Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

Demirtaş: AKP-MHP ittifakı erken seçim çalışmalarına başlamıştırHDP tarafından Van'da başlatılan 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' Musa Anter Parkı'nda 6'ıncı gününde devam etti.

Demirtaş: AKP-MHP ittifakı erken seçim çalışmalarına başlamıştır

HDP tarafından Van'da başlatılan 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' Musa Anter Parkı'nda 6'ıncı gününde devam etti. Nöbette HDP Van milletvekili Lezgin Botan tarafından Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu. Demirtaş mesajında, "AKP-MHP ittifakı erken seçim çalışmalarına başlamıştır. Beni ve arkadaşlarımı yasadışı bir şekilde içeride tutmalarının nedeni budur" dedi.

Van'daki Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemal Bay, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan, Adem Geveri, Nadir Yıldırım, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ile Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP, DBP Van il ve ilçe örgütleri katıldı.

"BİZİ İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Musa Anter Barış Parkı'nda devam eden 'Vicdan ve Adalet' nöbetinin 6'ıncı gününde HDP Van milletvekili Lezgin Botan tarafından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gönderdiği mesaj okundu. HDP milletvekillerine karşı yapılan ablukayı kınadığını belirten Demirtaş, mesajında, HDP Parti Meclisinin ve Merkez Yürütme Kurulunun olası bir erken seçim halinde dikkatle çalışması gerektiğini belirterek, şöyle dedi: "AKP-MHP ittifakı erken seçim çalışmalarına başlamıştır. Beni ve arkadaşlarımı yasadışı bir şekilde içeride tutmalarının nedeni budur. Elbette bizler seçimden korkacak değiliz. Öncelikle bütün halkımızı yapılacak olan il ve ilçe kongrelerinde görev almaya ve coşkuyla katılmaya davet ediyorum. Kadın ve gençlik meclisimiz bütün mahallelere rağmen örgütlenmelerini tamamlamalıdır. Bir yandan haksızlığa karşı direnirken halkımızı olası seçime hazırlamalıyız. Hukuk dışı bir şekilde görevleri gasp edilmiş yerine AKP'nin kayyumları atanmış belediye eş başkanlarımız, meclis üyelerimize adeta görevlerinin başındaymışçasına halkla iç içe olmaya taziyelerde, hastaneler, düğünlerde yalnız bırakmamaya davet ediyorum. Bütün milletvekillerimiz zamanlarının tamamını halkın içinde geçirmeli, dertlerini, sorunlarını dinlemelidir. İmkanlar ölçüsünde çözüm üretmelidir. PM ve MYK'mız HDP'yi eksiksiz ve en güçlü şekilde bir olası seçime hazırlayacak çalışmaları büyük bir dikkat ile sürdürmelidir. Bizler içeride ve dışarıda da olsak partimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Bizler en geniş demokrasi ittifakını ilkelerimiz doğrultusunda gerçekleştirmeye açık olacağız. Bütün halkımız şundan emin olmalı tutuklu olsak bile HDP olarak siyasi tarihimizin güçlü ve en kararlı dönemini yaşıyoruz. Türkiye'nin geleceğini belirlemede kilit parti biziz. Bizimle uzlaşmadan ve anlaşmadan hiçbir siyasi hareket Türkiye'nin geleceğini kuramaz. HDP olarak bu gücümüzü Türkiye'nin demokratik geleceğinden yana kullanacağız."

"ÇEKİN PANZERLERİNİZİ, ASKERLERİNİZİ, POLİSLERİNİZİ, KAYYUMLARINIZI"

Selahattin Demirtaş'ın mektubunu okuması ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise hükümetin milletin iradesine saygı duymadığını belirterek, şöyle devam etti: "Halkın iradesini yok saydınız kayyumları atadınız ne oldu? Bütün kenti bayraklarla. Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleriyle donattınız ne oldu? 16 yaşınızı kutluyorsunuz ve bilboardlara asmışsınız, 16 yıl süren bir aşktan bahsediyorsunuz. Zorla nasıl bir aşk olabilir? 16 yıldır madem iktidarsınız madem halk sizden çok memnun, her şey çok güzel gidiyor. O zaman seçilmişlerin yerine neden kayyum atıyorsunuz? O zaman neden milletvekillerini hukuksuzca dokunulmazlıklarını kaldırarak milletvekilliklerini ortadan kaldırıyorsunuz?  Niye HDP'den, onun milletvekillerinden, belediye eş başkanlarından, meclis üyelerinden, Van halkından niye korkuyorsunuz? Niye bu kadar panzer, bu kadar asker, bu kadar polis, niye bu kadar ev abluka altında? Madem bu kadar büyük aşk var 16 yıllık bir aşk o zaman çekin panzerlerinizi, çekin askerlerinizi, çekin polislerinizi, çekin kayyumlarınızı. Halkların iradesine saygı duyun. Görüyoruz ki halkların iradesini kendisine oy vermediği sürece, kendisine biat etmediği sürece yok sayan iktidar ile karşı karşıyayız"

