Haberler

MAKÜ'de Burdur'a Kurulacak Teknokent Toplantısı

Güncelleme:

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın güdümlü proje kapsamında destekleyeceği Burdur Teknokent ile toplantı MAKÜ'de gerçekleştirildi.

Toplantıya, Burdur Valisi Nurettin YILMAZ, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa SAATCI, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim EKİCİ, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf KEYİK, BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR, Bucak Belediye Başkanı Ramazan AYAZ, kamu kurum kuruluş temsilcileri, çeşitli oda başkanları ve iş adamları katıldı.

BAKA'nın güdümlü proje kapsamında destekleyeceği; bölgedeki firmaların Ar-Ge ihtiyaçlarını belirleyip giderilmesini sağlayıp bölgesel-ulusal-küresel düzeyde rekabet edebilirliklerini artıracak ve girişimcilik kültürü oluşturulmasını sağlaması amacıyla kurulacak Burdur Teknokenti'nin tanıtım toplantısı, MAKÜ Veterinerlik Fakültesi'ndeki yapıldı. Burdur'un teknoloji geliştirme bölgesine olan ihtiyacının belirleyecek Teknokent projesiyle ilgili toplantının açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, Isparta, Antalya ve Burdur'u içeren BAKA'nın her ilde güdümlü proje desteği olacağını belirtti. Burdur'da da Teknokent projesi olduğunu belirten Tuncay ENGİN, BAKA Yönetim Kurulu kabul edip Kalkınma Bakanlığı'nın onaylamasıyla projenin yüzde 75'ini BAKA'nın karşılayacağını belirtti.

9 milyon liralık bütçeli Teknokent projesinin yüzde 25'lik payını da paydaşların karşılaması gerektiğini hatırlatan Tuncay ENGİN, "İl Özel İdaresi, Burdur Belediyesi, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası, Burdur Ticaret Borsası, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası, Bucak Belediyesi, Burdur Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Bucak Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak toplam 9 kurum bu projeye ortak olmuştur. Bu 9 kurum yüzde 25 olan 2 milyon 250 bin liralık bulup şirketi kurduğunda proje onaylanır" dedi.

Teknokentlerin uzun vadede kalkınmanın göstergelerinden biri olduğunu ve gelişmişlikle doğru orantılı olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, "Teknokent sayesinde yeni iş gücü yeni projeler gibi çok geniş alanda çalışmalar olacak. Sanayi ile üniversitenin birebir işbirliği, ilişkisi ve kalkınmaya katkısı olacak. Türkiye'de şu anda 81 üniversitenin 40'ında var. İnşallah bizde 41'incisi oluruz diye düşünüyorum" diye konuştu.

MAKÜ'nün kurulduğu günden bugüne kadar iş hayatıyla sürekli iletişimde olduğunu ve şehirlerin sanayi şehri olmak hedefleri olduğunu belirten BUTSO Başkanı Yusuf KEYİK de, "Geçmişi medrese ve kütüphaneleriyle ünlü, günümüzün eğitim ve üniversite başarı şehri Burdur için, en gerçekçi ve doğal gelişim alanı olarak ilim, kültür, Ar-Ge, endüstriyel ve yazılım teknolojileri icat şehri olabilir olmalıdır. Bu yöndeki marka şehir hedefi adına, çok şeyler yapılabilir yapılmalıdır" diye konuştu.

Teknokentlerin girişimci ile işadamlarının üniversitede üretilen bilgiyle uluşarak teknolojik gelişme sağlamasında lokomotif görevi üstlendiklerini belirten MAKÜ Rektörü Mustafa SAATCI da, "Teknolojiyi transfer eden değil teknoloji üreten, başkalarının ürettiği teknolojiyi uygulayan değil kendine has üretimi gerçekleştirebilen bir ülke olmak istiyorsak bunun en kestirme yolu teknokenttir" dedi.

Vali Nurettin YILMAZ, Burdur'da gelişmiş işletmelerin bunu Ar-Ge çalışmasını iyi yapanlar olduğunu ve Teknokent ile birlikte Burdur'da daha hızlı gelişmeler olacağını belirtti. Burdur Valisi YILMAZ, "Teknokent bu Ar-Ge çalışmalarında işadamlarımıza önemli destekler sağlayacak. Burdur'da bilgiye ve teknolojiye karşı büyük bir itibar var. Artık ürün satmanın devri geçmek üzere. Artık insanlar akıl satmaya başladı. Burdur ve Bucak'ta büyük iş adamlarımız var bu proje kapsamında inşallah bir makine geliştirerek patent hakkıyla pazarlayarak para kazanabilir" dedi.

Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN ise, "Silikon Vadisi'nde Türkiye'den hatta Burdur'dan çocuklarımız gitmiş. Silikon Vadisi'nde çip yapan Burdurlu bir çocuğumuz var. Toplu iğne başı kadar büyüklükteki bir yere milyonlarca bilgi sığdırdıklarını söyledi. Adamlar çip satarak trilyonlarla oynuyorlar. Bu buluşmada bu gibi işlere hep beraber başaracağız" diye konuştu.

Toplantı, MAKÜ Teknokent Koordinatörü Sedat METLEK'in 'Burdur'da Teknokent Nerden Nereye Geldi ve Şu Anki Konumu' ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ali Rıza BÜYÜKUSLU'nun 'Dünya Gündemi: İnovasyon ve Teknoloji Transferi' konulu sunumları ile tamamlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Isparta Akdeniz Burdur Bucak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title