Haberler

Milli Reasürans'ın 20 Yılı Aşan Sanat Serüveni Sergiye Dönüşüyor

Sanatta yirminci yılını geride bırakan Milli Reasürans Sanat Galerisi, hizmet vermeye başladığı günden bugüne, Türkiye'den ve dünyadan 150'ye yakın önemli sanatçıya ev sahipliği yaptı.

"20 Yılın Ötesine Taşınan Bir Sanat Belleği; Milli Reasürans Sanat Galerisi"

Türkiye'de, cumhuriyet sonrası sanat belleğini inşa eden sanatçılar, uluslararası üne sahip olan sergiler; resim alanına ek olarak mimari, fotoğraf ve belgesel alanlarında da başarılı işlere sahip olan isimler 20 yıl boyunca Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde yer aldı.

Galeri, birlikte çalıştığı sanatçıların da desteğiyle bu istisnai birikimi "20 Yılın Ötesine Taşınan Bir Sanat Belleği; Milli Reasürans Sanat Galerisi" başlıklı bir sergiye dönüştürüyor. Galerinin yirmi yılı aşan sanat serüveni, 30 Eylül-17 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Serüvene eşlik eden sanatçıların Milli Reasürens Sanat Galerisi'nde düzenlenen sergilerinin afişleri ve davetiyeleri, bu projede ziyaretçilerle buluşacak.

Proje için IMOGA ile işbirliği yapılıyor
Ayrıca, Türkiye'nin ilk ve tek özgün baskı resim müzesi İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (IMOGA) işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında; Milli Reasürans'ın sanatçıları arasından IMOGA'nın da projeye dahil ettiği 10 sanatçı, birer eserinin telif hakkını bu çalışmaya vakfetti. Süleyman Saim Tekcan, Su Yücel, Serpil-Hanefi Yeter, Ali İsmail Türemen, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, İsmet Değirmenci, Ekrem Kahraman, Neşe Baydar ve Seçil Erel'e ait eserler, IMOGA'nın desteğiyle çoğaltıldı ve müze koleksiyonuyla birlikte Milli Reasürans Sanat Galerisi'nin koleksiyonuna dahil edildi.

Projede yer alan bu sanatçılar, limitli sayıdaki baskılarını imzalayarak; galeri hakkındaki düşüncelerini, duygularını, deneyim ve anılarını da bir video röportajında paylaştı. Sergiyi ziyaret edecek sanatseverler, oluşturulan videoyu izleme imkanına da sahip olacak.
Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde daha önce eserleri sergilenen sanatçıların galeri hakkındaki düşünceleri:

Murat Germen, "Milli Reasürans Galerisi ile ilk olarak 1996 yılı sonunda, Amelie Edgü'nün küratörlüğünü yaptığı 'İnançların kesiştiği yer: İstanbul' sergisi vesilesiyle tanıştım. Ara Güler, Ani Çelik Arevyan, Kamil Fırat, Manuel Çıtak, Orhan Cem Çetin gibi önemli isimlerin yanında, o sıralar pek bilinmeyen birisi olarak yer almak gerçekten heyecan vericiydi. Dolayısı ile Milli Reasürans Galerisi'ndeki bu grup sergisi katılımımı ilk kaydadeğer sergim olarak hatırlarım hep, Amelie Edgü'ye ise risk alıp beni böyle bir sergiye çağırdığı için müteşekkirim. Galeri günümüze kadar hep zoru seçen, ana akım yaklaşımlara kapılmayan, bir çok değerli yerli/yabancı sanatçının Türkiye'de ilk defa görülmesine zemin sağlayan avangard bir sanat mekanı oldu. Galeri yöneticilerinin bulunduğu ofisteki karşı duvara yan yana asılan davetiye yerleştirmesine, ofise uğradığım her seferde bakmam sonrasında, "vay be, amma kadro!" demekten kendimi alıkoyamadığımı hatırlıyorum. MRG'nin çok takdir ettiğim diğer bir yönü de temsil galerisi olmaktansa proje galerisi olmasıdır; Türkiye'de bu kalitede proje galerisi ne yazık ki fazla sayıda değil" dedi.

