Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.ANTALYA Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, turizmin son durumunu masaya yatırdı.2012 yılında turizm sektöründe yaşanan gelişmelerin tartışıldığı toplantıda turistin otel dışına çıkarılması için neler yapılabileceği konuşuldu.

Foto: Vali Altıparmak, Salondan

===

Konsey turizmi

masaya yatırdı

ANTALYA Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu, turizmin son durumunu masaya yatırdı. 2012 yılında turizm sektöründe yaşanan gelişmelerin tartışıldığı toplantıda turistin otel dışına çıkarılması için neler yapılabileceği konuşuldu. Turizm Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Touristic Seyahat Acentesi Genel Müdürü Recep Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda yapılan tespitler turizmde yaşanan sorunları ortaya koydu.

Son yıllarda Alman ve Rus turistlerin yanında Norveç gibi güneşe hasret olan insanların da akınına uğradığı bir merkez haline gelen Antalya'da sektör temsilcilerinin tüm İskandinav ülkelerinden turist getirebilmek için çalışması gerektiğini aktaran Recep Yavuz, İskandinav turistlerin Antalya turizminde önemli pay sahibi haline geleceğine vurgu yaptı.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GÖZ ARDI EDİLİYOR

Turist sayısının 10 milyonun üzerine çıktığı Antalya'da bu rakamın sürekli üzerine çıkma gibi bir hedef ortaya konulduğunu kaydeden Recep Yavuz, turist sayısı artarken kültürel etkinliklerin ise azaldığına dikkati çekti. Dünyanın önemli turizm merkezlerinde kültür turizmine önem verildiğini ve özellikle müzelerin sürekli canlı tutulduğuna değinen Yavuz, Türkiye'de bunun göz ardı edildiğini dile getirdi.

TURİST 40 DERECE SICAKTA GEZMEK İSTEMİYOR

Recep Yavuz, bunun yanında turistlerin yazın 40 derece sıcaklıkta dışarı çıkmak istememesi nedeniyle müze ve ören yerlerini gezmekten kaçındığının altını çizdi. Bunun önüne geçebilmek için ören yerlerinin ışıklandırarak akşam ziyaretlere açılabileceğine değinen Recep Yavuz, bu sayede kültür turizmine dönük turist sayısının da artırılabileceğini ifade etti.

YATAKLAR NADASA BIRAKILMALI

Antalya'da yatak kapasitesinin son yıllarda ciddi artış gösterdiğinden bahseden Recep Yavuz, "Her yıl turist hedefimizi yükseltiyoruz. Geçen yıl 10 milyon turistti bu hedef. Gelecek yıllar için 15 milyona yükselttik. Ama otellerimizdeki yatak kapasiteleri artık biraz nadasa bırakılmalı. Yatak sayımız günden güne artıyor. Yataklar dolmayınca da bu sefer turizmciler mutsuz oluyor" diye konuştu.

TURİST OTELDEN DIŞARI ÇIKAMIYOR

Antalya'da uzun yıllardır uygulanan 'Herşey dahil' sistemi nedeniyle turistlerin otelden dışarı çıkamadığına işaret eden Recep Yavuz, "Bir aile 10 günlük tatile gelmişse bunun 9 günü herşey dahil olsun ama hiç olmazsa bir günü bunu kaldıralım. Böylece turistin en azından bir günlüğüne otelden dışarı çıkmasını sağlayabiliriz" önerisinde bulundu.

KALİFİYE ELEMAN SAYISI ARTIRILMALI

Toplantıda turizmin gelişimi ve sürdürülebilir hale getirilmesi için de öneriler gündeme geldi. Turistlerin yaşadığı sorunların daha iyi çözüme ulaştırılabilmesi için yerel yönetimlerin ayrı birimler kurabileceği, turistik beldelerdeki altyapı hizmetlerinin iyileştirilebileceği ve turizmde çalışacak kalifiye eleman sayısının artırılabileceği gibi konular tartışıldı.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

Foto: Toplantı genel, Recep Yavuz portre.

