Haberler

Dha Yurt Bülteni - 12

1 - VAN GÖLÜ'NDE KİRLİLİK ÖLÇÜLDÜ VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Van Gölü'ne kurulan 46 istasyon aracılığıyla Van Gölü'nün kirliliği ölçüldü.

1 - VAN GÖLÜ'NDE KİRLİLİK ÖLÇÜLDÜ

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Van Gölü'ne kurulan 46 istasyon aracılığıyla Van Gölü'nün kirliliği ölçüldü. Yaklaşık 2 yıldır süren çalışmaların sonucunu açıklayan YYÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Öğün, Van Gölü ile ilgili herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senato salonunda yapılan toplantıya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen, Doç. Dr. Harun Aydın, Yrd. Doç. Dr. Erdal Öğün ile öğretim üyeleri Nergiz Yıldız ve Özlem Selçuk Zorer katıldı. Toplantıda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, göl ile ilgili yapılan çalışmanın bir milat olduğunu ve bu çalışmanın Van Gölü ile ilgili gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Van Gölü 1600 ile 1700 metre yükseklikte bir denizin bulunduğu ender doğal güzelliklerden bir tanesi. Tabi bu kadar önemli olmasıyla beraber insanlarda Van Gölü üzerine titriyor. Bunu hem Vanlılar olarak bizler, hem de Van Gölü kıyısında bütün şehirler bu hassasiyetle hareket ediyorlar. Doğal olarak bu hassasiyeti bazı çevrelerde ilgili ilgisiz, bilgili bilgisiz, alanıyla ilgili olduğuna bakmaksızın Van Gölü kıyısına gidiyor 2 resim çekiyor, ya sosyal medya aracılığıyla ya da ilişkiler kurabiliyorsa medya aracılığıyla Van Gölü üzerine bilgi sunmaya çalışıyor. 'Van Gölü kirleniyor, Van Gölü elden gitti' gibi ifadeler kullanmak suretiyle insanların dikkatini yanlış olmak kaydıyla bir noktaya çekmeye çalışıyor. Çok detaylı bir araştırma yaptık. Bu araştırmanın sonuçlarını Valiliğe, Belediyeye ve Çevre Şehircilik Bakanlığına dahil gönderiyoruz. Bu konuda bir şey söylemek için en az 1-2 yıl çalışma yapmak gerekiyor. Van Gölü kapalı bir yapıya sahip olduğu için kirletirseniz temizlemek kolay olmaz. Bu çalışmayı biz ilk defa yapıyoruz. 50 istasyon seçildi, bu istasyonlardan 3 numune alınmak suretiyle bunların analizleri yapıldı. Bundan sonra artık bir milat doğmuş oldu. Yani bu çalışma Van Gölü'nde yapılacak olan çalışmalarda bir hareket noktası, referans noktası olarak önemli bir ışık tutacaktır."

Van Gölü ile ilgili herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Erdal Öğün ise şöyle dedi:

"Bizim bu araştırma projesi sonucunda, yaptığımız çalışmalar çerçevesinde mikrobiyolojik, fizikokimyasal veya radyoaktif madde kirliliği açısından Van Gölü'nde herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir. Van Gölü'nün rekreasyon amacıyla sahil ve plaj olarak kullanılan alanları gönül rahatlığıyla kullanabilir. Burada herhangi bir problem söz konusu değil. Ama Halk Sağlığı Müdürlüğünün işaret ettiği alanları kullanmak gerekiyor."

Doç. Dr. Harun Aydın ise Van Gölü ile kirlilik denince daha çok fiziksel durumun kastedildiğini söyleyerek, "Van Gölü sürekli kirleniyor sözleriyle sürekli gündeme geliyor. Orada kastedilen fiziksel kirlilik, fiziksel kirlilikte çözümü olan bir kirliliktir. Kimyasal bir kirlilik riski söz konusu değil. Fiziksel kirlilikle ilgili çalışmayı da Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Tuşba ve Edremit Belediyesi ile başlattık. Aynı zamanda çalışmayı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğü de destekliyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------

-YYÜ Rektörlüğünden görüntü

-YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın açıklaması

-Yrd. Doç. Dr. Erdal Öğün'ün açıklaması

-Doç. Dr. Harun Aydın'ın açıklaması

-Detaylar

Habeer-Kamera: Arif KARAKAŞ / VAN,

==================================

2 - ANTALYA'DA 'ADİL ÖKSÜZ' ALARMI

ANTALYA'da, cuma namazı sonrası bir vatandaşın 15 Temmuz darbe girişiminin firari sanığı FETÖ terör örgütünün 'Hava Kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ü camide gördüğü ihbarı üzerine polis alarma geçti. Öksüz olabileceği iddiasıyla gözaltına alınan 53 yaşındaki İ.A. serbest bırakıldı.

