Haberler

Hüseyin Çelik'ten Gündeme İlişkin Değerlendirmeler (2)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, muhalefetin yeni anayasa çalışmalarının önündeki engel olarak başkanlık sistemini göstermesine cevap verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, muhalefetin yeni anayasa çalışmalarının önündeki engel olarak başkanlık sistemini göstermesine cevap verdi. Çelik, "Diğer bütün siyasi partiler uzlaşılması gereken bütün konularda uzlaşsınlar, biz başkanlık sistemini yok sayarız" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Çelik, basın toplantısının başında hayatını kaybeden Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı'ya Allah'tan rahmet diledikten sonra Galatasaray'ın şampiyonluğunu kutladı.

Daha sonra yeni Anayasa çalışmalarına değinen Çelik, Uzlaşma Komisyonu'nun Temmuz başına kadar çalışmasına karar verildiğini hatırlattı. Muhalefetin, çalışmaların tıkanmasının gerekçesi olarak Başkanlık sistemi teklifini öne sürdüğünü hatırlatan Hüseyin Çelik, "Diğer bütün siyasi partiler uzlaşılması gereken bütün konularda uzlaşsınlar, biz başkanlık sistemini yok sayarız" diye konuştu. Muhalefetin Başkanlık sistemini gerekçe göstermesinin gerçeği yansıtmadığını anlatan Çelik şöyle konuştu:

"Şu anda 134 madde olması düşünülüyor, bunun 96 maddesi başkanlık sistemi ile ilgili değil. Siz bu 96 maddeyi şekillendirdiniz de geriye başkanlık sistemi mi kaldı? Biz, Türkiye'nin bir daha koalisyonlara dönmemesi için, biz parlamentonun icra organı üzerinde gerçek anlamda bir denetim mekanizması olması için, biz özellikle Türkiye'de uzun vadede istikrarın devamı adına başkanlık sisteminin Türkiye için uygun olacağını düşünüyoruz. Birleşmiş Milletlerin üyesi olan 193 ülkenin 96'sında başkanlık sistemi uygulanmaktadır, dünyanın gidişi bu tarafa doğrudur. Biz bunun doğru olduğuna inanıyoruz.

Niye şimdi gündeme getirildi sorusuna gelince. Herhalde trafik kanunu, orman kanunu, borçlar kanunu görüşülürken başkanlık sistemi tartışılmaz. Bir ülkede yeni bir anayasa yapıyorsunuz. Devlet ile milletin ilişkileini düzenleyen bir anayasa yapılırken başkanlık sistemi gündeme gelmeyecek de ne zaman gündeme gelecek? Muhalefet bunu istemediği zaman bunu zorla yapmak gibi bir niyetimiz yok. Demokrasilerde halkın iradesi ve milletin iradesiyle yapılır."

"AK PARTİ'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN DİĞER PARTİLERLE UZLAŞMASI GEREKİYOR"

Hüseyin Çelik, AK Parti'nin Türkiye'ye başkanlık sistemini tek başına getirebilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Diğer partilerle uzlaşma sağlanması gerekiyor. Ama Uzlaşma Komisyonu dağılsa bile biz B, C, D planı bütün alfabenin harflerini sayın, bütün bu alternatifleri deneyeceğiz. Mutlak suretle Türkiye'de yeni bir anayasa yapılması konusunda gayretlerimiz olacak" dedi. Çelik, "AK Parti, eskinin bütün arızalarını bir tarafa bırakan, onların buna bulaşmasına müsaade etmeyen bir anayasa yapma niyetindedir, kararlığındadır, çaba da bu yöndedir" diye konuştu.

Hüseyin Çelik, AK Parti'nin anayasa çalışmalarında masadan kalkan taraf olmayacağını belirterek muhtemel senaryoyu ise şu sözlerle dile getirdi:

"Biz sonuna kadar gideceğiz. Olmadı mı? Diğer 2 partiyle uzlaşı... Olmadı mı? Biriyle uzlaşma. Olmadı kendi taslağımızı getirerek, ama TBMM'de böyle bir iklim varsa, onun geçebileceği gibi ihtimal üzerinde durursak o zaman kendi taslağımızı getiririz. Temenni ederim ki Türkiye hasret duyduğu anayasasını hazırlar ve bu anayasa millet ile devlet arasında yeni bir sıcaklığa yol açar."

