Haberler

89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi'nin sahipleri "Aynı yere bina yapılsın" dedi; uzmanlardan "zemin" uyarısı geldi

Güncelleme:

Diyarbakır'da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkılan ve 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi'nde enkaz kaldırma çalışmaları, savcılığın yapacağı zemin etüdü incelemesi nedeniyle durduruldu. Mülk sahipleri aynı yere yeniden bina yapılması için platform kurarken; uzmanlar ise sitenin bulunduğu arazinin zemininde sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen iller arasındaki Diyarbakır'da 1'i boş, 7 bina yıkıldı. Kent genelinde 414 kişi hayatını kaybetti, 912 kişi de yaralandı.

89 KİŞİYE MEZAR OLDU

Yenişehir ilçesinde kentin ilk alışveriş merkezi olarak 1999 yılında hizmete giren, 4 katı alışveriş merkezi olup, 8 katı da 128 daireden oluşan 4 bloklu Galeria Sitesi'nin 1 bloku, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkıldı. Sitede 89 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi de yaralandı. Diğer 3 blok da kontrollü şekilde yıkıldı.

89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi'nin sahipleri 'Aynı yere bina yapılsın' dedi; uzmanlardan 'zemin' uyarısı geldi

İNCELEMELERİN ARDINDAN ENKAZ KALDIRILACAK

Yıkımın ardından başlayan enkaz kaldırma çalışmaları savcılığın yapacağı zemin etüdü incelemesi nedeniyle durduruldu. İş makinaları bölgeden ayrılırken, yapılacak incelemenin ardından enkaz kaldırma çalışmalarının süreceği öğrenildi. Mülk sahipleri de enkaz kaldırma çalışmalarının ardından alana park yapılacağı iddiaları üzerine aynı yere yeniden bina yapılması için 'Galeria Mülk Sahipleri Platformu'nu kurdu.

89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi'nin sahipleri 'Aynı yere bina yapılsın' dedi; uzmanlardan 'zemin' uyarısı geldi

"BURANIN ESKİ DURUMA GETİRİLMESİ KONUSUNDA ÇABALARIMIZ VAR"

Mülk sahiplerinden Abdulkadir Aydın (65) yıkılan Galeria Sitesi'nin alışveriş merkezi bölümünde 2 sinema salonu olduğunu belirterek, "Birinin mülkiyeti bana aitti. Maalesef depremde o da yıkıldı. Savcılık kararıyla buranın çalışmaları durduruldu. Çünkü zemin etüt çalışmaları ve kolonların kesildiği iddiasından dolayı çalışmalar yapılıyor. Bu incelemenin ardından buradaki molozlar tekrar kaldırılacak. Biz burada büyük mağduriyet yaşadık. Birçok insanın tek mal varlığı burasıydı. Bu mağduriyetlere daha çare ve öneriler bulunmadan çevredeki iş yerleri ya da bazı binalarda kalanlar, önlerinin açılması için park önerilerinde bulunmuş. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Savcılık incelemesinin ardından bu zeminde tekrar yapı yapılabilir mi, yapılamaz mı, çıkacak incelemenin ardından bizim de önerilerimiz var. Bizim buranın tekrar eski duruma getirilmesi konusunda çabalarımız var. Bu konuyla ilgili bir platform da kurduk. Bu platformla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD ve bakanlıklarla çalışmalarımız var. Şimdiden bazı insanların başkalarının mağduriyetinin üzerinden park olsun demeleri doğru değil. Bu toplumsal bir sorundur. Bu toplumun içerisinden yüzlerce insan mağdur olmuş. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için çalışma yapılması lazım" dedi.