Habip Aydoğdu, "Günümüz Türkiye'sinde sanatı sergileyen mekânlar giderek artıyor ancak bu mekânların sanatı sunma biçimlerinde ne yazık ki hala çok temel sorunlar var. Bu anlamda "Milli Reasürans Sanat Galerisi" açıldığı günden beri düzenlediği sergilerde; mekân kullanımındaki becerisinin yanı sıra hemen hemen her sergi için hazırladığı kitaplarıyla, sergilerin PR'ına gösterilen özenle bu işin açık ara öncüsü olmayı 20 yıl boyunca tutarlı bir şekilde sürdürebilmiştir. Bugün bu tutarlılık Türkiye gibi bir ülke için, görsel sanatlar alanında zor oluşturulabilecek bir belleğin kaydını tutmuş bir kurum olarak, Milli Reasürans Sanat Galerisi'ni daha da önemli kılmaktadır" dedi.

İrfan Önürmen, "Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde 2002 yılında kişisel bir sergi gerçekleştirdim. Bu sergide 1999 yılından 2002 yılına kadar yaptığım tuval işlerim yer alıyordu. Sergideki işlerde izini gazete ve mecmualardaki görsellerden sürdüğüm kent kültürüne ait bireyi ele almıştım. Figüre ait yaklaşımımda gözleme dayalı, ironik ve eleştirel bir dilin yoğun olduğu tuvallerimi gösterdiğim en iyi sergimdi. Mekan zaten iyi bir yerdeydi, serginin tanıtım yönünden ve sergileme açısından iyi bir kurgusu olduğunu düşünüyorum. Gergin bir hazırlık süreci yaşamama rağmen sanat yaşamımda çok önemli bir yere sahiptir. İyi ki yapmışım" dedi.

Milli Reasürans Sanat Galerisi Hakkında:
Türkiye'de, sigortacılığı ulusallaştırma amacıyla İş Bankası tarafından 1929 yılında kurulan Milli Reasürans, Mimar Sevinç-Şandor Hadi çiftinin 1985 yılında katıldıkları proje yarışmasını kazanmaları üzerine 1992 yılında Teşvikiye'de inşa edilen kompleksine yerleşti. Binanın sanat ve kültür etkinlikleri için özel olarak tasarlanan bölümü ise 1994 yılında Milli Reasürans Sanat Galerisi olarak hizmete açıldı.

Galeride bugüne dek gerçekleşen yüz elliye yakın serginin sanatçıları arasında; Orhan Peker, İlhan Berk, Leopold Levy, Tiraje Dikmen, Neşet Günal, Ara Güler, Avni Arbaş, Hakkı Anlı, Kuzgun Acar, Eşref Üren, Naile Akıncı, Turan Erol, Mübin Orhon, Saim Özeren ve Abidin Dino'nun temalı veya retrospektif nitelikli eserleri yer aldı. Galeri ayrıca dünya sanat platformundan; Max Ernst, Norbert Kricke, Sigmar Polke, Günther Uecker, Erwin Bohatsch, Günter Grass, Wols, Rosemarie Trockel, Chema Madoz gibi yabancı sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yaptı.

Milli Reasürans Sanat Galerisi, Türk Çağdaş Sanatı'nın temsilcilerinden; Fatma Tülin, Balkan Naci islimyeli, Ali İsmail Türemen, Serpil-Hanefi yeter, Süleyman Saim Tekcan, Mustafa Horasan, Mehmet Güreli, Kemal Seyhan, Su Yücel, Mustafa Pancar, İsmet Değirmenci, Abdurrahman Öztoprak, Habip Aydoğdu, Rahmi Aksungur, İrfan Önürmen, Nevhiz Tanyeli, Azade Köker gibi isimleri ağırladı.

Tasarım, fotoğraf, mimari ve tematik sergilere yer ayırarak alanında farklı bir çizgi oluşturan galeri, Şakir Eczacıbaşı, Nuri Bilge Ceylan, Bülent Erkmen, Aykut Köksal, Ali Arif Ersen, Ömer Orhun, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Emre Arolat, Nevzat Sayın, Hasan Deniz, Murat Germen gibi isimleri sanatseverlerle buluşturdu. Galeride şimdiye kadar; "Cumhuriyet'in Romansı; Yurt Gezileri", "İstanbul: İnançların Buluştuğu Yer", "Siyah Bir Renktir", "Haymatloz; Özgürlüğe Giden Yol", "Başka Birinin Yol Haritası: Çıplak", "Atatürk İçin Düşünmek", "Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimari", "Kuzeydoğu Anadolu'da Mimari", "Tasarım'da kararlı Yalınlık: Farklı Bir Ürün Kültürü'nün Oluşumu", "Milas Çomakdağ", "Ece Ajandası", "20. Yüzyılda bir Hazerfen: Sabit Karamani", "Lokman" gibi birçok özgün nitelikli sergi de düzenlendi.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

İsmet Değirmenci Su Yücel İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title