Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- ERGENEKON DAVASI YENİDEN BAŞLIYOR (1)Haber: Ümit TÜRK - Hayati KILIÇ İstanbul / DHA Yargıtay tarafından yeniden yargılama yapılması için bozulan 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın görülmesine Çağlayan'daki İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlanıyor.

1- ERGENEKON DAVASI YENİDEN BAŞLIYOR  (1)

Haber : Ümit TÜRK - Hayati KILIÇ İstanbul / DHA

Yargıtay tarafından yeniden yargılama yapılması için bozulan 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın görülmesine Çağlayan'daki İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlanıyor.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz ile Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı Ergenekon davası, Yargıtay tarafından, "Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil olmadığı ve yargılamada usüllere uyulmadığı gerekçesiyle" bozularak, yeniden yargılama yapılmasına karar vermişti.

Yargıtayın bozma kararının ardından dava, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine kararlaştırıldı. Bugün ilk duruşması yapılacak olan davanın çoğu sanığı duruşmaya katılmak için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Doğu Perinçek, Yalçın Küçük, Sevgi Eren Erol, Gürbüz Çapan, Emin Şirin, Adil Serdar Saçan'ın da aralarında bulunduğu çoğu sanık kapıların açılmasını bekliyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ergenekon soruşturması, 12 Temmuz 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başladı.

27 Temmuz 2007'de, daha sonra gelen gözaltı ve tutuklama dalgaları nedeniyle birinci dalga olarak adlandırılan bir operasyonla Oktay Yıldırım'ın yanı sıra Türk Ortodoks Kilisesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci yazar Güler Kömürcü, Sedat Peker, Taner Ünal, Fuat Turgut, Sami Hoştan ve daha pek çok kişi gözaltına alındı.

Daha sonra kısa aralıklarla soruşturma kapsamında operasyonlar devam etti. Pek çok farklı kesimi kapsayacak şekilde genişledi. İlk iddianame 14 Temmuz 2008'de, soruşturmanın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İlk iddianamede Ergenekon, "terör örgütü" olarak tarif edildi ve "üyeleri ve yöneticileri" darbe teşebbüsüyle suçlandı. İddianame 25 Temmuz 2008'de mahkeme tarafından kabul edildi ve ilk duruşma 20 Ekim 2008'de yapıldı. İkinci iddianame 25 Mart 2009'da kabul edildi ve Ergenekon ana davasıyla birleştirildi. Ağustos ayında ise birleştirme talepli üçüncü iddianame ana davaya eklendi.

2013'TE KARAR VERİLDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ağustos 2013'te kararını açıkladı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan "darbeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırıldı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Mahkeme, Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum ederken, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Bazı sanıklar, davaya bakan ve kapatılan özel yetkili mahkemenin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. AYM, sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmetti. İhlal kararı üzerine, kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

DAVA 21 NİSAN'DA BOZULDU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da 275 sanıklı Ergenekon Davası'na ilişkin kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozmuştu. Yargıtay, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini belirtmiş, Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil ortaya konulamamasını da esastan bozma gerekçesi yapmıştı. Davanın da İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmıştı.

FETÖ İDDİANAMELERİNDE KUMPAS DAVASI OLARAK GEÇİYOR

Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ PDY'ye ilişkin hazırlanan hemen hemen tüm iddianamelerde, Ergenekon soruşturması; FETÖ'nün amacına yönelik kurgulanan "kumpas" soruşturması olarak gösteriliyor.

Görüntü Dökümü:

-----------------------------

Duruşma salonu önünde bekleyen bazı sanıklar

Genel detaylar

21.06.2017 - 10.57 Haber Kodu : 170621046_

=============================

2- BAŞBAKAN YILDIRIM : BU MAHALLENİN İLK HALİNİ BİLİRİM

Başbakan Binali Yıldırım, teravih namazının ardından çevredekilerle sohbet etti.

Ümraniye'yi anlatan Yıldırım, "Ev falan yoktu. Sokaklarda tek tük ev vardı. Yolları diz boyu çamurdu.  O zamanlar gözümüzün önünde bu mahalle, Ümraniye'nin tamamı oluştu" dedi

Haber: Erhan TEKTEN - Kamera: İstanbul DHA

Başbakan Binali Yıldırım, Ümraniye'de teravih namazını kıldıktan sonra vatandaşlarla çay içti, sohbet etti.

Başbakan Yıldırım, dün teravih namazını Ümraniye İlim Sarayı Camisi'nde kıldı. Yıldırım'a, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da eşlik etti. Namazın ardından vatandaşlar, Yıldırım ve beraberindekileri çay içmeye davet etti.

"BU MAHALLENİN İLK HALİNİ BİLİRİM"

Başbakan Yıldırım, burada vatandaşlarla sohbet ederken, "Mübarek günler geldi, gidiyor. Sayılı günler geçti" ifadelerini kullandı. Mahalleli ile konuşurken Yıldırım, mahallenin ilk halini bildiğinin altını çizerek, "Ev falan yoktu. Sokaklarda tek tük ev vardı. Yolları diz boyu çamurdu. Herkes böyle kıt imkanlarıyla gecekondu gibi, iki katlı basit binalar yapardı. Bu dediğim seneler 1980'li yıllar. O zamanlar gözümüzün önünde bu mahalle, Ümraniye'nin tamamı oluştu" dedi.

