Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi İkinci Gün (5)

Girişim: MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde moderatörlüğünü Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın'ın yaptığı 'Girişim: Milyar Dolarlık Şirket' oturuma Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Ruvix Ltd. Kurucusu ve CEO'su Joseph Mambwe, Nord Holding CEO'su ve Alman Sermaye İştirak Şirketler Birliği Başkanı Matthias Kues ve IG Expansion CEO'su Jose Marin konuşmacı olarak katıldı.

Girişimciliğin önemine değinen Moderatör Burak Aydın, "Girişimcilik, makro ekonominin temellerini oluşturuyor. Amerikan ekonomisinin şu an teknoloji şirketleri ve girişimciler lokomotifini yapıyor. Dünya ekonomisinin kalbinde girişimcilik yatıyor. Artık Türkiye'de tırmanma değil koşmak, atlamak gerekiyor" dedi.

MAMBWE: TEKNOLOJİ SAHASINA YATIRIM YAPIN, TEKNOLOJİK BİR HAYAL KURUN

Ruvix Ltd. Kurucusu ve CEO'su Joseph Mambwe, mobil yazılım şirketi olduklarını belirterek, milyar dolarlık şirket olabilmek için teknolojik alana yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Mambwe, "Güzel mobil uygulamalar üretiyoruz. Aynı zamanda yeni nesil mobil uygulamaları geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün 14 milyar dolarlık bir şirket haline geldik. Bence sermaye ve yetenek önemli. Mevcut ekosistem Silikon Vadisi'ne dönüşmeye başladı ve farklı ülkelerle çalışabilme şansını elde ettik. Bugün yetenek ve sermayemiz var, yenilikçi şirketler de bunlardan yararlanmaya başladılar. Milyar dolarlık şirket olabilmek için teknoloji sahasına yatırım yapmanız gerekecektir. Geleceğin problemlerini de şimdiden görebilmemiz lazım. Teknologlar bu sorunları çözecektir. Türkiye'de milyar dolarlık bir şirket kurmak için teknolojik bir hayal kurmanız gerekecek" diye konuştu.

JOSE MARİN: BÜYÜK DÜŞÜNEN İNSANLARI BULMAMIZ GEREKİYOR

Yeteneklere önem verilmesi gerektiğini söyleyen IG Expansion CEO'su Jose Marin de, sermaye konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Marin, "İlk şirketimi kurduğum zaman bu alanda bir şirket yok gibiydi. Piyasada bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyoruz ama gelişen pazarlarda sermaye toplama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Gelişen pazarlarda en büyük güçlük sermayeye erişim noktasında kaynaklanıyor. Hakikaten büyük düşünen insanları bulmamız gerekiyor. Bu insanları bulabilirsek dünyayı değiştirebiliriz. Bizim yeteneğe erişmemiz lazım. Bu yeteneğin arkasında durmamız lazım. Geleneksel endüstrilere destek olanlardan daha fazla insanın bize destek çıkmasını bekleriz. Türkiye büyük bir piyasa ama her zaman milyar dolarlık şirket kurabilecek misiniz bunu düşünmek lazım. Türkiye muazzam bir pazar. Hangi iş modelleri tutmuş buna da bakmak gerekir. Yenilikçi fikirleri sermaye ile desteklerseniz neden olmasın?" dedi.

MATTHİAS KUES: TÜRKİYE GENÇ NÜFUSUYLA ŞANSLI

Nord Holding CEO'su ve Alman Sermaye İştirak Şirketler Birliği Başkanı Matthias Kues, oturumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin genç nüfusuyla oldukça şanslı bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'de genç nüfusun desteklenmesi durumunda milyar dolarlık şirketlerin de ortaya çıkabileceğini söyleyen Kues, "Milyar dolarlık şirket kurmak istiyorsanız istikrarlı bir ekonominizin olması gerekecektir. Yetenekleri arayacaksınız. Bazı şirketler maalesef kendi aileleri içerisindeki yetenekleri arıyorlar. Şirketi büyütmek istiyorsanız çok da materyale para harcamanıza da gerek yok ancak öz sermayenizin sağlam olması gerekir. Biz de şöyle bir espri vardır. Para kraldır, ama sermaye kralların kralıdır. Türkiye'deki faiz oranının iki haneli rakamlara çıkan kabus yaratacak oranlara çıktığını görüyoruz. Türkiye'de umarım özel sermaye şirketleri sadece paraya odaklanarak değil yönetimsel açıdan da desteklenirler. Türkiye için büyük şans var. Sizler de genç bir toplumsunuz. Gençlere güzel ortam sağlamanız güzel olur. Bırakın gerekiyorsa hata yapsınlar. Bu anlamda büyük bir şansınız var. Avrupa'daki duruma bakacak olursanız özellikle de Almanya'ya bakacak olursanız makine bazlı şirketler ağırlıktalar. 20 yılı aşkın süredir çalışan şirketler daha çok öne çıkar durumda. Onlara bir kapı açmak anlamında gençlere yardımcı olmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