"CHP'LİLERİN BİLDİRİYE İMZA ATMIŞ OLMASINI ÖNEMSİYORUZ"

Hüseyin Çelik, çözüm süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. "PKK'lıların, BDP'lilerin ne söylediğine, ne söylemeyeceğine biz karar veremeyiz" diyen Hüseyin Çelik, "Onların ne söylediğinden ziyade, onların hangi söylediklerinin devlet ve hükümet tarafından makul ve makbul kabul edileceği önemlidir. Herkes her şeyi söyleyebilir, söylenenlerin hangisi devlet ve hükümet tarafından makul ve makbul kabul edilecek önemli olan budur. Süreç endişeye mahal olmayacak şekilde yürüyor" diye konuştu.

Silahların susmuş olmasının, insanların ölmüyor olmasının başlı başına önemli olduğunu kaydeden Hüseyin çelik, CHP ve MHP'nin ise sürecin karşısında durmaya devam ettiğini ifade etti. Çelik, 111 aydının imzasıyla yayınlanan bildiriyi de hatırlatarak, bildirinin bazı cümlelerinin istisna edilmesi halinde kendisinin de bu bildiriye imza atabileceğini söyledi.

"Bu 111 aydının söyledikleri, bütün sözlerin hepsinin bizimle örtüşmesi gerekmiyor" diyen Çelik, "Ama silahların susmasını, bunun büyük bir fırsat oluşturduğunu, Türkiye'de daha demokratik ortamın tesisi için, paylaşımcı, kardeşçe bir arada huzur içinde yaşamamızın önünde büyük bir fırsat ve imkan açtığını ifade etmiş olmalarını bile önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Bildiriye imza atanlar arasında CHP'lilerin de olduğunu söyleyen Çelik, "Bir kısım CHP'lilerin cesaret göstererek buna imza atmasını önemsiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu, eğer arkadaşlarının buna imza atmasından şikayetçiyse dün grup toplantısında bundan söz etmeliydi, ama etmedi. Bir rivayete göre kendi bilgisi dahilinde imza atılmış, o zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? O zaman gelin bu işin içinde olun. Eğer bu ülkede, bu ülkenin kazanacağı şekilde ortaya bir çözüm çıkacaksa, bir şeref ortaya çıkacaksa bu şerefte sizlerin de payı olsun istiyoruz" diye konuştu.

"MUHALEFET 'HÜKÜMSÜZDÜR' ŞEKLİNDE ZAYİ İLAN VEREBİLİR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği 'Yalancıdan Başbakan olmaz' sözünde Kılıçdaroğlu ile hemfikir olduğunu söyledi. "Bunun için bu millet Sayın Kılıçdaroğlu'nu başbakan yapmıyor" diyen Çelik, "Halk bu mesajı çok iyi anlamış. Bende aynı şeyi söylüyorum, 'yalancıdan başbakan olmaz'. Bundan dolayı ki çok değerli halkımız, yüce millet Sayın Kılıçdaroğlu'nu başbakan yapmıyor" dedi.

Hüseyin Çelik ayrıca CHP ve MHP'nin ittifakla bir zayi ilan vereceğinin konuşulduğunu söyledi. Çelik bu ilanı ise "10 buçuk yıldan beri AK Parti hükümetlerinin sergilediği başarıdan, Türkiye'de çok güzel şeyler olmasından ve 7 sefer sandıkta üst üste başarısızlık gösterdiğimizden dolayı kendimizi kaybettik, hükümsüzdür" şeklinde ifade etti.

Çelik, hükümetin ise "10 buçuk yıldan beri yaptığımız büyük hizmetlerden, Türkiye adına elde ettiğimiz büyük kazanımlardan, 7 sefer üst üste sandıkta galip gelmemizden dolayı muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" şeklinde özür ilanı verebileceğini belirtti.

Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın sözlerini de çarpıttığına dikkat çekerek, "Sayın Kılıçdaroğlu, mecaz nedir, kinaye nedir, ironi nedir bunu bilmediği için, o konuda bizim CHP'yi ders vermemiz gerekiyor, bunu ciddi ciddi diyor ki; 'başbakan pazarlık yok, kendi bakanı pazarlık var' diyor şeklinde çarpıtıyor" dedi.

ŞEKER PİLİÇ'İN DURUMU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Şeker Piliç'in iflası ve Şeker Piliç işçilerinin CHP grubuna getirilmesini de değerlendirdi. Çelik, işçilerin CHP grup toplantısına getirilmesinin bir istismar amacıyla yapıldığını anlatarak, 'Şeker Piliç, devletten alacağını alamadığı için battı' şeklinde mesnetsiz iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Şeker Piliç'in 2011 yılında bir yangın geçirdiğini ve 8 ay 10 gün üretim yapamadığın kaydeden Çelik, daha sonra ise Şeker Piliç'in borcunun öz sermayesinden 10 kat fazla olduğu için bu noktaya geldiğini anlattı.

