunmakla birlikte su numuneleri de gerek halk sağlığı gerekse kendi elamanlarımızca alınıp tahlil yapılmaktadır. Kamuoyundaki hassasiyete binaen ilave su numuneleri ekiplerimiz tarafından alınmış olup laboratuvarda analiz işlemleri başlamıştır. Şu anda Suruç ilçemizle ilgili ilk sonuçlarda sağlığı tehdit eden herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Diğer numunelerin neticelenmesi zamana bağlı olduğundan sonuçlar çıktıkça basınla paylaşılacaktır. Halkımıza önemle duyurulur."

HSYK, İKİ CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRDİ

Suruç'taki saldırıyla ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından, olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak Şanlıurfa'dan 2 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirildi. Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Suruç'taki bombalı terör saldırısı sonucu çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralı bulunduğu belirtildi. Açıklamada, cenazelere otopsi yapılması ve gerektiğinde muhafazası için, imkanları Şanlıurfa Adli Tıp Kurumundan daha iyi olan Gaziantep Adli Tıp Kurumuna, cenazelerin sevki ve otopsi işlemlerinin en kısa sürede yapılmasının sağlanacağı ifade edildi. Mevcut uzman ve personele ek olarak, İstanbul Adli Tıp Kurumundan 3 uzman ve 2 teknisyen, Şanlıurfa'dan bir uzman, Adıyaman'dan bir uzmanın Gaziantep Adli Tıp Kurumunda görevlendirildiği de kaydedildi.

SOSYAL MEDYADA VALİ KÜÇÜK'E TEPKİLER YAĞDI

16 Haziran'da, Vali Küçük'e IŞİD'le ilgili soru soran 3 gazeteci gözaltına alınmıştı. Sosyal medya, Suruç'taki patlama sonrası Küçük'e şu soruyu sordu: "Şanlıurfa'da IŞİD'li var mı?" Dün bombalı saldırının ardından gözler Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'e çevrildi. Suruç'taki saldırıda canlı bombanın IŞİD mensubu olduğu öne sürülmesi üzerine Vali Küçük, İstanbul'da olduğunun öğrenilmesinin ardından sosyal medyada, "Şanlıurfa'da IŞİD'li var mı?" şeklinde soru yağmuruna tutuldu.Özellikle Twitter'da birçok kullanıcı Vali Küçük'e yönelik mesajlar paylaştı.

ÇELEBİ: İNTİHAR SALDIRISI

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, Suruç'taki Amara Gençlik ve Kültür Merkezi'ne gerçekleştirilen saldırı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
Yaklaşık 1,5 ay önce Kobani'ye gitmek için çalışma başlattıklarını belirten Çelebi, 23 ilden 350 kişilik bir heyetle yola çıkıldığını ve patlamanın intihar saldırısı olduğu yönünde bilgileri olduğunu aktardı.
Çelebi şöyle devam etti: "1,5 ay önce Sosyalist Gençlik Dernekleri Konfederasyonu 'Kobani'yi birlikte inşa edeceğiz' diye bir kampanya başlattı. Projenin amacı savaş kentine dönüşen Kobani'yi yeniden dönüştürmekti. Kobani'ye gitmek isteyenler arasında tüm toplumsal ve meslek çevrelerinden arkadaşlarımız vardı. Yine karanlık eller araya girdi. Gençlerin barış ve özgürlük talebini yine kana buladılar."

DÜNYA MEDYASI 'SON DAKİKA' OLARAK GEÇTİ

Dünya medyası, patlamanın ilk saatlerinde Suruç'ta en az 30 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı "son dakika" olarak duyurdu. Associated Press, Reuters ve AFP'nin "son dakika" olarak geçtiği haberleri yayın kuruluşları okuyucularıyla şöyle paylaştı:

ASSOCIATED PRESS:
Türk yetkililer, Suriye sınırı yakınlarındaki patlamada en az 27 kişinin öldüğünü, yaklaşık 100 kişinin de yaralandığını açıkladı.

REUTERS:
Türk İçişleri Bakanlığı, patlamanın "terör saldırısı" neticesinde gerçekleştiğini duyurdu.

AFP:
Patlama, Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki rolünü artırdığı sırada meydana geldi.

BBC:
Suriye sınırındaki Türk kasabası Suruç'ta meydana gelen patlamada en az 10 kişi öldü.

CNN:
Türkiye'nin Suriye sınırına komşu Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada onlarca ölü ve yaralı var.

PATLAMANIN MEYDANA GELDİĞİ SURUÇ'TAN NOTLAR:
•Bankalar dahil olmak üzere tüm iş yerleri kapalıydı.
•İlçe giriş çıkışlarında ve ilçe merkezinde bir kaç tane zırhlı araç dışında güvenlik güçleri yoktu.
•Gençler ambulansların geçişini sağlamak için yol boyu önlem aldı.
•Şanlıurfa merkezden çok sayıda ambulans ve cenaze aracı gitti.
•Zabıtalar araçlarla ilçede tur atarak halkı sık sık provokasyonlara karşı uyardı.
•Suruç Devlet Hastanesi bahçesine çok sayıda vatandaş akın etti.
•Yaralılar sivil araçlarla da taşındı.
•Patlamanın gerçekleştirildiği alanın önünde toplanan grup sık sık Kürtçe, 'şehitler ölmez' ve Erdoğan aleyhinde sloganlar attı.
•Patlama alanındaki parçalanmış cesetler olay yeri inceleme, AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından küreklerle de toplandı.
•Yanmış cesetlerin görünmemesi için üzerleri gazete ve battaniye ile kapatıldı.
•Cesetler uzun süre götürüleceği yerler belli olmadığı için patlama alanında bekletildi.
•Yakınlarından haber alamayan birçok kişi Suruç'ta tanıdıklar aracılığıyla haber almaya çalıştı.
•Olay yerinde birçok STK incelemelerde bulunarak ölü ve yaralıların isimlerini not aldı.
•Patlamanın olduğu alana çok sayıda HDP yöneticisi ve milletvekili geldi.
•Gün boyu Şanlıurfa merkez ve Suruç şebeke suyuna zehir karıştırıldığı iddia edildi.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa İstanbul Suriye Kobani Güncel Güncel Haberler

title