Haberler

Meclis'in sır küpleri! 2'si kadın 8 kavas, siyasi tarihe yakından tanıklık ediyor

Güncelleme:

TBMM'de kürsüdeki su bardağından, kanun metinlerinin sıralara dağıtılmasına kadar birçok görevden sorumlu 8 kavas, Türkiye'nin siyasi tarihine yakından tanıklık ediyor. Meclis'te daha önceleri kapalı oturumlara işitme engelli kavaslar katılırken şimdi ise bu görevi, yeminli kavaslar yerine getiriyor. Kavasların Genel Kurul'daki kıyafetinde yer alan zincir de Türkiye'nin birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü temsil ediyor.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde isimlerinin karşılığı olarak "Elçilik veya konsolosluklarda görev yapan hizmetli" tanımı da bulunan kavaslar, Genel Kurul'un çalıştığı günlerde yoğun mesai yapıyor. Genel Kurul'da birçok görevden sorumlu 2'si kadın 8 kavas, Meclis'in sır küpleri olarak da anılıyor.

KAPALI OTURUMLARA DA KATILIYORLAR

Daha önceleri kapalı oturumlara işitme engelli kavaslar katılırken şimdi ise bu görevi, yeminli 8 kavas yerine getiriyor. Genel Kurul'un "devlet sırrı" olarak kabul ettiği konuların görüşüldüğü kapalı oturumlara da katılan kavaslar, ettikleri yemine sadık kalarak bu oturumlardaki konuşmaları sır gibi saklıyor.

"10-15 YILDIR İŞİTME ENGELLİ KAVAS KALMADI"

Genel Kurul'da görev yapan kavaslardan biri de Ersin Kahraman... TBMM'de 28 yıl önce başladığı çalışma hayatına, son 15 yıldır yeminli kavas olarak devam eden Kahraman, düzenli bir yasama çalışması için Genel Kurul'da hızlı ve sağlıklı bir şekilde milletvekillerine yardımcı olduklarını belirtti. Göreve yemin ederek başladıklarını ve bu yüzden Genel Kurul'daki kapalı oturumlara da girebildiklerini belirten Kahraman, "Bizden önce işitme engelli kavaslar geliyormuş. Şimdi kapalı oturumlara da biz katılıyoruz.10-15 yıldır işitme engelli kavas kalmadı." dedi.

Meclis'in sır küpleri! 2'si kadın 8 kavas, siyasi tarihine yakından tanıklık ediyor

"7-8 GÜN EVE GİDEMEMİŞTİM"

Kapalı oturumlarda konuşulan her konunun kendileri tarafından gizli tutulduğunu vurgulayan Kahraman, kapalı oturum tutanaklarının 10 yıl sonra Genel Kurul'un onayıyla kamuoyuna açılabildiğini anımsattı. Genel Kurul'da en zor görevini 2011 yılında yaptığını belirten Kahraman, "2011 yılında Anayasa çalışmaları vardı. 7 gün eve gidememiştim. Sabah 6 gibi bitiyordu, gündüz 11'de tekrar başlıyordu. 4-5 saatlik bir şeyimiz vardı. 7-8 gün eve gidemediğimiz oldu. O dönem yoğundu, 7 gün eve gidemedim." diye konuştu.

Meclis'in sır küpleri! 2'si kadın 8 kavas, siyasi tarihine yakından tanıklık ediyor

"MİLLETVEKİLİ TARAFINDAN KÜSRÜYE KELEPÇELENDİM"

Genel Kurul'da yaşadığı en ilginç olayın eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın kendisini kürsüye kelepçelemesi olduğunu belirten Kahraman, şöyle konuştu: "Çok değişik bir gündü. Bende öyle değişik materyalleri saklama alışkanlığı var. Kendisinden istedim. O kelepçe de bende. Benim babam şair. Biraz kaleme düşkünüz. İleride emekli olunca bunları kaleme dökersek o materyaller de bizde bulunsun diye. Genel Kurul'da değişik olaylarda kullanılan materyalleri ben saklarım. Kelepçe var. Bir tane mermi var, kürsüye bırakmışlardı. "

Meclis'in sır küpleri! 2'si kadın 8 kavas, siyasi tarihine yakından tanıklık ediyor

"SOKAKTAKİLERİN ÇOĞU BU MESLEĞİ BİLMİYOR"

