Haberler

Karakol Saldırısına Ümürboyu Hapis Cezası

Siirt'in Baykan İlçesi'nde 3 yıl önce Ziyaret Jandarma Karakolu'na düzenlenen saldırıya karıştıkları iddiasıyla yargılanan tutuklu 1 sanık ömürboyu, tutuksuz 3 sanık ise 7.5'ar yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Siirt'in Baykan İlçesi'nde 3 yıl önce Ziyaret Jandarma Karakolu'na düzenlenen saldırıya karıştıkları iddiasıyla yargılanan tutuklu 1 sanık ömürboyu, tutuksuz 3 sanık ise 7.5'ar yıl hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklar, yargılama sırasında kanser hastası bir yakınları için kanı iyi gelir düşüncesiyle arazide kaplumbağa ararken, teröristlerin kamyonetlerini gasp edip eylemde kullandıklarını iddia ettiler.

Siirt'in Baykan İlçesi Dilektepe Köyü'nde yaşayan Selami Songülalp (26),Cumali Sevinçkan (27), Dursun Sevinçkan (33) ve İstanbul'dan ziyarete gelen akrabaları Veysi Sarıboğa (41) 25 Eylül 2011 günü kanser hastası akrabalarına iyi gelir inancıyla kaplumbağa kanı bulmak için 34 DE 1687 plakalı kamyonetle 25 Eylül 2011 tarihinde araziye çıktı. 4 akrabanın yolu, köylerine 8 kilometre mesafedeki Şeyh Ali Türbesi yakınlarında bir grup PKK'lı tarafından kesildi. İddiaya göre 2 PKK'lı köylülerin başında beklerken, diğerleri gasp ettikleri araçla Ziyaret Jandarma Karakolu'na taciz saldırısında bulundu. Saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, karakol nizamiyesinin bir camı hasar gördü. Saldırıdan sonra askerlerin ateş açması üzerine araç isabet alırken, PKK'lılar mermi izlerinin bulunduğu kamyonetle köylüleri bıraktıkları yere geldi. Burada köylüleri tehdit eden PKK'lılar, aracı bırakıp yaya olarak uzaklaştı.

ARAÇ 5 SAAT SONRA BULUNDU, SÜRÜCÜSÜ TESLİM OLDU

Silahlı saldırıdan 5 saat sonra olayda kullanılan kamyonet Siirt polisince bir akaryakıt istasyonunda park halinde bulundu. Aracı park ettikten sonra bir akrabası aracılığıyla polise giden Dursun Sevinçkan, başından geçenleri anlattı. Gözaltına alınarak jandarmaya teslim edilen Sevinçkan ifadesinde, "Olaydan sonra ben akrabalarımı Tuzköy'e bıraktım. Aracımı da petrol istasyonunda bıraktım. Akrabam İbrahim kendi aracıyla gelerek beni aldı. İbrahim emniyette bir amirle görüşmüştü. Bu amiri Siirt polis lojmanlarının önünden aldık ve olayı anlattık. Oradan beni araçları ile jandarmaya götürdüler" dedi.

Aracı inceleyen güvenlik güçleri, sağ tarafında kurşun delikleri tespit ederek olayı jandarmaya bildirdi. Yapılan incelemede aracın sahibi Dursun Sevinçkan ve akrabaları Selami Songülalp, Cumali Sevinçkan ile Veysi Sarıboğa yakalanarak gözaltına alındı. Daha sonra mahkemeye sevk edilen 4 akraba tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ARABA İKİ SAATLİĞİNE LAZIM DEDİLER

Soruşturma kapsamında şüphelilerin cep telefon kayıtları ve banka hesapları da mahkeme kararıyla incelemeye alındı. Yapılan incelemede örgütsel herhangi bir ilişki tespit edilemezken, Dursun Sevinçkan ifadesinde olayı anlatırken, "Halamın kızı Türkan Epözdemir kan kanseri hastasıydı. Halk arasında kaplumbağa eti ve kanının iyi geldiğini söylediler. Biz araziye kaplumbağa aramaya çıkarken önümüzü silahlı kişiler kesti. Arabanın iki saatliğine lazım olduğunu ve alacaklarını söylediler. Daha sonra aracı getirip geri verdiler. Bu olayı kimseye söylemememizi tembihlediler. Bir akrabam aracılığıyla tanıdık bir amirin yanına gidip, olayı anlattım. Daha sonra beni jandarmaya getirdiler. Olaydan dolayı o kişilerden şikayetçiyim" dedi.