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ KONUŞTU

Sohbet sırasında Başbakan Yıldırım, çocukların eğitimi ile ilgili olarak da, "Herkes mesul olduğu aile bireylerinden, çocuklarından sorumludur. Onları geleceğe bizler hazırlayacağız. Biz imkanları yapacağız. Okuldu, öğretmendi. Herşeyi sağlayacağız. Ama hergün anne baba öğretmen göz kulak olacak. Bunlara çok dikkat edecek" şeklinde konuştu.

Çay sohbetinin ardından Başbakan Yıldırım vatandaşlarla toplu şekilde fotoğraf çektirdi.

Görüntü dökümü:

-------------------

-Başbakan'ın vatandaşlarla selamlaşması

-Sohbet etmesi

-Başbakanın konuşmaları

-Toplu fotoğraf çekimi

21.06.2017 - 09.58 Haber Kodu : 170621027_

====================

3- MAÇKA PARKI'NDA "ADALET NÖBETİ" 7. GÜNÜNDE

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA

CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Maçka Demokrasi Parkı'nda başlatılan 'Adalet Nöbeti' 7. gününde. Sabah erken saatlerde CHP Sarıyer ilçe teşkilatı üyeleri parka gelerek nöbete başladı. Partililerin üzerinde "Adalet" ve "CHP" yazılı olan beyaz tişörtler giydikleri görüldü. Bugünkü nöbete KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyenler Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Doç. Dr. Hakan Koçak ve Ar. Gör. Barkın Asıl da katılacak.

Görüntü Dökümü:

---------------

Parktan görüntüler

Nöbet tutanların görüntüsü

Tişörtlerin görüntüsü detaylar

=============================

4- DENİZDE KAYBOLAN GENCİN ANNESİNİN YARDIM İSTEĞİ...

Haber- Kamera: Ramazan EĞRİ İstanbul DHA

Üsküdar'da dün arkadaşlarıyla birlikte denize girdikten sonra kaybolan Muhammet Hasan Demir (15) 'in ailesinin umutlu bekleyişi sürüyor.

Kıyıda  arama çalışmalarını izleyen Anne Aynur Demir, "Saat 11.30'da konuştum. Balık tutacağım dedi. Gidiş o gidiş. Bir daha yavrumu göremedim" dedi. Aynur Demir, eşinin 10 sene önce öldüğü 5 oğluyla birlikte yaşadığını belirtti. Yetkililerden yardım beklediğini belirten anne Demir, en küçük oğlu Muhammed Hasan'ın bulunmasını istedi. Amca Hasan Demir ise kıyıda hiç bir uyarı levhanısını bulunmamasından yakındı.

Görüntü Dökümü:

---------

-Acılı annenin konuşması

-Yakınlarının sahilde beklemesi

-Amca Hasan Demir ile röp

-Deniz polisinin arama çalışması

-Muhammedin resmi

-Genel ve Detay

21.06.2017 - 10.47 Haber Kodu : 170621044

==========================

5-  D-100'ÜN ORTASINDA ÇARESİZ BİR KÖPEK...

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM- Hakan KAYA İSTANBUL DHA

Trafiğin en yoğun olduğu saatte D-100 Karayolu'nun ortasında bitkin halde yatan köpek sürücüleri harekete geçirdi. Emniyet şeridinde çaresiz halde yatan köpeğe yoldan geçen bir sürücü kurtardı.

D-100 karayolu Halıcıoğlu mevkii Okmeydanı istikametinde bariyerlerin hemen dibinde emniyet şeridinde bitkin halde yatan köpek çaresiz kurtarılmayı bekledi. Trafiğin en yoğun olduğu saatte hızla geçen araçların arasında kalan köpek uzun süre kurtarılmayı bekledi. Köpeği fark eden bir polis ekibi trafiği yavaşlatarak önlem aldı. Polisler, konuyu belediye ekiplerine bildirmek için ekip aracına gitti.

YÜZLERCE ARAÇ GEÇTİ SADECE O DURDU

Bu sırada köpeği fark eden duyarlı bir vatandaş aracını güvenlik şeridine çekerek yerde yatan köpeğin bir yarası olup olmadığını kontrol etti. Bir süre köpeği kaldırmaya çalışan vatandaş, bitkin haldeki köpeği aracına almaya çalıştı. Güçlükle ayağa kalkan köpek, aracın yanına kadar geldi.

KÖPEĞE YARDIM ETMEK İÇİN DURDUM

Adınını Nurettin olduğunu söyleyen sürücü, "Köpeği yol kenarında görünce durdum. Araba çarptığını sanmıyorum. Ama şok geçirmiş. Çok korkmuş.Ben de yardımcı olmak için Bayrampaşa Hayvan Barınağına götüreceğim" dedi.

