Haberler

Gauck: Tüm Sorun ve Kişilere Eğileceğim

Güncelleme:

Vatandaş hakları savunucusu Joachim Gauck Almanya'nın 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.

Almanya'da Christian Wulff'un istifa etmesi ardından Federal Seçiciler Kurulu'nda yapılan oylamanın sonucunda, vatandaş hakları savunucusu Joachim Gauck Almanya'nın 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi. Gauck, 'Tüm sorunlara ve kişilere eğileceğim. Avrupa'da ve dünyada yaşanan sorunların çözümüne ağırlık vereceğim. Burası bizim vatanımız' dedi.

Alman Meclis üyeleri ile 16 eyaletin temsilcilerinden oluşan 1240 üyeli Federal Seçiciler Kurulu tarafından ilk turda seçilen Gauck, 991 oy alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. Berlin'de Alman Meclis binası Reichstag'ta yapılan seçimlerde, 1228 geçerli oy kullanıldı. Sol Parti adayı Beate Klarsfeld 126, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin adayı Olaf Rose ise 3 oy alabildi.108 delege de çekimser oy kullandı. Gauck oylamayı sevgilisi Daniela Schadt ile birlikte davetliler arasında izledi.

Alman Meclis Başkanı Norbert Lammert, sonucu açıklarken, "Adaylardan Joachim Gauck, gereken çoğunluğu sağlayacak oyu alarak, Federal Almanya cumhurbaşkanlığına seçildi" sözleriyle Gauck'un cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. Dakikalarca süren alkışın ardından Lammert, Joachim Gauck'a 'bu görevi kabul ediyor musunuz' diye sordu. Gauck bunun üzerine 'Evet, ediyorum' dedi. Gauck, seçildikten sonra "Özgürlük olmadan yaşayamayacak bir cumhurbaşkanı seçtiniz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı döneminde halk ve siyasetçileri bir araya getirmek istediğini belirten Gauck, kişisel veya cumhurbaşkanı olarak kendisinden beklentilerin tümünü yerine getiremeyebileceğini anlattı. Yeni cumhurbaşkanı, 'Ancak bir konuda söz verebilirim: Tüm gücüm ve kalbimle bana bugün vermiş olduğunuz sorumluluğa 'evet' diyorum. Bu aynı zamanda şu anlama geliyor; çeşitli konu, sorun ve kişiler ile günümüzde bizi dünyada ve Avrupa'da harekete geçiren soruları yeni bir yaklaşımla ele alacağım? dedi.

TÖRENE KATILANLAR

Cumhurbaşkanı seçimine, cumhurbaşkanlığı görevine vekaleten bakan Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Başbakan Angela Merkel, kabine üyeleri, eyalet başbakanları, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve bazı tanınmış Alman oyuncuların yanı sıra Türk kökenli Federal Meclis üyeleri Aydan Özoğuz, Ekin Deligöz, Memet Kılıç, Sevim Dağdelen ile Serkan Tören, Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakan Bilkay Öney, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Berlin Eyaleti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, Solingen kentinde 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından evinin kundaklanması sonucu iki kızı ve iki torununu kaybeden Mevlüde Genç ve aşırı sağcı terör hücresi tarafından babası öldürülen Gamze Kubaşık da katıldı.

KİMDİR?

Joachim Gauck 1940 yılında Doğu Almanya'nın Rostock şehrinde dünyaya geldi. Babası uzun yıllar Sovyetler Birliği gizli servisi tarafından Sibirya'da tutuldu. Gazeteci olmak isteyen Joachim Gauck, o dönemin Doğu Almanya'sında ilahiyat öğrenimi gördü ve Rostock'da Protestan rahibi oldu. Doğu Almanya'daki muhalif faaliyetleri ile tanınan Gauck, Berlin duvarının yıkılmasının ardından, Doğu Almanya gizli servisi Stasi'nin belgelerini arşivleme komisyonunun başkanlığına seçildi. On yıl boyunca bu görevi sürdürdü.

Joachim Gauck'un, Doğu Almanya'daki vatandaş hakları savunucuları tanımına uymadığı ve ancak 1989 yılında kiliseden ayrıldığı eleştirisi yapılıyor. O yıllarda birçok muhalif, eylemleri ve düşünceleri nedeniyle tutuklanan Gauck kendisinin bir vatandaş hakları savunucusu olmadığını, daha çok muhalif bir din adamı olduğunu vurgulamıştı.