89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi'nin sahipleri 'Aynı yere bina yapılsın' dedi; uzmanlardan 'zemin' uyarısı geldi

"SİTEDE ZEMİNSEL SORUNLAR VARDI"

Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak ise Galeria Sitesi yapılırken gerek zeminsel gerekse temelsel alanda ve inşa esnasında yapılan hatalar nedeniyle yıkımın olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bu hatalar yapılmamış olsaydı bina şu an sağlam ve yerinde olacaktı. Kötü zeminde ve iyi zeminde de bina yapılması mümkündür. Uygun kalitede zemini iyileştirerek bina yapmamız mümkün. Bunu yapmamız maliyetleri artırıyor. Galeria Sitesi'nde zeminsel sorunlar, alüvyal alan vardı. Yer altı suyunun hala temelde bulunması ciddi birtakım temel sorunlar yaratacaktır. Eğer tekrardan bina yapılacaksa zemin etüdünün detaylı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Zemin etüdünün verilerine bağlı olarak alüvyal alanının tamamen temizlenmesi gerekiyor. Sağlam zemine inilebiliyorsa inilebilir. Oradaki yer altı suyunun mutlak suretle iyileştirilmesi lazım. Değişik yöntemlerle yerin altında sızıntı şeklinde veya bazı seviyelerde su olsa oradan uzaklaştırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra eğer ki bunların imkanı mümkün değilse fore kazık yöntemi ile ana kayaya erişmemiz lazım. Ana kayaya eriştikten sonra fore kazıkları ana kayaya, temeli birbirine bağlayıp bir şekilde su basma tertibatını gerçekleştirmemiz lazım. Su basma tertibatından sonra uygun demir, uygun beton, uygun kalitede betonun dökülmesiyle çok güzel, sağlıklı bir şekilde bir bina olacaktır"

"ARAZİ BATALIKTI" DENİLMİŞTİ

Galeria Sitesi yapılmadan önce arazinin bataklık olduğu ifadeleri de soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna da yansımıştı. Raporda bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan S.S.'nin, "Bu site yapılmadan önce arazide Yıldız Otoparkı, Yıldız Yazlık Sineması ve Yıldız Havuzu vardı. Arazi o zaman bataklıktı" sözlerinin de zemin değerlendirmesi konusunda oldukça önemli olduğu vurgulanmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Diyarbakır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500

Yorumlar (12)

mardinli yiğit:

diyarbakır halkı kadar devletin imkanlarından faydalanan bir başka millet yok.. devletten para alırlar, bedava erzaklar sürekli dağıtılır, ama gel gör ki nankörlük yaparlar..

60
46
yanıtYanıtla
Ayla Mayla:

uygun yapılırsa fay hattının üstüne bile ev inşa edilir bknz japanyo ama nerdee bizde

21
53
yanıtYanıtla
Burhan Kaplan:

Bi japonyadır ağzınızda bi bitmediniz ya.. Ada orası adaa kayalıkların üzerinde nerdeyse ora biraz mantığınızla düşünün araştırın..

yanıt13
yanıt16
Murat Kaya:

Türkiye'ye gelen Japon deprem heyetinin söylediklerini bilseniz böyle yazmazdınız. Sadece şu kadarını söyleyeyim. Heyet, deprem kitaplarını yeniden yazacaklarını mevzuatlarının değiştireceklerini söyledi. Genişçe bir raporu da hükümete teslim etti.

yanıt31
yanıt4
ismail bey :

japonya ada devleti. onlardaki depremler su yatağının üstünde gibi hafif salınımlı. bizdekiler hıltı gibi alttan vuruyor..

yanıt0
yanıt0
DOĞAN KEMER :

yapın milletimiz uslanmaz

66
3
yanıtYanıtla
Demir Acer :

89 kişi ölü ve sahipleri sorumlulari dışarıda, demekki yapanin yanina kar kaliyor, ve utanmadan tekrar kumdan kaleler yapacaklar pes dogrusu

48
1
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

bencede aynı yere bina yeniden yapılsın yalnız binanın hemen önüne orada oturanlar kadar boş mezar yeri inşa edilsin burada oturanlar bu mezarların arasından eve girip çıksın bunlar ondan anlar

41
8
yanıtYanıtla
mahmut:

Yeri değerlidir bu yüzden istiyorlardır ama ölüm bile onları dünya malından vazgeçirememiş demek ki????

42
2
yanıtYanıtla
HALİS ER:

katiller

27
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title