Görüntü Dökümü:

------------

-D-100 karayolundan görüntü

-Yol kenarında yatan köpek

-Araçların hızla geçmesi

-Köpeği görerek duran polis ekibi

-Duyarlı vatandaşın durarak köpeğe yardım etmesi

-Köpeğin araca alınarak götürülmesi

-Duyarlı vatandaş ile röp.

-Genel ve detaylar

21.06.2017 - 10.01 Haber Kodu : 170621029

===============

6- SUNİ KALPLİ FERHAT'A EVDE DERS MÜJDESİ

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Iğdır'da 2 yıl önce fenalaşan ve İstanbul'da suni kalp takılarak nakil bekleyen, 12 yaşındaki Ferhat Sayan'a evde eğitim verilecek.

Iğdır'ın merkeze bağlı Oba Köyü'nde 4'üncü sınıfa giden,fenalaşınca yoğun bakıma alınan, Iğdır ve Erzurum'dan İstanbul'daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Ferhat Sayan'a 19 Temmuz 2016 tarihinde Çocuk Kardiyoloji Servisi'nde suni kalp takıldı. Nakil bekleyen Ferhat'ın tetkikleri ve gerektiğinde hastaneye götürülebilmesi için annesi Suna Sayan, tarım işçisi eşi ve diğer 4 çocuğunu Iğdır'da bırakarak Avcılar'daki Tahtakale Mahallesi'nde 350 TL'ye ev kiraladı.

ANNESİ SIRTINDA TAŞIYORDU

Anne Suna Sayan, 10 aydan bu yana 300 metre uzaklıktaki minibüs durağına kadar sırtladığı 36 kilo ağırlığındaki oğlu ve suni kalbini, daha sonra otobüslerle Anadolu yakasında bulunan yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne defalarca götürdü. Elektriklerin kesilmesi ve 6 saatte tükenen kalp pillerinin şarj edilemeyeceği korkusunu yaşayan anne ve oğlunun yaşadığı çileyi Ramazan ayında dar gelirli ve evde bakım hizmeti alan aileleri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, öğrenince harekete geçerek evlerinde ziyaret etti. 1 gün sonra da Avcılar'daki Murat Kölük Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Çatıkkaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yöneticilerini de eve götürerek evde bakım hizmeti verilmesini, annesine evde engelli bakım aylığı alması ve ihtiyaçlarının Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından karşılanmasını sağlarken Ferhat'a tablet hediye etti, eve internet bağlanması talimatı verdi. Kaymakam Doğan, Milli Eğitim Müdürü Emin Engin'i de yanına alarak 1 hafta içerisinde 3'üncü kez ziyaret ettiği Ferhat Sayan'a 2 yıldan bu yana uzakta kaldığı eğitimini evinde sürdüreceği müjdesini verirken, temiz su içebilmeleri için arıtma cihazı da götürdü. Ailenin çanta içerisindeki suni kalbini yanından ayıramayan Ferhat Sayan'ın alaturka tuvaletti kullanırken çok zorlandığını söylemesi üzerine alafranga tuvalet yaptırılması sözünü de verdi.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Ferhat annesi tarafından hazırlanarak sırtta taşınırken

-Kalp nakli istediğini ve okumak istediğini söyleyen çocuktan görüntüler

-Kaymakam ve Milli Eğitim Müdürü suni kalpli çocuğa evde eğitim göreceğini söylerken

-Evde ve inceleme yapan kaymakam alafranga tuvalet yaptırılacağını söylerken

21.06.2017 - 10.00 Haber Kodu : 170621028_

=============================

7- PİLOT HAVA TRAFİĞİNDEN DEĞİL, KARA TRAFİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Haber : Faik KAPTAN-İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,

Atatürk Havalimanı'nda iniş yaptıktan sonra park yerine giden bir uçağın pilotu, tehlikeye neden olabilecek şekilde önündeki iki uçağın arasından geçen apronda görev yapan bir aracı Kule'ye şikayet etti. Kule ise uçakların arasından geçen aracın plakasını pilota sordu.

Atatürk Havalimanı'nda DHMİ ekipleri kurallara uyulması adına denetimlerde bulunurken iki uçağın arasından tehlikeye yol açabilecek şekilde yasak olmasına rağmen bir araç geçti. Konuyla ilgili Atatürk Havalimanı'na inip park yerine giden bir uçağın pilotu ile Hava Trafik Kontrol Merkezi arasındaki konuşmalar dikkat çekti. Pilot, hava trafik kontrol merkezine önünde gerçekleşen olayı rapor ederek iki uçağın arasından geçen apronda görev yapan araç ile ilgil olarak çalışma başlatıldığı bildirildi.  Pilot ile kule arasında yapılan konuşma ise şöyle:

" Pilot, "Efendim küçük araçlardan bir tanesi iki uçağın arasından geçti. Bizim hemen önümüzden geçti bilginize.Bagajları çekenlerden"

Pilotun yaptığı bu anonstan sonra, hava trafik kontrolörü de pilota aracın plakasını görüp görmediğini sorarak aracın geçtiği yere bir araç göndereciğini söyledi.

Görüntü Dökümü:

-------

-Pilot ile kule arasındaki konuşma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Hasan Demir Ümraniye Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title