Haberler

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler

İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerince protesto edildi.

İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerince protesto edildi.

Erzurum'da, Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ESTKP) öncülüğünde, Yakutiye ilçesindeki Lalapaşa Camisi bahçesinde cuma namazının ardından toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine slogan attı.

Grup adına açıklama yapan ESTKP Başkanı Mustafa Güvenli, bütün dünyada Müslümanlara karşı planlı olarak zulüm, katliam ve zayıf bırakma faaliyetlerinin devam ettirildiğini söyledi.

Mescid-i Aksa'da 48 yıl sonra ilk defa Cuma Namazı kılınamadığını dile getiren Güvenli, "İşgalci ve lanetli İsrail devleti ilk kıblemizde Kudüs'ümüzde 3 Müslüman'ı Mescid-i Aksa'da şehit etti ve içerisine girmeyi yasakladı. Cuma namazı kılmak için bile Müslümanlar Mescid-i Aksa'ya giremedi ve cumayı mescidin dışarısında kılmak zorunda kaldı. Niyet belli ve bu niyet bütün dünya Müslümanlarına bir meydan okumadır." diye konuştu.

İsrail'in Mescid-i Aksa'nın giriş kapılarına yerleştirdikleri detektörler ile ibadet amacıyla gelen Müslümanları ve cenaze namazı için getirilen naaşların bulunduğu tabutlara arama zorunluğu getirdiğini belirten Güvenli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör devleti olan İsrail daha önce bütün dünyaya hiç umursamadan seyrettirdiği ölüm ve vahşet fotoğraflarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Dünya Müslümanları, İsrail'in bu tasarruflarına karşı çıkmazsa, işgalci rejimin bundan cesaret alarak atacağı sonraki adım ise Mescid-i Aksa'dan Müslümanları tamamen men etmek olacaktır. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa Müslümanların malıdır. Oralarda yaşanan zulümlerin, kıyımların hesabı bizden sorulacaktır."

Güvenli, bütün Müslümanları Mescid-i Aksa'da uygulanan zorbalığa ve saldırılara karşı tepki göstermeye davet etti.

Konuşmaların ardından gıyabi cenaze namazı kılınarak dua edildi.

Erzincan

Erzincan STK platformu cuma namazı sonrası, Camii Kebir Camisi'nde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarına tepki gösterdi.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve kentte faaliyet gösteren 28 STK'dan oluşan Erzincan STK Platformu üyeleri, cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılıp basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması yapan Erzincan STK Platformu Dönem Sözcüsü Nebi Gül 14 Temmuz günü Mescid-i Aksa'da yaşananları kınayarak şunları kaydetti:

"14 Temmuz günü Mescid-i Aksa'nın avlusunda üç Filistinli genç, işgalci İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildi. Bununla yetinmeyen siyonistler yaralılara müdahale için gelen ambulansların mescide girişine de engel oldu. Ardından illegal gözaltılar başladı. Bu olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan işgalci rejim, bugün mescidi kısmen ibadete açmakla birlikte kapılara metal arama detektörleri yerleştirdi. Siyonistler, yerleşimci politikasıyla Filistinlileri evlerinden, yurtlarından çıkararak Kudüs'ü Yahudileştirme ve arkeolojik kazı adı altında Mescid-i Aksa'yı yıkıp yerine siyon tapınağı inşa etme planlarını adım adım uyguluyor."

Mescidi kapatmak için kirli planların yapıldığını söyleyen Gül, İslam dünyasının ve uluslararası toplumun sessiz bakışları arasında Filistin halkının yok edildiğini ifade etti.

