Haberler

İlhan Taşcı, kadına şiddeti övdüğü gerekçesiyle Müge Anlı'yı RTÜK'e şikayet etti

Güncelleme:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşcı, programında "Benim üzerime kuma gelen kadını öldürmek için an kollarım" diyen Müge Anlı'yı kadına yönelik şiddetin övüldüğü, teşvik edildiği ve meşrulaştırıldığı gerekçesiyle Üst Kurul'a şikayet etti.

RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, ATV'de yayınlanan ve Müge Anlı'nın sunduğu "Tatlı Sert" programını Üst Kurul'a şikayet etti. Taşcı, Anlı'nın programda kadına yönelik şiddeti övdüğü, teşvik ettiği ve meşrulaştırdığı iddiasıyla yaptırımda bulunulmasını istedi.

MÜGE ANLI'NIN SÖZLERİNİ SESSİZ KALMADI

Taşcı'nın RTÜK Başkanlığı'na sunduğu şikayet dilekçesi şöyle: "ATV logolu yayın kuruluşunda sunuculuğunu Müge Anlı'nın yaptığı, 'Müge Anlı ile Tatlı Sert' isimli program faili meçhul cinayetler ve kayıp dosyalar gibi farklı temalarla hafta içi her gün Saat: 10.00'da ekrana getirilmektedir. 23 Kasım 2023 Perşembe günü yayınlanan programda, sunucu Müge Anlı, Denizli'de yaşanan bir cinayet ile ilgili yorumlar yapmakta, konu ile bağlantılı olan bir şahsı da telefon bağlantısı aracılığıyla stüdyoya dahil etmektedir. Telefon görüşmesi sırasında karşılıklı iletişim kurduğu kişiye; (10: 25: 45) 'Bunu yayında söylemek belki doğru değil ama ben içimden geçeni, doğruyu söyleyeyim: Ben o kadını öldürmek için zaman kollarım be! Yani sol yanım dediğim adam eve başka bir kadın getirecek. Bana nikah kıymamış, üç çocuğuma rağmen; gidecek o 2 çocuklu kadına nikah kıyacak, benim evime getirecek. 'Hatice'm Hatice'm' diyecek. Ben onu öldürürüm bir şekilde. Yani 'Ben öyle bir kadın mıyım, böyle bir kadın mıyım?' diyorsun da, bunun kadınlıkla alakası yok. Ben sana ilk içimden geçeni söylüyorum' şeklinde söylemlerde bulunmuştur."

"ÖLDÜRMENİN HAKLI BİR EYLEM OLACAĞINI YANSITMAK AÇIKÇA ŞİDDET ÖZENDİRMEKTİR"

"Bahsi geçen yayın 'gündüz kuşağı' programları olarak anılmakta ve hafta içi her gün Saat: 10.00'da ekrana getirilmektedir. Sunucu Müge Anlı'nın yukarıda aktarılan sözleri açıkça, böyle bir durumla karşılaşıldığında öldürmenin haklı bir eylem olacağını yansıtmakta ve açıkça şiddete özendirmektedir. Suça teşvik içeren ve suç işlemeyi meşru hale getiren bu sözler, sunucu tarafından tam bir özgüven içerisinde söylenmiş ve bu söylemlerini meşrulaştırmaya çalışan ifadelerle de desteklenmiştir."

İlhan Taşcı, kadına şiddeti övdüğü gerekçesiyle Müge Anlı'yı RTÜK'e şikayet etti

"ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN AHLAKİ GELİŞİMLERİNE ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTE"

"Bahsi geçen yayından bir gün sonra 24.11.2023 tarihinde sunucu Müge Anlı, gelen tepkilere cevap olarak (12: 09: 48) 'Şimdi burada yine tekrarlıyorum. Yine ne diyorsam aynı şeyi söylüyorum. Kafamı da kessen aynı şeyi söylerim. Şimdi bakın bu bir sohbet programı değil. Burada şimdi birisi karşıma gelip de Müge senin üzerine kuma getirilse ne yaparsın dese 'Niye getirilsin ki kardeşim, benim öyle bir yaşam tarzım yok derim' şeklinde yorumlarına devam etmekte ve söylemlerini destekleyici ifadeleri kullanmaya, öldürme eylemini haklı gerekçelere dayandırdıktan sonra gururlu bir eylem olarak düşünülmesine dair bir tavır yansıtmıştır. Bir kadının hangi gerekçelerle ve hangi duygularla diğer kadını öldürmeye yeltenebileceğine ve haklı gerekçelere dayandırmaya çalışabileceğine dair söylemler içeren bu ifadelerin; çocukların ve gençlerin ekran başında olabileceği saatlerde yayınlanmış ifadeler olmasıyla birlikte çocukların ve gençlerin ahlaki gelişimlerine zarar verebilecek nitelikte olduğu da düşünülmektedir."

