Haberler

Kaçırılan Türk Pilotların Özgürlüğe Kavuşma Süreci

Güncelleme:

Lübnan'da kaçırılan THY pilotlarının esareti mutlu sonla noktalandı. Serbest bırakılan pilotlar yurda döndü.

Beyrut'ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca sabırla yürütülen diplomasi ve takas operasyonu sonucu özgürlüğe uçtu. Suriye'de kaçırılan 9 Lübnanlı hacıTürk makamlarına teslim edilip aracı ülke Katar uçağı ile Beyrut'a gönderildi. Lübnan'lı hacıları taşıyan Katar Havayolları'na ait uçağın Refik Hariri Havalimanı'na inmesinin ardından, Türk Pilotlar Akpınar ve Ağca serbest bırakıldı. Lübnan Güvenlik güçleri tarafından teslim alınan iki pilot helikopterle, saat 20.30'da Riyak Askeri Havaalanı'ndan Beyrut'taki Refik Hariri Havaalanı'na götürüldü.

SON 48 SAAT NEFES KESTİ

Burada Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız tarafından karşılanan pilotlar Lübnanlı hacıları götüren Katar uçağı ile İstanbul Atatürk Havalimanına saat 21.10'da hareket etti. Uçak saat 23.10 sıralarında alana indi. Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta 9 Ağustos'ta kalacakları otele giderken 'İmam Rıza'nın Ziyaretçileri' adlı örgüt tarafından kaçırılan THY Pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca serbest bırakıldı. Pilotların 72 gün sonra özgürlüğüne kavuşmasının son 48 saati nefes kesen temaslar yaşandı.

ERDOĞAN, DİLEK AKPINAR'I ARADI

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Attiye'nin kaçırılan Lübnanlı hacıların serbest kalması için ülkesinin arabuluculuk yaptığını açıklamasıyla heyecanlı bekleyiş başladı. Bu gelişmenin ardından önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kaçırılan Türk pilotlardan Murat Akpınar'ın İzmir'de bayram tatilini geçiren eşi Dilek Akpınar'ı aradı. Dilek Akpınar'ın Kurban Bayramını kutlayan Başbakan Erdoğan, "En kısa sürede pilotlara ulaşacağız. Hayırlı, mutlu sona çok yakınız her an netice alabiliriz" ifadelerini kullandı.

AİELELERİN BÜYÜK HEYECANI

Erdoğan, aileye metanetlerinden dolayı teşekkür etti. Peş peşe gelen açıklamalardan sonra dün sabahın erken saatlerinden itibaren Türkiye nefesini tutup pilotlarımız Ağca ve Akpınar'dan gelecek iyi haberi beklemeye başladı.Arabulucu Katar'ın tahsis ettiği öğrenilen uçakla cuma gecesi Türk yetkililer tarafından teslim alındığı öğrenilen 9 Lübnanlı Şii hacı dün öğleden sonra Türkiye'den Lübnan'a gönderilirdi. Ağca ile Akpınar ise serbest bırakılarak Lübnan güvenlik güçlerine teslim edildi. Murat Akpınar ve Murat Ağca için 'özgür kalmalarına saatler kaldı' açıklamalarının ardından aileler de büyük heyecan yaşadı.

ERDOĞAN: YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK

Murat Akpınar'ın kardeşi İrfan Medet Akpınar, İzmir'de yaptığı açıklamada müjdeli haberi kendilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiğini hatırlatarak "Zorlu bir süreç geçirdik. Artık yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik" dedi. Anne Suzan Akpınar ise oğluna kavuşacak olmanın heyecanını yaşadığını belirterek "Benim bayramım, mutlu günüm. Hayatımın en acı günlerini yaşadım" diye konuştu.