Gül, İsrail'in son dönemlerde Müslümanların tepkilerini ölçmek için saldırıları arttırdığını ve sessiz kalındıkça şiddetinin daha da artacağından endişe ettiklerini ifade ederek "İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırılarını, yasaklama ve kısıtlamalarını, Kudüslüler üzerindeki işkence ve zulüm operasyonlarını kınıyoruz. Müslümanların ilk kıblesi, harem mescitlerinin üçüncüsü, ümmetin izzet ve şerefi olan Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını sürdüren katil devlet İsrail'i lanetliyor, Filistinli şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." dedi

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Erzincan Başkan Yardımcısı Muhammed Serhat Özgün de basın açıklaması yaparak yaşananları kınadı.

Tunceli

Merkez Paşalar Camisi'nde kılınan Cuma namazının ardından toplanan grup, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Tunceli Teşkilat Koordinatörü Hakan Yoğurtçu yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'nın alınların secdeyle buluştuğu, gönüllerin Rab ile buluştuğu ilk kıble, müminlerin haykırışı, müminlerin niyazı olduğunu belirtti.

Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için büyük değer taşıdığını ifade eden Yoğurtçu, şunları söyledi:

"Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa'ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, secdeye varmasına da engel olmaktadır. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama detektörleriyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi, vicdanları körelmiş batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, bizzatihi İslam'a karşı yapılan bir saldırıdır. Artık öyle bir boyut almıştır ki ilk kıblemiz de ezan-ı Muhammediyeyi yasaklayacak kadar alçaklaşmışlardır. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Dik duruşumuzu Allah izin verirse eşkiyalıklar son bulup, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz."

Ağrı

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine Ağrı'da da basın açıklaması ile tepki gösterildi.

Cuma namazı çıkışında Merkez Camii önünde toplanan Ağrı Özgür Kudüs İnisiyatifince, İsrail lanetlendi.

Ağrı Kardeşlik ve Dayanışma Platformu (AKADAP) Genel Sekreteri Kerem Engin, grup adına yaptığı açıklamada, son dönemde Kudüs'te ezanın yasaklanması, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması, ardından kapılarına metal arama dedektörlerin yerleştirilmesi, Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinlilere yönelik saldırılar sonrasında Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin tüm bu olanlara karşı tepki gösterdiklerini hatırlattı.

Engin, Saldırılar sırasında Kudüs Müftüsü dahil birçok kişinin yaralandığını, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları ve işlemiş olduğu suçları görüntülemek isteyen basın mensuplarına yönelik engelleme ve saldırıların da devam ettiğini belirtti.

Müslümanlar olarak, bu acıyı en üst seviyede hissetmek ve ümmetin namusu olan ve uğruna binlerce kurbanın verildiği Kudüs davasına sahip çıkmak mecburiyetinde olduklarını dile getiren Engin, şöyle konuştu:

"Siyonist çeteye karşı birleşme ve dayanışma günüdür. İslam ümmetinin tüm unsurlarını, elinde yetki ve imkanı bulunduran, devlet reisleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, cemaat ve tarikatlar ve Kudüs davasına duyarlı herkesi ve her kesimi bir araya gelmeye, yeni stratejiler geliştirmeye davet ediyoruz. ve bu basın açıklamasını organize eden Ağrı Özgür Kudüs İnisiyatifi olarak buradan çağrıda bulunuyoruz. İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. Hangi amaçla kurulmuş hangi görüşte olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları ve inisiyatif grupları Filistin halkıyla dayanışma içerisine girmeli ve eylemlerle, kampanyalarla onlara destek verilmelidir."

Program Memur-Sen Ağrı İl Temsilcisi Süleyman Gümüşer'in "Kudüs" adlı şiirinin okunmasının ardından yapılan dua ile sona erdi.

Kars

Kars'taki Memur-Sen üyelerinde Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, protesto edildi

Merkez Camisi'nde kılınan cenaze namazının akabinde bir araya gelen grup üyeleri, İsrail'in Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmasına tepki gösterdi.

Açıklama yapan, Memur-Sen Kars Şube Başkan Yardımcısı Ahmet Adıgüzel, Mescid-i Aksa'da son zamanlarda yaşananların İsrail'in yürüttüğü kirli savaşın en önemli halkası olduğunu söyledi.