"YENİ DEVLETİN İÇİNDE DE CEMAATLAR VAR"

Kemalbay, Ak Partili Ayhan Oğan'ın 'Yeni devlet' söylemini eleştirirken aslında bir gerçeği ifade ederek 'Kral Çıplak' dediğini söyledi. Kemalbay, şöyle konuştu: "Kapalı kapılar ardında konuştuğunuz bir şeyi belki de partililerinize eğitim olarak verdiğiniz bir gerçeği Ayhan Oğan açık bir şekilde ifade etmiş oldu. Bunların yeni devlet dediği şeyin 100 yıldır sürmekte olan tekçi, militarist, cinsiyetçi erkek egemen sistemin, neoliberal sistemin başka bir formda, yeni bir formda yeniden sürdürmesi için kurduğu yeni bir devlettir bu. Aslında biz yeni bir devletin de nasıl bir devlet olduğunu da biliyoruz. Bu anlamıyla halklar içinde değişen bir şey yok, halkların içinde bilinen bir devlettir. Ama onlar şuan da Kürt sorunun inkar etmek için, Türkiye'nin en temel demokratik sorununu baskıyla, zorla, şiddetle, savaşla, çatışmayla ezmek için yeni bir formül yaratıyorlar. Yeni adı altında bir devlet tarif ediyorlar. Bu devletin içinde eski devlet 'cemaatçilere' kapı aralamıştı, cemaatler vardı. Bu yeni devletin içinde de yeni cemaatler, yeni tarikatlar var. Dini olduğu gibi halkın inancını istismar edecek şekilde kendisine, partisine yeni kadrolar, üyeler oy atacak havuzlar yaratmak için istismar eden dini kullanan bu anlamıyla tarikatları seferber eden devletin bütün organları içinde tarikatları konumlandıran bir sistemden bahsediyoruz. Bu yeni devlet AKP-Saray ittifakının tekçi devletidir."

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

Haber: Arif KARAKAŞ/VAN,

=====================================

Kuzey Vargın'dan acı haber

TÜRK sinemasının usta oyuncularından Kuzey Vargın, tedavi gördüğü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 74 yaşında yaşamını yitirdi.

Sinema oyuncusu Kuzey Vargın, yüksek tansiyona bağlı yaşadığı rahatsızlık nedeniyle Marmaris'te özel bir hastanede tedavi görmüş ve daha sonra böbrek yetmezliği teşhisi üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişti. Yaklaşık 1,5 aydır yoğun bakımda tedavisi süren Vargın, bugün saat 06.30 sıralarında yaşama gözlerini yumdu. Vargın'ın ölümü, yakınları, sevenleri ve oyuncu dostlarını yasa boğdu. Vargın'ın İstanbul'a götürülecek olan cenazesinin 17 Ağustos Perşembe günü Levent Camisi'nde kılınacak namazının ardından toprağa verileceği öğrenildi.

KUZEY VARGIN KİMDİR?

Kuzey Vargın (d. 15 Haziran 1940, İstanbul), Türk sinema oyuncusu. Yeşilçam'da 1960'lı yıllarda jön olarak başladığı kariyerini ilerleyen dönemde ağırlıklı olarak kötü adamların oluşturduğu karakter rolleri ile sürdürdü. Kariyerinin ilk döneminde 1965 yapımı Yasak Sokaklar, Çılgın Gençlik, Ağlayan Kadın gibi filmlerde rol aldı. Televizyonda sık gösterilen eserlerden Bir Dağ Masalı filminde Lale'yi aldatan nişanlısı Ekrem, Seni Sevmek Kaderim filminde entrikacı Bülent gibi rollerde oynadı.  Sert bir yüz ifadesi nedeniyle karakter oyuncusu oldu. Eski jön günleri geride kalmış olsa da Türk sineması yepyeni karakter kazanmıştır. Kartal Tibet'den sonra Karaoğlan'ı canlandırmıştır. En son olarak Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde "Adil Eşrefoğlu" karakteri ile İhtiyarlar Heyeti Başkanı rolünü canlandırdı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------------

-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin görüntüsü

Haber-Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA,

==========================================

Bodrum'da 4.2'lik deprem

MUĞLA'nın Bodrum ilçesi Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğündeki depremle sallandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Bodrum  olarak saptadığı deprem saat 15: 28'de  meydana geldi. Yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem başta Bodrum olmak üzere Muğla ve çevre illerde de hissedildi. Yetkililer ilk belirlemelere göre can kaybı ve hasarın olmadığını söyledi.

