Haberler

"Özlük Hakları Konusunda Çabalarımı Arttırıyorum"

Güncelleme:

YÖK Başkanı Çetinsaya, "Özlük hakları konusunda çabalarımı arttırarak devam ettiriyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut adımlar atacağız." dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Özlük hakları meselesi konusunda çabalarımız devam etmelidir. Bu konudaki çabalarımı artırarak devam ettiriyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut bir takım adımlara daha fazlasıyla girişeceğiz" dedi

Çetinsaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ndeki Bologna sürecinin son aşaması olan Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı'nda, YÖK'ün tez bankasının kendilerinin medar-ı iftarı olduğunu belirterek, son dönemde web sitesi ve arama motorlarının yenilendiğini kaydetti.

Tez bankasının içeriğini zenginleştirme çabasında olduklarını altını çizen Çetinsaya, "YÖK kurulmadan önce Türk üniversitelerde yapılan bütün tezleri bu bankaya ekleyeceğiz. Daha sonra yurtdışında Türk öğrencilerin yaptıkları tezleri bu bankaya ekleyip eksiklerini gidermeye çalışacağız. Böylece bir milli tez veri tabanı oluşacak" ifadelerini kullandı.

- Ulusal yeterlilik çalışmaları

Çetinsaya, YÖK olarak Türkiye Yükseköğretim Yeterlilik Çerçevesi'ni yayınladıklarını hatırlatarak, daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 2011 yılında kanununda yapılan değişiklikle bu alandan sorumlu kuruluşlardan birisi olarak görevlendirildiğini bildirdi.

Yaklaşık 3 yıldır Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda YÖK'ten temsilcilerinin de katıldığı çalışmaların sonuna gelindiğini anlatan Çetinsaya, şöyle konuştu:

"Çalışmaların sonuna gelindi. Haziran 2013'te Ulusal Yeterlilik Çerçevesi ve Ulusal Yeterlilik Çerçevesi Belgesi gönderilerek görüşlerimiz istendi. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Komisyonu ve Çalışma Grubu oluşturarak, bu çalışmaları yürüttük. Çalışmalara katkımızı sürdürdük. İki noktada itirazlarımız oldu. Mesleki Yeterlilik Kurumu bunu kendi bünyesinde ve koordinasyonunda yürütmek istiyordu. Biz, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün dışarıda bırakıldığı bir yeterlilik çerçevesinin Türkiye'de yürütülebilmesinin güç olduğunu anlattık. Bu, kabul gördü. Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile Mesleki Yeterlilikler Kurumu'nun geliştirdiği çerçeve arasında özellikle seviyelerde bazı tutarsızlıklar tespit ettik. Bunu da bildirdik ve gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu yönetmelik yayınlanma aşamasında. Bunun kalıcı olması için hem bir yasa çalışması şeklinde devam ettirilmesi hem de Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi'nde bu çalışmaların kılavuz görevi görmesini teklif ediyoruz."

- Üniversitelerin web siteleri incelendi

Üniversitelerin bütün web sitelerini taradıklarına değinen Çetinsaya, "Eksiklikler tespit edildi. Bütün üniversitelerin rektörlerine birer mektup hazırladım. Burada eksiklikleriniz yer alıyor. En kısa zamanda tamamlamanız için çağrı yapılıyor. Bologna süreci yükseköğretim sistemimizin sürekli iyileşmesine yönelik bir araç. 2014 ve sonrasında da Avrupa Birliği ile ve kendi başımıza olmak üzere çalışmalara devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Gelecekte üç temel meselenin öne çıktığını vurgulayan Çetinsaya, şunları söyledi:

"Birisi, niceliksel büyümeyi, nitelikli büyümeye dönüştürmektir. İkincisi, doktora eğitimimiz hem niceliksel hem niteliksel olarak geliştirmektir. Mevcut doktora sayımızı iki katına çıkartarak kalitesini artırmaktır. Üçüncüsü de uluslararasılaşma meselesidir. Artık akademik branşlarda, ana bilim dallarında, bilim dallarında da envanter ve iyileştirme çalışmalarına başlamamız lazım. Özlük hakları meselesi konusunda çabalarımız devam etmelidir. Bu konudaki çabalarımı artırarak devam ettiriyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut bir takım adımlara daha fazlasıyla girişeceğiz."

Çetinsaya, 6 Kasım'da YÖK'ün kuruluşu dolayısıyla 9 maddeden oluşan Akademik Özgürlük Bildirgesi yayımladığını anımsatarak, "Akademik özgürlüklerin, bizim için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyorum. Bugünün Türkiye'sinde üniversite sistemimizin, üniversitelerimizin ve bilimin ilerlemesi için bazı şeyler lazım. Birisi doğru fiziki mekanlar, diğeri hepimizin bu ülkede rahatça yaşayabileceği akademik özlük haklarıdır. Bize akademik özgürlükler hava ve su kadar lazımdır. Bundan geri adım atamayız" diye konuştu.

Öte yandan Çetinsaya'nın konuşması sırasında bir grup öğrenci, YÖK'ü protesto etti. Çetinsaya'nın bulunduğu salona girmek isteyen öğrencilere, üniversitenin özel güvenlik ekipleri izin vermedi.

(Bitti)

Muhabir: Deniz Açık

Yayınlayan: Mürsel Çetin

-yök başkanı çetinsaya

Kaynak: AA / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Gökhan Çetinsaya Bologna Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title