"Şeker Piliç'i şuanda belgelenmiş KDV alacağıyla ilgili olarak Gelir İdaresi'ne ibraz edilmiş bir alacağı yok" diyen Çelik, Gelir İdaresi'nin ise Şeker Piliç'e biran önce belgeleri ibraz ederek KDV alacağını tahsil edebileceği yönünde bir açıklama yapıldığını belirtti. Çelik, Şeker Piliç'in devletten alacağını alamadığı için batmadığının da altını çizdi. Çelik, Şeker Piliç'in alacağını alamadığı için battı yönündeki CHP'nin açıklamalarını da eleştirerek, "Bu ayıp değil mi?" diye sordu.

Çelik ayrıca Kılıçdaroğlu'nun protestocularla ilgili sözlerini de değerlendirerek, her protestocunun istediği yerde protesto yapabileceğine yönelik muhalefetin açıklamalarına tepki gösterdi. Çelik, "Kılıçdaroğlu CHP grup toplantısı sırasında bir CHP'ye yönelikk protestoya izin verir mi?" diye sordu.

"YOLDA ARIZA OLURSA, ARIZAYI GİDERİR YOLA DEVAM EDERİZ"

Hüseyin Çelik, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevapladı. Çelik, bir gazetecinin terör örgütü PKK'nın bugünden itibaren sınır dışına çıkacağını hatırlatarak bu konuyla ilgili olarak kendilerine gelen yeni bir bilgi olup olmadığını sorması üzerine, "Her şey devletin kontrolü altındadır. Devletin kontrolü altında cereyan etmektedir" dedi.

Çözüm sürecinde yaşanacak bir aksama ihtimalini de değerlendiren Çelik, "Yolda arızalar olursa, giderir yola devam edersiniz. Sizin hedefe ulaşmak gibi kararlılığınız varsa bunu yapmak zorundasınız. Birileri maraza çıkarabilir, birileri bazı arızalar çıkarabilir. Farklı farklı konuşmalarla toplumun canı sıkılabilir ama eğer biz bu konuda sabır göstermezsek, arızaları bertaraf ederek yolumuza devam etmezsek Türkiye zarar eder. Bu meseleyi, 'ne aldılar ne verdiler' kim kaybetti kim kazandı' meselesi olarak görürsek biz millet olarak kaybederiz. Bu mesele, 'aldı verdi' meselesi değil. Biz Türkiye'nin demokratik atmosferini daha fazla oksijenle doldurmak istiyoruz. Daha fazla, insan hakları, daha fazla düşünce özgürlüğü olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

"TSK'NIN TAVRI BU ÜLKENİN TAVRINDAN FARKLI DEĞİL VE OLAMAZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, terör örgütü PKK'nın çekilmesi sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tavrının nasıl olacağına ve sıcak çatışma yaşanmaması için tedbir alınıp alınmadığına dair bir soru üzerine şunları söyledi:

"Medyada bazı haritalar yayınlandı. Haritalar, saat gün vesaire bunların hepsi uydurmadır. Kimse bunlara itibar etmesin. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tavrı, bu ülkenin genel tavrından farklı değil ve olamaz. TSK bu milletin bir parçasıdır. Bu devletin bir parçasıdır. Devlet, millet, milletin temsilcisi olan irade hangi tavırdaysa, bu ülkenin ordusu ve güvenlik güçleri de o tavırdadır.

'TSK'nın tavrı' ifadesi, eskiyi çağrıştıran bir ifadedir. Türkiye'de geçmişte ne olsa 'acaba Genelkurmay ne düşünüyor? acaba paşalar bu meseleye nasıl bakıyor' gibi bir alışkanlık vardı. Bu, vesayet döneminden kalma bir alışkanlıktır. Bu vücut bir bütündür, TSK da bu bütünün mütemmim cüzlerinden birisidir yani tamamlayıcı unsurlarından olmazsa olmazlarından birisidir ama bütün bu vücudu idare eden bir kafa, bir beyin vardır. O da milli iradeye dayalı olarak icra eden Hükümet'tir, siyasi iradededir. Bunu herkesin böyle bilmesi gerekiyor. 'Kara Kuvvetleri Komutanı acaba ne düşünüyor? Acaba Jandarma Genel Komutanı'nın tavrı nedir?' böyle bir soru olabilir mi? Bir bütün olarak TSK'nın tavrı, bu milletin tavrıdır, bu devletin tavrıdır çünkü TSK, bu milletin bağrından çıkmış, bu milletin evlatlarından oluşan bir unsur. Geçmişte bu mekanizmayı idare edenler yanlış yapmış olabilir ama bu kıyamete kadar devam edecek anlamına gelmez." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Hüseyin Çelik Şeker Piliç Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title