Haber: BODRUM (Muğla),

===========================================

Şehit Doğan Acar için mevlit okutuldu

ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi'nde, iki yıl önce askeri helikoptere PKK'lı teröristler tarafından uzun namlulu silah ve roketatarlarla yapılan saldırıda şehit düşen Denizlili Komando Er Doğan Acar için Denizli'de mevlit okutuldu.

10 Ağustos 2015'te terhisine iki gün kala, kabul toplama merkezine götürülmek üzere bindiği helikoptere düzenlenen saldırıda şehit olan Komando Er Doğan Acar için Akhan Mahallesi'ndeki baba ocağında okutulan mevlite Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli 11. Komando Tugay ve Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Gültekin Yaralı, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Denizli İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Denizli İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Metin Düz, AK Partili Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık,  şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı. Program, okunan Mevlid-i Şerif in ardından Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık'ın dua etmesiyle son buldu.

Haber: Deniz TOKAT / DENİZLİ,

============================================

Otomobilinde tabancayla öldürüldü

GAZİANTEP'te 37 yaşındaki Cumali Demir, otomobilinde emekli polis memurunun tabancasından çıkan kurşunlara hedef olarak yaşamını yitirdi.

Olay, öğle saatlerinde Akkent Mahallesi'nde meydana geldi. Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde bilgi işlem personeli olarak görev yapan Cumali Demir, 27 LT 659 plakalı otomobiliyle Akkent Parkı'na gitti. Park kenarında otomobilinde oturan Demir, iddiaya göre burada bilinmeyen nedenle aralarında husumet bulunan emekli polis memuru H.D. ve yakınları ile tartıştı.  Büyüyen tartışmada iddiaya göre H.D. tabancasıyla Demir'e peş peşe ateş açtı. Cumali Demir ağır yaralanırken, H.D. ve yanındakiler kaçtı. Silah seslerini duyanların ihbarıyla olay yerine giden sağlık ekipleri tarafından ağır yaralı olarak Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Cumali Demir, acil serviste doktorların müdahalesine karşın yaşamını yitirdi. Demir'in cesedi otopsi için morga götürülürken, 155 ihbar hattını arayan H.D. ise olay yeri yakınlarında polislere teslim oldu. Gözaltına alınan H.D. emniyete götürülürken, olay yerinden kaçan diğer kişilerin yakalanmasına yönelik soruşturma sürdürülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Olay yeri

Polis ekiplerinin çalışması

Araçtaki kurşun izleri

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN GAZİANTEP,

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 117 MB

===========================================

Konya'daki engelli bakımevindeki iddialara soruşturma açıldı

KONYA'da yaklaşık 150 engellinin kaldığı özel bir bakım ve rehabilitasyon merkezinde hastalara işkence yapıldığı ve devletin hastalara verdiği engelli harçlıklarına sahte faturalandırmayla el konulduğu ileri sürüldü. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü inceleme başlattı.

Merkez Selçuklu İlçesi Sancak Mahallesi'nde yaklaşık 150 engellinin kaldığı özel bakım ve rehabilitasyon merkezinde personelin, hastaların vücutlarında sigara söndürüp dövdüğü, engelli hastaların işçi gibi çalıştırıldığı, sahte faturalarla devletin verdiği harçlıklara el konduğu yönünde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne 20 gün önce şikayette bulunuldu. 5'er ve 10'arlı guruplar halinde banyoya götürülen hastaların çırılçıplak soyularak fırça ile yıkandığı, faaliyet odalarında ise yalnız bırakıldıkları için birbirleriyle kavga ettikleri ve böyle bir durumda bir hastanın başka bir hastanın kulağını ısırıp kopardığı iddiaları da şikayetler arasında yer aldı. Şikayet üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.

