Haberler

Türel'den Başkanlıktaki 3 Ayın Bilançosu

Sarısu'ya KADINLAR PLAJI ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyeye bağlı Halil Akyüz Huzurevi'nde basın mensuplarıyla iftarda biraya geldi.

Sarısu'ya KADINLAR PLAJI

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyeye bağlı Halil Akyüz Huzurevi'nde basın mensuplarıyla iftarda biraya geldi. MHP'li Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Osman Kepez'in de Ak Parti'ye katıldığı iftar sonrasında konuşan Başkan Türel, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından dolu dolu bir üç ayı geride bıraktıklarını söyledi. Sarısu'da isteyenin kadınlar plajında isteyenin diğer tarafta yüzebileceğini belirten Türel, Biz herkese hizmet vermek zorundayız. İsteyen istediği gibi inançlarını, özgürlüklerini bu ülkede yaşayabilmelidir. Bunlarını baş savunucusu bir siyasi olarak gereğini yapacağımı da ifade etmek isterim dedi. Başkan Türel, bir soru üzerine kadınlar plajının tesettür plajı olmadığını söyledi.

Bu süreçte hem belediyenin rutin işleri hem de Antalya'nın marka değerinin yükseltecek vizyon projeler üzerine çalıştıklarını aktaran Başkan Türel, 3 aylık icraatlarını sıralamaya ulaşım problemlerinden başladı, Uluslararası Piyano Festivali'nde yaşanan son gelişmelere kadar uzun açıklamalar yaptı.

GAZİ BULVARI'NDA BÜYÜKŞEHİR VAR Başkan Türel, Gazi Bulvarı'nda Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü'nün kavşaklarda çalışmalarının sürdürdüğü kaydetti. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli kararları alarak yatırıma başlamasını sağladıklarını anlatan Başkan Türel, 'Tabi burada sadece Karayolları değil, Büyükşehir Belediyesi olarak da bu çalışmaların tamamlanması konusundaki gayretlerimizi ortaya koyduk dedi. Karayolları'nın devam eden çalışmalarının tamamlayıcısı olarak Büyükşehir Belediyesi'nin Kızılırmak'tan Yeşilırmak Caddesi'ne geçişi yer altından sağlayacaklarını söyledi. Bu geçişin Sakarya Bulvarı dönüşünü de geçecek şekilde planlandığını aktaran Başkan Türel, 'Böylelikle Kepez Belediyesi önündeki Gazi Bulvarı'nda üç katlı bir kavşak hizmete girmiş olacak dedi. Kent içinde trafiğin en sıkıştığı noktalardan biri olan Mevlana Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı'na sola dönüşlere flyover olarak isimlendirilen üst geçişli kavşak sistemiyle aşacaklarını anlatan Başkan Türel, Proje ihalemizi çok kısa bir süre içinde yapacağız. Zannediyorum 2015 yılının başında üst geçişle ilgili inşaatımız başlamış olacak diye konuştu. Başkan Türel, inşaatın da en fazla 6 ay içinde tamamlanmasını öngördüklerini açıkladı.

Başkan Türel, havalimanı kavşağını ise yonca yaprak kavşak olarak yeniden düzenleyeceklerini söyledi. Bu noktada havalimanı ve Antalya'nın 2016 yılında ev sahipliği yapacağı uluslararası botanik fuarı EXPO'nun Aksu'da kurulacağı alana bağlantısının da önemli bir gündem olduğunu belirterek, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi

Meydan'daki hafif raylı sistem hattının son durağından önce havaalanı sonra da Aksu ve EXPO alanına raylı sistem bağlanması hususunda teknik olarak Ulaştırma Bakanlığımız çalışıyor. Bu çalışmaları olumlu sonuçlandırabilirsek, yolcu sayıları bakımından olumlu bir tablo ortaya çıktığı takdirde, o zaman bu raylı sistem hattını da 2016 yılına kadar yetiştirmeyi planlıyoruz. Sonuçlar olumlu çıkarsa, vagonların temini konusunda biz Büyükşehir Belediyesi olarak gerekenleri yapacağız, hattın tamamlanmasını da Ulaştırma Bakanlığımız üstlenmek suretiyle bu yatırımı Antalya'ya kazandırmak istiyoruz. AKILLI BELEDİYE SİSTEMLERİ

Başkan Türel, çeşitli dönemlerde altyapı belediyeciliği, sosyal belediyecilik şeklinde ifadelerini bulan belediyecilik akımlarının bu dönemde akıllı belediyelere doğru dönüşüm geçirdiğini söyledi. Amaçlarının Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde akıllı belediyecilik uygulamalarının öncülüğünü yapmak olduğunu kaydeden Menderes Türel, 'Türkiye'de belki de ilk defa akıllı belediyecilik adına yeni sistemleri Büyükşehir'e çok hızlı bir şekilde kazandıracağız dedi. Akıllı dönüşüm için 2 yıllık bir süre ortaya koyan Başkan Türel, 'Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin dünyadaki örneklerinden daha da başarılı bir akıllı belediyecilik yapar hale getireceğiz. Hazırlık çalışmalarımız tamamlandı ve bundan sonra ihale şartnamelerini hazırlayacağız diye konuştu. Başkan Türel, bu çerçevede mevzuat bilgi bankası, veri tabanı yönetim sistemi, tek oturum açma altyapısı, gerçek zamanlı yönetim konsolları, yönetim bilgi sistemi, coğrafi bilgi sistemi, mobil belediye uygulamaları, SMS belediyeciliği, kent rehberi, muhtar bilgi merkezi gibi uygulamaları hayata geçireceklerini kaydetti.