KARAKOLA ATEŞ ETTİLER

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, tutuklanan 4 kişi 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, adam öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanuna muhalefet' etmekle suçlandı. Olay sırasında karakolda bulunan 4 askerin şikayetçi olarak yer aldığı iddianamede, "Şüpheli Dursun Sevinçkan idaresindeki pikapla içinde battaniye altına saklanmış uzun namlulu silahlar olduğu halde 4 kişi nizamiye önünden geçerken yavaşlamış, burada nöbet tutan askerle göz temasına girmiş sonra tekrar hızlanarak olay yerinden ayrılmışlardır. 20-25 dakika sonra şüphelilerin tekrar aynı araçla olay yerine geldikleri, pikabın arkasında ve battaniyenin altında bulunan şüphelilerden birinin karakola uzun namlulu silahlarla ateş etmeye başladığı, karakol nizamiyesinde bulunan askerlerin saldırıya ateşle karşılık verdiği, şüphelilerin kaçtığı ve karakolda maddi hasar meydana geldiği anlaşılmıştır" denildi.

Cumhuriyet Savcısı İlhami Ceylan iddianamede şüphelilerin devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak ve görevli askerleri öldürmeye teşebbüs ettiklerini belirterek, ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.

1 KİŞİYİ ASKERLER TEŞHİS ETTİ

Tutuklanan köylüler ilk ifadelerde saldırı eyleminden sonra aracı getiren teröristlerin kendilerini tehdit ettiğini belirterek, "Köye giderseniz sizi ve ailenizi öldürüz diyerek tehdit ettiler. Bu nedenle köy yerine Siirt istikametine doğru gittik. Tuzkuyusu Köyü'nde bir arkadaşa durumu anlattık. Onun vasıtasıyla olayı Siirt'te polise anlatttık" dediler.

Şüphelilerin evinde yapılan aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, gözaltına alınan şüpheliler olay sırasında nizamiyede görevli askerlere teşhis ettirildi. Şüpheli 4 kişiye yaş ve fizik olarak benzeyen 4 vatandaşın da katıldığı teşhis işleminde askerler, Selami Songülalp'in saldırıyı düzenleyen araçta bulunduğunu söyledi. Teşhisi yapan askerler Selami Songülalp'in olayda silahı kullandığını ve battaniye altına gizlenerek ateş ettiğini belirtti.

KAPLUMBAĞA KANI ARAMAYA ÇIKMIŞTIK

Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak' ve 'görevli askerleri öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Selami Songülalp, Veysi Sarıboğa, Cumali Sevinçkan, ve Dursun Sevinçkan, savunmalarında, kanserli bir hasta yakınları için kaplumbağa kanı aradıklarını ve akşam kaplumbağa bulmak için köyün etrafında araba ile gezmeye çıktıklarını söyledi.

Sanıklar, ellerinde silah olan 7-8 kişinin yollarını kestikten sonra tehditle cep telefonlarını aldıktan sonra başlarına 2 kişi bırakıp aracı alıp gittiklerini söyledi. PKK'lıların bir süre sonra geldiklerini ve köylerine gitmemeleri konusunda tehdit ettiklerini belirten sanıklar savunmalarında, "Biz daha sonra araca bindik ama korktuğumuz için köye gitmedik. Bu arada telefon bataryalarının araç içinde bırakıldığını fark ettik. Dursun bizi Tuzköy'e bırakarak şikayet için Siirt'e gitti. Şoka girmiştik. Biz kesinlikle eyleme katılmadık" dedi.

KANSER HASTASI ÖLDÜ

Dava sürecinde sanıklardan Cumali Sevinçkan, Dursun Sevinçkan ve Veysi Sarıboğa 2013 yılının Ocak ayında tahliye edilirken, Selami Songülap'in tutukluluk halinin devamına karar verildi. Dava sürerken kaplumbağa kanı aranan kanser hastası Türkan Epözdemir de hastalıktan hayatını kaybetti. 2 yıldan fazla süren davanın duruşmalarında mahkeme kaplumbağa kanının kanser hastalığına iyi gelip gelmediği konusunda da iki kişiyi tanık olarak dinledi.

Çatışma anına ait güvenlik kamerası görüntüleri de uzman bilirkişi tarafından incelendi. Kamera görüntüleri ve sanıkların fotoğrafları arasında yapılan mukayesede, görüntü kalitesinin düşük olduğu, bu nedenle karşılaştırma yapılamadığı belirtildi.

MAHKEME MÜEBBET HAPİSLE CEZALANDIRDI

Davanın 15'inci celsesinde son savunması alınan tutuklu sanık Selami Songülap, "Hakkımda sadece askerlerin ifadesi var. Karakol komutanı bana komplo kurdu. O çatışma sırasında askerlerin hızla geçen bir araçtan sadece beni teşhis edebilmeleri mümkün değildir"dedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, tutuklu sanık Selami Songülalp'ı 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'ruhsatsız otomatik tüfek taşımak' suçlarından ömür boyu ve 21 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme tutuksuz sanıklar Cumali Sevinçkan, Dursun Sevinçkan ve Veysi Sarıboğa'yı ise 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Tuzköy Baykan Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title