ÖNCE MÜJDEYİ VERDİ SONRA KARŞILADI

Kaçırılan pilotlarMurat Akpınar ve Murat Ağca'yı Atatürk Havalimanı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aileleriyle birlikte karşıladı. Erdoğan uçaktan inen pilotları bizzat apronda karşılayarak onlara 'geçmiş olsun' dileklerini iletti. Pilot Murat Akpınar, hiç bir zaman umutlarını yitirmediklerini belirterek "Devletimiz ve Türk Milleti bizim arkamızdaydı bu bize dayanma gücü verdi" dedi. Türkiye'nin 72 gündür beklediği müjdeli haber dün geldi. Serbest bırakılan pilotlar Murat Akpınar ve Murat Ağca Lübnan'dan kendilerini taşıyan Katar Hava Yolları'na ait özel uçakla Atatürk Havalimanı'na saat 23.10 sıralarında indi. Akpınar ve Ağca'ya Atatürk Havalimanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sürpriz yaptı. Kaçırılan pilotları Başbakan Erdoğan, bizzat apronda aileleriyle birlikte karşıladı. Uçaktan indiklerinde karşılarında Başbakanı gören pilotlar özgürlüğe kavuşmanın yanı sıra bu sürprizle de ayrı bir mutluluk yaşadı. Erdoğan pilotlarla tek tek tokalaşıp geçmiş olsun dileklerini iletti.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kaçırılma olayının ardından olayla ilgili olarak Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur ve Başbakanı Necip Mikati ile düzenli olarak telefon diplomasisi yürüttü. Davutoğlu 14 Ekim'de, temasta olduğu Lübnanlı makamlarla görüşmelerinin devam ettiğini, pilotların serbest bırakılması için MİT'in devrede olduğunu ifade etti. Esad'ın elindekidirenişçiyi serbest bırakacağını açıklamasının ardından, ÖSO da 9 Lübnanlı hacıyı önceki gün Türki ye'ye gönderdi. Ardından dün gün boyu pilotların ne zaman serbest bırakılacağı konuşuldu.

Sevindirici haber akşam saatlerinde geldi. 9 Lübnanlı'nın Beyrut'a hareket etmelerinin ardından, THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca, dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Pilotlar önce Lübnan emniyetine teslim edildi. Helikopterle Beyrut'a getirilen pilotları burada Büyükelçi İnan Özyıldız teslim aldı. Pilotlar daha sonra Katar Havayolları'na ait özel bir uçakla İstanbul'a doğru yola çıktı. Gece 23.00 sıralarından Atatürk Havalimanı'na inen Akpınar ve Ağca'yı apronda Başbakan Erdoğan, Vali Hüseyin Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile pilotların memleketlerinden İstanbul'a gelen aileleri karşıladı.

KATAR VE İRAN DEVREDE

Diplomatik kaynaklar, Beyrut'ta kaçırılan pilotların serbest bırakılmasında, Katar makamlarının önemli rol oynadığını vurguladı. Alınan bilgiye göre, Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gelen Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiyye ile biraraya geldiğinde, pilotların serbest bırakılmasına ilişkin gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca, 9 Lübnanlı'nın Suriye'ye teslim edilmesi sürecinde de, İran'ın aktif rol oynadığı iddialar arasında yer aldı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türk yetkililer, Lübnan makamlarına, Türk pilotların serbest bırakılma sürecinin uzaması halinde, Lübnan'ın uluslararası imajının zedeleneceği bundan da Lübnan turizminin olumsuz yönde etkileneceği mesajını verdi. Lübnan, Katar ve Türkiye'nin eşzamanlı girişimlerinin yanı sıra, İran ile Suriye'nin ortak hareket etmesi sonucunda, iki Türk pilotun serbest bırakılmasına giden süreç hızlandırılmış oldu.

ABDULLAH GÜL: ÇOK SAĞDUYULU DAVRANDINIZ BİZE YARDIMCI OLDUNUZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca'nın eşlerini telefonla arayıp mutluluklarını paylaştı. Gül'e, Dilek Akpınar, "Bizim bayramımız yeni başlıyor" dedi. Gül, 28 Ağustos'ta Tarabya Köşkü'nde iki pilotun ailelerini kabul etmiş ve soğukkanlı olmalarını, metanetli davranmalarını ve devlete güvenmelerini istemişti. Telefonda görüştüğü Dilek Akpınar'a o görüşmeyi hatırlatan Gül, "Siz de o şekilde davranarak çok sağduyulu davrandınız ve bize yardımcı oldunuz" diyerek teşekkür etti.

