Haberler

Harkov'da mahsur kalan Türk öğrenci Merve ailesine kavuştu, annesi sevinç gözyaşlarına boğuldu

Güncelleme:

Harkov'da mahsur kalan Türk öğrenci Merve ailesine kavuştu, annesi sevinç gözyaşlarına boğuldu Merve'nin annesiyle ağlatan buluşmasını İHA görüntüledi 5 günlük zorlu yolculuğun ardından üniversite öğrencisi Merve Buse Develi ailesine kavuştu Savaşın ortasında bırakmadığı Türkmenistan uyruklu...

Harkov'da mahsur kalan Türk öğrenci Merve ailesine kavuştu, annesi sevinç gözyaşlarına boğuldu

Merve'nin annesiyle ağlatan buluşmasını İHA görüntüledi

5 günlük zorlu yolculuğun ardından üniversite öğrencisi Merve Buse Develi ailesine kavuştu

Savaşın ortasında bırakmadığı Türkmenistan uyruklu üç öğrenci arkadaşının da evinde misafir edecek

Annesinin omzunda ağlayan Merve Buse Develi:

"Umutsuzluğa kapılmaya başlamıştık, acaba sıra şimdimi bize gelecek diye"

Anne Fatma Develi:

"Kızıma kavuştuğum için sevinç gözyaşları döküyorum, öncekiler üzüntü gözyaşlarıydı"

ANTALYA - Rusya'nın saldırısı sonrası Ukrayna'nın Harkov kentinde mahsur kalan ve telefonla bağlantı yaptığı televizyon programında canlı yayın sırasında yaşanan patlama sebebiyle korku dolu anlar yaşayan psikoloji bölümü 2. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Merve Buse Develi, 27 saati tren olmak üzere 5 günlük yolculuğun ardından Antalya'daki ailesine kavuştu. Kızına kavuşan anne Fatma Develi kızına sarılıp "Annem, kuzum, bir tanem, annem ben öldüm. Canım annem ben senin kokularını duyamayacağım diye çok korktum. Annem ben sana kavuşamayacağım diye çok korktum" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Ukrayna'nın Harkov kentindeki Politeknik Üniversitesi'nde psikoloji bölümü 2. Sınıf öğrencisi Merve Buse Develi Türkiye'nin girişimleriyle yurda döndü. Harkov'da 6 gün önce bir televizyon kanalıyla yaptığı canlı bağlantıda bombanın yakınına düşmesiyle gündeme gelen ve yardım çağrısında bulunan Develi, ülkesinin girişimleriyle 5 günlük zorlu bir yolculuğa çıktı. İlk olarak 27 saatlik tren yolculuğu yapan Develi, daha sonra Romanya'ya geçti, oradan da otobüsle İstanbul'a ulaştı. Buse Develi, yanında üç Türkmenistanlı öğrenci arkadaşını da getirdi. Develi, öğle saatlerince uçakla Antalya Havalimanı'na iniş yaptı. Zorlu bir yolculuğun ardından memleketine ulaşan Merve'yi babası Mustafa Develi karşıladı. Baba kız iç hatlar çıkışında uzun süre birbirlerine sarıldı ve hasret giderdi. Merve Develi ve yanındaki 3 arkadaşı Korkuteli ilçesindeki baba evine geldi. Develi'nin ailesiyle buluşmasında duygusal anlar yaşandı.

"Anneden kızına gözyaşları"

Anne Fatma Develi kızına sarılarak, "Annem, kuzum, bir tanem, annem ben öldüm. Canım annem ben senin kokularını duyamayacağım diye çok korktum. Annem ben sana kavuşamayacağım diye çok korktum" diyerek gözyaşları döktü. Aile büyüklerini tarafından karşılanan Merve Buse Develi, daha sonra evine geçti ve akrabalarıyla sohbet etti. Develi, kısa bir süre televizyondan Ukrayna'daki gelişmeleri takip etti.

"Uçak sesi duyduğum an korkuyorum"

Merve Buse Develi, yaklaşık bir haftadır yolda olduğunu ve zorlu bir sürecin ardından memleketi Antalya'ya gelebildiğini söyledi.

