Haberler

Stoltenberg NATO'ya bu sözlerle veda etti: Avrupa Türkiyesiz güvende değil

Stoltenberg NATO'ya bu sözlerle veda etti: Avrupa Türkiyesiz güvende değil
Güncelleme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görevi eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ye devretmesine günler kala katıldığı bir etkinlikte veda konuşması yaptı. Stoltenberg konuşmasında, Avrupa'ya uyarıda bulunarak, "Güney'de Türkiye, Kuzey'de Norveç ve Batı'da ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini öngörmek imkansızdır" dedi.

Görevi 1 Ekim'de eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ye devredecek olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman Marshall Fonu adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği etkinlikte veda konuşması yaptı. Stoltenberg konuşmasında, Avrupa'nın güvenliği için Türkiye'nin önemine vurgu yaptı.

STOLTENBERG'E VEDA TÖRENİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresinin sona ermesi dolayısıyla Belçika'da veda programı gerçekleştirildi. German Marshall Fund (GMF) tarafından tertiplenen programda konuşma yapan Stoltenberg, görev süresi boyunca NATO'nun her zamankinden daha güçlü ve önemli hale geldiğini söyledi. Stoltenberg, "2014 yılında Genel Sekreter olarak vazifeye başladığımdan bu yana dünya derin değişiklikler yaşadı. Rusya'nın Kırım'ı hukuksuz bir şekilde ilhakına, DEAŞ'ın yükselişine, Rusya'nın Ukrayna'daki tam ölçekli işgaline, Çin'in artan rekabetçiliğine, Covid pandemisine, sofistike siber saldırılara ve iklim değişikliğinin güvenliğimiz üzerindeki artan tesirine şahit olduk. Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Genel Sekreter olarak görev yaptığım süre boyunca NATO'nun önemi sorgulandı. İttifakın bölünmüş, modası geçmiş ve beyin ölümü gerçekleşmiş olduğu iddia edildi. Fakat gerçek şu ki, NATO güçlü, birleşik ve her zamankinden daha önemli bir durumda" dedi.

"GURUR DUYUYORUM"

NATO'nun 10 yıl içerisinde büyük bir değişim yaşadığına ve artık doğu kanadında binlerce NATO askeri bulunduğuna, Karadağ, Kuzey Makedonya, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katıldığına ve Ukrayna'nın NATO'ya daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştığına dikkat çeken Stoltenberg, "NATO Genel Sekreteri olarak hizmet etmiş olmaktan gurur duyuyorum. Bu İttifakı, tarihi açıdan belirleyici olan 10 yıl boyunca yönlendirmiş olmaktan mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu. NATO'daki tecrübesi çerçevesinde ittifakın gelecekteki başarısının anahtarı olacağına inandığı 5 ders bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, bunlardan ilkini barış için bedel ödemeye istekli olunması gerektiği olarak tanımladı.

"AYNI HATAYI ÇİN İLE DE YAPMAMAMIZ GEREKİYOR"

İkinci dersin özgürlüğün serbest ticaretten daha önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Çok da uzun olmayan bir zaman önce birçok müttefik, Rusya'dan gaz almanın tamamen ticari bir mesele olduğuna inanıyordu. Bu yanlıştı. Rusya, gazı bir silah olarak kullanarak bizi baskı altına almaya ve Ukrayna'yı desteklememizi engellemeye çalıştı. Aynı hatayı Çin ile yapmamamız gerekiyor" dedi.

"UKRAYNA, NATO'YA KATILACAK"

Üçüncü dersin askeri gücün diyalog için bir ön şart olması olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Diyalog, sadece arkanızda güçlü bir savunma kapasiteniz varsa işe yarar. Bu, Ukrayna örneğinde net bir şekilde ortaya konulmuştur" ifadelerini kullandı. Ukrayna istikrarlı olmadığı sürece Avrupa'da sürdürülebilir bir güvenlik tesis edilemeyeceğini vurgulayan Stoltenberg, "Aynı şekilde Ukrayna, NATO üyesi olmadığı sürece, Ukrayna'da kalıcı bir güvenlikten de bahsedilemez. NATO'nun kapısı açık. Ukrayna NATO'ya katılacak" diye konuştu.

"AFGANİSTAN'DAKİ MİSYON FAZLA UZADI"