CEMİL ÇİÇEK: MİLLET OLARAK ÇOK MUTLUYUZ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Lübnan'da serbest bırakılan THY pilotlarının ailelerini telefonla arayıp 'geçmiş olsun' dileklerini iletti. Çiçek, şunları kaydetti: "Başta hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere tüm yetkilileri tebrik ediyorum. Mübarek Kurban Bayramı'nda sevinçleri ikiye katlanan pilotlarımızın ailelerine de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Pilotlarımızın, kaygı verecek bir sorunla karşılaşmadan sağ salim ülkelerine, ailelerine kavuşmaları, millet olarak hepimizi ziyadesiyle mutlu etmiştir."

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU: ÖZGÜRLÜĞE MERHABA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca'ya, geçmiş olsun dileğinde bulundu. CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Türk pilotlarının bir an önce aileleriyle kucaklaşarak, "Esarete son, özgürlüğe merhaba" demelerini dilediği belirtildi. Pilotların serbest bırakılmasından duyduğu

memnuniyeti ifade eden Kılıçdaroğlu'nun, "Murat Akpınar ile Murat Ağca'ya hoşgeldiniz, geçmiş olsun" dediği kaydedildi.

BAKAN MÜJDEYİ TWİTTER'DAN VERDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sosyal paylaşım sitesi Twitter'deki hesabından açıklamalarda bulundu. Bakan Davutoğlu, "Bayram sevincimize sevinç katacak güzel haberi artık paylaşabiliriz. 9 Ağustos'tan bu yana Lübnan'da alıkonulan THY pilotlarımız Murat Ağca ve Murat Akpınar yoğun girişimlerimiz sonucu büyükelçimizin yanında. Kendileri ile şimdi görüştüm, tüm halkımıza selamları var. Az sonra Türkiye'ye doğru yola çıkıyorlar. Başta MİT Müsteşarımız Sayın Hakan Fidan olmak üzere ilk günden beri pilotlarımız için gece-gündüz çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Son iki ayda defalarca görüştüğüm Lübnan Meclis Başkanı Berri, Başbakan Mikati ile Dışişleri Bakanı Mansur'a da teşekkür ediyorum. Katar Dışişleri Bakanı dostum Halit bin Muhammed Al Attiyah da pilotlarımız için büyük çaba gösterdi. Tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun diyor ve bayramlarını bir kez daha tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

BABA EVİNDE BÜYÜK SEVİNÇ

9 Ağustos'ta Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılmasıyla birlikte pilotların aileleri de sevinç gözyaşlarına boğuldu. Yardımcı Pilot Murat Ağca'nın baba evinde de sevinçli haberin gelmesiyle birlikte bekleyişin yerini mutluluk gözyaşları aldı. Baba Zeki Ağca, aylardan beri bugünü beklediklerini ifade ederek, pilotların kurtarılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Bu süreçte akrabalarının ve komşularının kendisini yalnız bırakmadığını kaydeden Baba Zeki Ağca, oğluna kavuşmayı dört gözle beklediğini aktardı. Anne Emine Ağca ise oğluna kavuşacak olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

LÜBNANLI HACILAR İÇİN BEYRUT'TA KARŞILAMA

Serbest bırakılan Lübnanlı hacılar Beyrut havalimanı'nda aileleri tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı. Lübnanlı 11 Şii İran'daki kutsal mekanları ziyaret etmek içinbu ülkeye giderken Suriye'de geçtiğimiz yıl mayıs ayında Kuzey Kasırgası Tugayı isimli muhalif örgüt tarafından kaçırılmışlardı. Esad rejimine silah taşıdıkları için kaçırıldıkları öne sürülen Lübnanlıların Özgür Suriye Ordusu tarafından kaçırıldıkları iddiaları ise yalanlanmıştı. Lübnan içinde mezhep gerilimi yaratan bu kaçırılma olayı sonrasıarabuluculuk girişimleri sürdürülmüştü. Türkiye'nin arabuluculuk girişimleri sonuç vermiş ve kaçırılan Lübnanlı hacılar önceki gece İstanbul'a gelmişti. Lübnanlı hacılar Sabiha Gökçen Havalimanı'ından Katar'a ait bir uçakla Beyrut'a gönderilmişlerdi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Dilek Akpınar Murat Ağca Lübnan Katar Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title