"KIYAFET VE MEDAKİL MALZEMELER ALINDI"

Özel bakım ve rehabilitasyon merkezi yöneticileri, iddiaların asılsız olduğunu söyledi.  Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nden haziran ayında gönderilmesi gereken kıyafet ve medikal malzemelerin gelmemesi üzerine, hastaların mağdur olmaması için harçlık paralarından bu tür ihtiyaçlarının karşılandığını belirten yetkililer, "Bu zaten yönetmelikte de var. Bütün yaptığımız harcamaları da faturalandırdık" dedi.

Hastalara işkence yapıldığı iddiasını da yalanlayan bakımevi yetkilileri, geçen Ramazan Bayramı'nda  isine giden bir hastanın döndüğünde bazı yaralar görüldüğünü anlattı. Yetkililer, "Döndüğü gün odasına çıkmadan burada bulunan sağlık personelimiz hastayı kontrol etti. Sırtında bazı yaralar gördük. 20 dakika içerisinde hastaneye gönderip doktor raporunu aldırıp, savcılığa şikayette bulunduk. Bu olay bizim kurumuzda yaşanmadı. Savcılık şikayetimizin ardından hastamızın yanında kaldığı ailesi ile ilgili dava da açıldı" dedi.

Hastalara fırçayla banyo yaptırıldığı iddiasını da yalanlayan yetkililer, şikayet edenlerin verim alınamadığı için işten çıkarılan personel olduğunu görüşünü savundu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Kurumdan detay görüntü

Haber-Kamera:  Hasan DÖNMEZ/KONYA,

===========================================

Af ve Ceza İndirimi Platformu'ndan 'Af çağrısı'

KAYSERİ'de, Af ve Ceza İndirimi Platformu düzenledikleri basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan af istedi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki basın açıklamasında Af ve Ceza İndirimi Platformu adına konuşan Esra Bülbül, Türkiye'de FETÖ ihanet çetesi tarafından darbe girişiminde bulunulduğunu, mahkum aileleri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine meydanlara indiklerini söyledi. Bülbül, şöyle dedi:

"FETÖ terör örgütü devletin her makamında yer aldığı gibi asıl darbe hukuk adı altında yargıda yapılmıştır. FETÖ'cü işgüzar polisler binlerce insana sahte delil, kumpas ve senaryolarla fezlekeler hazırlayıp masumları adalet sisteminde katletmişlerdir. FETÖ'cü hakimler özellikle özel yetkili mahkemelerinde yuvalanmış, kanuna aykırı olarak tarafsızlık ilkeleri göz ardı edilmiş, suçlanan insanlar masumda olsalar lehe değişmeyecek kararlar verileceğini kendileri de belirtmişlerdir. Yani bu mahkemelerde masum ve suçlu da olsan cezayı almadan gidemezsin demekteydiler. Özel yetkili mahkemeler kapandı. Hakimler, savcılar ve polisler şuan mağdur ettikleri insanlarla aynı yerde cezaevinde bulunmaktadır. Severek evlenip, küçük yaşta gelin olan yaklaşık 3 bin ailenin mağduriyeti devam etmektedir. Hükümet tarafından çıkartılan yasa Anayasa Mahkemesi'nin kararı olmasına rağmen muhalefet tarafından 'Tecavüzcüsüyle evlendiriliyormuş' gibi bir algı oluşturulup yasanın geri çekilmesine neden olmuştur. Küçük gelinlerin çocukları şu an 10 yaşında ve seneler sonra gelen bu cezalar aileleri mağdur etmektedir. Lütfen artık bu mağduriyetlerimiz giderilsin. Bizler adli mahkum aileleri olarak terör ve pedofili suçları hariç kapsamlı bir ceza indirimi şartlı tahliye talebinde bulunuyoruz." Oğlu hapishanede bulunan Nejle Erciyes ise, "Benim oğlum arkadaşının tuzağı sonrası hapishaneye düştü ve 9 yıl ceza aldı. Arkadaşı eline uyuşturucu vererek oğlumu ihbar etti. Benim oğlum evli ve 1 çocuğu bulunuyor. Hükümetimizden 1 seferliğine olmak üzere af istiyoruz. Çok mağduruz" dedi. Cezaevi mahkumlarının aileleri de açtıkları pankartlarla af istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------

-Esra Bülbül'ün konuşması

-Nejla Erciyes'in konuşması

-Açılan pankartlar

-Genel detay

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ,

4 dakika 45 saniye/151 MB

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Musa Anter Ak Parti Politika Güncel Haberler

title