Kepez İlçesi Masa Dağı'ndaki Ali Uyaroğlu Camii'nde cuma namazı kılan vatandaşlarına biri, camide 15 Temmuz darbe girişiminin firari sanığı Adil Öksüz'ü gördüğünü belirterek polise ihbarda bulundu. İhbar üzerine camiye çok sayıda ekip sevk edildi. Cami çevresinde önlem alan ekipler, ihbarda bulunan kişinin verdiği bilgi üzerine çevrede arama başlattı. Polis, ekipleri kısa süreli incelemeden sonra Adil Öksüz olduğu iddia edilen kişiyi gözaltına aldı. Şüpheli, kimlik tespiti için Kepez İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yapılan incelemede, Adil Öksüz olabileceği iddiasıyla gözaltına alınan kişinin, memur emeklisi İ.A. olduğu belirlendi.

Durumun anlaşılmasının ardından serbest bırakılan İ.A., oğlunun polis olduğunu belirterek, "Beni ismini bile telaffuz etmek istemediğim vatan hainine benzetmişler. Bizde öyle şey olmaz. Biz vatanımıza gönülden bağlıyız. Tek bayrak tek millet" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------

İbrahim Aksu polis merkezinden çıkarken

İbrahim Aksu açıklama yaparken

Haber-Kamera: Bülent TATOĞULLARI - Mehmet KILIÇASLAN / ANTALYA,

=================================================

3 - KIŞANAK VE TUNCEL'İN YARGILANMASINA DEVAM EDİLDİ

DİYARBAKIR eski Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in 'silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak' suçlamasıyla yargılandıkları davanın 4'üncü duruşması görüldü. Mahkeme heyeti duruşmayı 3 Kasım 2017'ye erteledi.

Güvenlik gerekçesiyle Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Gültan Kışanak ile Sebahat Tuncel katılmazken, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile de bağlanmadılar.

Malatya Adliyesi'nde görülen duruşmada sanık avukatları ve yakınlarının yanı sıra, HDP  Adana  Milletvekili  Meral Danış Beştaş,  Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı  Mehmet Aslan ile HDP ve DBP'liler bulundular. Mahkemede iddia makamı olarak savcılık her iki sanık hakkında da tutukluluk hallerinin devamı talep edildi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları ise müvekkillerinin tahliyelerini talep ettiler. Gültan Kışanak'ın avukatlarından Cihan Aydın, müvekkili hakkında milletvekili olduğu dönem ile ilgili 90'a yakın fezlekenin hazırlandığını belirterek, "DTK hakkında verilen bir karar şu ana kadar yoktur. İddianamede yer alan 11 terörist cenazesinin belediyeye ait araçla taşındığına dair suçlamaları da kabul etmiyoruz. Bir belediye o ildeki tüm cenazelerin taşınması işinde mükelleftir. Bu da bu kapsamda yapılmıştır" dedi.

Diğer sanık avukatları da yaptıkları savunmalarda iddianamede yer alan suçlamaların asılsız olduğunu savunarak Kışanak ve Tuncel'in tahliyelerini talep ettiler.

Savunmaların ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti açıkladığı ara kararda, bir önceki duruşmalarda istenilen evrakların takibine, sanıkların yeniden dinlenmesine ve tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 3 Kasım 2017 tarihine erteledi.

KIŞANAK'A 240, TUNCEL'E 145 YIL HAPİS TALEBİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Kışanak için 'örgüt kurmak ve yönetmek', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak' ve 41 kez "örgüt propagandası yapmak' suçlamalarıyla 240 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sebahat Tuncel hakkında ise 'örgüte üye olmak' ve 'örgütü propagandası yapmak' suçlarından 145 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

----------------

-Adliye dışından genel ve yakın detaylar

Haber-Kamera:  MALATYA,

==============================

4 - KEREM KILIÇDAROĞLU, SİVAS'TA BİRLİĞİNE TESLİM OLDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oğlu Kerem Kılıçdaroğlu, kısa dönem askerlik hizmetini yerine getirmek üzere Sivas'a gelerek birliğine teslim oldu.