Sadece 27 saat tren yolculuğu yaptıklarını dile getiren Develi, " Hiç durmadığımız için herhangi bir yiyecek içecekte bulamadık. Gece trenimizde taciz ateşleri yapıldı, trenin içinde saklanmak zorunda kaldık. Baya zorluydu. Romanya'ya girdikten sonra içimiz rahatladı. Şuan bile uçak sesi duyduğum zaman korkuyorum. Bir daha dönüp bakıyorum, bir şey mi oluyor diye. Bizim için çok zordu. Şuan okuduğumuz okul, yürüdüğümüz yollar, mahvoldu" diye konuştu.

"Umutsuzluğa kapılmaya başlamıştık"

Ayrılırken şok yakınlarında bomba seslerini duymaya başladıklarını ve bazı yerlerde patlamaları gördüklerini anlatan Develi, "Artık geride bir şey kalmadı. Okullarımız yok oldu. Tahliye süreçlerinin başında umudumuz vardı. Sesimizi duyurmak için çok çabalamıştık ama bir süre sonra bombardıman ve silah sesleri durum kötüleşmeye başlayınca, biz umutsuzluğa kapılmaya başladık. Acaba sıra şimdimi bize gelecek diye. Bir süre sonra ailemizle iletişimimiz kopmaya başladı. O zaman daha da kötü olmaya başladık. Bize ailemiz destek oluyordu. Tahliye haberinin geldiği gün bir haberi bilmiyorduk. Biz kendi imkanlarımızla yola çıkmıştık, yolda öğrendik. Tahliye noktasın gidebilmek için bile 2.5 kilometre yürürdük o trene yetişebilmek için. O yürümek bile bizim endişemizi kanıtlayabiliyor. ya yetişemeseydik, ya bir daha tren olmazsa diye" dedi.

"Anneme sarılınca daha iyi oldum"

Süreç zorlu olmasına rağmen ailesi kavuştuğu için mutlu olduğunu dile getiren Merve Buse Develi, " Orada yaşananları görmek, ailemi bir daha görememe hissi çok kötüydü. Ukrayna sınırlarından çıktığım an rahat olduğumuzu hissettim. Kurtuldum demiştim. Annemle sarılınca daha iyi oldum"ifadelerini kullandı.

Zor bir dönemde"

Baba Mustafa Develi, 45 gün sonra kızını ilk gez gördüğünü belirterek, " Zor bir dönemdi. Tüm yetkililere teşekkür ediyoruz devlet büyüklerimize. Son iki gün ümidimizi kesmiştik. Belki son konuşmamız belki son görüşümüz diyorduk. Şuan anlatılmaz bir duygu içindeyim. Evladıma kavuştum. Tek temennimiz tüm çocukların ailesine kavuşması. Anlatamıyorum yaşadıklarımı" dedi.

"Sevinç gözyaşları döküyorum"

Anne Fatma Develi, çok kötü günler geçirdiğini ve yaşadıklarını anlatmakta zorluk çekeceğini ifade ederek, " Yavruma kavuşamayacağım diye, kokusunu içime çekemeyeceğim diye çok korktuk. Televizyonun başından kalkmadım. Sürekli dua ettik. Herkesin yardımlarıyla kızım evine geldi. Oradan çıktığını duyduğum an çok mutlu oldum. Şimdi kızıma kavuştum sevinç gözyaşları döküyorum. Önceki gözyaşlarım üzüntü içinde bu sevinç için. 3 Türkmenistanlı çocuğumuza gücümüz yetti. Onları da getirdik. Keşke daha fazlasını getirebilseydik. Kızımın sevdiği yemekleri de yaptım"dedi.

"Savaş bölgesinden kurtulduk"

Mansudov İsaberdi, Ukrayna'da şehirlerin bombalanmaya başladığını ifade ederek, " Bizde oradan çıkmak zorunda kaldık. Okulumuz yarım kaldı. Türkiye'ye geldik, arkadaşlarımızla. Savaş bölgesinden kurtulduk Allah'a şükür" dedi.

"Yardımcı olanlara teşekkür"

Kendilerine kucak açan Develi ailesine teşekkür eden Orazberdiyew İlyasberdi ise, " Oradan çıkmamıza yardımcı olanlara da çok teşekkür ederiz. Orada hayat çok zor oldu. Geride insanlar kaldı. Tahliye falanda yoktu. Sadece metro istasyonlarında kalan insanlar var. Orada kalacak bir yer kalmadı, her yere girdiler" diye konuştu.

Develi ailesi 3 Türkmen öğrenciye de bir daire kiralayarak onların barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşıladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Antalya Türkiye Ukrayna Rusya Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title