Haberler

Sudan'da çatışmalarda 4. gün! Türk vatandaşının evine isabet eden roketler, 2 yaşındaki Elin'i hayattan kopardı

Güncelleme:

Sudan'da ordu ile paramiliter HDK arasında çıkan silahlı çatışmalarda 4. güne girildi. İç savaşa doğru sürüklenen ülkede şu ana kadar çatışmalar nedeniyle 185 kişi hayatını kaybetti, 1800'den fazla sivil ve asker yaralandı. Çatışmalarda başkent Hartum'un Riyad ve Burri semtlerinde bulunan bazı binalar da isabet aldı. Roketler, Türk vatandaşı Kubilay Dadük'ün evine de isabet etti. Dadük'ün 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybederken, kendisi ve eşi tedavi altına alındı.

İç savaşa sürüklenen Sudan'da ordu ile ordunun isyancı ilan ettiği Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) üyeleri arasındaki çatışmalarda 4. güne girildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, ülkede çatışmalar nedeniyle 185 kişinin hayatını kaybettiğini, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurdu.

Sudan'daki çatışmalarda 2 yaşındaki Elin bebek hayatını kaybetti

ROKETLER TÜRK VATANDAŞININ EVİNE İSABET ETTİ

Çatışmalarda başkent Hartum'un Riyad ve Burri semtlerinde bulunan bazı binalar da isabet aldı. Burri semtinde Türk vatandaşı Kubilay Dadük'ün evi de çatışmalarda zarar gördü.

2 YAŞINDAKİ KIZI HAYATINI KAYBETTİ

Dadük'ün evine isabet eden roketler nedeniyle 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti. Dadük ve Sudanlı eşinin yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

Sudan'daki çatışmalarda 2 yaşındaki Elin bebek hayatını kaybetti

HARTUM YUNUS EMRE ENSTİTÜ BİNASI DA ZARAR GÖRDÜ

Hartum YEE Müdürü Abdullah Yegin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Riyad semti 60. Cadde'de yer alan enstitü binasına TSİ 04.00 sularında iki roket mermisi isabet ettiğini söyledi. Roketlerden birinin kaldığı odaya isabet ettiğini ancak durumunun iyi olduğunu ve olayda can kaybı ve yaralanan olmadığını ifade eden Yegin, binada iki yerde yaklaşık bir metrelik delik oluştuğunu kaydetti.

Sudan'daki çatışmalarda 2 yaşındaki Elin bebek hayatını kaybetti

BÜYÜKELÇİ ÇOBANOĞLU'NDAN VATANDAŞLARA "DAYANIŞMA" MESAJI

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, Sudan'daki Türk vatandaşlarına gönderdiği mesajında, "Ramazan ayının sembolize ettiği birlik, dayanışma ve yardımlaşmaya en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemeçteyiz. Mevcut sıkıntıların hepsini Allah'ın izniyle bu dayanışma ruhuyla atlatacağız. İhtiyacı olanın yardımına koşacak; ekmeği, suyu, yemeği biten komşumuza destek olacağız." dedi.

Bazı vatandaşların tahliye beklentisi içerisinde olduklarını ancak mevcut şartların buna elverişli olmadığını ifade eden Çobanoğlu, şunları kaydetti: "Ülkedeki mevcut güvenlik ortamı böyle bir tahliyeye bu aşamada izin vermemektedir. Çatışmalar halen devam etmekte olup, hem Hartum Havalimanı hem de Sudan hava sahası uçuşlara kapalı durumdadır. Kara ve deniz yolu üzerinden tahliyede bulunulması ise çok daha büyük riskler barındırmaktadır. Ancak şartlar elverdiği takdirde, isteyen vatandaşlarımızı tahliye etme seçeneğini elbette dışlamış değiliz. Aksine, uygun koşullar oluştuğunda bu tahliyenin süratle yapılabilmesine yönelik zihinsel hazırlığımızı yapıyoruz. Bu çerçevede, önümüzdeki günlerde sizleri doğrudan aramak suretiyle, tahliye edilmeyi arzulayan vatandaşlarımızın sayısı hakkında bilgi derlemeye çalışacağız."

Sudan'daki çatışmalarda 2 yaşındaki Elin bebek hayatını kaybetti

NE OLMUŞTU?

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan'daki çatışmalarda 2 yaşındaki Elin bebek hayatını kaybetti

SUDAN'DAKİ ÇATIŞMANIN PERDE ARKASI

Ekim 2021'deki darbeden bu yana Sudan bir generaller konseyi tarafından yönetiliyor ve anlaşmazlığın merkezinde iki askeri yetkili var. Silahlı kuvvetlerin başı ve fiilen ülkenin devlet başkanı olan General Abdulfettah el-Burhan. Yardımcısı ise Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo.

Bir paramiliter güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) üyeleri ve askerler savaşırken, başkentin dört bir yanındaki kilit stratejik noktalarda çatışmalar yaşanıyor. RSF'nin 100 binden büyük bir güç olması ordu için kritik bir tehdit oluşturuyor. RSF ayrıca birçok insan hakları ihlaliyle de suçlanıyor.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) kapalı oturumda Sudan'daki durumu ele aldığını duyuran Perthes, Konsey'in çatışmaların hemen ardından yazılı açıklama yapmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Perthes, BMGK'nin sağladığı birliği muhafaza etmesinin önem taşıdığını belirterek Konseyin ve bazı komşu ülkelerin nüfuzlarını çatışmayı sonlandırmak için kullanacağını düşündüğünü ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Hartum Riyad Sudan Ordu Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title