Sabah saatlerinde karayolu ile Ankara'dan yola çıkan Kerem Kılıçdaroğlu, Sivas'ta CHP İl Başkanı Ulaş Karasu tarafından karşılandı. Kerem Kılıçdaroğlu'na, annesi Selvi Kılıçdaroğlu, kardeşi Zeynep Kılıçdaroğlu ile nişanlısı Mine Alşan eşlik etti. Minibüs ile 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı, General Şükrü Kanatlı Kışlası nizamiye kapasına gelen Kerem Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler buradan askeri birliğe giriş yaptı. Kerem Kılıçdaroğlu, herhangi bir açıklama yapmadan birliğine girdi. 368'inci kısa dönem olarak askerlik hizmetini yerine getirecek olan Kerem Kılıçdaroğlu'nun 6 Ekim'de yemin edeceği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------------

-Nizamiye girişinden görüntü

-Kılıçdaroğlu ve beraberindekilerin gelişi

-Birlikte nizamiyeden içeri girişleri

Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI-İrfan ÖZŞEKER / SİVAS,

======================================================

5 - 1 MİLYON LİRALIK KALIPLARI ÇALIP 10 BİN LİRAYA HURDACIYA SATMIŞ

BURSA'da iki yıldır şoför olarak çalıştığı fabrikadan 1 milyon lira değerindeki 50 ürün kalıbını çalarak 10 bin lira karşılığında hurdacıya satan 28 yaşındaki Ali D., Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde yakalandı.

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv sektörüne metal parça üretimi yapan bir fabrikada görevli sorumlu müdür, üretimde kullanılan ürün kalıplarını bulamayınca polise haber verdi. Olay hakkında geniş çaplı araştırma yapan Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'ne bağlı Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, çalışmalar neticesinde fabrikada, 2 yıldır nakliye biriminde şoför olarak çalışan 28 yaşındaki Ali D.'nin kalıpları çaldığını tespit etti. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Ali D., Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde gözaltına alındı. Ali D. ilk ifadesinde, diğer çalışanlara yetkililerin konudan haberdar olduğunu iddia edip, kalıpları yine fabrikaya ait bir kamyonete yüklediklerini, ardından bu kalıpları 10 bin lira karşılığında hurdacıya sattıklarını söyledi. Ali D.'nin toplamda 4 kez, farklı saatlerde kalıpları çalmak için fabrikaya geldiği belirlendi.

Ali D., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------

Ali D.'nin emniyetten çıkışı,

emniyetten detaylar,

hırsızlık anının güvenlik kamerası görüntüleri

SÜRE: 2 DK 19 SN - BOYUT: 262 MB

Haber-Kamera: Enver Fatih TIKIR / BURSA,

======================================

6 - BOYU KADAR SAZLA SOKAK SANATÇILIĞI YAPIYOR

KAYSERİ'nin en işlek bölgesi olan Cumhuriyet Mahallesi'nde elindeki bağlama ile türkü söyleyen 11 yaşındaki Ali Kaya adeta fenomen oldu. Kendine ait tarzıyla  saz çalıp, türkü söylemeye çalışan Kaya, okul harçlığı için sokak sanatçısı olduğunu söyledi.

Merkez Melikgazi ilçesi Millet Caddesi'nde akşam saatlerinde kendince sokak sanatçılığı yapan 11 yaşındaki Ali Kaya dikkat çekiyor. Kendine ait tarzı ve sesiyle türkü söyleyen Kaya, son günlerde kentte adeta fenomen oldu.11 yaşında olan ve 5'inci sınıfa giden Kaya, okul harçlığını çıkarmak için tatillerde sokak sanatçılığı yaptığını söyledi. Kendi yaşıtlarının da meraklı gözlerle dinlediği Kaya, boyu kadar olan uzun sap saz ile türkü söylemeye çalışıyor. Kaya'nın çocukça samimiyetle söylemeye çalıştığı türkü ve çalmaya çalıştığı sazla sınavını da çevredeki vatandaşlar şaşkın gözlerle izliyor.  Bazıları ise cep telefonu ile Kaya'yı görüntülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------

-11 yaşındaki Ali Kaya'dan görüntüler

-Röportaj

-Detaylar

4 dakika 45 saniye / 152 MB

Haber-Kamera: Cafer ZENGİN /KAYSERİ,

====================================

7 - Çanakkale Gelibolu'da orman yangını (ek)

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği yakınında çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahale ile 2 saatte kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları sürerken, alevlerin ilk belirlemelere göre, zeytinlik, tarım arazisi ve orman olmak üzere toplam 3 hektar alana zarar verdiği bildirildi.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Burak GEZEN - Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

=======================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kemal Kılıçdaroğlu Ali Kaya Van Gölü Politika Güncel Haberler

title