Haberler

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sektörle beraber bir Dijital Ekonomi Konseyi oluşturacaklarını belirterek, "Ümit ediyorum ki sektörle beraber, işin ekonomi boyutunda biz birlikte önemli çalışmalar yapacağız" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sektörle beraber bir Dijital Ekonomi Konseyi oluşturacaklarını belirterek, "Ümit ediyorum ki sektörle beraber, işin ekonomi boyutunda biz birlikte önemli çalışmalar yapacağız" dedi.

Bakan Çağlayan, " Türkiye'nin Dijital Ekonomide ve Zorlu Düzenleyici Ortamda Bölgesel Rolü" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki gelişmeleri görmek istemeyenlere, dışarıya çıkıp başkalarının gözüyle Türkiye'yi görmelerini tavsiye etti.

İnternetin artık dünyayı birbirine bağladığını söyleyen Çağlayan, "Zamanın daha hızlı, verimli geçtiği bir çağı beraber yaşıyoruz. İletişim ve teknolojilerin ortaya çıkardığı imkanlar, muazzam bir ekonominin doğmasına sebebiyet verdi. Sanayi devrimi üretimde nasıl bir değişiklik yaptıysa, internetin yaygınlaşması ve diğer teknolojik gelişmeler de satış, pazarlama ve işletmecilikte aynı tür değişikliklere sebebiyet veriyor. Geleneksel şirketlerin 100 yılda eriştiği marka bilinirliğine teknolojiyi iyi kullanan firmalar birkaç yılda rahat bir şekilde erişebiliyor" diye konuştu.

-"Dünyanın en zenginleri servetini teknoloji ve telekoma borçlu"-

Facebook kullanıcılarının sayısının 1 milyarı aştığını anımsataı Çağlayan, yaklaşık 700 milyon kişinin cep telefonunda Facebook uygulaması olduğunu, bu 700 milyon kişinin aynı ülkede yaşasa Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın 3. büyük nüfusuna sahip bir ülke olacağını, Twitter'da da durumun aynı olduğunu dile getirdi.

Dünya üzerinde 1426 dolar milyarderi olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bu kişilerin toplam servetinin 5,4 trilyon dolar olduğu ifade ediliyor. Bu milyarderlerden 95'i 521 milyar dolarlık servetini teknoloji, 18'i ise 134 milyar dolarlık servetini telekom sektöründe biriktirmiş. Dünyanın en zengin insanı 73 milyar dolarlık servetiyle Osmanlı kökenine sahip Meksikalı iş adamı Carlos Slim Helu da servetini telekoma borçlu. İki numarada 67 milyar dolarlık servetiyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates var. O da servetini teknolojiye borçlu. Bunun ardında, dijital ekonominin gelişmesiyle, sanayide, ticarette, lojistikte verimlilik arttı" şeklinde konuştu.

Çağlayan, 2016 itibariyle e-ticaretin büyüklüğünün 650 milyar dolara yükseleceğinin öngörüldüğünü belirterek, "Bugünün şartlarında yeni ekonomik söylemlerle çalışma yapmamız gerekiyor" dedi.

-"1 milyar doların üzerinde yazılım ihracatı hedefleniyor"-

Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinen Çağlayan, şunları söyledi:

"Gözümüzün üstünde kaşımız olduğunu eleştiren muhalefet bile, bu konuda tek bir kelime söylemiyor. Herkes bu hedefe inandı ve güvendi. Hedefimiz 2023'te 1 milyar doların üzerinde yazılım ihracatı yapabilmektir. Türk insanı teknolojiyi çok sevdi, bu, ithalat penceresinden bakıldığında pahalıya mal olsa da büyük menfaatler sağlayacak. Bireysel yollarla getirilenler hariç, 2011 yılında 14,4 milyon cep telefonu ithal edildi. Bu miktar 10,8 milyona geriledi. Değer olarak bakıldığında, 2011'de 1 milyar 744 milyon dolar olan cep telefonu ithalatı, 2012'de sadece yüzde 1,6 gerileyerek 1 milyar 717 milyon dolara düştü. Miktar bazında cep telefonu ithalatında yüzde 25 gerileme varken, değer bazındaki düşüş yüzde 1,6 oldu."

-"Bilişim ve iletişim teknolojilerine 50 milyar dolar civarında harcama yapıldı"-

Türkiye insanının akıllı telefon modellerine ciddi kayış gösterdiğini anlatan Çağlayan, "OECD verilerine göre, Türkiye'nin 2012 yılında bilişim ve iletişim teknolojilerine yapılan harcamaları 50 milyar dolar civarında oldu. Ülkemizde internet bankacılığı kullanan bireylerin toplam nüfusa oranı, Japonya'dan daha yüksek ve yüzde 7 civarında" bilgisini verdi.

Türkiye'nin başka ülkelere telekomünikasyon ve internet teknolojileri satabilen bir ülke haline geldiğini belirten Çağlayan, Türkiye'deki bilişim firmalarının 2000-2011 dönemindeki yaklaşık yıllık büyümesinin, Türkiye büyümesinin çok önünde, üç katına yakın ve yüzde 14 olduğuna işaret etti.

Bunların ardında, teknolojiyi seven, benimseyen bir sosyolojik yapı ve bunu kullanabilen önemli bir beşeri sermaye olduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye'de internet ekonomisinin hacminin GSYİH'nın yüzde 1,7'si civarında bulunduğunu, yaklaşık 14 milyar dolarlık bir rakamdan bahsedildiğini, bu oranın 2016'da yüzde 1,9'a çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti.

-"Dijital Ekonomi Konseyi oluşturacağız"-

Sektörün kendilerini dijital ekonomi konseyi kurulması düşüncesini ilettiğini belirten Çağlayan, şöyle konuştu:

"Dijital ekonomi konseyi kurulması noktasında bir düşüncemiz var. 'Ne dersiniz-' dediler. 'Allah derim' dedim. Şimdi bu noktada çalışma arkadaşlarımı görevlendiriyorum. Arkadaşlarımızla, sektörle beraber bir Dijital Ekonomi Konseyi oluşturacağız. Aynen Vergi Konseyi olduğu gibi. Bu noktada ümit ediyorum ki sektörle beraber, işin ekonomi boyutunda biz birlikte önemli çalışmalar yapacağız. Bu konuda devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarının da içinde yer aldığı, birlikte hep beraber bu süreci yöneteceğimiz bir çalışmayı da ümit ediyorum hep birlikte gerçekleştirme imkanına sahip olacağız. Bunu da şeker gibi bir müjde olarak vermek istiyorum."

Çağlayan'ın konuşmasının ardından toplantının geri kalan kısmı basına kapalı gerçekleştirildi. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Çağlayan Facebook Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title