'BASİRETSİZ YÖNETİMİN MALİ TABLOSU'

Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumunu düzeltmek için büyük bir gayret içinde olduklarını belirten Başkan Türel, 'Bizim defterimizde, belediyecilik anlayışımızda mazeret belediyeciliği yazmaz. Borç edebiyatı bizde yok dedi. Fakat Antalyalıların Büyükşehir'in ne kadar zor bir ekonomik durum içerisinde kaldığını ve bu zor mali tablo içinden belediyeyi nasıl borçtan çıkarıp hizmete kavuşturduklarını ifade etmek için mali tabloyu dile getirdiklerini ve bundan sonra da getireceklerini kaydeden Başkan Türel, 1 milyar TL borçla bıraktığı belediyeyi 2 milyar TL borçla devraldığını söyledi. Son iki ay içerisinde Büyükşehir'in cari ödeme dengesinin 8 milyon TL açık verdiğini aktaran Başkan Türel, bunun nedenlerini Büyükşehir'in istihdam yükü altında kalmış olması ve yönetim anlayışı içinde tasarruf, finans yönetimi noktasında basiretli bir anlayışın olmaması olarak sıraladı. Başkan Türel, CHP'li Mustafa Akaydın döneminin Büyükşehir Belediyesi'nin hukuk dışı, haksız sözleşme fesihleriyle müteahhitlere 117 milyon TL, yine 5 yılda 470 trilyon ihtiyaç fazlası personele para ödendiğini söyledi. İŞTEN ÇIKARMALAR VE GÖREVLENDİRMELER

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, 4 bin çalışanıyla bıraktığı belediyenin 5 yıl aranın ardından 9 bin kişinin çalıştığı bir kuruma dönüştüğünü belirterek, 'Kimsenin ekmeğiyle oynama niyetinde değiliz ama bu yükü de kaldıramazdık dedi. Yaptıkları işlemin, kanunun kendilerine tanıdığı hizmet müteahhitlerinin ihale kapsamlarını yüzde 20 eksiltmek yetkisini kullanmak olduğunu kaydeden Başkan Menderes Türel, böylelikle ayda 1.5 trilyon tasarruf sağladıklarını söyledi. Bunun aksi durumun çalışan personelin maaş alamaması olduğunu kaydeden Başkan Türel, 'Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kadrolu bir tek işçisini çıkartmadık dedi. Taşeron firmalardan kimlerin çıkartılacağı konusunda hiçbir müdahalesinin olmadığını belirten Başkan Türel, ilçelerde yapılan görevlendirmelere ilişkin de şunları söyledi Maalesef devletten maaş almak suretiyle evine ekmek götüren personellerimizin bir kısmı devlet personeli olmasına rağmen yoğun bir siyasallaşma içerisinde. Bir devlet memurunun, sendikal gösterisini anlarım ama farklı amaçlı siyasi protestoya katılmasını anlayabilmek mümkün mü Devlet memurunun işi devlete hizmet etmektir. İşi siyasi protesto yapmak değildir. Bunu yapan arkadaşlarımızı tespit ettiğimizde idare olarak tasarruf kullanma hakkına sahibiz. Devletten yediği ekmeğe kimse kör bakmasın. Bunun içi gayret ediyorum. Eğer ki benim mensubu bulunduğum partiye dair lehimizde veya muhalet partilerinin aleyhinde bir personelimizin bir protestosu, hukuk dışı girişimi söz konusuyla bana getirin ona da aynısını yapacağım. Devlet terbiyesini idrak etmek zorundayız. Ben bugün mensubu bulunduğum partime, hükümetime, genel başkanıma, bakanıma veya milletvekilime bir devlet memurunun ya da devletin işçisinin saygısızca ifadede bulunmasını kabul etmediğim gibi anamuhalefet partisinin ve muhalefet partilerinin liderlerine de aynı yaklaşımı gösterenlere uygulayacağım karar diğerinden farklı olmaz. Devletten ekmek yiyen işini yapacak siyaset yapacaksa buyursun ilişiğini kessin.