===

Emniyet Müdürü Sağlam'dan AMBAUM'a teşekkür

ANTALYA İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Uygulama Merkezi'nde (AMBAUM) yapılan çalışmalardan dolayı Rektör Yardımcısı ve AMBAUM Müdürü Prof. Dr. Ömer Geçici'yi kutladı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi H Blok Atrium'da geçtiğimiz günlerde açılan 3. Geleneksel Yılbaşı Sergi'sini, Antalya İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Ali Şentürk, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Şuayip Ünal birlikte ziyaret etti.

Sergi hakkında Rektör Yardımcısı ve AMBAUM Müdürü Prof. Dr. Ömer Geçici'den bilgi alan Emniyet Müdürü Sağlam, "Birlikte iyi projeler üreterek yeni çalışmalara imza atabiliriz. Çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Geçici ve ekibini kutluyor, teşekkür ediyorum" dedi. Sergi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Geçici ise 3 yıldır geleneksel olarak hastaların tedavi sürecinde uğraş terapisi kapsamında yaptıkları el işleme eserlerinin bir yılda hazırlandığını söyledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr, Geçici, bu tür çalışmalarla hastaların kendilerine olan güvenlerinin arttığını, kendilerinin güzel işler yapabildiklerini gördüklerini böylelikle hayata daha sıkı tutunduklarını belirtti. Prof. Dr. Geçici, bu yılki sergide yaklaşık 500 hastanın 300 eserinin yer aldığını kaydetti. Prof. Dr. Ömer Geçici, önümüzdeki günlerde daha güzel ve yeni projelerle topluma faydalı çalışmalar yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

ANTALYA (DHA)

Foto: Emniyet Müdürü Sağlam AMBAUM'da

===

Bakkallara hijyen eğitimi

Antalya Bakkal ve Bayiler Odası, Türk Gıda Kodeksi uyarınca üyelerine hijyen eğitimi verdi. Oda Başkanı Eyüp Sabri Kıldıran, 150'şer kişilik ekipler halinde Antalya'daki tüm bakkalların eğitileceğini söyledi.

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi uyarınca yayınladığı 'Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği' uyarınca Antalya'daki bakkallar hijyen eğitimine tabi tutuldu. Antalya Bakkal ve Bayiler Odası tarafından düzenlenen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanlarınca verilen eğitimlerin ilki Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'nde (AESOB) başladı. Eğitimin açılışına AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Veysel Çelik, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Eyüp Sabri Kıldıran ile esnaf katıldı.

BİN 600 BAKKAL EĞİTİLECEK

Eğitimlerle ilgili konuşan Bakkal ve Bayiler odası Başkanı Eyüp Sabri Kıldıran, bakkal esnafının halka daha iyi hizmet vermesini sağlamak amacıyla eğitimleri başlattıklarını söyledi. Bundan sonra her hafta 150'şer kişilik gruplar halinde bin 600 esnafı eğitime tabi tutacaklarını aktaran Başkan Kıldıran, "Esnafımız ekmek hijyeniyle ilgili ne gerekiyorsa onun eğitimini alacaklar. Buradan alacakları sertifikaları dükkanlarının görünür yerine asmak zorundalar. Bu eğitimler esnafımız ve halkımızın sağlığı için çok önemli" diye konuştu.

BAKKALLAR YUMURTA SATABİLİR

Başkan Kıldıran, son günlerde kamuoyunda sıkça konuşulan 'bakkallarda yumurta satılamayacak' dedikodularının da gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 5-12 derece arasında muhafaza edildiği sürece her bakkalın yumurta satabileceğine vurgu yapan Eyüp Sabri Kıldıran, "Bir bakkalın alacağı yumurta en fazla 10-15 kolidir. Daha fazla almaları zaten çok zor. Antalya'daki bakkallarda da şu an 10-15 koli yumurtayı 5-12 derece arasında muhafaza edecek imkanları mevcuttur" dedi.