Yeminli 2 kadın kavastan biri olan Lale Işıklar da 14 yıldır kavaslık görevini yürütüyor. Işıklar, görevine ilişkin, " Türkiye'nin seçilmiş insanlarıyla çalışmak gurur verici, bu gururu her gün yaşıyoruz." ifadesini kullandı. Sokakta mesleğini sorduklarında "kavas" olarak yanıt verdiğini, ancak bu mesleği çoğu kimsenin bilmediğini belirten Işıklar, "Kavas kelimesini bilmeyen çok insan var. Çoğuna açıklamak zorunda kalıyoruz. Bilenler çok nadir. Yüzde 5 olabilir bilenlerin sayısı. Meclis'ten bir gün yolu geçtiyse o şekilde bilebiliyor. Onun dışındakilere vekillerimizle birlikte çalıştığımızı anlatıyoruz." dedi.

Meclis'in sır küpleri! 2'si kadın 8 kavas, siyasi tarihine yakından tanıklık ediyor

Genel Kurul'da çalışmaların yorucu olduğunu ifade eden Işıklar, en uzun mesaisinin 46 saat olduğunu söyledi. Işıklar, "Benim eşim de burada çalışıyordu o yüzden ikimiz beraber olunca vakti çok fazla önemsemedim. Evi de buraya göre ayarlıyoruz. Yıllardır çalışma saatlerine de alıştık. Bir zorluluğunu yaşamıyorum." diye konuştu.

KIYAFETLERİNDEKİ ZİNCİRİN BİR ANLAMI VAR

18 yıldır Genel Kurul'da kavas olarak çalıştığını ifade eden Sinan Kayıpoğlu da vekillerin oturduğu sıralardan kürsüye kadar kendilerinin sorumlu olduğunu belirtti. Gün içerisinde bunların kontrolünü yaptıklarını ifade eden Kayıpoğlu, daha sonra görüşülecek kanun metinlerini sıralara dağıttıklarını kaydetti. Genel Kurul'da giydikleri kıyafetlerin de bir anlamının olduğunu vurgulayan Kayıpoğlu, "Kavasların Genel Kurul'daki kıyafetinde yer alan zincir Türkiye'nin birliğini beraberliğini ve bütünlüğünü temsil ediyor. Bunu görev sırasında takıyoruz, çalışmaktan gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

Yaptıkları işin stresli olduğunu belirten Kayıpoğlu, Türkiye'nin kalbi olan Genel Kurul'da çalışmaktan keyif aldığını ifade etti.

Meclis'in sır küpleri! 2'si kadın 8 kavas, siyasi tarihine yakından tanıklık ediyor

Kaynak: AA / Politika

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (9)

Mehmet Gazanfer:

Bırakın bu işleri maaş ne kadar bunları kim seçiyor önemli olan bu

82
13
yanıtYanıtla
Emir Emre:

dolgun maaş olduğundan eminiz dimi

yanıt24
yanıt2
mardinli yiğit:

ortalama 60 70 bin alıyorlar.. yani bir kamu kurumunun başındaki en yetkili müdür maaşıyla aynı düzeyde..

yanıt15
yanıt2
Timur:

Böyle önemli insanların yüzlerini, isimlerini niçin paylaşıyorsunuz (yada niçin devlet izin veriyor)? Mesela MİT toplantısında konuşma yapmış Erdoğan, toplantıdan bir resmi bizzat kendisi paylaşmıştı sonra MİT üyelerinin yüzleri çıktığı için silinmişti resim (11 Ocak 2024).

48
6
yanıtYanıtla
Martin Sikertel:

Önemli insan mı? Belki şahsen, tek tek çok önemli ve güzel insanlardır ona sözüm yok; fakat yaptıkları işe göre konuşuyorsan öyle çok bir önemi falan yok. Verdiğin örnekte haklısın; MİT görevlisinin, askerin, polisin, vb. fotoğrafını paylaşmak çok yanlış ama şu arkadaşları paylaşsan ne olur, paylaşmasan ne olur.

yanıt6
yanıt2
abdullah HAMARAT:

Hiç bir is yapmadan dolgun maas alan kisiler

33
11
yanıtYanıtla
Bilal Yildiz:

Ee simdi ifsa oldular.. bence yanlis bi durum madem ki bukadar onemli ve gizli olabilecek isleri biliyor olmalari. Tuhaf bi haber

35
5
yanıtYanıtla
tilki selim:

kahraman soy ismi yoksa eski meclis başkanının soy ismi ile tesadüfen mi aynı ????

7
5
yanıtYanıtla
Erol KAVAS:

Ben de atanamamış Kavas'ım :)

4
4
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title