Haberler

Patates Üreticileri ile İhracatçılar Nevşehir'de Biraraya Geldi

Nevşehir ve Niğde illerinde üreticilerin ellerinde kalan 100 bin ton patates stokunun eritilmesi için ihracat formülü devreye sokuluyor.

Nevşehir ve Niğde illerinde üreticilerin ellerinde kalan 100 bin ton patates stokunun eritilmesi için ihracat formülü devreye sokuluyor. Üreticilerin depolarında kalan patatesin ihraç edilmesi için, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın talimatı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak'ın girişimleriyle patates üreticileri ve ihracatçıları Nevşehir'de bir araya geldi.

Nevşehir Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Ekonomi Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı Tayfun Kılıç, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Nevşehir Tarım İl Müdür Yardımcısı Kenan Şahin, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, ilçe ziraat odası başkanları ve çok sayıda patates üreticisi katıldı.

Burada konuşan Nevşehir Tarım İl Müdür Yardımcısı Kenan Şahin, 2011 yılında Nevşehir il genelinde 91 bin 192 dekar alanda patates ekimi yapıldığını ve Kasım ayında meydana gelen aşırı soğuklardan dolayı 13 bin 682 dekar alanın zarar gördüğünü belirtti. İl genelinde 77 bin 510 dekar alanın hasat edildiğini ve 321 bin 302 ton patates üretimi gerçekleştiğini ifade eden Şahin, il genelinde yaklaşık 450 çiftçi ailesinin 41 bin 760 ton patatesinin halen depolarda beklediğini vurguladı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz ise, oda olarak her zaman çiftçilerin yanlarında olduklarını ve onların sorunlarının çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi. Patateste meydana gelen don olayından sonra da harekete geçtiklerini ve üreticilerin mağdur olmamaları için çaba gösterdiklerini anlatan Ekiz, "Bir çok üreticimiz don olayından dolayı mağdur oldu. Zaten dondan kurtulan patateslerimiz de elde kaldı. Bu durum Nevşehirli çiftçimizi ciddi zararlara uğrattı. Bu nedenle Ankara'da çeşitli girişimlerde bulunarak üreticilerimizin yaralarının sarılmasını talep ettik. Bizim hükümete önerimiz; elde kalan patatesler için ihracat teşvik primi arttırılsın, askeri birliklere dağıtılsın, depremzedelere veya mültecilere dağıtılsın şeklinde oldu. Ayrıca büyükşehirlerimizde çok sayıda dar gelirli ailelerimiz var. Bu aileler için belediyelerimiz patatesleri alıp dağıtım gerçekleştirebilirler." dedi.

Daha sonra konuşan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise, patates üreticilerinin elde kalan ürünleri için hükümetten kendilerine bir talep geldiğini ve bunla birlikte elde kalan patatesleri ihracat kanalıyla değerlendirmek için harekete geçtiklerini söyledi. Kavak "Hem önemli bir karbonhidrat kaynağı, hem de bir miktar protein içermesi nedeniyle, beslenmemizde önemli bir yer tutan patates, hayvan yemi ve endüstri hammaddesi olarak da kullanılabilir. Özellikle Avrupa ve Amerika ülkelerinde çok fazla tüketilen patates, ayrıca hızlı nüfus artışına paralel olarak gıda açığı olan ülkelerde de beslenme sorunu için iyi bir alternatif olabilir." dedi.

2012 yılının ilk üç ayı itibarıyla patates ihracatının incelendiğinde, patatesin ihracat performansının 2011 yılının aynı dönemine kıyasla zayıf bir seyir izlediğine dikkat çeken Kavak şöyle konuştu:

"Biz ihracatçılar olarak patates üreticilerimize destek olmak istiyoruz. Üreticilerimizin içerisinde bulundukları bu zor durumdan dolayı Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan bizlere bir talimat vererek konuyu araştırmamızı istedi. Elde kalan patatesin ihracat yoluyla eritmek için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz.Her ihracatçının bir kamyon patates ihracatı gerçekleştirmesi için seferberlik başlatacağız. Türkiye'de 800 bin ihracatçı var ve bunların her biri bir kamyon gönderse sorun kalmayacak. Bunu kısa sürede gerçekleştirmemiz gerek." diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı Tayfun Kılıç ise, bakanlığının patates üreticilerinin sorunlarına büyük önem verdiğini vurguladı. Nevşehir ve Niğde bölgesindeki üreticilerin ellerinde şu an 100 bin tona yakın patatesin bulunduğunu ve bunun kısa sürede tüketilmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, "Bu nedenle hem üreticilerimizi hem de ihracatçılarımızı bir araya getirdik. Onların taleplerini alacağız ve hep birlikte bu sorunun çözümü için çaba göstereceğiz." dedi.

Zaman zaman gergin anların yaşandığı toplantıda, üreticiler hükümetten don zararları ve ihracat için destek talebinde bulundu. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Ekiz Ali Kavak Nevşehir Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title