BAKKALLIK YAŞAMASI GEREKEN MESLEK

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ise bakkalların Türkiye'nin çok önemli bir kültürü olduğunu belirtirken, alışveriş merkezleri yüzünden mahalle bakkallarının zor günler yaşadığını kaydetti. Buna rağmen esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Abdullah Sevimçok, bakkallık mesleğinin ne olursa olsun yaşaması gerektiğine dikkati çekti.

SERTİFİKASI OLMAYANA CEZA

Açılış konuşmalarının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlisi Mühendis Naciye Ulutaş tarafından esnafa hijyen eğitimi verildi. Eğitim alan bakkallar aynı gün sınava tabi tutulacak. 100 üzerinden en az 70 puan alanlar sınavı geçecek ve hijyen eğitimi sertifikası almaya hak kazanacak. Bu sertifikalar bakkalların görünen bir yerine asılacak. Sertifikası olmayan bakkallar ise bin 187 lira ceza ile karşı karşıya kalacak.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

Foto: Toplantı genel, Sevimçok ve Kıldıran portre.

===

'Uyuyan Güzel' nasıl kurtulur?

'UYUYAN Güzel' olarak adlandırılan Burdur Gölü'nde yaşanan su seviyesinin azalışı nedeniyle Doğa Derneği Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi kapsamında, Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Erhan Akça ve Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu tarafından rapor hazırlandı. Doç. Dr. Akça ve Yrd. Doç. Dr. Zorlu Burdur Öğretmenevi'nde yapılan toplantıda raporlar hakkında bilgi verdi. Burdur'un yıllık yağış miktarı ve su bütçesi açısından kırılgan kuşakta yer aldığını belirten Doç. Dr. Akça, buna karşın gölün çevresindeki tarım alanlarında yüksek su ve gübre tüketen yonca, mısır ve patates yetiştirildiğini anlattı.

Burdur Gölü'nün kurtulması için göl havzasında az su tüketen ve tasarruflu sulama sistemlerinin kullanılması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Akça, "Göl üzerinde tarımın yarattığı su baskısının azalması için, az su tüketen fiğ, Macar fiği, susam, çörekotu, nohut, haşhaş, lavanta, buğday, arpa, badem, zeytin yetiştirilmeli" dedi. Yrd. Doç. Dr. Zorlu ise gölün su seviyesinin korunması ve eski haline dönebilmesi için öncelikle gölün can damarı niteliğindeki akarsuların göle ulaşmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bölgede daha tasarruflu olan damlama sulama sistemi kullanılmalısı gerektiğini önemine işaret eden Yrd.Doç.Dr. Zorlu, Yaklaşık 35 yılda Burdur Gölü'nün yüzey alanının yüzde 33'ünü kaybettiğine ve su seviyesinde yaklaşık 12 metre azalma meydana geldiğine dikkati çekti. Doğa Derneği Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın da Burdur Gölü Yönetim Planı'nın ileriki aylarda revize edileceğini hatırlattı.

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da baraj ve göletlerde tutulan suyun, Burdur Gölü'ndeki su kaybını karşılayacak oranda olmadığını kaydetti. Göldeki su kaybıyla ilgili bir noktadan değil, farklı yönlerden kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini belirten Akkaya, "Belediye olarak Burdur'un 2 defa jeolojik etüdünü yaptırdık. Burdur Gölü'ne paralel fay kırıkları var. Bel ki gölün içerisinde de fay kırığı olabilir. Bunun kapsamlı bir şekilde incelenmesi lazım. DSİ Genel Müdürlüğü bu konuda kapsamlı bir araştırma yapacak" diye konuştu.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Toplantıdan görüntüler.