Başkan Türel, kendisinin siyasi bir kimliği olmasına karşın belediyeye girerken siyasi rozetini çıkarıyorsa devlet memurun ya da işçisinin belediye çatısı altında siyaset yapmalarına izin vermeyeceğini söyledi. 'Kusura bakmayacaklar o halde karşılarında Menderes Türel'i bulurlar diyen Belediye Başkanı, bunun kendi lehinde ve aleyhinde olmasının hiçbir anlamı olmadığını söyledi. SARISU'YA KADINLAR PLAJI

Başkan Türel, Konyaaltı sahilinde başlayan ücretsiz plaj uygulamasının Antalya'nın Kemer çıkışındaki mesire alanı Sarısu plajında da hayata geçirileceğini söyledi. Sarısu plajını yeniden düzenlediklerini kaydeden Başkan Türel, 'Aynı Konyaaltı'nda olduğu gibi Sarısu'da da vatandaşlarımızın hizmet karşılığında bir bedel ödememesi yönünde bir çalışmayı bayramdan önce hizmete sokmayı planlıyoruz dedi. Bunu Lara plajının takip edeceğini kaydeden Başkan Türel, şöyle konuştu Ak Parti engellilere, bayanlara Anayasa'da pozitif ayrımcılık öngören bir değişikliği destekledi. Konyaaltı'nda bildiğiniz gibi engelli vatandaşlarımız için bir çalışma söz konusuydu. Aynı engelli vatandaşlarımızın bu noktada bizden engelli plajı talep ettiği gibi bayan vatandaşlarımızın da kendilerine özel bir plaj hizmeti sunulması talepleri gündemimizde oldu. Bu çalışmayı da Sarısu'da yapmak suretiyle, kadınlar plajı oluşturmak suretiyle Kadınlar Plajı adıyla vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Anayasa'da pozitif ayrımcılık öngörülen herkese ayırt etmeden hizmet etmek zorunda olduklarını belirten Başkan Türel, Kadınlar Plajı uygulamasının Antalya'da bir ilk olmadığını söyledi. Antalyalı kent tarihçisi Hüseyin Çimrin'in yazdığı bir kitaptan okuyarak kentte 1930'lu yıllarda var olan kadınlar plajlarını anlatan Başkan Türel, 'Kadınlarımıza pozitif ayrımcılığı öngörmüş ve bunu başarmış bir ülke olarak aradan maalesef 80 sene geçtikten sonra bunu hatırlayabilmek ve bu konuda adım atmak bize düştüyse bundan büyük mutluluk duyuyorum diye konuştu.

Sarısu'da isteyenin kadınlar plajında isteyenin diğer tarafta yüzebileceğini belirten Türel, 'Biz herkese hizmet vermek zorundayız. İsteyen istediği gibi inançlarını, özgürlüklerini bu ülkede yaşayabilmelidir. Bunlarını baş savunucusu bir siyasi olarak gereğini yapacağımı da ifade etmek isterim dedi. Başkan Türel, bir soru üzerine kadınlar plajının tesettür plajı olmadığını söyledi.

PİYANO FESTİVALİ

Başkan Türel, bu yıl Kasım ayında 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Piyano Festivali'nde son yaşanan tartışmalarını ise kendi dışında geliştiğini söyledi. Menderes Türel, festivalin bundan sonra sanat yönetmenliğini Gürer Aykal'ın yapacağını açıkladı. Henüz sözleşme imzalanmamasına rağmen bir takım mutabakatların sağlandığını kaydeden Başkan Türel, 'Piyano Festivali, eskisinden de güçlü bir şekilde Antalya'nın markası olarak devam edecek dedi. Aykal'la birlikteliğin Akdeniz Filarmoni Orkestrası'nın kuruluşunu da sağlayacağını belirten Türel, 'Aykal'ın Antalya'nın Akdeniz'de bir kültür merkezi olma yolunda çok önemli bir projesi vardı. Şimdi bunu en kısa sürede hayata geçirerek Antalya'yı taçlandırmayı düşünüyoruz diye konuştu.

ANSAN'IN TAHLİYESİ

Başkan Türel, bir soru üzerine kısa adıyla ANSAN olan Antalya Sanatçılar Derneği'nin Kalekapısı'nda kullandığı alandan tahliyesinin derneğin Büyükşehir Belediyesi'yle imzaladığı protokol hükümlerine uymadığını gerekçesiyle istendiğini söyledi. Türel, ANSAN'ın kullandığı alanın bundan sonraki kullanımının, alandan elde edilen gelirin şehit ve gazi alilerinin çocuklarına eğitim bursu vermek üzerine kurgulanıp, bu haliyle tahsis edileceğini söyledi. İftar yemeği sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, huzurevine adını veren hayırsever Halil Akyüz'e yağlıboya tablosunu hediye ederek teşekkürlerini sundu. Türel ve İl Başkanı Mustafa Köse, sonrasında MHP'den Ak Parti'ye katılan Osman Kepez'e parti rozetini taktı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Menderes Türel Halil Akyüz Ak Parti Politika Güncel Haberler

title