Dördüncü dersin askeri gücün sınırlarının olduğu olarak vurgulayan Stoltenberg, "Bunu Afganistan'da net bir şekilde gördük. 11 Eylül terör saldırılarının ardından Afganistan'a girilmesi doğruydu. Askeri müdahalemiz BM'nin verdiği net yetkiye dayanıyordu. Müdahale, ittifak genelinde geniş siyasi destek aldı. El Kaide'yi zayıflattık ve Afganistan'ın uluslararası teröristler için güvenli bir sığınak olmasını engelledik. Yani, misyonumuz boşuna değildi" dedi. Diğer yandan Afganistan'daki misyonun fazla uzadığını ifade eden Stoltenberg, "2014 yılında NATO'ya katıldığımda plan, oradaki askeri varlığımızı birkaç yıl içerisinde sonlandırmak ve siyasi bir ortaklığa dönüşümü sağlamaktı. Fakat 7 yıl sonrasında halen binlerce askerle oradaydık. Terörle mücadele odaklı bir operasyon olarak başlayan misyon, büyük çaplı bir ulus inşa etme misyonuna dönüştü" diye konuştu. Misyonun genişlemesinin bedelinin görüldüğünü vurgulayan Stoltenberg, "20 sene sonra, savaşı halen kazanıyor değildik. Taliban ilerleme kaydediyordu ve biz ayrıldığımızda sorumluluğu üstlenecek birleşik bir Afgan otoritesi mevcut değildi. Afganistan hükümeti ve güvenlik güçlerinin bu kadar hızlı çökmesi, ayrılmanın doğru karar olduğunu gösterdi" dedi.

AVRUPA'YA UYARI: TÜRKİYE OLMADAN İMKANSIZ

Beşinci ve en önemli dersin Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki bağın asla garanti görülmemesi gerektiği olduğunu ifade eden Stoltenberg, "NATO, taş üzerine kazınmış bir şey değil. NATO bilinçli tercihler ve bir siyasi iradenin sonucu. Atlantik'in her iki yakasında da Amerika ve Avrupa'nın yollarını ayırması gerektiğini söyleyen sesler duyduk. Kısa vadeli ulusal çıkarlara odaklanılması, uzun vadeli iş birliğinin yerine geçmez. Yalnızlık politikası kimseyi güvende tutmaz. Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz. Güvenlik sınamaları fazlasıyla büyük ve rekabet çok şiddetli. Hiçbir ülke, tek başına bu işin üstesinden gelemez. Transatlantik ilişkiye yatırım yapmak, ileriye dönük tek kazançlı yoldur" dedi. Avrupalıların NATO olmadan Avrupa'nın güvenliğinin sağlanamayacağını anlaması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, "NATO'nun savunma harcamalarının yüzde 80'i, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden geliyor. Bu sadece kaynaklara ilişkin bir mesele değil. Bu aynı zamanda coğrafya ile ilgili. Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini tasavvur etmek imkansızdır" şeklinde konuştu. Transatlantik ittifakın hem Avrupa'ya hem de ABD'ye büyük faydaları olduğunu vurgulayan Stoltenberg, hiçbir büyük gücün ABD kadar çok dost ve müttefike sahip olmadığının unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Haberler.com / Rabia Dalkılıç - Dünya

Jens Stoltenberg Mark Rutte Hollanda Politika Türkiye Norveç Kanada Dünya Nato

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Videonun kurgu olduğu belirlendi, kız çocuğu koruma altına alındı

Türkiye'yi ayağa kaldıran video kurgu çıktı, küçük kız koruma altında

Küçük kıza şantaj yapıldığı iddia edilen videoyu yayınlayan 18 yaşındaki şahıs gözaltında

"Şantaj" videosuyla ortalığı karıştıran 18 yaşındaki şahıs gözaltında

19 yaşındaki caninin kitaplığında kemik sıyırma bıçağı görüntülendi

19 yaşındaki caninin kitaplığında yer alan alet dikkat çekti

İstanbul Esenyurt'ta yoldan geçen sapık, kız çocuğunu elle taciz etti

İnfial yaratacak olayın merkezi bu kez Esenyurt

500

Yorumlar (17)

Kadir İzci:

Bizden başka semer vuracakları başka ülke mi var

185
13
yanıtYanıtla
VOLKAN POLAT null:

Dedi ve gazı verdi gitti.

171
13
yanıtYanıtla
NB:

:D hahaha gazı alıp lastik yakmaya başlarlar :)

yanıt1
yanıt1
nevzat demiral:

dünya mülteci başkentti türkiye ondan diyor

127
12
yanıtYanıtla
Cengiz Tüzüner:

Gazze ve batının ahlaksız tutumundan bahsetmeden gitti. Yakışmadı sana...

112
8
yanıtYanıtla
Ali Tokgönül:

Nasıl NATO sekreterliği yapmış bu adam arkadaş ? Lens Stoltenberk , kardeş Türkiye Avrupa'nın " GÜNEYİNDE Mİ ? " Senin güneyinde kocaman Akdeniz var . Hani birisi " White sea " demişti, Mediterana ya . Hah o var güneyde

17
55
yanıtYanıtla
Murat Yilmaz:

yalan ver gazi turkiye gibi ulkelere ovunsunler ki seveni olsun adamin

46
11
yanıtYanıtla
isa yatar:

Kafir ve müşrikler iyi anlaşır doğru demiş

46
6
yanıtYanıtla
Erol Birol :

Vay be şimdi kendimizle gururmu duyalım yani bilemedim.

42
8
yanıtYanıtla
Duran Turhan:

bazi görüşlere katiliyorum Türkiye verin gazi sevinsinler oynasisinlar bizsiz olmazmiş iş citdiye bindimi Türkiye devre dişi agzina bir lokum kendimizi bulutlarda hissediyoruz

39
6
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title