===

Kız Meslek'te kahvaltı zamanı

MANAVGAT Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde Birlik Ekmek, Manavgat Aşçılar Derneği (MAD) ve Ateşoğlu Sebze ve Meyve'nin katkılarıyla öğrencilere kahvaltı alışkanlığı kazandırılmak için okulun bahçesinde kahvaltı verildi. Etkinlikte konuşan Okul Müdürü Emine Çataltaş, öğrencilerin sabah çok erken saatte okula geldiğini bundan dolayı birçoğunun kahvaltı yapmadıklarını belirlediklerini söyledi. Gerçekleştirdikleri kahvaltıyla öğrencilere sağlıklı beslenmenin önemini hatırlatmak istediklerini anlatan Çataltaş, sponsor bulmaları halinde öğrencilere yönelik kahvaltıları tekrarlayacaklarını kaydetti.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Etkinlikten foto

===

Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi Gündoğdu Beldesi'ndeki bir eve baskın düzenleyen jandarma ekipleri 500 gram kubar esrar ele geçirdi. Gelen ihbar sonrasında yapılan operasyon kapsamında önceki gün bir tatil sitesine baskın yapan jandarma, evde arama yaptı. Aramada, 500 gram kubar esrar ve bir tabanca, bu tabancaya ait 8 mermi ele geçirildi. Olayla ilgili M.Y. gözaltına alındı. Jandarma karakolundaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen M.Y. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Ele geçirilen uyuşturucu

===

MATSO'dan girişimcilik eğitimi

MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), KOSGEB işbirliğiyle girişimci adaylarına yönelik 70 saat sürecek, ücretsiz 'uygulamalı girişimcilik eğitimi' verecek. Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, girişimcileri iş planı kavramıyla tanıştırarak başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla eğitim vereceklerini açıklayan MATSO Başkanı Şükrü Vural, eğitim sonunda girişimci adaylarının kendi iş fikirlerine yönelik iş planlarını hazırlayabilecek bilgi ve deneyimi kazanmalarını hedeflendiği kaydetti.

Ön başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini aktaran Başkan Vural, "Eğitim, MATSO hizmet binasında faaliyet gösteren KOSGEB temsilciliğinde verilecek. Ön başvurularından ardından belirlenecek 30 kişi, 07-15 Ocak 2013 tarihleri arasında verilecek eğitim programına katılma hakkını elde edecek. Eğitimini başarıyla tamamlayanlar 'Katılım Belgesi' alacak. Bu katılımcılar, işletmelerini kurdukları takdirde iş planlarını hazırlayarak KOSGEB mevzuatı çerçevesinde 30 bin liraya kadar hibe desteği alacak" dedi.

Yine katılım belgesi alan girişimci adaylarının 70 bin TL'lik 'sabit yatırım' desteği kapsamında 4 yıl vadeli ve 2 yıldan sonra geri ödemeli 'Yeni Girişimci Desteği'ne başvurma hakkı kazanacağını da aktaran Başkan Vural, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılmak isteyenlerin 31 Aralık'a kadar mesai bitimine kadar MATSO'daki KOSGEB temsilciliğine gelerek gerekli başvuru formlarını teslim etsinler" diye konuştu.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Şükrü Vural

===

Minikler yerli mallarını tanıdı

MANAVGAT'ta Çizmeli Kedi Okul Öncesi Eğitim Kurumu ve Kreşi'nde 'Yerli Malı Haftası' dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Çizmeli Kedi'de eğitim alan minikler, hafta dolayısıyla yerli malı ürünleri tanırken, hazırlanan yiyecekleri afiyetle yedi. Çizmeli Kedi Kreş yönetimi tarafından hazırlanan etkinlikte, miniklere yerli malı kullanımının önemi anlatıldı.

Çizmeli Kedi Kreşi yöneticisi Havva Ersoy Karadaş, "Eş zamanlı zeka gelişimini esas alan eğitim programlarla, pratik zekalı, paylaşımcı ve katılımcı çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte sosyal faaliyetlere de önem veriyoruz. Bu anlamda çocuklarımızla Yerli Malı Haftası'nı kutladık. Çocuklarımızın yerli mallarını öğrenmeleri konusunda yardımcı olduk" diye konuştu

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Etkinlikten

===

Sulama sistemi yenileniyor

KUMLUCA'nın Toptaş Köyü Tarımsal Sulama Sistemi'nde kullanılacak borular, Devlet Su İşleri tarafından Kumluca Belediyesi'ne teslim edildi. Kumluca Belediyesi tarafından yaptırılacak tarımsal sulama sisteminde kullanılacak boruları teslim alan Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Songur, yeni yapılacak sulama sisteminin çok daha verimli olacağını söyledi.