Mescid-i Aksa ve Kudüs için barış, adalet ve özgürlük istediklerini vurgulayan Adıgüzel, "Bizim mücadelemiz, sadece bizim için değil, insanlık için. Eğer Mescid-i Aksa saldırıları devam ederse, Kudüs İsrail'in işgalinden kurtulmazsa, korkarız ki emperyalizmin oluşturduğu kaostan dolayı yorulan dünyamız daha büyük felakete düçar olacaktır. Çünkü bizler, emperyalistlerin oluşturduğu bütün kurguların ötesindeki gerçekleri söylemekle mükellefiz. İsrail'in keskin inançları, ırkçı politikaları stratejik bir araç olmanın ötesinde bir anlam taşıyor." ifadesini kullandı.

Adıgüzel, sözlerine şöyle devam etti:

"Buradan tüm dünyaya haykırıyoruz. Siyonist korsanların Mescidi Aksa'yı temellük etmesine izin vermeyeceğiz. Aksa işgalinin nereye varacağından gafil olanlar Sabra, Şatilla, Cenin, Eh Halil gibi katliamlara baksınlar. Susarsak yok oluruz, yutkunursak boğuluruz. Biliyoruz ki Siyonistler uluslararası toplumdan, uluslararası hukuktan değil sadece ve sadece ümmetten, Müslümanların öfkesinden çekiniyor. Ayağa kalktığımızda zalimlerin nasıl diz çökeceğini 15 Temmuz'da gösterdik. Bugün de Aksa için ayağa kalkma günüdür. Gün, öfkemizi tekbire, eylemimizi yumruğa ve kararlılığımızı er meydanına dönüştürme günüdür."

Iğdır

Iğdır'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İsrail'in 3 Filistinli genci öldürmesini ve Mescid-i Aksa'ya girişleri yasaklamasını protesto etti.

Kılınan Cuma namazının ardından Ulu Cami önünde toplanan grup "Kahrolsun İsrail" ve "Yaşasın küresel direnişimiz" sloganları attı.

Gurup adına açıklamada bulunan Memur-Sen Üyesi Murat Akkuş, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarını terk etmesi gerektiğini söyledi.

Mescid-i Aksa'nın derhal ibadete açılması gerektiği belirtilen açıklamada, "İsrailli asker ve polislerin son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırıları artarak devam etmektedir. Bir taraftan Gazze'ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken diğer taraftan Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Mescid-i Aksa'nın derhal ibadete açılması ve Kudüs'teki tüm kutsal mekanların Filistinlilerin sorumluluğunda korunması gerektiği bildirilen açıklama, şöyle devam etti:

"Mescid-i Aksa için kurulmuş olan İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar, devletler, birlikler derhal bu işgal ve saldırılara son verecek tedbirleri almalıdır. Hangi amaçla kurulmuş, hangi görüşte olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları ve inisiyatif grupları Filistin halkıyla dayanışma içerisine girmeli ve eylemlerle, kampanyalarla onlara destek vermelidir."

Ardahan

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine Ardahan'da da basın açıklaması ile tepki gösterildi.

Cuma namazı çıkışında Ardahan Merkez Cami önünde toplanan STK temsilcileri, İsrail'i kınadı.

Grup, tekbir sesleri ile dağıldı.

AK Parti Ardahan İl Başkanı Yunus Baydar ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müslümanların ilk kıble olan Mescid-i Aksa'nın işgalini kabul edilemeyeceğini belirterek, "İsra ve Mirac'ın şehri Kudüs'ün işgali kabul edilemez. Etrafı bereketlendirilmiş ve mübarek kılınmış Filistin topraklarının işgali kabul edilemez. Bizim için mübarek kılınmış topraklarda, mübarek kılınmış bir şehirde ve mübarek kılınmış bir mabette küstah İsrail'in silahlı unsurlarının kanlı ve kirli postalları ile dolaşması, en aşağılık bir davranıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Erzincan Erzurum İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024?
title