Evli ve 4 çocuk babası olan Gauck, 12 yıl önce eşiyle evlerini ayırarak, gazeteci Daniela Schadt ile bir birliktelik yaşamaya başlamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, First Lady'nin kim olacağı tartışmaları yapılmıştı. Gauck'un, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra eşinden boşanarak Daniela Schadt ile evlenmesi bekleniyordu. Ancak Schadt, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, sadece protokol nedeniyle ile evlilik yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Yeni First Lady, Gauck'un 52 yaşındaki sevgilisi Daniela Schadt, yeni Cumhurbaşkanının 1959'da evlendiği, ancak 1991'den beri ayrı olduğu eşi Gerhild'den boşanmayacağını belirterek, '2000'den bu yana beraberiz. Protokol amacıyla evlilik yapmak için neden göremiyorum. Ailelerimizin yanı sıra Jochen (Gauck) ve ben bu düzenle yaşayabiliyorsak, toplumun geri kalanı da bunu yapabilir' dedi.

18 MART'IN ÖNEMİ

Joachim Gauck için seçildiği 18 Mart tarihi büyük bir öneme sahip. Kiliseden ayrılan Protestan rahip, 18 Mart 1990'da Doğu Almanya'da yapılan ilk özgür seçimlerde parlamentoya girdi. 2012 yılı 18 Mart'ta Almanya Cumhurbaşkanı seçildi.

MERKEL MUTLU

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Joachim Gauck'un, delegelerin büyük çoğunluğunun oylarıyla cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Gauck'un bazı konulara eleştirel yaklaşabileceğini, bunun normal olduğunu anlattı. Almanya Başbakanı, "Önemli olan görüşlerin dile getirilmesi. Bundan da demokrasi çoğu zaman güçlenerek ortaya çıkar" dedi.

BEKLENTİLER YÜKSEK

Almanya'da son iki yılda iki cumhurbaşkanının, Horst Köhler ve Christian Wulff'un istifa etmesi ardından, ülkede yeni cumhurbaşkanından beklentiler yüksek. Hrıstiyan Demokrat Birlik partili Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey Gauck'un iyi bir cumhurbaşkanı olacağına inanıyor. "Christian Wulff'un çok aktif olduğu uyum konusunda Gauck da faal olacak" diyen Kossendey, "Gauck partimizin grup toplantısına kendini tanıtmak için geldiğinde de bunu vurgulayarak, Christian Wulff'un yaptığı bir çok çalışmayı, özellikle de uyum konusundaki faaliyetlerini birebir devam ettireceğini, çünkü bu konuyu çok önemli bulduğunu dile getirdi. Bunu (duymak) elbette beni memnun etti, gelecek döneme ilişkin olumlu beklentilere sahibim? şeklinde konuştu.

TÜRKLER'İN BEKLENTİSİ

Federal Seçiciler Kurulu'nda Alman meclis üyelerinin yanı sıra eyalet parlamentolarının belirlediği isimler de oy kullandı. Bu isimler arasında, 1993 yılında Solingen'de aşırı sağcılar tarafından yakınları öldürülen Mevlüde Genç de vardı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisin'in Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti delegesi olarak Federal Seçiciler Kurulu'nda oy kullanan Genç, yeni cumhurbaşkanının ülkedeki bütün vatandaşlara kucak açmasını istedi. Mevlüde Genç, Deutche Welle'de 'Yabancıları candan sevmesi, yabancı gözüyle gözlememesi ve tabii bu ülkede yaşayan bütün insanlara kucak açması gerekiyor. İnşallah kucak açar, biz de kendimizi yabancı gibi hissetmeyiz. Burada çocuklarımız yetişti, torunlarımız yetişti, artık buradan kopma şansımız yok. Her zaman için burada kalıcı olduğumuz için tabii ki başımıza aklı başında, tecrübeli bir cumhurbaşkanı istiyoruz. İnşallah başarılı olur, bizi de kendi milletinden ayırmaz' dedi.

Alman Meclisi ile Eyalet Temsilciler Meclisi'nin (Federal Konsey) 23 Mart Cuma günü yapacağı ortak oturuma katılacak Joachim Gauck, cumhurbaşkanlığı yemini ederek görevine resmen başlamış olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Christian Wulff Joachim Gauck Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden 'Neden' sorusuna 'Sadece Allah rızası için' yanıtı

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden "Neden" sorusuna "Sadece Allah rızası için" yanıtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title