Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında 10 isme daha tutuklama talebi

Türkiye'nin 12 gündür takip ettiği davada 10 isme daha tutuklama talebi

Özel, Bahçeli'nin kendisiyle ilgili sözlerinin yer aldığı kağıdı yırttı

Kürsüde eline verilen kağıdı kameralar önünde yırttı

Türk-İş Başkanı Atalay'a soruldu: Telafuz edilen ücretlerden hangisini kabul edeceksiniz?

Türk-İş Başkanı Atalay'a soruldu: Telafuz edilen ücretlerden hangisini kabul edeceksiniz?

Suriye'de rejim ile muhalifler arasında devam eden çatışmalardan en net görüntü

Sınırımızı kan gölüne çeviren savaştan en net görüntü

6 il için deprem uyarısı

6 il için deprem uyarısı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanlar, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğuna dikkat çekti. Henüz kırılmayan bu sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, fay segmentleri üzerinde stres birikiminin devam ettiğinin altını çizdi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, , Elazığ'daki 8 Kasım'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

Kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin, yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Doğu Anadolu Fayı'nın Pütürge segmentinin kırılmasıyla meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki 24 Ocak 2020 Elazığ depreminin tetiklemesiyle, 3 yıl sonra 6 Şubat 2023 Maraş depremleri yaşanmıştı. İlk depremde Pütürge fayının hemen güneybatısındaki Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos segmentleri 7.8 büyüklüğünde bir deprem üreterek, Hatay Havalimanı'na kadar kırılmıştı. Bu deprem, 20 Şubat 2023'te, Hatay Havalimanı güneyinde 6.4 büyüklüğündeki Antakya-Defne depremini tetiklemişti. 16 Ekim 2024'te ise 6 Şubat depremi yüzey kırığının kuzey ucu ile 24 Ocak 2020 yüzey kırığının güney ucu arasında 5.9 büyüklüğünde Malatya-Kale depremi yaşanmıştı. Yaklaşık 1 ay sonra, bu sefer de Pütürge segmentinin kuzeydoğu ucundaki Palu segmentinde yeni bir deprem gerçekleşmiş oldu. Yani, 8 Kasım tarihinde 5 büyüklüğünde meydana gelen Elazığ depremi, 2020 yılında Pütürge segmenti üzerinde meydana gelen Elazığ depreminin tetiklediği bir deprem olarak düşünülebilir" diye konuştu.

"ADIYAMAN FAYININ İZLENMESİNDE FAYDA VAR"

Prof. Dr. Sözbilir, 2020'deki Elazığ depreminde Doğu Anadolu Fayı'nın Pütürge segmentinin kırıldığını söyleyerek, "8 Kasım'da ise 2020'deki enerji transferi nedeniyle Pütürge segmentinin kuzey ucundaki Palu segmentinin bir bölümü kırılmış oldu. O bölgenin 995, 1789 ve 1874 yıllarında 7'ye varan büyüklükte yıkıcı depremler yaşadığını biliyoruz. Fakat Palu segmenti son 100 yılda belirli aralıklarla çok sayıda 5 civarında deprem üretti. Palu segmenti 200 yılı aşkın süredir yıkıcı nitelikte büyük deprem üretmiyor. Palu segmentinin asismik nitelikte krip yaptığına dair ölçümler de bulunuyor. Yani sismik boşluk sınıfında değerlendirilen ve büyük deprem üretmesi beklenen faylardan biri. Bunun yanında Palu ilçesinden başlayıp güneybatıya Adıyaman iline doğru ilerleyen Adıyaman fayı var. Biz bu fayı 2 yıldır Fırat Üniversitesi yürütücülüğünde birlikte çalışıyoruz. YÖK-Araştırma Destek Programı kapsamında çalıştığımız bu projede, Adıyaman fayının da diri bir fay olduğunu saptamış bulunmaktayız. Bu fayın da 7'ye varan büyüklükte deprem üretme potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle Adıyaman fayının sismolojik ve jeodezik anlamda sürekli izlenmesinde fayda var diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Deprem Riskine Dikkat

"FAY SEGMENTLERİ ÜZERİNDE STRES BİRİKİMİ DEVAM EDİYOR"

6 Şubat 2023'teki 7.8 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminin tetiklemesiyle 9 saat sonra kırılan Çardak ve Doğanşehir faylarının uçlarındaki Malatya fayı ve Savrun ile Saimbeyli faylarının da stres biriktirmeye devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Benzer şekilde 6 Şubat 2023 depreminde bir bölümü kırılan Narlı fayı güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayı gibi Ölüdeniz fayına ait fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, "Henüz kırılmayan sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerek, halkın bilinçlendirilmesi de hayati derecede önemli diye düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
500

Yorumlar (9)

Haber Yorumlarıaydın GÜNDÜZ:

Bizler 6 şubatta yaşadık allah birdaha depremi yaşatmasın güzel ülkeme ADIYAMAN HATAY MARAŞ bitti

Yorum Beğen53
Yorum Beğenme5
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAdem Sakar:

Ben Kahramanmaraşlıyım yarısı yok olmuş gidip görmeyen deprem diyip geçmesin

yanıt2
yanıt0
Haber Yorumlarıvolkan yucebas:

Ne zaman biyeri uyarsalar tam tersi yerde deprem oluyor

Yorum Beğen21
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıEdeede Dededede:

Ülkede ki faylar bile sitresli ve stres biriktirmiş insanı düşün bir de

Yorum Beğen18
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSihirbazın Çırağı:

Zelzeleler Zelzelesi, Depremlerin Şah'ı geliyor Şah'ı; Hazırlık yapmayın sadece sonunuza hazırlanın çünkü hiç bir bilimsel öngörü ve hazırlıklar sizi kurtaramaz çünkü Depremlerin En Büyüğüdür, İlahî İntikamların Övdüğü En Yüce İlahî Gazaptır; hiç bir tedbir O'nun yıkımlarına engel olma gücüne sahip değildir. O'na karşı siz daha sağlam tedbirler alırsanız O'da daha yıkıcı şiddetiyle ve daha güçlü olarak gelecektir. 17 Ağustos 1999'dan sonra binlerce tedbir alındı sonuç ne oldu 6 Şubat 2023'te ?

Yorum Beğen9
Yorum Beğenme7
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıTutankamon Hoca:

Allah bazı belaları ülkleden def edene kadar biz kullarına zulm edecek gibi görünüyor

Yorum Beğen5
Yorum Beğenme10
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMurat Vural:

Niyeyse Türkiye deki büyük yıkıcı depremlerden iki veya üç gün önce Amerika Birleşik Devletleri nin savaş gemileri Türkiye ye yanaştıkdan sonra depremler oluyor . 17 Ağustos 1999 depreminden iki gün önce 6 Şubat 2023 Maraş depreminden üç gün önce yine Erzincan depreminden birkaç gün önce Amerika Birleşik Devletleri nin savaş gemileri Türkiye ye gelmişti. Bunlar tesadüf olamazlar ?

Yorum Beğen10
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıvolkan yucebas:

marmara bu ara dikkat etsin buda benim teorim

Yorum Beğen7
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarımuratemre yılmaz:

Bu deprem bilimcileri anlamıyor bu işi..Tarihlere göre ve son deprem tarihine göre ve hissediyorum Ege'de deprem olacak..Denizli,Aydın Muğla etkilenecek kanımca..Allah kimseye böyle felaket vermesin..Yeterki yanilalim..

Yorum Beğen6
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title