Haberler

Son Dakika! HDP'li Vekillere Gözaltı Sonrası Partiden İlk Açıklama

Güncelleme:

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltılara ilişkin, "Hukuki hiçbir izahı yok." yorumunu yaptı.

HDP Eş Genel Başkanları ve vekillerinin gözaltına alınmasının ardından HDP bu sabah saat 10:00'da açıklama yapacaktı. Ankara Valiliği, HDP Genel Merkezi'ne giriş çıkışları durdurdu. Bu nedenle açıklama yapılamadı. Bunun üzerine parti önünde HDP sözcüsü Ayhan Bilgen açıklama yaptı. Daha sonra ise 4 milletvekili Facebook'tan canlı yayınla açıklama yaptı.

HDP Sözcüsü, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltılara ilişkin, "Hukuki hiçbir izahı yok. Açık şekilde siyasi operasyon. " dedi.

4 VEKİL AÇIKLAMA YAPTI

Bilgen, beraberinde HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ile HDP Grup Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi.

"BASIN TOPLANTISI YAPAMADIK"

Toplantıyı, parti genel merkezinde yapamadıkları için Meclis'te bulunduklarını belirten Bilgen, "Sabah basın toplantısı duyurusu yapmamıza, çeşitli temaslar kurarak, bunu düzenlememize fırsat verilmesini istememize rağmen izin verilmedi. Genel Merkezimiz abluka altında, basın, insan hakları örgütlerinin temsilcileri, yurt dışından heyetler dahil kimsenin genel merkeze ulaşmasına izin verilmedi. Buraya, parti grup odalarımıza bile girmeyi başaramadık, anahtarlar verilmedi, çeşitli temaslardan sonra buraya girmeyi, sizlerle buluşmayı başarabildik." diye konuştu.

"HUKUKİ İZAHI YOK"

Bugünkü tablonun, hukuki hiçbir izahının bulunmadığını savunan Bilgen, bunun çok açık şekilde siyasi operasyon olduğunu iddia etti.

Bilgen,1 Kasım'da başırılamayanın, tam da yıl dönümünde rövanşist zihniyetle hayata geçirmenin denemesi olduğunu kaydetti.

"YARGILANMAKTAN KORKMUYORUZ"

Meclis'te milletvekillerinin yargılanmasıyla ilgili düzenleme yapılırken, yargılanmaktan korkmadıklarını anlatan Bilgen, hukuktan kaçmadıklarını söylediklerini, hangi nedenle olursa olsun, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa teklifinde bulunduklarını bildirdi.

"90'LARDAKİ MANZARA OLUŞMAYACAK"

Bilgen, milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlık düzenlemesi Meclis'ten geçerken, bir kısım muhalefet milletvekilinin,"Kesinlikle hiçbir milletvekilini bu Meclis'ten bu defa vermeyeceğiz. 1990'lardaki manzara asla oluşmayacak" diye ikna edildiğini savundu.

Bilgen, "Size bu telkini yapanlar nerede? Bugün tavrınızı net koymazsanız, Meclis Başkanı 15 Temmuz'da gösterdiği tavrı, duyarlılığı bugün göstermezse parlamentoya, parlamenterlere, siyasi partilere sahip çıkmazsa, anamuhalefet bu net tavrı ortaya koymazsa, yarın herkes için geç olabilir. " dedi.

AB'YE ÇAĞRI

Herkesi, sivil, demokratik duyarlılık göstermeye çağıran Bilgen, "Avrupa Parlamentosu eğer Türkiye'de demokratik kazanımları önemsiyorsa, bunu sadece kendilerinin değil bütün dünyanın barışı için önemsiyorlarsa şimdi ses vermelidir. Avrupa Konseyi şimdi tavrını koymalıdır. Uluslararası kamuoyu şimdi dayanışmasını sergilemelidir. " değerlendirmesinde bulundu.

"BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da ortada bir hukuki sürecin olmadığını, gözaltıların hukuki gerekçesi, sürecin yargısal açıdan ne şekilde işlediği sorularının bir anlamının bulunmadığını bildirdi. Sancar HDP'de hiçbir parti görevlisinin boyun eğmesi söz konusu olamaz. Teki kişi kalana kadar demokratik siyaseti, özgürlük için, barış için siyaseti sürdüreceğiz." dedi.

CADDE TRAFİĞE KAPATILDI

HDP Genel Merkezi'nin bulunduğu Tahran Caddesi iki yanından polis barikatı ile trafiğe kapatıldı. Caddeye yalnızca milletvekilleri ve MYK üyelerinin geçişine izin veriliyor. Polis zaman zaman toplanan kalabalıkları da uyararak barikatın bulunduğu noktanın da yaklaşık 500 metre ilerisine gönderiyor.


Kaynak: AA / Politika

Osman Baydemir Mithat Sancar Ayhan Bilgen Kars Politika Haberler Son Dakika

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title