Toptaş Köyü'nde sistemin kurulması için en kısa sürede boruların döşenmesine başlanılacağını kaydeden Songur, sistemin 2 bin dekar civarında tarımsal alanın sulanmasında aktif olarak kullanılacağını aktardı. Eski sulama sisteminin eskidiğini ve sık sık sorunlar yaşandığını anlatan Songur, "Sistem tamamen yenilenecek. Böylelikle hem tarım alanları daha iyi sulanacak hem de eski borularda çıkan arızalar yaşanmayacak" dedi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Borulardan

===

Fethiye'de tarihi eser operasyonu

FETHİYE'nin Çiftlik Beldesi'nde bir otomobilde tarihi eser taşındığı ihbarını alan Fethiye İlçe Jandarma Komutanlığı'na ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda 34 yaşındaki E.C.'nin kullandığı otomobilde arama yapan ekipler, Likya ve diğer dönemlere ait 5 parça tarihi eserle karşılaştı. Pirinçten bir kupa ve üç para figür ile üzerinde ata binmiş elinde kılıç bulunan kral heykeline el koyan ekipler tarihi eserleri Fethiye Müze Müdürlüğü'ne teslim etti. Otomobilinde 5 parça tarihi eser bulunan E.C. ise sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Tarihi eserlerin genel ve detay fotoğrafları

===

Evden döviz çalan hırsız yakalandı

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde girdiği evden bir miktar döviz çalan hırsız, jandarma ekiplerince bir evin bodrum katında yakalandı. Olay, Kemer'in Tekirova Beldesi'nde meydana geldi. Önceki gün saat 05.00 sıralarında Cumhuriyet Caddesi'ndeki bir evin penceresini zorlayarak içeri giren 44 yaşındaki Ahmet A., evdeki eşyaları karıştırdı.

Evden 1700 TL, 1095 dolar ve 100 Rus Rublesi alan Ahmet A., kaçmaya çalışırken ev sahibi tarafından fark edildi. Hırsız evden kaçmayı başarırken, ev sahibi durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen Tekirova Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, şüpheliyi hırsızlık yaptığı evin yakınındaki apartmanın bodrum katında yakaladı. Kemer Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Ahmet., sorgulanmak üzere jandarma karakoluna götürüldü.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Ahmet A.'nın fotosu

===

İhtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye

FİNİKE Güçsüz Kimsesiz Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şerife Doğan, ihtiyaç sahiplerine kullandırmak amacıyla esnaf, vatandaşlar ve yabancı turistlerin desteğiyle mavi kapak toplayarak tekerlekli sandalye aldı. Finike Halk Pazarı'nda yardımseverliğinden dolayı 'Şerife Abla' olarak tanınan Şerife Doğan, mavi kapaklarla aldıkları tekerlekli sandalyeleri dönüşümlü olarak ihtiyaç sahiplerine kullandıracaklarını söyledi.

İhtiyaç sahibi insanlara dernek çatısı altında sürdürdükleri faaliyetlerle yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Şerife Doğan, "Toplanan kapakları fabrikalara sattık. Bu satıştan 500 TL elde edildi. Yardımseverlerin de katkılarıyla 3 adet engelli sandalyesi aldık. Bu sandalyelerimizi felçli, ayağı kırılan, yürüyemeyecek derecede hasta, yaşlı ve ihtiyacı olan vatandaşlarımıza geri dönüşümlü olarak kullandıracağız" dedi.

Suat SÖGÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Tekerlekli sandalye - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Manavgat Antalya Fethiye Eyüp Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title