"RTÜK'ÜN BU TOPLUMSAL SORUMLULUKTAN KAÇMASI D ÜŞÜNÜLEMEZ"

"Ülkemizde neredeyse her gün kadın şiddetinin ve cinayetinin yaşandığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda bir televizyon kanalının canlı yayınında, 'kadına şiddet' çağrısı ve övgüsünün toplumda yaratacağı etki görmezden gelinemez. Özellikle televizyonların kadın cinayeti ve şiddetine karşı daha temkinli bir dil kullanması beklenirken sunucunun ifadelerinin açıkça yasada belirtilen yayın ilkelerine aykırılığı tartışmasızdır. Ayrıca televizyon yayınlarının insanların davranışları üzerindeki etkileri de dikkate alındığında şiddete karşı çıkması gerekenlerin şiddete methiyeler düzmesi ve bunu da meşrulaştırmasına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu gözlerini ve kulağını kapatamaz. Bu Anayasal bir Üst Kurul olan RTÜK'ün hem öncelikli görevi, hem de kadın, çocuk ayırt etmeksizin 84 milyon yurttaşa karşı toplumsal bir sorumluluğudur. RTÜK'ün bu toplumsal sorumluluktan kaçması düşünülemez. Bu yayın içeriğinin Üst Kurulda değerlendirilmemesi, görmezden gelinmesi önümüzdeki süreçte benzer yayınlar için de cesaret verici olacaktır."

İlhan Taşcı, kadına şiddeti övdüğü gerekçesiyle Müge Anlı'yı RTÜK'e şikayet etti

"ÜST KURUL TOPLANTISINDA GÜNDEME ALINMASINI ARZ EDERİM"

"RTÜK'ün özel yasası da tüm bu ifadeleri yayın ihlali ve 'suç' olarak düzenlemektedir. Programcının sözlerine bir bütün olarak bakıldığında ve ertesi günkü programda da suçu meşru, suçluyu haklı gösteren, suça teşvik eden ifadelerindeki ısrarcı tutumu Üst Kurulun ilgili uzmanları tarafından 6112 Sayılı Kanunun 8/1/g fıkrasındaki yayınları 'suç işlemeyi' öğretici nitelikte olamayacağı, (ş) bendindeki 2 şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamayacağı' ayrıca 8. maddenin 2. fıkrasındaki 'çocuk ve gençlerin ahlaki gelişimine zarar verebilecek türden içerik taşıyan programların' yayınlanamayacağı ilkeleri ışığında ivedilikle değerlendirilerek raporlaştırılması ve ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınmasını arz ederim."

Kaynak: ANKA / Güncel

Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu İlhan Taşcı Müge Anlı Magazin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (5)

Tuba Yılmaz:

Televizyonda okadar şey varken şikayet edilecek bunumu gördünüz şimdi daha yenimi göreviniz aklınıza geldi

53
16
yanıtYanıtla
Ahmet Gündoğdu:

bu ve bunun gıbı yayınlar derhal kaldıırılmalı,para ugruna yapmadıkları kalmadı.

22
6
yanıtYanıtla
Marko Apostolidis:

müge anlı'nın yaptığı şeyler çok iğrenç.... bence en kötü medya ödülünü hak etti...

16
11
yanıtYanıtla
Erkan Arslan:

Müge Eski Müge Degil Nolduysa Timmates Fissilye Ekkelim Diyen Sinandan Sonra Oldu

8
6
yanıtYanıtla
Ilkay Serbetci:

Gecen bir genc bayan Müge`ye soruyor, mankenler ünlüler ya da zenginler yapinca neden sesiniz cikmiyor diye. Müge´nin verdigi cevap, ee sen ünlümüsün :-)) Yani diyorki zenginsen ünlüysen her sey serbest ama sade vatandassan fukaraysan yapamazsin, sana yasamak özgürlük yok. :-))))

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title