ALİ SABANCI: İKİ ŞİRKET BATIRDIM AMA ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

Moderatör Burak Aydın, oturumda Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı'ya "Türkiye'de gelecek 5-10 yılda milyar dolarlık şirket çıkar mı?" sorusunu yöneltti. Aydın'ın sorusuna Sabancı, "Çıkıyor da ve daha fazla da çıkması lazım. Benim havayolu şirketimin geçmişi 10 yıl. 3 bin 500 ferdi var. Tarihin en düşük değerinde. 1 milyar dolardan 20 milyon dolar eksik. Ben iki şirket batırdım, ama ondan çok şey öğrendim. Eğer hayal edebilirsek, denemekten, başarısız olmaktan korkmazsak, müşterinin ihtiyacını anlayabilirsek, o zaman milyar dolarlık şirketler çıkar. Girişimciliğin genlerde olmadığını düşünüyorum. Türkiye ekonomisinde de şirketlerin 3'te 2'si aile şirketleri tarafından yönetiliyor. Soy ismi seninle aynı olmayan insanların da olduğu bir havuz yaratabilmek gerekiyor. Bunu yaratabilmek için de esasında kültür olarak paylaşmayı bilmemiz gerekiyor. Şirketin genelinde kim fayda sağlıyorsa onunla çok fazla paylaşmayı bilmediğimizi düşünüyorum. Benimle birlikte çalışan arkadaşlarımın sadece benim kara kaşım kara gözüm için çalışmadığını düşünüyorum. Çocuklarının okul masrafı var, kredileri var. Sadece maddi değil. Bu yetmiyor manevi paylaşımın da yapılması gerekiyor. Çalışma ortamının huzurlu bir ortam olması gerektiğini düşünüyorum. Evdeki huzuru işte bulamazsa o zaman sadece yazıhaneye gelmiş olursun. Birlikte çalıştığınız insanların kıymetini, maddi ve manevi paylaşımı adil bir şekilde yaparak sağlarsınız" diye konuştu.

ÜMİT LEBLEBİCİ: TEB, KREDİ MÜŞTERİLERİNDEN GLOBAL ÜRÜN İSTİYOR

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de, Türkiye'de global düşünmeye ihtiyacın olduğunu söyledi. Kendilerinden ticaret yapmak amacıyla kredi çeken müşterilerinden örnek veren Leblebici, "Problemi bu ülkenin şu; 77- 78 milyon insanız. Global düşünmeye ihtiyaç var. Bugün kredi almak için başvuranlara soruyoruz. Ne yapmak istiyorsunuz diyoruz. Ticaret yapmak istediklerini söylüyorlar. Müşterilerimizden beklediğimiz global ürün yapmaları. Türkiye'deki firmalar artık yurt dışına açılıyor. Ayrıca şeffaflığı ön planda tutmamız gerekiyor. Kendimizce bir takım prensipler koymamız gerekiyor. Kendi bünyemizdeki girişimcilerimizin ne kadarını alabiliriz diye bakmamız lazım" dedi.

EMRE KURTTEPELİ: HAYAL KURMAYI UNUTTUK

Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli'ye ise moderatör Burak Aydın, "Girişimcilerde ne eksik? Neyi tam yapamıyoruz? Türkiye'den milyar dolarlık şirket neden çıkmıyor?" sorusunu yöneltti. Gençlerin önünün açılması gerektiğini söyleyen Kurttepeli, şöyle konuştu:

"Bence soruyu 'Dünyada milyar dolarlık şirket kuran Türkler var mı?' diye soralım. Türklerde mi problem var Türkiye'de mi problem var buna bakmamız lazım. Evet, yurt dışında milyar dolarlık şirket kuran Türkler var. Fakat neden çok başarısızız buna bakacak olursak fonlama konusunda sıkıntı var, ekosistemde gelişmemişlik var. Temassal olarak bakarsak bence biz biraz hayal kurmayı unuttuk. Ben işadamı olarak tek görevimiz olduğunu düşünüyorum. Gençlerin önünü açmak durumundayız. Bunu beceremediğimiz zaman burada debelenmek zorundayız. Ayrıca burada yapısal büyük farklılıklar da var. Türkiye'de bugün doların durumu ne olacak diyorlar, öteki tarafta ise gelecek 10 yılda dünyanın durumu ne olacak diye düşünülüyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Sabancı Burak Aydın Türkiye Uludağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title