Haberler

Son Dakika: Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine bir komando taburunu Kosova'ya gönderiyor

Güncelleme:

Kosova'nın kuzeyinde bir süredir artan gerilimin sıcak çatışmalara dönüşmesi, Avrupa'da Ukrayna'nın ardından yeni savaş endişelerine yol açtı. NATO, geçtiğimiz günlerde Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) takviye asker gönderileceğini duyurmuştu.

TÜRK ASKERİ KOSOVA'YA GİDİYOR

Bu doğrultuda Türk ordusundan bir komando taburu, Kosova'ya doğru yola çıktı. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye; BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir. Bu bağlamda ülkemiz, ortak tarihî ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmekte; son günlerde dost ve kardeş Kosova'nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır.

4-5 HAZİRAN TARİHLERİNDE KIŞLAYA İNTİKAL EDECEKLER

Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne (KFOR) tahsisli olan 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Kırklareli) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Son Dakika: Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine bir komando taburunu Kosova'ya gönderiyor

KOSOVA'DA NELER OLUYOR?

Olaylar Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey kesimde yaşanıyor. Kasım 2022'de idari personel, hakimler ve polis memurları da dahil olmak üzere bölgedeki Sırp yetkililerin toplu istifasının ardından, Sırplar, bölgede geçen ay yapılan yerel seçimleri boykot etti. Boykot üzerine katılım düşük olmasına rağmen seçilen etnik Arnavut belediye başkanları geçtiğimiz cuma günü Kosova çevik kuvvet polisinin desteğiyle makamlarına yerleşmek istedi. Ancak seçim sonuçlarını kabul etmeyen Sırplar yeni belediye başkanlarının binaya girmelerini engellemeye çalıştı. Çıkan gerginlik üzerine polis Sırpları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Bunun üzerine NATO bölgeye ilave asker gönderdi. Pazartesi günü Sırplarla NATO barış gücü askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 50'den fazla Sırp ile 30 NATO askeri yaralandı.

Son Dakika: Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine bir komando taburunu Kosova'ya gönderiyor

ANLAŞMAZLIK NEDEN KAYNAKLANIYOR?

Nüfusun çoğunluğunu etnik Arnavutların oluşturduğu Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor ve resmi olarak kontrolü altında olmamasına karşın hala kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Kosova'nın bağımsızlığını aralarında Türkiye ve ABD'nin de bulunduğu 100 kadar ülke tanıdı. Rusya ve Çin ise Sırbistan'ın yanında yer alarak bağımsızlığı tanımayı reddetti. Bağımsızlık çıkmazı gerilimi giderek arttırdı ve 1990'lardaki kanlı savaşların sonrasında Balkanların tam istikrara kavuşmasının önünde engel oluşturdu.

Son Dakika: Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine bir komando taburunu Kosova'ya gönderiyor

ANLAŞMAZLIĞI ÇÖZMEK İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILDI?

Taraflar arasında ortak zemin bulmak için sürekli uluslararası platformda çaba gösteriliyor, ancak bugüne kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılamadı. Avrupa Birliği yetkilileri ilişkilerin normalleştirilmesi için müzakerelere aracılık etti. Bu müzakereler sırasında birçok anlaşmaya varıldı. Üke içinde serbest dolaşım hakkı gibi bazı alanlarda ilerleme kaydedildi, ancak diğer alanlarda anlaşmaların hükümleri nadir olarak uygulamaya geçti. Kosova aralık ayında Avrupa Birliği üyeliği için resmen başvuruda bulundu. Sırbistan da aday ülke olarak AB'ye katılım müzakereleri yürütüyor.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Sırbistan Kosova Dünya Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500

Yorumlar (9)

Mustafa Usta:

By by kemal ve ekibi işbaşında olsaydı,tıpkı azerbaycan dan Türkiye ye sığınan(1945 yılında) 146 aydını rusyaya iade ettiği gibi kosava nında çığlıklarına kulaklarını tıkardı.

105
89
yanıtYanıtla
Orcun Yazicioglu:

Sizinki gibi ukraynadaki soykirima gozlerini kapatmazdi. Cok konusma aktrol.

yanıt18
yanıt25
vatan:

Allah a emanet olunuz yüce rabbim ayağınıza taş

132
14
yanıtYanıtla
Atilla Han:

Bu komandolari Turkiye multeciler tarafindsn isgal edilirken gorseydik keske

39
41
yanıtYanıtla
farukbozkurt:

zamanında bağımsızlık için öldürdüler bizim insanlarımızı üstten baktılar zorla kovdular balkanlardan şimdi yine muhtaçlar bize

63
13
yanıtYanıtla
Gökhan Altaylı:

Neden sadece bizim ülkemizden böyle bir tabur gidiyor. Tüm nato ülkelerinden asker talep edilseydi anlardım ama neden sadece bizim ülkemizden böyle bir talepleri oldu. Çok dikkatli olmamız lazım. Hiç alakamız yokken bizi savaşa sürüklemek istiyor olabilirler.

41
32
yanıtYanıtla
mehmet arif inci:

ne dünyadan haberin var ne tarihten nede ülkenin kim olduğundan konumundan haberin var .

yanıt16
yanıt12
Dengiz Elm:

O komandoları kosova yerine habura gönderin !

15
11
yanıtYanıtla
Bülent Duman:

allah yar ve yardımcıları olsun inşallah.

17
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title